Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2011 20:58 - Срамота!
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 10180 Коментари: 26 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
        Нещо много срамно се е случило днес в Израел - Шимон Перес публично е изразил подкрепата си за Хосни Мубарак. Срамота е израелският президент да изразява подкрепата си за този касапин. В съобщението за това тактично не е уточнено дали Шимон Перес е изразил просто личната си подкрепа, или подкрепата на Израел и израелския народ. Нека после евреите да не се сърдят, ако египтяните почнат да ги псуват по улиците така, както досега са го правили само "мюсюлманските братя".

        На съвсем различно мнение е Ан Епълбаум от "Вашингтон Поуст". Коментарът й е удивително разумен, всред всичките глупости, изсипани по темата през последните дни, препоръчвам го, ето тук.


Тагове:   таг,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ама къде ще отидат евреите ако Му...
31.01.2011 21:13
Ама къде ще отидат евреите ако Мубарак го няма. Та нали той все ги е защитавал.. Сащ точно и затова са с Мубарак.. Това е най-големият съюзник на американците и евреите.. Няма ли го.. Тогава ще стане страшно..
цитирай
2. анонимен - нали Рейгън нареди света преди д...
31.01.2011 21:17
нали Рейгън нареди света преди двадесет тридесет години.. Не малко милиарди е похарчил за подкупи на комунисти социалсти и араби.. Доста е хапнал от баницата на Рейгън..
цитирай
3. gantree - :))
31.01.2011 21:22
Ти си тъпак, анонимен 1 и 2.
Моля те да не пишеш повече тук.
цитирай
4. анонимен - защо да съм тъпак? Защото ти изгл...
31.01.2011 21:31
защо да съм тъпак? Защото ти изгледаш тъпак след моите коментари?!
цитирай
5. gantree - @ анонимен 4
31.01.2011 21:42
Защото си написал едни тъпи неща, затова. Аз как изглеждам, това не е твой проблем.
Не ме карай да те трия, ами просто ми изпълни молбата от коментар 3, благодаря.
цитирай
6. dagma - Здравей!
31.01.2011 21:48
Освен статията за Египет, Ан Епълбаум е написала интересни неща и в материал за Алжир. Цяло удоволствие е да я четеш, тъй като не се плъзга в общото русло на повърхностни дежурни коментари, а заема винаги позиция и са й присърце човечността и морала. Радвам се, че я спомена.
Поздрави
цитирай
7. gantree - @ dagma
31.01.2011 21:57
Здравей.
Много е готина, аз много я харесвам. Случайно попаднах специално на този неин коментар.
Много елегантно нахоква забравилите едно или друго свои съмишленици. Много е добра.

Поздрави.

п.п. Този коментар на Мохамед Халаф също е много добър
http://www.vsekiden.com/86601
цитирай
8. dagma - ...
31.01.2011 23:00
Благодаря ти за препоръката :) Ей сега ще прочета коментара на Халаф. Преди време го гледах по телевизията и останах с много добри впечатления от позицията му за събитията в Ирак.
Ако се справяш с английския, в страницата на Вашингтон поуст можеш да откриеш много материали на Ан Епълбаум. Обикновено не е многословна и пише разбираемо и за такива като мен.

Ако препоръчаш и някоя книга, няма да е зле :)
цитирай
9. gantree - @ dagma
31.01.2011 23:17
Знам къде пише тя, благодаря ти :)) Просто за конкретната ситуация не очаквах да видя и неин коментар.

В момента чета тъпотията на онзи Джейми Глазов, която Огнян е превел и фаворизира, казва се "Обединени в омразата". Не е за препоръчване. Още се колебая дали да зацикля на темата в блога, защото има адски много неща, които просто не са верни. Като ми дойде в повече, и балансирам, препрочитайки "Кръстоносните походи през погледа на арабите" на Амин Маалуф, хахах :)

Другото, което напоследък ми беше интересно, са трите издания на Лудвиг фон Мизес, ето тук
http://knigabg.com/index.php?page=author&id=7657
И там е едно мазало, не е за приказване. Но си струват, като цяло погледнато.
цитирай
10. dagma - @gantree
31.01.2011 23:43
Колебаех се дали тази седмица да купя "Обединени в омразата", но ще се доверя на твоето мнение и ще се въздържа. А Амин Маалуф е качествен противовес :) "Пътища" също ми хареса, но за да съм честна, не и "Гибелни идентичности".

Аз съм на малко по-различна вълна в момента. Гледах интересен разговор с доц. Бистра Николова за средновековното монашество и сега съм на път да потърся това: http://knigabg.com/index.php?page=book&id=23916
цитирай
11. animamea - Ган, не забравяй и че събитията в ...
31.01.2011 23:56
Ган, не забравяй и че събитията в Иран започват със справдливи политически и социални искания към корумпирания светски режим. Страхувам се, че повече демокрация в мюсюлманския свят, означава повече ислямизъм. Коментарите на М.Халаф ми допаднаха повече от коментарите на Епълбаум.
цитирай
12. gantree - @ animamea
01.02.2011 07:45
Здравей. Да, така е, има такива рискове, но това днешно изказване на Перес като едното нищо ще остане в историята, в бъдещата история на техните отношения, което е срамно. Представи си как би реагирал, ако навремето Рейгън беше изразил публично подкрепата си към Живков. Или пък си представи как ще реагираш и сега, ако Първанов реши да последва примера на Перес, и изрази подкрепата си към Мубарак по телевизията.
цитирай
13. gantree - @ dagma
01.02.2011 07:48
"Пътища" така и не прочетох, след анотацията. :)
Книгата на Бистра Николова със сигурност е интересно изследване, не съм попадал на нея. Ще я потърся.
цитирай
14. gantree - @ animamea
01.02.2011 12:45
animamea написа:
Коментарите на М.Халаф ми допаднаха повече от коментарите на Епълбаум.

Ето и още едно много информативно интервю на Мохамед Халаф.
http://glasove.com/article-11812.php
цитирай
15. mamkamu - !
01.02.2011 18:14
Израел има за какво да се притеснява и не виждам нищо срамно в това. Може би изказването му е прекалено искрено за света на дипломацията, но в никакъв случай срамно. Въпрос на национални интереси. Казал си го е директно човека:

"Ако в Египет се установи фанатичен и религиозен режим, това няма да е по-добро от липсата на демокрация."

А пък декларацията на "Мюсюлмански братя", срещу Мохамед ел Барадей е много симптоматична за ставащото в момента и сигнал, че ислямистите се опитват да яхнат вълната... Дано не съм прав.
цитирай
16. gantree - @ mamkamu
01.02.2011 19:22
Перес дори и до момента няма никакво основание да казва такова "ако". "Мюсюлманските братя" изобщо не са част от случващото се, колкото и да се опитват сега да догонят събитията. Нещо повече - именно такива изказвания в защита и подкрепа на Мубарак като това на Перес могат да обърнат обикновените египтяни на страната на "мюсюлманските братя" по отношение на Израел. Не знам защо не го виждаш, толкова е очевидно.

Какви са националните интереси на Израел, според теб? Да имат олигархична полицейска диктатура до границите си? Съмнявам се.

За кое казваш "дано не съм прав"? Че се опитват - опитват се, по това няма спор. Но отричаш очевидните факти - те изобщо не са сред организаторите на всичко това. Имали декларация срещу ал Барадей - чудесно. Той е дърт, неспособен и глупав бюрократ без ясно изразен политически профил. И аз бих написал декларация срещу такъв като него. Ти не би ли написал?
цитирай
17. mamkamu - Ако диктатурата в Египет им гене...
01.02.2011 20:45
Ако диктатурата в Египет им генерира сигурност да, евреите винаги ще са притеснени от една промяна, която кой знае до какво ще доведе.

Това от израелска гледна точка.

Ако обаче Египет вземе да стане една арабска демокрация, нямам нищо против, дори бих се изкефил. Знам обаче (дори от опита на България), че колкото повече са лумпените в една държава, толкова повече има опасност в нея да дойдат на власт популистки формации.

Нямам предвид, че протестиращите са лумпени, а че мнозинството от електората в Египет не е подготвено за взимането на премислени изборни решения. Вече се случи в ивицата Газа...

Това не значи, че Мубарак трябва да остане. Просто се притеснявам...
цитирай
18. gantree - @ mamkamu
01.02.2011 21:13
Добре, кое според теб е първото, което трябва да се случи, за да се отвори възможността египтяните да проведат свободни избори и да бъдат управлявани по демократични правила и закони? Първото според мен е Мубарак да си отиде. При това положение как според теб изглеждат евреите в очите на египтяните в момента, като демократи ли? Можело да стане като в Газа, можело да стане като в Иран през 1979 - да, всичко може да стане, но може и да не стане. Може и да не стане, защото "мюсюлманските братя" са още извън организирането на случващото се, и то въобще не е тяхна инициатива, това всички анализи до момента го потвърждават. Но като излезе Перес в защита на Мубарак, тогава какво ще си кажат египтяните - че "мюсюлманските братя" може би са прави да са против Израел, не е ли така? Как ще обясниш тази израелска гледна точка на протестиращите египтяни? Няма как. Израел зае тотално погрешна позиция, което е много жалко. Мислех, че евреите са по-умни от околната си среда, но това явно не е така.

Египтяните щели да сбъркат, и какво от това? Нали земната свобода е именно в това - да имаш правото сам да вземаш решения, та дори и те да са грешни? Като сгрешат, ще си понесат последствията, разбира се, но това, което в момента правят не е погрешно и те трябва да бъдат подкрепени. Американците се усетиха, че става дума за "или/или" между принципите и интересите им, и май са на път да вземат правилното решение. Има моменти, в които крайният либерализъм е единственото вярно решение, и този момент със сигурност е един от тях.
цитирай
19. dagma - Значи някъде може, а другаде - не
02.02.2011 16:46
Протести в Беларус, Венецуела или Северна Корея биха получили недвусмислена подкрепа, а Египет и Тунис като че ли не заслужават и се започват едни безкрайни условности. Хората там имат разумни искания за нормален живот и просперитет. Радикалният ислям по-принцип е заплаха, това е така, но човек, който иска демократични промени трябва да бъде подкрепен, това също е безспорно. Поставям се на мястото на обикновен египтянин и съм сигурна, че силно бих се надявала на подадена ръка от демократичните страни.
Струва ми се, че е по-добре да им бъде даден шанс, дори и да не се възползват разумно от него, отколкото да не им бъде даден, а те да са били готови за истински промени към по-добър живот.

Евреите са наистина по-умни от окръжаващите ги :), но са и по-наплашени от тях. Като се поуспокоят, може и да премислят.
цитирай
20. gantree - @ dagma
02.02.2011 18:15
Здравей.
Да, може и да си права. Аз много съм чел и слушал за страховете им, но не съм ги изпитвал никога и не ги познавам от първо лице единствено число. В този смисъл ми е най-лесното нещо на света отдалеч да дърдоря, че позицията им е погрешна. Но, погрешна, погрешна, колко да е погрешна :)) както е в рекламата на оня "аналгетик" :))) Във всеки случай, от мястото, на което съм, и от моята гледна точка мисля, че грешат.

От другият ни разговор, за книгите, и покрай евреите сега се сетих за нещо, което съм пропуснал да ти кажа - намерих си ей това:
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=6536
Анотацията му в сайта е крайно бедна. Всъщност, този малък сборник от 135 страници съдържа протоколите от заседанията на Св.Синод на БПЦ по еврейския въпрос в периода 1940-1944 година, включително и писмата им до царя и НС. Общо 26 документа са, с нужните пояснения за съответния контекст. Уникално четиво е.
цитирай
21. dagma - Анотацията не е зле, информативна е...
02.02.2011 20:31
Само дето не всяка религия закриля онеправданите, както е указано там :)
Дано книгата да не е изчерпана до десетина дни, когато мисля да отида до книжарницата и заради изследването за монашеството. Със сигурност ще ми е полезна, още повече че кой ли не си приписа заслугата по спасяването на евреите със задна дата.
Малко е встрани от египетската тема, но понякога ми се е случвало, четейки нещо да си представя какво е да си евреин. Сигурно тогава самият ти предизвикваш неясен страх, или отвращение, или ярост. Тогава бих била постоянно нащрек, или в боязън и бих реагирала спонтанно и необмислено.

(Започнах да чета поученията за съвременния човек на отец Паисий Светогорец. Колко уютна и успокояваща е духовната мъдрост! А всичко около нас е така ненужно усложнено и суетно - включвам и себе си в това число.
Но тези поучения са вече съвсем извън темата :)
цитирай
22. animamea - Книжката с протоколите на св. Синод ...
02.02.2011 21:30
Книжката с протоколите на св.Синод е много интересно четиво. Не знам дали ти направи впечатление градацията в тона на протоколите - в началото и в края?
Доц.Б.Николова я гледах при Горан Благоев. И аз си заплюх книгата, но не знам кога ще имам време да намина през Кристал.

Колкото до Египет: струва ми се, че представата за демокрация в страни като Египет, е твърде далече и твърде различна от представите, които имаме ние. Светските корумпирани и деспотични режими, според мен, ще бъдат сменени с режими от ирански тип.
цитирай
23. gantree - @ dagma
02.02.2011 23:13
Мисля, че я имат, в сайта "кошничката" не е задраскана.
Аз не мога да си представя какво е да си евреин. За условията, в които са поставяни през вековете, се справят по забележителен начин. Едва ли са склонни на спонтанни и необмислени реакции; ако бяха, досега щяха да са се затрили. В този смисъл, и да се върна в темата, не приемам реакцията на Перес като спонтанна и необмислена, а просто като погрешна.
Старецът Паисий е много приятен :) Не знам дали си забелязала, увеличили са книгите в колекцията там.
цитирай
24. gantree - @ animamea
02.02.2011 23:14
Здравей :) Не знаех, че я имаш, не е ставало дума. Да, градацията в общия тон ясно се забелязва. Аз друго гледам - колко "железен" е бил митрополит Стефан, особено на фона на Варненския и Доростолския митрополити.

Какви представи имаме ние за демокрацията, според теб? Като се замислиш, едва от 1989 година насам сме в условията на парламентарна демокрация. Да, имаме християнската основа, но къде я виждаш да влияе по какъвто и да било начин днес в управлението? Масово лъгане, крадене, диктат, непрестанни атаки на какво ли не ниво срещу цигани, турци, срещу по-слабите и по-различните. Помниш ли ти онова клипче с циганчето Данчо? По същото време масовата истерия беше около убитото момиченце в ИСУЛ, и масово си деряха гърлата за децата, за децата, за децата. Като изключиш определени малки групи от хора, каква по-точно ни е представата за демокрацията на нас, в повече от представата на египтяните?
цитирай
25. gantree - http://news.bgnes.com/view/897169
03.02.2011 00:46
Ердоган: Мубарак трябва да се оттегли веднага

Турският премиер Реджеп Ердоган окачестви като недостатъчно изявлението на египетския президент Хосни Мубарак, че ще остане на поста си до президентските избори през септември, и подчерта, че незабавното му оттегляне е единственият начин да удовлетвори исканията на своя народ.
цитирай
26. dagma - ...
03.02.2011 14:07
Не знам дали вече сте прочели някъде, но в протестите срещу авторитарния режим са се включили и много копти. Пренебрегнали са препоръката на техния папа, който може би във времето си е създал добри лични отношения с Хосни Мубарак, въпреки че християните са се чувствали притеснявани от властта. Тази готовност на коптите за промяна вдъхва някакво спокойствие, явно гледат към бъдещето с надежда. А ако се установи демократично управление, може дори да се случи нещо чудесно - да получат и политическо представителство.

@gantree
Добре че стана въпрос за това - не съм видяла новото в сайта за отец Паисий. Непременно ще вляза да проуча.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3642672
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930