Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2010 17:34 - Жалък опит за вразумяване (2)
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2892 Коментари: 11 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Жалкият ми опит за вразумяване е наистина жалък, всъщност. Защо, ще опитам да поясня - защото си представих нещата по правата "полза-вреда" от гледна точка на общността. На съответната общност - малка, голяма, умна или глупава - няма значение каква, правя това уточнение заради онзи анонимен шумкарин, когото на два пъти изтрих, той си знае защо. Всъщност, няма "гледна точка на общността", ако претендираме да сме личности, със собствена идентичност, със собствени имена, собствени мнения и собствен начин на мислене. Всяка отделна личност е в пъти по-голяма и по-важна от общността. Колективно мислене, колективен разум - няма такова нещо. Имаше преди време една такава закачка преди евроизборите, в която се смеехме по въпроса дали колективния разум най-сетне ще победи - и не, не победи. Няма как да победи, то няма такова нещо изобщо. Няма по-силна и по-сигурна човекомелачка от общата маса, група, стадо или както и още да се нарече. "В името на народа" са извършени толкова много престъпления не само у нас, ние не сме никакво изключение, а по-скоро потвърждение на това.

        Та, личността. Забравих тотално за личността, когато писах онези неща по-назад на Митко. Мислех за много по-маловажното - за общността. Ето, това е една огромна моя грешка, за която със сигурност дължа нужното извинение. Получи се така, защото не дообмислих каква по-точно ми е целта, а "запуцах" почти напосоки. Всъщност, нищо няма да й се случи на общността, ако една или друга личност изостане или се изсули от нея. В това е и голямата жестокост на общностите - по тях не остават рани, когато някой отпадне. Празното място се запълва, все от нещо, или просто остава незабележимо за невъоръжено око. Дори може и да нарасне масата на общността, в зависимост от това дали е имало критична маса странични наблюдатели, изчакващи отпадането на една или друга личност, която ги е спирала да се присъединят към "колективния разум". Това много рядко се случва в натрупалите достатъчно собствен опит общества, там "различните планети" ясно се знаят, но нашето все още не е такова.

        По-късно ще продължа. Засега само ще добавя, пак заради Митко и заради себе си, че в "Трите части на нравствеността" К. С. Луис казва нещо много важно по темата с личността и общността само в пет реда, които ще цитирам директно, тъй като, за съжаление, ги няма никъде в нета.



image
        "... и още нещо, според християнството всяко отделно човешко същество ще живее вечно, и това трябва да е или вярно, или погрешно. Сега съществуват твърде много неща, за които не би си заслужавало да се безпокоя, ако ще живея само седемдесет години, но на които би било много добре да обърна сериозно внимание, ако ще живея вечно. Може би лошото ми настроение, или ревността ми бавно се изострят - толкова бавно, че това едва ли би предизвикало забележима промяна за седемдесет години. Но след милион години би могло да се окаже абсолютен ад; всъщност, ако християнството е истина, ад е съвсем точния технически термин за това, което ще стане. От съществуването на безсмъртието следва и тази друга разлика, която впрочем има връзка с разликата между тоталитаризма и демокрацията. Ако отделните индивиди живеят само седемдесет години, тогава държавата, народът или цивилизацията, които могат да просъществуват хиляда години, са по-важни от индивида. Но ако християнството е истина, тогава отделният индивид не само е по-важен, но е несравнимо по-важен, защото е вечен, а животът на държавата или цивилизацията в сравнение с неговия е само един миг."
...



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tili - Имам мнение,
11.02.2010 00:23
но ще чакам края на размишленията ти! Нямам вяра в общности, но нали и християнството... "Където се събират двама и трима в Мое име..." Как да го разбирам?
цитирай
2. vmir - Според мен, не си прав да сравняваш индивида с колектива.
11.02.2010 08:19
Индивида е част от колектива и прозренията му остават безплодни, ако поне част от колективът не ги приеме и подкрепи. Индивидът може да стане изразител на колектива, и не бива да забравяме, че индивида предлага, колективът решава. Мисля, че разбирам страховете ти, но ако колективът е зрял, или стъпил на здрава опора от разумни правила, произволът няма да е много вероятен.

Освен това, не мисля, че опитът ти е жалък. Незабавната реакция най-често е подвеждаща, а истинската се проявява след период от време. Смятам, че си направил необходимото и си създал една предпоставка за подобряване на колектива. В една или друга степен, останалото вече само ще се случи.
цитирай
3. анонимен - Анонимният клетник
11.02.2010 12:28
Я, че то този постинг си е жив апологет на комунизма. Какво е тука някаква си личност :-)
цитирай
4. gantree - @ здравейте всички
11.02.2010 13:20
@ tili
Да, цитатът сам показва, че събирането е в Личността. Това не придава допълнително илюзорно "лице" на общността, различно от Личността, различно в смисъл равно или надхвърлящо я.


@ vmir
Здравей. Приемането и колективната подкрепа в никакъв случай не омаловажават индивидуалното решение, тъкмо напротив - те са следствие от индивидуалното решение на всеки един. Не ги сравнявам, а просто коментирах кое е първото, кое е по-важното и кое - по-маловажното. Всяко колективно решение е съвкупност от индивидуални решения, а не нещо странично или несвързано с тях, тоест - на първо място е всяко индивидуално решение. Колективно решение може и да няма, ако дори и да има индивидуални решения като факт, но няма предварително споделени рамки (ценности, правила). За зрелостта - тя е факт когато индивидите са по-скоро такива. Ако по-скоро не са - тогава и колективната "зрялост" не съществува.

Опитът ми е жалък, защото търсения конкретен резултат е очаквано нулев. Нещо повече, не стига, че няма полза, ами и вреда може да нанесе, например, втвърдяване от инат и глупост, и докарване до абсурдност на досега прикриван радикализъм.


@ анонимен 3
Не си ми интересен днес. Гръмни се, от мъка.
цитирай
5. nicodima - Ти знаеш какво мисля : )...
11.02.2010 14:21
Колективното мислене ражда колективистично общество...
Само дето вечният живот при християнството няма този смисъл, който обикновено влагаме...
цитирай
6. gantree - @ nicodima
11.02.2010 14:26
Да, в най-общи линии знам. :))
цитирай
7. haralanov - Здравей,Ангеле!
11.02.2010 14:54
Не толкова често коментирам в твоят блог.Не защото нямам възможност.Написаните от теб неща,винаги намирам за смисленни.Твърде далече съм в момента,да разсъждавам върху колективното и индивидуалното начало.Всеки дълбоко в себе си,решава къде инстинктивно,къде премислено ,,кой път да хване,,.Преди дни в блога на Борето(не мога да повярвам,че помежду ви има едва ли не лична неприязън)отличен коментар направи еvrazol.За нас.С общото светоусещане.Ще го копирам:,,Имаме ли граждани? – Имаме хора с гражданско съзнание и поведение, но те НЕ СЕ НАМИРАТ по между си. Не комуникират и за това не действат. Те не намират подкрепа. И не вярват, че ще я намерят. Правилно не вярват хората. Грешката им е че не се търсят. Щото само гражданин ще подкрепи гражданин с последните си два лева, вместо да ги даде за баничка. Но за българския гражданин в истинския смисъл на тая дума е въпрос на чест да се оправя сам.
Мисля, че за у нас някой трябва да измисли специфична система, подпомагаща „страдащите хитреци”. Мисля, че ние сме именно такива хитреци. За това и успяват да ни излъжат ВИНАГИ. Преди да говорим за гражданско общество, трябва да потърсим културните си и морални авторитети. Живите по възможност. И да им покажем, че им вярваме.,,

Мисълта ми е,че десните не се намираме!Вместо това,що ляво и що популистко направо ни задуши.И вместо да се зачеквате словестно с Митко,не е ли по-добре с всички възможни средства лявото и популисткото да бъде премахнато?Може и да е твърде наивно но като гледам,не е невъзможно!

Бъди здрав!

цитирай
8. gantree - @ haralanov
11.02.2010 15:11
Не, не си ме разбрал. Остави го Евразол, за някои неща го харесвам, но за други съвсем не. Това, което ти имаш предвид, за да видиш как ми изглежда отстрани, ще ти го перифразирам с една земеделска метафора, тъй като нали от вчера насам сме на земеделска вълнА с тия трактори. Ти сякаш искаш да съберем в една щайга една ябълка, две круши, шепа череши, два-три банана, едно киви, три-четири портокала, и да кажем на насъбралите се около нас "Ето, това е една щайга с плодове". Да, обаче аз като съм банан, и какво сега, да внимавам да не омачкам черешите ли?

Надявам се, че сега ме разбираш по-добре. Не виждам никакъв проблем в това, да коментираш по-често или колкото ти се ще в блога ми.
Поздрави.
цитирай
9. haralanov - Не е трудно да те разбера...
11.02.2010 15:17
Винаги съм те разбирал...

Поздрави и от мен!
цитирай
10. gantree - @ haralanov
11.02.2010 15:29
Е, добре. Тъкмо мислех да продължа, да довърша метафората.
Радвам се, че си ме разбрал.

Поздрави.
цитирай
11. vmir - 4. gantree,
11.02.2010 15:42
gantree написа:

@ vmir
Здравей. Приемането и колективната подкрепа в никакъв случай не омаловажават индивидуалното решение, тъкмо напротив - те са следствие от индивидуалното решение на всеки един. Не ги сравнявам, а просто коментирах кое е първото, кое е по-важното и кое - по-маловажното. Всяко колективно решение е съвкупност от индивидуални решения, а не нещо странично или несвързано с тях, тоест - на първо място е всяко индивидуално решение. Колективно решение може и да няма, ако дори и да има индивидуални решения като факт, но няма предварително споделени рамки (ценности, правила).


Не отричам, че колективното прозрение е невъзможно без индивидуалното, но за мен по-големия проблем е свойството на колектива да игнорира индивида. Когато индивида представи решението си, доста често (особено у нас) се появява един друг, който си казва: “Я, на колко умен ми се прави па тоя търмък! Пък не знае, че без мен няма да му мине номера. Я да му напомня аз, че да видя наистина ли е толко умен, на колкот ми се прави”. И започват едни обструкции, едни обиграни подигравки, провокации и обиди, докато на страничните им писне и им се приисква да не са чували за това решение, щом насъбира толкова резки възражения. Ако ли пък предлагащия е подготвен за провокацията и успее да постави провокатора на място, винаги има място за още една поредна провокация, например, “огорчената” финална реплика: “Ах, какъв си недипломатичен, (груб, невъздържан, недодялан и пр.)” от същия, който допреди минути е сипал какви ли не обидни определения.

И тъй, като такива хора са неизбежна част от играта, за мен справянето с тяхната корист е най-сериозния проблем. В десните партии такива кандидат – гювечари не са по-малко, отколкото в левите, но разликата е, че докато в десните партии такива могат да ощетят откъм решения самата партия, поради централизацията на левите, те бламират дирекно опонентите си, и в случаите на корист, ощетяват откъм решения цялата държава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3643540
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930