Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2007 21:50 - Либертарианецът Бойко
Автор: gantree Категория: Забавление   
Прочетен: 2522 Коментари: 1 Гласове:
0



ГЕРБ в идеалния свят
Икономическата програма на Бойко Борисов е почти перфектна. Но нека да се закълне.
КАПИТАЛ, брой 38 / 21 септември 2007
 
image
Стоян Мавродиев, финансов секретар на ГЕРБ, представи ултра дясната икономическа програма на ГЕРБ 

Фотограф: Надежда Чипева 
     Представете си, че съществува идеалната икономическа програма за управление на страната. "Егоистична" - в пълна полза на успяващите и предприемчивите, солидарна само до ръба на бедността, либерална и проста до безкрай. Тя вече е факт - програмата на ... ГЕРБ.
     Малко ни в клин, ни в ръкав и на принципа "Нероден Пет­ко" (все пак се задават местни, а не парламентарни избори) през седмицата столичният кмет Бойко Борисов избра да представи вижданията си за управление на България. Направи го всъщност финансовият секретар на ГЕРБ Стоян Мавродиев. Ден по-късно на въпрос на "Капитал" дали лидерът на партията наистина застава зад толкова радикална програма, след като дори не е присъствал на представянето й, Мавродиев беше категоричен: "Разбира се." Кметът дори настоял документът незабавно да бъде качен и на уебсайта на ГЕРБ като твърда заявка.
     Странният избор да представят визия за национално управление точно преди старта на кампанията за местни избори от партията на Борисов обясняват като своя стратегия. "От БСП и ДСБ непрекъснато говорят как нямаме програма, че сме популистка партия. Как сме всеядни - към ляв електорат, към десен, как нямаме собствено лице и не сме дясна партия. Този документ ясно показва, че имаме философия и тя е дясна. Аз не знам някой да е извадил толкова десен продукт", обяснява Мавродиев и допълва, че тази седмица ще бъде представена и програма за управление на София.
     Всъщност най-напред "библията" на ГЕРБ е била представена преди седмица пред Европейската народна партия, където формацията на Борисов е вече със статут на кандидат-член. (Макар че с философията си документът много повече би подхождал на "Движението за европейски реформи", инициирано от лидера на британските консерватори Дейвид Камерън.)
     Ако сега, следвайки собствената си програма, столичният кмет трябва да попълни един от онези тестове, които да го поставят на скалата на икономическата свобода, резултатът му щеше да се "удари" в крайното либертарианство
. Водещите принципи в програмата на ГЕРБ са максимална свобода и минималната намеса на държавата в икономиката. Леко учудващо за политик, който само преди няколко месеца е подкрепил непазарното и прието под натиск повишаване на заплатите на шофьорите в губещия градски транспорт. Поканен да коментира това разминаване, Мавродиев обяснява, че принудата за непазарно увеличаване на доходите сега идва от дълго отлаганите реформи в публичния сектор. Ако реформите, които предлагаме, бъдат направени, подобни отстъпки няма да се налагат, продължава финансовият секретар на ГЕРБ.
     Борисов, изглежда, е успял да върне практиката за колективно писане на икономически програми с помощта на комбинация от независими "мозъчни тръстове", така както се случваше в ранните години на демокрацията. В текста на документа лесно се различават тезите на либералните икономисти, много от тях чести автори в "Капитал". Мавродиев, който е "продуцирал" програмата, потвърждава тази констатация.
     В програмата има много конкретни числа - как ви звучи формулата 3Х10%, а именно 10% корпоративен данък, 10% подоходен и 10% социална осигуровка. При това с 1000 лева необлагаем минимум и същият максимален осигурителен доход. Пред "Труд" депутатът от БСП Добромир Гущеров го определя като "утопия... перпетуум- мобиле, нещо, което не съществува". Въпреки че по същия начин се говореше и за първите два компонента от формулата, които именно правителството на Станишев революционно въведе.
     Въпреки това много от конкретните предложения в документа на ГЕРБ предизвикват логичния въпрос доколко лежат на разчети, за да се смята, че са реалистични. "Разработили сме обща концепция, философия. По-нататък ще навлезем в детайлите. Целта е да се стимулира дискусия", обяснява Мавродиев с уточнението, че програмата ще се развива, коригира и детайлизира. С което засега замразява всякакви въпроси, свързани с една дузина редакционни неточности и честата необходимост на всеки, който чете документа, да пита как.
     Ако наистина става въпрос за философия, която самият Борисов и хората от партията му автентично споделят, началото е много добро. С подобен документ, който да следват последователно политиците отпреди 10-15 години, вече щяха да са гарантирали много по-различен облик за България.
     Но кметът първо ще трябва да убеди избирателите си, че изборът на толкова радикална и либерална програма не е само политически маркетинг, равен по тежест на това да определя ГЕРБ като дясна формация. Може би на първо време Борисов ще трябва лично да сложи ръка на произведения документ и най-буквално "да се закълне". А ако се оправдаят социологическите прогнози, че той с прилично свое мнозинство ще управлява София, генералът ще може и да започне да прилага програмата си най-малкото в частта за пълната прозрачност на общинските поръчки, равния достъп на частния бизнес и разумното управление на публичните средства.
     Дотогава обсъжданията по неговата програма си струват главно като предизвикателство към сегашните управляващи.



Гласувай:
0



1. zari - Ако мислим, че нормалните българи четат програми, жестоко се лъжем.
24.09.2007 04:00
А обещанията на ангро са безплатни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641873
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930