Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2008 16:18 - За Аврамов, доларите и данъците
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 2822 Коментари: 8 Гласове:
0



        Пети август 2008-а година. Вчера. Много хубав и много слънчев ден, в който си намерих онова очарователно парче, за което писах снощи в предишния си постинг. През деня пък г-н Димитър Аврамов е написал в блога си на пръв поглед много готиния си коментар на предложението за неплащане на данъци от страна на Пламен Юруков. Четох го днес, и много се смях на огъня и жаравата, буквално извиращи от текста на Димитър Аврамов. Това, че фирмата му, Fcolor или както там се казва, е спряла поддръжката на юруков.орг си е нещо съвсем отделно. Бизнес. Като не си си платил 16-те лева - нямаш блог. Ред-феновете сигурно редовно си плащат, и затова нямат проблеми с достъпа. Както и да е. Отклоних се.

        Връщам се в релсата. И така - г-н политологът Аврамов къде на шега, къде на сериозно, предлага Пламен Юруков, цитирам, "... да бъде “обесен за краката и да бъде провесен от шестия етаж” на сградата на СДС на “Раковски 134?. Причината е, че председателят на партия, която иска да се нарича дясна призова българите да не плащат данъци." Разбира се, това садо-мазо-предложение на г-н политологът Аврамов е прилежно оградено с кавички, и е обезсилено в края на текста с пояснението-молба, цитирам, "... моля съвсем сериозно призивът ми да бъде приеман като политическа метафора", тоест - Пламен Юруков не наистина, а чисто метафорично да бъде провесен за краката от шестия етаж на централата на СДС.

image

        И за какво е цялата тази жестокост, избликнала по адрес на Юруков от страна на Димитър Аврамов? Заради 16-те неплатени лева - едва ли. Много е дребна сумата. Заради тотално разминаване в политическите позиции между Аврамов и Юруков - също едва ли, въпреки, че самият Аврамов ясно назовава предложението на Юруков за неплащане на данъци като причина за яростната си реакция. Аз обаче не му вярвам. Предложението на Юруков по същество представлява радикален анархизъм, пряко насочен не срещу правителството на Станишев, а срещу фундамента на държавата, и сигурно точно по тази причина то беше харесано единствено от Сидеров. Напълно естествено е такъв радикален анархизъм да не бъде приет добре от всяка нормална, и както правилно отбелязва Аврамов, "дясна партия". Само че именно на Аврамов не приляга яростната реакция срещу идеите на радикалните анархисти, защото през февруари-март миналата година именно Аврамов пламенно и убедено защитаваше радикалните анархистки идеи и минали действия на Георги Константинов, измисленият кандидат на СДС за член + председател на създаващата се по онова време комисия за досиетата. В един свой коментар в блога си от онова време, пети март 2007-а, г-н Аврамов пише:

"... Представителят на СДС, г-н Георги Константинов е буквално изхвърлен от комисията, без сериозни аргументи. Такива формално разбира се има. Първият от тях е, че е взривил паметника на Сталин като е бил на 20 години. Кажете ми честно може ли това да бъде аргумент за отхвърлянето на един човек в модерна и демократична България. Сигурен съм, че този човек пак би направил същото, ако би могъл да се върне назад в миналото. И затова си заслужава да бъде уважаван. Защото е действал срещу един от символите на комунистическата държава и на диктаторския начин на управление въобще. Мисля си, че това е смела постъпка за едно 20-годишно момче в една лишена от свобода страна. Днес обаче, хората преценяващи кой да влезе в поредната комисия по досиетата изваждат какви ли не аргументи против този човек. От размахването на убежденията му, че е анархо-комунист и не вярва в държавата, до обидното внушение, че е бил зависим от бившата ДС.
..."

        С две думи - излиза, че през февруари-март-април 2007-а г-н Димитър Аврамов не е бил против радикалните анархистки, дори анархо-комунистки идеи на един кандидат-представител на СДС, дори напротив - нарича го "... видимо честен човек, решен да работи за кауза, а не за партийна централа ..." в друг свой коментар по темата от април същата 2007-а година. Днес обаче (тоест вчера), година и половина по-късно г-н Аврамов вече е коренно променен по отношение на радикалните анархистки идеи, и дори предлага изказалият една такава радикална анархистка идея лидер на СДС да бъде провесен за краката от шестия етаж на партийната им централа. Дали е наистина коренно променен в идейните си оценки г-н политологът Аврамов аз лично се съмнявам. Много се съмнявам. Не е възможно само за година и половина да преминеш от искрено възхищение към един "видимо честен" анархо-комунист, до крайна нетърпимост към анархо-комунизма, изразена в яростната му метафора за обесване за краката и провесване от шестия етаж. Година и половина е нищожно малко време за такова грандиозно преобръщане на един вече улегнал и узрял политолог като г-н Аврамов, следователно остава другата възможност като единствено валидна - яростната му реакция е породена от неплащането на 16-те лева за хостинг. Това са горе-долу към 12 щатски долара. Хората в миналото са се трепали за много по-малко.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. divini - Още един цитат
06.08.2008 16:33
"И за финал. Не пускайте тъпанари, престъпници и екстремисти в политиката!" - аз съвсем се обърках.
Този призив на Авреамов е насочен:
а) да не се допуска Юруков
б) самия Аврамов
в) друго...

Поздрави
цитирай
2. gantree - @ divini :))
06.08.2008 16:56
А, този му финален призив пък съвсем си показва в какво идейно преобръщане се намира Аврамов понастоящем. На мен лично повече ми допада да цитирам идеите на "видимо честният" и уважаван от Аврамов през 2007-ма анархист. Специално по отношение на труда Константинов пише в книгата си за "... края на държавата" следното:


"... Трудът, дори и да не изчезне напълно, ще бъде толкова творчески (и сложен), че за да бъде „ефикасен“ трябва да е Комунистически, т.е. еманципиран, свободен, доброволен, безплатен ..."

http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/theory/robotron.html

... и още малко от Константинов:

"... В роденото от социалната революция общество, за държавата с нейния монопол върху „легитимното насилие“, което „въвежда ред “ сред гражданите, посредством законите, няма да има място ..."

... тоест, Константинов директно гаси лампите на държавата, адмириран от Аврамов, а какво остава тук за някакво си толкова "дребно" хрумване като това на Юруков, за кратковременно неплащане на данъци. Цинизмът тук е толкова голям, че как да не се смили човек над провесения от шестия етаж кафеджия. :))
цитирай
3. divini - съвсем ме обърка
06.08.2008 19:11
:) Тоест ще трябва да обмисля връзката между всичко това по-внимателно :)
цитирай
4. gantree - @ divini
06.08.2008 20:58
С цитатите от книгата на Георги Константинов ли съм те объркал?
Автентични са.

Писал съм още тогава по този въпрос; още в коментара ми от 19 март 2007 съм цитирал с линк книгата му, тук
http://gantree.blog.bg/viewpost.php?id=52985

Иначе, останалите ми коментари по темата са тук
http://gantree.blog.bg/viewpost.php?id=48511 - 3 март 2007,
http://gantree.blog.bg/viewpost.php?id=49073 - 5 март 2007, и
http://gantree.blog.bg/viewpost.php?id=52985 - 19 март 2007.

По онова време политологът Аврамов доста убедено е защитавал радикалните анархистки убеждения на Константинов в блога си и из медиите, и днес никак не му приляга ролята на яростен привърженик на правовата държава, за какъвто се опитва да се пробута на късопаметните.

От вечерните новини пък научих, че Пламен Юруков се бил пошегувал. Казал бил на шега това пред БНР, за неплащането на данъците, а утре рано сутринта са го поканили пред БНТ да си представи публично новата, шеговита версия. Общо взето, във веселие, шеги и закачки затъваме все повече и повече.

Поздрави.
цитирай
5. gantree - хахах
06.08.2008 21:59
Намерих го това прословуто интервю от 4 август пред БНР. В сайта на СДС
http://sds.bg/bg/publications/read/225?type=3

Ще го копирам цялото, че ... не се знае знае ли се :))




В момента недоволството на обществото е фрагментирано и то трябва да се канализира според Пламен Юруков

Пламен Юруков, председател на Съюза на демократичните сили (СДС)

Водещ Петър Волгин: На среща вчера от ДСБ и от ГЕРБ обявиха предстоящия бойкот срещу властта и начало на съвместни действия за свалянето на сегашното правителство. Питаме се къде е мястото на СДС - другата основна политическа сила в дясното пространство. Затова сега ще разговаряме с нейния лидер, г-н Пламен Юруков. Здравейте.
Пламен Юруков: Здравейте, г-н Волгин и на всички зрители.
Водещ: Слушатели.
Пламен Юруков: Слушатели, извинявайте.
Водещ: Та значи, какво прави СДС в тази ситуация? Кога ще имате среща с представители на ДСБ и ГЕРБ, имам предвид, официална среща, на която и вие да се включите в техните инициативи?
Пламен Юруков: Аз не бих поставил точно така въпроса. Знаете, СДС не е лидерска партия и ние имаме две решения на Националния съвет от 12 юли и от 22 юли, в които споменаваме, че ще организираме срещи във формат Европейска народна партия, за да може да се предприемат поредица от действия с три основни цели: първата е падането на правителството, втората цел - предсрочни избори и третата цел - това е дясноцетристко управление. Така...
Водещ: Но до този момент не е имало среща между тези три партии...
Пламен Юруков: Не. Не е имало.
Водещ: ГЕРБ, ДСБ и СДС?
Пламен Юруков: Тъй като ние имахме конференция миналата седмица, срещата ще се осъществи на 11. Поне консултациите до момента говорят....
Водещ: 11 август?
Пламен Юруков: Да. На 11 август, следващият понеделник, така че СДС бих могъл да кажа, че първи започна тази инициатива и смятаме да участваме много активно, макар че под самата дума „протестни действия" на мен не би ми се искало да използвам реминисценции от 1997 година.
Водещ: Точно това исках да ви попитам, защото много е важно аудиторията да знае с какви точно предложения вие ще отидете на тази среща на 11 август с ГЕРБ и с ДСБ, за какви точно действия.
Пламен Юруков: Първо трябва да ни стане ясно, че наистина има едно огромно недоволство в гражданите и в бизнеса от това управление. Въпросът е как това недоволство да бъде канализирано, така че да постигне целите, които споменах преди малко.
Водещ: Точно, да. Какво предлагате в това отношение?
Пламен Юруков: Трябва да имаме предвид, че недоволството е фрагментирано, т.е. отделни социални групи или отделни браншове от бизнеса, самите те протестират под някаква форма. Това, което аз полу на шега казвам, но има дълбок смисъл в себе си, нека да погледнем примера от Европа, те какво направиха - казаха: „вие не изразходвате добре парите на европейските данъкоплатци, така че ви ги спираме". В същото време от самата тройна коалиция признаха, че те си мислели, че европейските пари могат да се разходват, така както бюджетните средства. Голямото недоволство на българските граждани в момента е от това, че техните пари не се изразходват както трябва от управлението, защото в крайна сметка държавата няма свои пари, това са пари на данъкоплатците и те трябва да бъдат изразходвани за максимална полза на българските граждани. Значи остава....
Водещ: Да не би да предлагате да спрем да плащаме данъци?
Пламен Юруков: Да, да, т.е. българските граждани трябва да спрат да плащат данъци, за да може наистина това управление да си отиде и да дойде друго, което ще направи реформите и много по-ефективно ще разходва средствата на гражданите.
Водещ: Тази идея със сигурност ще срещне радушен прием у електората, въпросът е дали пък...
Пламен Юруков: Е тя е много по-лесно осъществима в сегашното време, отколкото формата на уличните протести. Те ги има, но те не могат да бъдат масови.
Водещ: По-добре да не плащаме данъци, отколкото да протестираме по улиците?
Пламен Юруков: Да. Но на срещата, която ще бъде на 11 август, тогава ние ще седнем и ще обсъдим мерките, които биха могли да се вземат, но пак ви казвам, не би трябвало да се връщаме към спомени от преди 10 години. Все пак трябва да гледаме напред и трябва много добре да оценяваме каква е реалността.
Водещ: Освен тази идея за неплащането на данъците, какви други идеи има СДС, за да бъдат предизвикани предсрочни избори?
Пламен Юруков: Това включва разговори, дискусии с отделните браншове, защото аз пак повтарям виждаме, че протестите са фрагментирани, т.е. отделни браншове - земеделски производители примерно, млекопроизводители, те протестират поотделно, тъй като конкретните проблеми касаят само тях, но те са под общия знаменател на това, че сегашното правителство не изразходва добре парите на българските граждани.
Водещ: Т.е. не е нещо като...
Пламен Юруков: Това е основният проблем.
Водещ: Окрупняване на протестите или как да го наречем?
Пламен Юруков: Да, форма на окрупняване на протестите плюс включване на нови нестандартни форми, за които имаме време да помислим.
Водещ: А, г-н Юруков, каква е ролята в тези срещи и в тази, която се проведе вчера, и тази която на вас ви предстои с ДСБ и ГЕРБ, предполагам и с други партии, каква е ролята на Европейската народна партия? От там ли идва основният импулс за подобни срещи и за едно обединение?
Пламен Юруков: Основният импулс в СДС идва от проблемите, които имат българските граждани. Една партия трябва да получава своя мотив за действия от проблемите на техните избиратели в частност и на българските граждани в цялост. Така че - основният импулс идва от това, че наистина има огромно недоволство от сегашното управление. Формата в условията на демокрацията, знаете това са избори, които те, аз предполагам, че категорично ще покажат недоволството на българските граждани към тройната коалиция, но всеки ден, в който тя продължава да управлява това е ден на огромни загуби за България.
Водещ: Питам ви, защото много хора може би ще си спомнят, че в навечерието на 1997 година се проведоха едни срещи и то в един италиански курорт, където на практика беше обединена тогавашната българска опозиция, за да се яви заедно на избори по-късно, възможно ли е нещо такова и днес да стане, т.е. да има един катализатор от страна на вашите европейски партньори, да действате заедно и дори да се явите заедно като една обединена опозиция на изборите?
Пламен Юруков: По принцип е възможно да има и да не забравяме, че повече от половината политика вече се прави в Европа. Но за съвместно явяване на изборите ГЕРБ си имат своето решение да се явят самостоятелно, в СДС също така преобладава тенденцията за самостоятелно явяване и за следизборна коалиция е рамките на формата на Европейската народна партия. За сега това се очертава да бъдем само СДС и ГЕРБ.
Водещ: Да нямате до този момент някакви, поне до сега, някакви ясни индикации отвън, че трябва да се явявате заедно на изборите?
Пламен Юруков: Не, не. То не би могло и да има прекалено ясни индикации. Може да има пожелания, все пак на нас ни предстоят два вида избори, едните са за европейски парламент. Там на практика се явява Европейската народна партия срещу Партията на Европейските социалисти и там останалите европейски партии и парламентарни избори в България, където все пак нещата са малко по-различни.
Водещ: Добре. Благодаря ви, г-н Пламен Юруков.
Пламен Юруков: Благодаря и аз.
Водещ: Лидер на СДС.

_________________________________
А тук
http://mediapool.bg/show/?storyid=142176&srcpos=7
се отрича от думите си.
_________________________________
И още един уточняващ коментар, оттук
http://www.vsekiden.com/?p=36074

... Юруков лансира идеята си за неплащане на данъци в две интервюта - пред сп. “Тема” и пред БНР. “Каквото е казал, това е. Не мога да съдя за състояние му. В интервюто бяха засегнати много теми. Това беше само един акцент от него.” Това каза пред “Всеки ден” журналистът от сп. “Тема” Калин Първанов, който интервюира Юруков.

“На мен Пламен Юруков ми звучеше сериозно”, коментира пред “Всеки ден” Петър Волгин. Той направи интервю със синия лидер в понеделник по БНР. “Ама пък от друга страна не мога да тълкувам какво той си е мислил. Той може да има някакво странно чувство за хумор, което за другите граждани да не е много разбираемо. Всеки си е с чувството за хумор. Но аз го възприех сериозно”, каза още Петър Волгин.

ЕДНО КЪМ ЕДНО:

Лидерът на СДС Пламен Юруков пред сп. “Тема”, бр. 4-10 август:

…. Промяната в държавата минава през промяна в управлението. Забележете как постъпиха в Брюксел, когато се увериха, че управляващите в България злоупотребяват с парите на европейския данъкоплатец. Спряха им финансирането. По същия начин и българските граждани могат да накажат това управлене. Като спрат да плащат данъци.

Въпрос: Ще ги призовете ли към подобни действия?
Идеята е в първоначален вид и все още се обмисля.
цитирай
6. templar - нещата са далеч по-прозаични.
07.08.2008 08:02
Аврамов беше "на хранилка" в СДС във времето на Н.Михайлова и П. Стоянов. Юруков го изхвърли като куче и сега наританото куче си мъсти. Обикновените седесарски специалитети с 20 -годишна традиция.
цитирай
7. divini - :) не с цитатите
07.08.2008 11:11
а с това, кой на кого, защо и как се явява :)

Но и след като си поспах още не мога да видя красотата на цялата картинка.
А Юруков си е шегаджийя. Виж как се шегувка със СДС непрекъснато. Никога не съм си мислила, че и за една партия може да се употреби думата "парцал", но той ми доказа, че може...
цитирай
8. gantree - @
07.08.2008 11:38
@ templar
Разбира се, че няма никаква поезия :)) Разбира се, че са "прозаични" нещата, разбира се, че и за "хранене" става дума :)) Шестнайсет лева са това, не е шега работата. Само че като се каже така, по-директно, и посоката се отплесва. Появяват се две страни, тоест - появява се малко незаслужено и "втора" страна в картинката, която да сподели част от отговорностите в процеса "хранене", за който би се казало по директния начин. Като се появи така тази "втора" страна, и въпросът неусетно придобива множествен, колективен характер. А отговорността е единствено лична. Как може да се разпредели по този начин купата сено на две магарета? Може, но е трудно. А и е безсмислено да се колективизира този чисто персонален въпрос, и да се превръща в спорна тема от типа "кой е по-голямото магаре", или пък "кое и защо това е наританото магаре", респ. куче, по отношение на сеното в цялата тази ситуация. Именно от гледна точка на цялата тази бъркотия реших да са по-персонализирани нещата, както по отношение на едната, така и на другата от страните. Така е и по-честно, струва ми се.


@ divini
О, тя картинката си е красива откъдето и да я погледне човек. Важното, според мен е едно - да се види ясно, че по отношение на радикалните анархистки идеи, хрумки и шегувки има единомислие между персонажите от пейзажа. Да се е променил политически и идейно Димитър Аврамов от пролетта на миналата година досега е абсолютно безсмислено да се предполага. Открито да подкрепиш и да защитаваш един откровен радикален анархист, споменавайки като несъществен аргумент идейните му политически позиции, и година и малко по-късно да провесваш хора от етажите именно заради същите по смисъл идеи - това е много повече от цинизъм и двуличност. А че Юруков се е отказал от думите си - това не му е за пръв път. Къде ще ходи, че да не се откаже? Те Петков и Първанов се отметнаха и в църква влязоха, та Юруков няма, амма-ха! :)))

\m/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3643834
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930