Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2008 13:36 - За Дачков и диалектическия материализъм
Автор: gantree Категория: Забавление   
Прочетен: 5159 Коментари: 12 Гласове:
0



        Повод за настоящият леко хаотичен коментар вземам от една хрумка на един от т.нар. "морални стожери на дясното". Хрумката му е безумна - бързам да го уточня това, за да няма после "ама аз нещо не разбрах" и други такива досадни отклонения. Преди да цитирам хрумката ми се ще да намина покрай марксизма, съвсем за кратко. Цитирам:

• "Марксизмът е комунистическа доктрина, развита от ... Карл Маркс ...";
• "... Политическите идеали на Маркс са публикувани в неговия „Комунистически манифест" ...";
• "... Следвайки метода на диалектическия материализъм, Маркс доказва своите теории чрез анализ на световната история ...";


        Сега, ще спестя марксистките халюцинации върху историята на човечеството. Който се интересува, да си ги намери сам. Така или иначе стигнах до т.нар. "диалектически материализъм", и повече не ми трябва, за да онагледя прочетеното в колонката на Дачков от днешния брой на вестник ПОЛИТИКА. По-принцип е добре да се уточни преди това, че въпросният вестник е собственост на една състоятелна нашенка, чийто син е Делян Пеевски. Кой е Делян Пеевски, това няма да го доуточнявам. Който не знае - не знае. Най-общо казано, той е един много успешен и много предприемчив българин. Още има жълто около устата, както е думата, но е милионер. Не че имам нещо против това, прекрасно е да си милионер. Това означава най-малкото, че материалният ти свят е голям. Дори е много голям. И освен това материалният ти свят не е хаотичен, а е добре подреден. В него има място за всичко, и за всички, включително и за моралните стожери на дясното.

image
        Та, в днешната си колонка във вестника на успелия г-н Пеевски Явор Дачков ме метна в музиката с прозрението си, че "... материалният свят зависи от духовния. Какъвто духовен ред е подредил човек в себе си или едно общество помежду си, такова е и неговото материално изражение в битовия и социалния живот." Точка, и край на цитата. Според логиката на това негово прозрение духовният свят на хората е "кокошката", а материалния е "яйцето". Материалният свят на хората зависи от духовното богатство, от духовната извисеност на индивидите, тоест - на българите. Ако българите понастоящем са бедни в чисто материалният смисъл на думата, то е не защото са обрани под формата на инфлационен данък, на тоталната корумпираност в управлението и неговите бюджетните излишъци, а защото са бедни духом. Духовният свят на българите е малък и беден, следователно затова и материалното им благополучие липсва. Плащаме все по-скъпа газ не заради неизгодните условия, сключени от сегашното правителство в полза на ГАЗПРОМ, а защото духовният ни свят е хаотичен и неподреден. Доган е милионер не за друго, а защото е един от титаните в българската духовност. Това са част от изводите, с които трябва да останем след прочитането на днешната дачкова халтура.

        И все пак - "... материалният свят зависи от духовния свят". При вида на това умопомрачително прозрение с какви още изводи можем да останем? Ако не е Доган, то кои тогава са титаните на българската духовност? Маргините? Васил Божков? Илия Павлов, лека му пръст? Или пък Любомир Павлов? Мая Илиева и Азис? Евгени Минчев, с неговите крокодилски обувки? Румен Гайтански и Слави Трифонов? Георги Крумов и Бойко Борисов? Стефан Софиянски и свинарят от Пловдивския панаир? Вързан ли е техният духовен свят за тяхното "... материално изражение в битовия и социалния живот" по гениалната логика на Дачков? Ми сигурно е вързан и зависи, щом той, високоморалния стожер на дясното го казва в прав текст.

        В интерес на истината, той започва безумната си реплика с уточняващото "Бих рискувал да кажа ...", и смело рискува. Наистина, голям е рискът при писането и дрънкането на глуости. Огромен даже, бих казал. В друг случай направо бих застинал при вида на такова авантюристично изказване, но сега не. Не остава друго, освен да се забавляваме с Дачков и преоткриването на диалектическия материализъм.


Тагове:   материализъм,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ianchefff - както биха казали
19.09.2008 14:14
тралфамадорците:

така е то.

цитирай
2. gantree - @ Янчев
19.09.2008 14:23
Така ще е, разбира се.
Като не си никакъв милионер, трай си. :))
цитирай
3. ianchefff - между другото,
19.09.2008 14:47
Дачков е прекарал лятната си отпуска в правителствената резиденция на Шабла.
Споделиха с мен източници, пожелали анонимност.
Може би там е размишлявал за материалното и духовното...
цитирай
4. gantree - @ Янчев
19.09.2008 15:17
Виж сега, това твоето вече на нищо не прилича! Тези уйдурми по адрес на този наш велик български опозиционер и моралист най-вероятно са ти ги казали някакви злобни и импотентни антибългари, каквито са всичките, пожелали такава анонимност. Дачков може и да си е почивал, наистина, но това най-вероятно е било не в правителствена, а в някоя антиправителствена резиденция в Шабла.
Засрами се!
цитирай
5. ianchefff - ~
19.09.2008 16:24
засрам.
цитирай
6. karanikolov - Човек търси компенсанция някак
19.09.2008 16:34
Бедна душевност - с грандиозна материалност.

А при постоянно безпаричие - депресира се човек, и най-лошото: дебилизира се.

Всъщност - май и многото,и малкото пари - водят до един и същи ефект - затъпяване.
:)))
цитирай
7. haralanov - Хм...
19.09.2008 18:31
Това е един от малкото пъти в,които не съм съгласен с вас.Разбира се,че,,материалният свят зависи от духовният,,.Другото си е чист марксизъм с онзи прословут постулат,че,,битието определя съзнанието,,.Никак не ви подценявам но си мисля,че в случая не сте разбрали Дачков.Не съм му фен,въпреки че всеки петък си купувам Гласове.Знам,че сте религиозен човек(Дачков-също)и не разбирам,какво по-естествено за вас,от това да приемате,че Духа е от преди Материята.Спорът би бил глупав и излишен.Не разбирам,какво общо имат живите или мъртви олигарси,Доган и пр.Може и неприятно да ви е,но т.нар.,,български народ,,е оглупял не от вчера.Оглупял до Безбожие.До Безобразие.При това Безнадеждно.,,Религиозността,,му е повърхностна.В този смисъл Дачков е напълно прав.Мърлящината в България е в резултат на Духовното оскотяване на мнозинството българи...Поздрави!
цитирай
8. gantree - @ karanikolov
19.09.2008 21:39
Един и същ ефект, да. Тоест - преки връзки между благосъстоянието и духовността на практика няма.
цитирай
9. gantree - @ haralanov
19.09.2008 21:41
Битието определя съзнанието е марксизъм, и Вие очевидно си мислите, че обратното - съзнанието определя битието и че битието зависи от съзнанието - е пътят в правилната посока. Няма такова нещо. Няма начин от материалното Ви благополучие да зависи духовното ви развитие. Мутрите са най-близкото Ви доказателство за това.

Християнството не биваше да намесвате. Не съм "религиозен", за Дачков не знам. Той е завършил богословие, но това като критерий абсолютно нищо не означава. Сидеров, например, в момента учи богословие. Йордан Цонев - също. Само тия два примера, мисля, стигат, за да добиете представа за несъстоятелността на подобен критерий.

Аз не съм "религиозен човек", а съм вярващ християнин. Има значителна разлика, и се надявам да не спорим по нея. Относно репликата Ви, че Духът е преди Материята - какво общо има това с темата? Материята е във Времето, а Духът е извън Времето. Дори само от гледна точка на това между тях няма такава свързаност, или пък зависимост. Има одушевена Материя, има и неодушевена. Къде отива зависимостта при неодушевената Материя? Сещам се и за един от любимите ми примери с невъзможен въпрос, от VI век, от времето на Юстиниан, когато се разгарят ожесточени спорове дали тялото на Иисус е било тленно или нетленно. Или е едното, или е другото, казват всички, а парадоксът е там, че какъвто и отговор на този въпрос да се даде, той ще е еретически. В първият случай Иисус ще се окаже само Човек (несторианство), а във втория - само Бог (монофизитство). В този ред на мисли, да твърдим, че има пряка, че и неизбежна зависимост между материалното благосъстояние и духовното укрепване и развитие е нелепо. Вие няма да се доверите на беден или богат, а на почтен, честен и добродетелен човек. Дали този човек е почтен, честен и добродетелен - това просто няма как да зависи от материалното му състояние в миналото, в настоящето или в бъдещето.

Не се притеснявайте, ако все още сме на различни мнения. Поздрави.
цитирай
10. haralanov - Все още сме на различни мнения...
19.09.2008 22:24
Не се притеснявам...за различието на мненията ни.Притеснява ме,че не ме разбрахте съвсем.Бях съвсем ясен.Не разбирам как така сте,,вярващ християнин,,а не сте религиозен човек.Това е абсурд.Езиков каламбур-също.Аз съм религиозен и споделям схващането,че преди да създаде Света,Бог е имал Идеята как да изглежда той.В този смисъл каквито идеи,фантазий,хрумки,проекти и визий има в главата на един човек(или човеци)по този начин той и ги претворява и живее.Надявам се,че все пак ме разбирате!Поздрави и от мен!
цитирай
11. gantree - @ haralanov
19.09.2008 23:13
Мюсюлманинът е религиозен човек, будистът е религиозен човек, дори сатанистите и дъновистите са религиозни хора. Още много примери за религиозността могат да се дадат. Самата дума "religio" от латински се превежда просто като "свещено задължение", и нищо повече. В този ред на мисли не съм религиозен човек, вярващ християнин съм и не виждам нито нещо неясно в това, нито пък "езиков каламбур".
А и темата ни, като цяло, е съвсем друга.

Поздрави.
цитирай
12. анонимен - STB
21.09.2008 19:04
Цитираното от Дачков си е абсолютна истина за него. Така мисли , така действа, така проповядва.
Понеже иска да си подобри положението - материално, та и се преориентира - духовно. Бил религиозен човек!
Такъв е , само дето смесва( и май замества) Бога със Богуслужението. И с други служения.......

Не си заслужава коментарите......
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3637085
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031