Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2009 15:30 - Съм неморален
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8113 Коментари: 23 Гласове:
0



        И изведнъж всички заговориха за морал. Не ми се пише по ред причини, но просто не мога да се стърпя, особено след като четох за новата "консервативна" група в българското НС. Това Колчаков, това Йорданов, това Димитров, Софиянски ... Янето и всички стари кадесари, понастоящем преоблечени като британски консерватори и великобългарски всеправославни защитници на морала, как може да се опише? Ми не може, колкото и да се опитва човек. Темплар го е ударил на майтап, посмях се, но нали смешното все някога свършва. Не сме тук, за да се забавляваме безспир, както по принцип си мислят повечето от нас и по-специално купищата окаяни хедонисти пред телевизорите, зяпащи заринатия с купища простащини праймтайм.

        Малцина могат ясно да артикулират отговор на въпроса "що е то морал?". Или пък на "кое е морално и кое не е?". Даниел Вълчев неотдавна се упражняваше на тема забрадки, опитвайки се да се представи като едва ли не последна преграда пред появата на мюсюлмански забрадки в училищата. Може би се опитваше да каже, че не е морално да се ходи със забрадка на училище, но не го каза точно така. Морално е да се ходи без забрадка, защото забрадката според Вълчев е "религиозен символ". Нещо като малките християнски кръстчета е забрадката за Даниел Вълчев. А ако се отиде на училище със шалвари, какво ли би казал тогава Вълчев? Ами ако след забрадките, кръстчетата и евентуално шалварите му хрумне на този велик български просветител да забрани на обрязаните да ходят на училище? Обрязването не е ли част от религиозната практика на евреите и мюсюлманите, г-н Вълчев? В момента повечето ученички ходят разгърдени, накичени и разпищолени до безкрайност
с къси поли до под брадичката на училище - това ли е даниелвълчевата представа за "морал"? Вероятно не?

        Отплеснах се, но и не съвсем. Свързващото дотук е в морала. В понятието, а не в произволните интерпретации, в които тази дума постоянно ни се представя. Трябва да сме много внимателни винаги, когато някой ни заговори за "морал". Нямам предвид само такива като Дачков. Писал съм за това и преди - понятието идва от латинското "moralis", с което Цицерон се е опитал и е успял да преведе гръцката дума "ethikos" в "За съдбата". Етимологическият наследник на думата, днешното "морален", означава простичкото "принадлежащ към характера". А характерът на един човек е не друго, а именно онова, което представлява съвкупността от неговите предразположения да се държи по-скоро по един начин, отколкото по друг. Нищо повече.

        В текстовете пък понятието "морал" се е употребявало предимно като указващо неговата, на текста, практическа полезност. Един текст е бил морален, ако от него хората са могли да извлекат някаква полза за себе си, някаква практическа поука. Още по-късно понятието се прилепва като прилагателно към "добродетелта", например, и съответно към действията. Чак към XVI и XVII век понятието поема съвременното си значение, като за пръв път в късния XVII век "моралът" е бил съотнесен към поведенията, в най-тесния си смисъл, съгласно който се отнася най-вече до сексуалното поведение. В крайна сметка се получава така, че "съм неморален" стига дотам, че да се отъждестви със "съм сексуално разпуснат". От "принадлежащ към характера" стигаме полека-лека до противоположното "непринадлежащ" в поведението на един или друг човек, когото по собствените си критерии за нормалност отхвърляме. В този ред на мисли "морално" или "неморално" е един британски консерватор да даде пълната си подкрепа на радикален български невежа и простак, издигал в различни, но близки по време избори кандидатурите на ултраляв ксенофоб и "роден в дантели" кадесар?




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Yes
09.04.2009 16:11
Добре си го "морализирал" консерватора, Ган!
Ами добре ,че стават такива ферментации, та да попишеш в блога си!
Лично моята болка, е че праймтайма на живота ми премина в ком- и соц-идиотщини!
цитирай
2. анонимен - Yes
09.04.2009 16:12
Gorniq komentar e ot men- Wetrowete
цитирай
3. gantree - :))
09.04.2009 16:37
Здрасти, Ветровете. Сори за неконтактността и за празния блог, трябваше да мине време, за да ми се нормализират нещата, поне донякъде. Яне не ми е чак толкова тема, а по-скоро масовото морализаторстване, особено на фона на всичките простащини. Морал и чалга, морал и масово изпедерастяване, морал и ксенофобия - моралът днес се лепи навсякъде. Преди са го лепили на добродетелта, а днес моралът блика отвсякъде.
За личната ти болка не се коси, справил си се сравнително добре. :)) Ами ако се беше родил в Бейрут, а? А?

Поздрави.
цитирай
4. cecobob - Отплеснах се, но не съвсем.....
09.04.2009 22:02
Много крехка тема. Може би, ако живеехме в един друг регион на България щяхме да разсъждаваме по друг начин. Може би?
цитирай
5. gantree - @ Цецо
10.04.2009 01:38
Чак пък "много крехка" не е темата.
Взаимовръзката регион - начин на мислене нещо не я схващам.
цитирай
6. cecobob - Нормално е да не я схващаш
10.04.2009 22:22
Аз също не я схващам. Но ако си представим, че живеем там и с всеки изминал ден около нас се появяват все повече забрадки, шалвари и хора говорвщи на турски !? Ако не можем да си намерим работа в РЕГИОНА, защото не говорим турски!? Ако една сутрин се събудим и установим, че не сме в нашата държава!? Ако изведнъж установим, че тръгнахме към Европа, а стигнахме в Анадола!?
Може би това е връзката. Хората живеещи в РЕГИОНА явно по-добре виждат заплахата и мислят различно от нас ФИЛОСОФИТЕ. А мъдрия ни народ го е казал отдавна-" ВЛЕЗЕ ЛИ МЕЧКА В ДВОРА НА СЪСЕДА ТИ, И ПРИ ТЕБ ЩЕ ДОЙДЕ" .
Това си е мое мнение.
цитирай
7. gantree - @ Цецо
10.04.2009 23:43
И като им забраниш да носят забрадки и шалвари, и хоп - вече си обратно в България, така ли? В онази България, с голи тинейджърки от трета страница на поне половината жълти вестници, и с изобилието от цици и задници по националните телевизии.
Точно затова ти писах, че не схващам взаимовръзката регион - начин на мислене. Ти от своя страна не може да не я схващаш като мен, щом ми я правиш в коментара си, същата тази взаимовръзка. И друго - това "нас, философите" също не го схващам. Като пишеш "нас", надявам се, че имаш предвид само себе си, защото иначе ще го възприема малко зле. Общо взето, зарежи го малко тоя фатализъм и ирониите в коментарите. Трудно се мели така в една воденица.
цитирай
8. cecobob - Да мелим в една воденица ?
11.04.2009 23:02
Защо?
В блога е пълно с философи-защо се обиждаш.
Ти имаш мнение, аз имам мнение.Филосовстваме, изказваме мнения. Дали ти си прав или аз, ще покаже бъдещето. Защо бързаш да се обиждаш и да обвиняваш във фатализъм?
И в последните ми коментари няма и капка ирония. Поста ти е сериозен, затова и отношението ми е сериозно.
Не търси в мое лице непременно враг.
Сега мнението ми.
Циците, задниците и морала според мен нямат нищо общо с религията. Сам виждаш,че исляма ни завладява именно с религия. Хвърлят се огромни средства за джамии,коран училища, кючеци,забрадки и какво ли не.Аз бих попитал - къде е църквата? Ти би трябвало да ми отговориш - ами където е държавата. Като няма държава, като няма църква - исляма намира почва за развитие. За това според мен е важно възпитанието на младите. А това значи да не танцуват кючеци, да се бунтуват срещу строенето на нови джамии, да не носят шалвари и забрадки и най-важното - да се учат в светски училища.
А жълтите вестници ги има навсякъде.
цитирай
9. veras - да се намеся малко и аз
11.04.2009 23:18
Само на мен ли ми се струва, че постът е за едно нещо, а коментарите тръгнаха в съвсем различна посока? При това доста крайна?
цитирай
10. veras - ...
13.04.2009 09:35
Първоначално мислех да напиша коментар, ама стана прекалено дълго. И стана на пост.

http://verasim.blogspot.com/2009/04/blog-post_13.html

Съжалявам за спама. Обаче подобни позиции наистина са ми странни.

И поздравления за поста. Много е добър.
цитирай
11. gantree - @ Вера
13.04.2009 14:07
Всъщност, проблемът не е точно в "липсата" на толерантност, имам предвид конкретния случай с величавото изказване на Кумчо Вълчев за забраната на религиозните символи в проектозакона за образованието. Това неговото не е точно нетолерантност, или пък нетърпимост на верска основа, и няй-яркото доказателство за това е декларацията на Св. Синод на БПЦ срещу въпросната забрана на религиозни символи, обявена вчера, на Цветница. Ако не си чула за нея, тук има инфо:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=347221

В същото време същият този Кумчо Вълчев предлага "факултет по ислям" в Софийския университет, повече инфо тук:
http://www.dveri.bg/content/view/8643/29/

И като му зададеш на такъв мазен адвокатин като него въпроса какво толкова му пречат забрадките, та иска заради тях да забранява религиозните символи в училищата, той веднага ще те контраатакува, цитирайки напълно неадекватното си искане за факултет по ислям в СУ. Един вид, той е най-толерантния пич на света, няма абсолютно нищо против исляма, защото нали, и евентуално, и така нататък. Мека диктатура му казват на това в цивилизованите общества, като нямам предвид Франция в случая. Стобийският епископ Наум ясно казва следното:

"- Законопроектът предвижда забрана за носенето на религиозни символи в училище, с което всъщност се опитва да наложи на учениците и учителите идеологическата доктрина на атеизма и бездуховността. Българската православна църква не може да остане равнодушна към недемократичните и насилствени опити да се отнеме правото на българските деца, ученици и учители свободно да изразяват убежденията си, да живеят и работят съобразно своята християнска вяра, чието знаме е Кръстът Христов ..."

Та, да кажа още веднъж - не става дума тук за проява на чак толкова нетолерантност, а за ясно изразена и категорично формулирана забрана на свободното изразяване на убежденията. Това е същата т.нар. свобода на съвестта, отнемането на която беше нещо напълно естествено у нас само допреди 20 години, когато, например, стрижеха до кожа за слушане на рокмузика. Сега пък искат да стрижат децата за носене на кръстове и забрадки.

Поздрави.


п.п. опитах се да ти пиша там, но нещо не се получава с коментарите, заради което ти писах тук.
цитирай
12. veras - gan
13.04.2009 14:17
Да ти кажа честно, мен ме потресе повече позицията на cecobob. Тя ме наведе на размислите на тема 'липса на толерантност'. Изумена съм как е възможно да чета подобни неща. Още по-изумена съм как има хора, при това не малко, които вярват в тях. Но пък всеки има право на мнение и право да го изказва свободно.

А колкото до въпросния законопроект... той дори не ми се и коментира. Както и другите (проекто)законови простотии от последните дни. Положението започва леко да ме плаши...

Поздрави.

ПП Ще видя на какво се дължи проблема с коментирането :)
цитирай
13. gantree - @ Вера
13.04.2009 14:32
Да, разбирам те, за неговата позиция. Той се опитва да ми каже на мен нещата, евентуално погледнати от позицията на хора, живеещи "там", и видите ли аз, дето не живея "там", да не знам много, защото не живея "там". Това "там" са примерно Родопите, примерно южна Рила, източната част на Пирин, южния склон на Стара планина или северна Добруджа, където са повечето турски села, в които, видите ли, не е България, защото там има турци с потури и туркини с шалвари и забрадки. Аз, философът софийски, дето не си показвам носа извън Шоплука, тия неща няма как да ги знам или да ги разбирам, това е подтекста. Само който е бил на Луната може да говори за Луната :)) На теб обаче няма да е успешно да ти се излезе с този фалшив аргумент.

А положението, то е плашещо отдавна. Просто хората, повечето от хората не виждат опасността, за съжаление. Смазани са, здраво са натиснати в калта и са ошашавени до безумие.

Поздрави.
цитирай
14. veras - добре де
13.04.2009 14:39
Ама аз като съм живяла 'там'? Също мога да ги погледна от 'тази' позиция. Само че, знаеш ли, да животът в райони със смесено население по-скоро учи на търпимост и разбиране към 'другите'. Поне аз съм останала с такова впечатление. И религията не е чак такъв проблем. На Великден те ядат яйца и козунак, а на Байряма ние ядем баклави и мекици.

Проблемът идва, когато нещата се политизират. И тогава започват да изскачат разни глупости, като 'защо се обличат с шалвари'. Добър ден, това не е от вчера. Нарича се бит и култура. А не опит за излямизация.
цитирай
15. gantree - @ Вера
13.04.2009 14:47
Една малка корекция, ако позволиш. Проблемът идва, когато на власт дойдат комунистите. Тогава дори и на най-простия тъпоъгълник по нашите земи му се дава власт да забранява какво му дойде на ума.

За празниците си е точно така, знам го от личен опит. Изял съм много баклава.
цитирай
16. veras - съгласих се
13.04.2009 14:52
с корекцията.

Аз повече харесвам мекиците :)
цитирай
17. gantree - тц
13.04.2009 16:13
сигурно защото не си попаднала на хубава баклава.
цитирай
18. geg - де се губиш, Gan :)
13.04.2009 16:38
Относно "религиозните символи", толерантността, политизирането - според мен кучето е заровено в съществуването, на практика, на държавни религии (в Европа за разлика от САЩ). То от там е и нефелността на православната ни църква - чака на готово... Ама това е друга дълга тема.
По темата ;)
Че кой е казал, че консерваторите са морални :))
Че какво му е на Бейрут?
:)))

цитирай
19. veras - gan
13.04.2009 16:51
Напротив! Баклавата е страхотна, но мекиците... Ах, мекиците...

Сори за спама :) Спирам вече.
цитирай
20. haralanov - Здравейте!
13.04.2009 20:31
Няма Морал извън 10-те Божи Заповеди!Другото както се казва е от човека.Извън темата...Нещата много загрубяха и комунягите,като нищо ги виж,метнали се в нов четиригодишен мандат.Поздрави!
цитирай
21. raylight - Интересен пост,
20.04.2009 20:22
но моето мнение е, че съществува универсално валидна база на морала и този "характер" не може да бъде произволен, защото базата не е зависима от културния контекст
цитирай
22. cecobob - Боза и баклава.
28.04.2009 21:51
Това ли е важно? И какво му е на Бейрут? Ами какво му е на Факултета? Дано да запомните, какво сте писали сега.
Сега режат горите - ние казваме "бизнес".
Когато останат голи баири, ще кажеме - къде бяхме?
Сега исляма навлиза вулгарно в страната ни - ние сме демократи. Когато децата ни.........?
Изобщо вие имате ли деца?
А в Америка дори в китайския квартал живеят само американци. Всеки в Америка казва аз съм американец.
цитирай
23. gantree - @
30.04.2009 12:31
@ Цецо
Само не се нервирай. Успокой се.


@ raylight
Да, съществува универсално валидна база, всеки човек от своята гледна точка би се съгласил с теб. Аз също бих се съгласил, но това няма да означава, че "характерът" ни е същия, ако зададем подобен въпрос на човек от друга "културна" среда.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641271
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930