Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2007 21:13 - Оставете Онан на мира!
Автор: gantree Категория: Забавление   
Прочетен: 1669 Коментари: 3 Гласове:
0



Много се развеселих от долуцитираното - както като "разказ", така и като "тема". От друга страна, авторът (гл. ас. Ивайло Найденов) ми е малко "странна птица" - в мрежата го намирам тук и тук. Както и да е, не той е "темата", тъй като става дума за старозаветният Онан и преобръщането на понятията.




       Преди една година, на Томина неделя, възмутен от една проповед в столичен храм, написах едно материалче в защита на авторитета на св. апостол Тома. Кой ли съм аз да го защитавам, ама  нали декларирах симпатия към него... Оттогава се заех да събирам такива библейски образи, които са станали метафора на определено явление, поведение или просто символ, знак, но погрешен. Това се случва поради лоша интерпретация или насилване на библейския текст, невежество и незнание, силно влияние на “института на бабите”, зле разбрано предание и още по-лошо разбрана вярност към него. Това е факт и за съжаление все по-често се сблъскваме с него.

     Един от тези злочести герои е старозаветният Онан, син на Юда от ханаанката Шуа (Бит. 38:4). 

     Библейският разказ за него е кратък. След смъртта на брат му Ир Онан трябва да продължи неговия род, като  “влезе” при братовата си жена в изпълнение на Мойсеевия закон (Второз. 25:5-9). Онан, знаейки, че потомството ще носи името на брата, ще има претенции и дял в наследството, “излива семето на земята, за да не даде потомство на брат си” (Бит. 38:9). За това си деяние, което “беше зло пред очите на Господа”, е умъртвен. Изводът е прост: всеки, който грубо нарушава Божия закон, ще умре. Онан не изпълнява задълженията си според Закона - да продължи рода на брат си - и е наказан със смърт. Тежка присъда, но в духа на старозаветната теокрация - справедлива. Как ли звучи това в ушите на съвременните юристи?!

     Сексолозите вече са се произнесли, но доста неадекватно, според мен. Те са нарекли едно явление на името на Онан – онанизъм. В речниците пише: “Онанизъм – противоестествено задоволяване на половото влечение чрез дразнене на външната част на половите органи”. Това определение не е коректно и няма нищо общо с библейското свидетелство, ама може да се приемe някак. В науката често се говори за “технически термини” - термини, които не са много точни, но са възприети традиционно след дълга употреба или просто, защото няма по-подходящи. Термини-компромис. Да предположим, че и тук е така.

     Ако беше само това, да си премълчи човек. То и доста неохотно се пише и говори по тези теми. Да, ама преди няколко дни от устата на един свещеник, обясняващ на зрителите от малкия екран за зиготата и аборта, като че ли вчера ги е открил в Сливенска епархия, чух нещо ново за Онан. Както казва един български журналист, който много говори, а мисли малко: "Слушам и не вярвам на очите си” , така и аз, само че не вярвах на ушите си. Онан беше обявен за баща на контрацепцията. В защита на тезата, че контрацепцията не е много богоугодна, дори греховна, беше обяснено и смъртното наказание, сполетяло старозаветния грешник. 

     За има-няма 4 хиляди години от практичен човек, грижещ се за своето наследство, но незачитащ Закона, както е описан в Свещеното Писание, направихме от Онан сексуален маниак, баща и пропагандатор на контрацепцията.

      Ей така се гради имидж!

     оттук


Тагове:   Мира,   Оставете,   Онан,


Гласувай:
0



1. gantree - замислих се, хахах :))
14.03.2007 00:56
преобръщането на понятията обикновено е плод на масовото ни невежество, така че - май рекламата е безплатна
цитирай
2. gantree - :))
14.03.2007 08:13
а не, сутрин съм в настроение; довечера, като ми причернее, ще попиша
цитирай
3. candysays - ...Интересно...
14.03.2007 11:13
Не знаех тази история наистина... (библейската). И не знаех, че е син на Юда...
Благодаря за информацията. Полезна ми беше.

Поздрави :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3637266
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031