Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2007 13:25 - За изчезналите бюлетини
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 11397 Коментари: 25 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Тази сутрин попаднах на кратка информация, свързана с безумните изпълнения на изборите от 28 октомври в столицата.  Засега тя е публикувана единствено в последния брой на "Политика". Не я открих другаде, което само по себе си е притеснително, но нямам съмнение, че достоверността й ще бъде потвърдена официално. Става дума за изчезнали общо 43 097 бюлетини, от които 20 068 са пуснати за общински съветници, а 23 034 - за кмет на София. Предвид общият брой гласували става дума за минимум около пет-шест процента засечени шашми и измами. 

image

     Освен това се оказва, че компютърната система за контрол в Централната избирателна комисия (ЦИКМИ) не е работила, тъй като в противен случай протоколите, в които е имало грешки и разминавания са щели да бъдат отхвърлени още при въвеждането. ОИК има достатъчно време до 6 ноември. Освен ако не са решили да повторят безумието и в неделя.

     Повече по въпроса тук.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. liliahristova - Ако всичко това е вярно,
02.11.2007 13:54
значи България тайно се извършва мащабен преврат, ръководен от "сиви" политици. Единственият отговор на подобно сатанинско творение е гражданско опълчение.
цитирай
2. gantree - привет, Лили
02.11.2007 14:09
имам сериозни основания да мисля, че информацията е вярна; съвсем отделен е въпросът, че предполагах нещо подобно, макар и не в такива мащаби;

има и още нещо - в София на местни избори може би да, но иначе това не се случва за първи път; нека да не забравяме онези 115 хиляди фалшиви гласа на парламентарните избори през 2005-та, които обаче бяха официално обявени цели три месеца по-късно; сега информацията излиза на четвъртия ден, което от определена гледна точка погледнато е дори обнадеждаващо - четири дни, вместо три месеца;

както и да е, ще видим какво ще стане след вторник следващата седмица
цитирай
3. dantonov - Поправка.
02.11.2007 14:29
Както винаги написаното от журналистите трябва да се проверява, защото разбира се то не е вярно и се търси кой да купува вестника, независимо какви глупости се пишат. Ето и точната информация:
1. Брой на гласувалите избиратели според подписите в избирателните списъци - част І и част ІІ (включващ и подписите под черта), както и тези от допълнителния списък - 417639
2. Брой на намерените в избирателната кутия бюлетини за общински съветници без пликове 10677
3. Брой на гласувалите избиратели според намерените в избирателната кутия пликове - 397571
или точната бройка е:
417639 - 10677 - 397571 = 9391

Май няма нищо общо с 20 068. Или по-точно от вестника умишлено не са сметнали намерените бюлетини без пликове, за да направят новината по-забележителна. Защото 9391 изчезнали гласови пак поставя същите въпроси. Но все пак има разлика в количеството,
И втория въпрос, който също трябва да се обсъжда - къде спят хората от комисиите и как допускат да се пускат бюлетини без пликове??? Става въпрос за над 10000 невалидни гласа!!! А в комисиите има членове и на СДС и на ДСБ, да не говорим за застъпниците....
Информацията може да се намери на:
http://www.mi2007.org/protocols/22/oik_os_2246.html
цитирай
4. liliahristova - И на НДСВ, и на ССД, и на ДПС, и на Атака
02.11.2007 14:46
има членове в комисиите. Какви ли не подкупни люде може да се намерят! Не искам да обиждам членовете на комисиите, но напълно логично е част от тях да са били изтъргувани. Че малко ли хора от НДСВ и от БСП преляха в ГЕРБ? Та и от СДС също! Защо тогава, г-н Антонов, се учудвате? И са "проспали" наистина важни събития на първия тур.
цитирай
5. liliahristova - Дори от ДСБ един отиде -
02.11.2007 14:50
дето сега е на балотаж в район "Средец" като кандидат на ГЕРБ. Е, ами ако негови хора са били в комисиите, формално назначени от други партии, чиито щабове не са се усетили за кого ще работят тези хора? Ето ви един елементарен пример.
цитирай
6. gantree - @ dantonov
02.11.2007 15:26
Имате грешка, г-н Антонов. Първата контрола, която следва да направи всяка една СИК е съответствието между броя подписи в списъците и броя намерени в урната пликове - независимо дали пликовете са празни или пълни. Броят на подписите задължително трябва да съответства на броя пликове, тоест - 417 639 подписи в списъците срещу 397 571 намерени пликове. Разликата между двете числа си е точно 20 068.

Не знам защо добавяте броя на намерените бюлетини без пликове към броя на пликовете. Броят на намерените бюлетини без пликове директно си заминава в броя на недействителните бюлетини по протокол, които в примера Ви със съветниците са описани като 24 768, тоест - двойно повече от тези 10 677 бюлетини без пликове. Иначе излиза, че според Вас разликата между действителни и недействителни бюлетини не съществува, или е отчетена такава само предвид броя бюлетини в пликове. Добре е да обърнете внимание на последните две числа от статистиката.
цитирай
7. kardamom - Това ми се струва абсурдно!!!
02.11.2007 16:13
Бях в комисия.Изобщо не могжа да си представя как може да има бюлетини без пликове, след като поставянето на вторият печат става на масата до урната и лично подавахме отворени пликове за бюлетините. Не мога да си представя, че може да има толкова безочливи членове и председатели на комисия, които биха допуснали такова нещо..
Направо не мога да го проумея.
Поздрави за постът!
цитирай
8. dantonov - @gantree
02.11.2007 16:44
Не е така. Отиди на линка който съм посочил и ще видиш за какво говоря.
В протокола има отделна графа "Брой на намерените в избирателната кутия бюлетини за общински съветници без пликове". Т.е. има хора, които направо пускат бюлетините БЕЗ да ги поставят в пликовете. Естествено това са недействяителни гласове.
borovski е прав, че е работа на комисията това да не се случва, но когато комисията спи, това става, иначе кажи ми как в урните ще се намерят 10000 бюлетини без пликове???
цитирай
9. divini - @dantonov
02.11.2007 16:53
нали точно в това е въпросът: Как са се намерили там? Ето цитат от материала:

Според данни на Областната избирателна комисия (ОИК), от урните са изчезнали общо 43 097 бюлетини. 20 068 от тях са пуснати за общински съветници, а 23 034 - за кмет.

Бройката е изчислена от обявените от ОИК подписи на гласувалите и броя на откритите в урните бюлетини. За кмет в София са гласували общо 420 673 души, но намерените бюлетини са едва 397 638.

Столичани, пуснали гласа си за общински съветници, са 417 639, но в урните са открити само 397 571 бюлетини.

Тези цифри не включват недействителните бюлетини, тъй като в случая бюлетините просто липсват и няма как да се каже дали са действителни или не.

Пълно недоумение в БСП, СДС и Демократи за силна България (ДСБ) буди и друг феномен от приключващия на 4 ноември местен вот. В урните са открити общо 20 254 бюлетини без пликове. 9 576 от са за кмет, а 10 677 - за общински съветници.

Празните пликове, открити в урните, обаче са едва 602 общо, така че и дума не може да става, че някакви бюлетини са се изсипали от пликовете си. И в единия, и в другия случай тези гласове се броят като невалидни.
цитирай
10. gantree - @ dantonov
02.11.2007 18:50
не искам да спорим по въпроси, които очевидно не са спорни, г-н Антонов; бюлетините без пликове не се добавят към броя пликове, намерени в урната, както правите Вие; бюлетините без пликове, пускани от когото и да било (избирател или член от комисията) се добавят директно към броя на недействителните; в противен случай Вие допускате, че сред бюлетините в пликове няма нито един недействителен вот - което е несъстоятелна теза;

обърнете внимание и на онова, което Ви пишат другите приятели тук - borovski, kardamom и divini; то по същество е същото, което е написано в статията (линкът към нея е в края на постинга ми), и което аз също се опитвам да Ви обясня; ще цитирам и тяхното изрично уточнение: - "... тези цифри не включват недействителните бюлетини, тъй като в случая бюлетините просто липсват и няма как да се каже дали са действителни или не" - край на цитата;

проблемът е достатъчно ясен дори и само предвид факта, че компютърната им система за контрол изобщо не е работила, защото ако беше работила, тези безумия щяха да бъдат изяснени и/или отстранени още в момента на въвеждането на данните от оператор плюс тримата от съответната СИК - председател, заместник и секретар;
цитирай
11. marty - Цял ден се чудя
02.11.2007 18:55
дали да ти напиша моите наблюдения?
В нашата секция имаше наистина недействителни бюлетини но по две съвсем други причини.
Недоумявам как в урната може да има бюлетини без плик?
Има и още една истина, която никой тук не спомена. Обема работа след отваряне на пликовете. Ние броихме бавно и внимателно.
Нямаме разминаване в цифрите. При 35% гласували в секцията ни бяхме готови към 22.40.
Мисля си, че от преумора и бързане и непрецизно свършена работа на някои комисии може да има разминявания - но чак пък общо 43 097 бюлетини ?
Според мен предложението на Мартин Заимов за ръчно преброяване е най-адекватното в момента.
цитирай
12. gantree - @ marty
02.11.2007 19:23
не знам защо си се "чудила" - разбира се, че ще си напишеш мнението;
във всяка секция има "недействителни" бюлетини; аз лично съм се заяждал за всяка дреболия, и въпреки това имахме 12 недействителни от общо около 300 гласували от 836 по списък; не сме имали нито една бюлетина без плик; освен това - колкото бяха подписите, толкова бяха и пликовете; не искам да звучи нескромно, но бяхме готови в 21:00, направихме си сами трите контроли, описани долу вдясно, нямахме нито една грешка и приключихме към 01:15 часа, точно когато започваше екшъна в голямата зала;
ръчното преброяване е единственият начин за безспорно доказване на всички тези безумства, но то едва ли би върнало "изчезналите" гласове; искам да видя лицето на онзи, който ще откаже касиране на изборите за кмет и съветници при цялото това мазало;

апропо - обзалагам се, че тази новина няма да влезе във вечерните емисии на нито една от националните телевизии;
цитирай
13. анонимен - ръчно преброяване не може да се иска
03.11.2007 01:58
След като изборните книжа са запечатани от СИК и предадени за съхранение, могат да бъдат отваряни само по съдебно нареждане. ОИК работи само с протоколите от СИК. Кандидатите могат да искат касиране на избора въз основа на конкретни нарушения, допуснати в посочени СИК, които водят да съществени промени в изборния резултат. В съдебното производство се иска съдебна експертиза и назначаване на вещи лица с точно определена задача относно посочените нарушения. Тогава изборните книжа могат да се разпечатат и бюлетините отново да се броят.
цитирай
14. анонимен - емоциите не са добър съветник
03.11.2007 02:24
Искането за касиране на избора трябва да се премисли внимателно, да се оценят шансовете за спечелване на подобно дело, иначе си вкарваш автогол. Тия дето сега най-грамогласно реват срещу нарушенията и плашат със съда, нямат шанс за спечелване на подобно дело. Мисля, че и за Мартин не е голям.
Нарушенията в СИК в по-голямата си част са технически. Да не се подаваме на нова манипулация и да превръщаме СИК в изкупителни жерви . Вота беше манипулиран и пазаруван много преди гласуването. Имаше достатъчно желаещи да продават и готови да купуват.
цитирай
15. viovioi - и аз не мога да схвана как е станала подмяната?
03.11.2007 08:51
Аз разбрах само, че тези бюлетини които са били извън пликовете са невалидни, защото са зачеркнати повече имена и листи...например 4-5??? Може би това е с цел да не се разбере бюлетината с вот за кой е? Но това е много сложна игра и трябва да са въвлечени адски много хора. Мисля че в голям % от информацията която се изнася е непроверена и преувеличена. В същност не знам точно. Може и да греша.
цитирай
16. gantree - @ viovioi
03.11.2007 13:24
нищо сложно няма, vio; понякога се получава така, че когато заедно на едно място (в случая в една секционна комисия) се съберат изключително и само невежи и полуграмотни хора, тогава и най-простичките неща стават "много сложна игра" за тях; и в обикновеното ежедневие е така, само дето тогава отговорността за всяка от произлезлите простотии не е колективна, а лична; пораженията, и изобщо последствията също не са колективни, а лични;

ще цитирам само за уточнение:
"... Бюлетина намерена в избирателната кутия без плик не се отчита при установяване на изборните резултати. Тези бюлетини се надписват с думите "Без плик" на лицевата страна по диагонал и се опаковат отделно." - край на цитата;
цитатът е от методическите указания за СИК, оттук:
http://www.cikmi2007.org/?page=15

тоест - няма никакво значение какво е отбелязано, и дали изобщо нещо е отбелязвано в бюлетините без плик; те изобщо не се отчитат като действителен или недействителен вот;
цитирай
17. gantree - @ borovski
03.11.2007 19:38
търпението ти да ги прегледаш докрай ме изумява!!!

погледнах само два от протоколите, които си прегледал - *14042 и *24006; последният номер (24006) си е наред, объркал си се, нямат нито една бюлетина без плик; ако искаш, погледни отново:
http://www.mi2007.org/protocols/22/2246/sik_ko_224624006.html

другата, която погледнах (14042) е пълно безумие - отбелязани са 294 гласували по списък, 294 бюлетини без пликове и 294 плика; от тях 291 са обявени като действителни и 3 като недействителни, при положение, че според указанията всичките би следвало да не бъдат отчитани въобще, ако се вярва на това, че 294 са били намерените бюлетини без пликове;
http://www.mi2007.org/protocols/22/2246/sik_ko_224614042.html

изводите ми от съдържанието на този протокол са също два - 1) хората от тази секция са били пълни идиоти, всичките седем човека без изключение, и 2) хората в ОИК, въвели в системата такъв протокол също са били пълни идиоти;
сигурно тъкмо заради такива идиоти, и неслучайно се е появил неадекватния шаблон, според който "няма значение как гласуваш, а важното е кой и как ти брои гласа накрая";
цитирай
18. dantonov - И едно напомняне.
04.11.2007 08:34
Хората в избирателните комисии се избират от партиите на квотен принцип. Т.е. отговорност за некомпетентните комисии носят партиите!
Извода, който трябва да се направи е, че ръководствата на партиите не трябва да отбиват номера като изготвят списъците с хората, които ще участват в комисии и като застъпници. И второ - след като са подбрани, те би следвало да бъдат и добре обучени!!!
И там, където е имало проблеми по секциите, тези хора да не се предлагат повече за участие в комисии!!!
цитирай
19. анонимен - за бюлетините без пликове
04.11.2007 10:03
КАСАЕ СЕ ЗА ТЕХНИЧЕСКИ ГРЕШКИ НА СИК
Давам пример с моята Община: само в две секции има подобно нещо, като броя на бюлетините намерени без плик/139+597/ отговарят на броя на гласувалите според намерените. пликове /139+597/или комисията в тези две точки е записала едни и същи числа. В други СИК подобни бюлетини без плик няма. В резултат на тези две грешки в протокола на ОИК има 736 бюлетини намерени без плик.
С две думи не бягайте по фалшиви следи.
цитирай
20. анонимен - за членовете на СИК
04.11.2007 10:22
Проблемът с качествата на членовете се е поставял неведнъж при консултациите при съставяне на СИК. За съжаление без резултат. Част от партиите включват хора не според възможностите им да свършат качествено работата, а с оглед на гласовете които могат да им донесат, по роднинска, приятелска и др. подобни.
В моята община слаба работа на членовете от квотите на Атака, БСП и ДПС.
цитирай
21. анонимен - А списъците?
04.11.2007 14:04
Въобще не става дума само за технически грешки. Може и да има и такива грешки на комисиите, но я вижте списъците. Избирателните списъци са в един-единствен екземпляр, и е невъзможно за кмет да са се подписали 420 673 души, а за съветници да са се подписали три хиляди души по-малко - 417 639. Три хиляди подписа къде са във втория случай? Нали се гласува едновременно?
цитирай
22. анонимен - за грешките
05.11.2007 01:32
Да тези протоколи не са изрядни, не би следвало да има разминаване в тази си част, ако СИК са работили изрядно. ОИК съставя протокола въз основа на протоколите от СИК. Предполагам, че в някои СИК поради грешки са връщани от изчислителния център, тъй като контролите не се засичат и са правили поправки в тази част на протокола, за да излязат контролите или това са правили още при оформянето на протокола. Просто са нагаждали числата. Ако се проверят протоколите на всички комисии ще се намерят грешките. В тази част на протоколите комисиите масово правят грешки.
цитирай
23. анонимен - Eisblock - Скромен опит
05.11.2007 11:17
На първият изборен ден се оказа, че ме няма в списъка. Въпреки 2 год. местоживеене. С колебания и туткане, бях "нанесен" в списъка. Подписах на оказаното място. Оказа се, че предният - също дописан в списъка, не се бил подписал. И моят подпис бе срещу неговите имена и данни... Сложиха една стрелка към нужния ред. Вчера, пак ме вписаха. Имаше само 3-ма в комисията. Другите се разкарваха по коридора и пиеха кафе. Часът бе 17:20. Урната бе полупразна. Може би на 10% от обема 'и. По важното е, че има много ниско участие и с това легитимността на "избраните" става още по емфимерна. Ган3 - поздрави!
цитирай
24. gantree - @ Eisblock 28
05.11.2007 13:04
привет, Айс; редовното актуализиране на списъците си е съвсем отделен проблем, който си стои от години; просто администрацията е такава - никаква; в нормална бяла държава дори можеш да ги осъдиш, докато тук най-много да ти се скарат и да те изгонят, ако "мрънкаш" много;

радвам се, че се "намираме" пак, след толкова време :) акаунтът ти в блог.бг е свободен, проверих ей сега, за две секунди, така че - какво още чакаш? :))
цитирай
25. divini - и днес вече
12.11.2007 17:23
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=133660&srcpos=4
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3636904
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031