Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2008 13:34 - 83 години от атентата в църквата "Света Неделя"
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 12487 Коментари: 33 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Преди много години ми попадна стар вестник. Трудно прочетох избелялото заглавие на първата страница – “Демоническо дело на родоотстъпниците”. Вестник “Зора”, 17 април 1925.
     Това, което знаех тогава за атентата в църквата, беше от комунистическите историци. Според тях терористичният акт бил извършен от “леви сектанти” и деянието било решително осъдено от “партията”. Спомням си крайно едностранчивата книга “По следите на безследно изчезналите” от Николай Христозов и филмът със сегашни кинозвезди (един от тях е царедворец в Парламента), който беше направен по нея.
     Истината е друга – след разрушителната идея за септемврийско възстание, пометено от българската армия, Коминтернът заповядва на местните комунисти да вземат властта по всякакъв начин.
     Според някои източници атентатът е организиран от създателя на съветското военно разузнаване Ян Карлович Берзин, латиш по произход, разстрелян в началото на големите чистки през 1938. Българските организатори са В. Коларов, Г. Димитров и Станке Димитров – Марек. Тези имена бяха неизменна част от живота ми, с тях израснаха поколения. За съжаление.
     Началото е нападение на 14 април срещу Борис III в Арабаконашкият проход. Загинали двама от придружителите му, но Царят се отървал и свидетели твърдят, че потърсил помощ от близкото селище и погнал терористите с оръжие в ръка.
     Няколко часа по-късно при църквата “Свети Седмочисленици” е застрелян ген. Коста Георгиев. Бивш опълченец и герой от войните, той бил председател на комисията по вътрешните работи в Народното събрание и така много пречел на заговорниците.
     По онова време София бил малък, приветлив, чист и зелен стохиляден град. Изпитанието все още предстои. И на опелото на ген. Георгиев на 16 април в 15.20 градът е разтърсен от огромен взрив. Демоническото дело е извършено на Разпети петък, в една църква! Убити са според някои 150 души, според други, много хора умират по-късно от раните си, и така общият брой на жертвите е 213. Ранени са около 500 души. Загиват 14 генерали, 15 полковници, 3 депутати, обикновени хора, деца. През следващите 70 години в целият свят няма по-тежък терористичен акт – до взривяването на административната сграда в Оклахома през 1995. 


image
     Взирам се в снимките на извършителите. Хора с пенснета и очила, които гледат съсредоточено в някогашният фотографски апарат. Питам се какви са били мислите им, какво са харесвали, за какво са се вълнували. Какъв човек трябва да си, за да поставиш десетки килограми взрив в църква, пълна с хора.
     Преките организатори са Коста Янков, зет на Димитър Благоев, Иван Минков, автор на музиката по известната творба на Вазов “Покойници, вий в други полк минахте” и брат на писателя Светослав Минков, Марко Фридман, адвокат, клисарят Петър Задгорски, Георги Коев (Васко).
     След атентатът властите отговарят, естествено, с репресии. Без съд и присъда са избити много българи с леви убеждения, сред които Гео Милев, Йосиф Хербст и Христо Ясенов. Колелото на омразата и братоубийството се завърта със страшна сила. Кървавото разделение разсича на две страната.
     След толкова много години, нацията е отново разделена. За щастие, само политически. 



Огнян Дъскарев, ОЩЕ ИНФО 2004



Гласувай:
0



1. divini - ...
16.04.2008 14:05
На сайта на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред http://www.parliament.bg/kns/

има качени протоколи от заседанията на НС отпреди век.. и ако се разровиш малко може да попаднеш на доста интересни и показателни неща... Ето първия пример, на който попаднах
http://www1.parliament.bg/kns/Pkontrol/21%20ons/2rs/21ons-2rs-p10.htm

21-о Народно събрание; ІІ редовна сесия от 28.10.1924 г. - 10.09.1925 г.
98 заседание, петък, 12 юни 1925 г.
Питане от народния представител Я. Сакъзов към министър председателя и министъра на войната – пита: не смятат ли да вземат немедленни мерки за по възможност най-бързото уясняване положението на задържаните в затворите, участъците и временните помещения български граждани след атентата в черквата "Св. Неделя"
цитирай
2. templar - Благодаря зa напомнянето.
16.04.2008 14:16
Приветствам всяко припомняне на историята, въпреки че по правило се чете от много по-малко хора, отколкото ако напишеш някоя актуална блудкава пикантерия за "Запалката" . Този факт е част от причината да сме такива лековерни повърхностни салатени революционери, вместо реформатори.

За мен е шокиращо, че са загинали 213 убити и 500 ранени, от които N генерали, N+-х полковници... но никъде днес не можем да видим пълен списък на тези хора със снимки и биография, започващ с N 1 и завършващ с N 213 (попадал съм на подобен списък във вестник от 1925г)

По същия начин никъдене можеш да намериш списък с 2700-те загинали при бомбардировките на София.

Не можеш да намериш списък с убитине от Народния съд на 01.02.1945...

Може би ако си архивен работник с дългогодишен стаж и цялото свободно време на света и да можеш...

Изводът е: ние не ценим човека, не ценим хората и техния живот, не ценим историята си. Боравим със статистически данни, все едно че говорим за жертвите в Нагазаки. Българската история не е част от историята на семействата, не е съдбата на съседката от долния етаж и човека от старата снимка.

А по белия свят има едни стени, на които пише всеки един човек, загинал във всяка една война, бомбардировка, терористичен акт... и на датата потомците му отиват и лепват едно цвете (мак)точно на името му... има един такъв паметник точно в лондонското сити, на входа на Тауър

Благодаря ти за тази статия. Малко ще е прочетат, но са малко и умните хора по принцип. Затова ще изживяваме едни и същи грешки много пъти подред и няма да се учим от тях. Какво остава да се учим от грешките на други...
цитирай
3. monnio - аз пък си мислех, че правителството ...
16.04.2008 14:21
аз пък си мислех, че правителството е използвало главорезите на ВМРО за да поизбият малко комунисти. впрочем след Илинден това е от малкото хубави неща дето правят.
цитирай
4. gantree - @
16.04.2008 14:30
@ templar и monnio
Благодаря Ви за думите, момчета. Има хора всякакви. Едни си спомнят и не забравят, други си гонят "топката" всеки ден по пътеката, нормално е и едното, и другото. Човещинка е. Няма място за назидаване в дни като този.

@ divini
Много ти благодаря за линка и информацията. Не знаех за достъпността на този архив, и сега съм си заровил носа и чета. Много ти благодаря, честно. Има много ценни неща.
цитирай
5. thehobbit - Благодаря
16.04.2008 14:36
... и аз за текста.

Важно е да се помни - откъде тръгват днешните оядени "капиталисти", и от друга страна - накъде отива всеки, който мечтае национализации, всеобщо равенство и всемирна революция срещу "лошите" ...
цитирай
6. divini - @ gantree
16.04.2008 14:42
това не бих го нарекла точно "достъпност", защото доста трудно се стига до там... но веднъж стигнеш ли наистина има в какво да се заровиш..
Аз ти благодаря за текста
цитирай
7. gantree - @ Hobbit
16.04.2008 14:45
Откъде тръгват тези зверове, да. Не се стърпявам обаче да не направя и аналогията с това днес също "накъде тръгват", имайки предвид широко рекламираният им сайт red-bg.net от този понеделник насам.

И не толкова сайтът, колкото зловещият им клип, на този адрес тук:
http://red-bg.net/content/view/29/12/lang,bg/
цитирай
8. templar - red.net
16.04.2008 15:03
ашколсун. В медийната демокрация, в която живеем, побеждава не онзи, на чиято страна е истината, а онзи, чиято пропагандна машина работи по-добре. Затова ний издишаме господа. Не че това Red е кой-знае какво, но все пак показва мисъл в тази посока.

И ние си имаме такива сайтове - декомунизация, един завет, миналотони...
цитирай
9. vkolev22 - gantree,
16.04.2008 15:39
чудесен пост! Според най-добрия познавач на тези събития - проф. Георги Наумов, човекът от когото в крайна сметка е зависело дали да се проведе атентата е Тодор Павлов - бъдещият комунист-регент.

monnio, комунисти има след 1917 г., а Илинденското въстание е през 1903 г.... Тогава има само тесни социалисти, които тепърва ще стават комунисти.
цитирай
10. gantree - @
16.04.2008 15:48
Простотията е непобедима, Темплар. В този смисъл на думата няма място за "издишане". Етиката, културата и най-общо казано нормалността не се налива нито с пропаганда, нито с правенето на сайтове. Този зловещ клип би трябвало да привлече вниманието на прокуратурата в една нормална страна, но аз не се заблуждавам, че това ще стане у нас. Всъщност, когато това стане след много много години, аз ще бъда един много, много стар дядко с очила на носа, скрит на едно хубаво място далеч от София, което съм си заплюл още отсега с мойта "бабичка" :)))

п.п. Сетих се и като стана дума за тези, за едни хубави думи за "последното време" от първото съборно Послание на Йоан (2:18-19) -
"... 18. Дечица, последно време е; защото както сте чули, че иде Антихрист, и понеже сега има много антихристи, от това знаем, че е последно време.
...
19. От нас излязоха, но не бяха от нас; защото ако биха били от нас, щяха да си останат с нас; но излязоха, за да стане явно, че те всички не са от нас.
..."



***

@ vkolev
За Тодор Павлов - да, може би. Чета и съм чел много различни информации досега. Не знам коя е най-достоверната и вярвам на всичките, с изключение на българо-съветската.

За постинга - благодаря. Комплиментите всъщност са за Огнян Дъскарев - един прекрасен човек, когото много уважавам и ценя като автор и добър приятел.
цитирай
11. dagma - И аз на свой ред ти благодаря, че ни напомняш
16.04.2008 17:10
да почетем паметта на невинните жертви. Полусрутената черква, окървавените части от човешки тела и целият немислим ужас са истинското и немаскирано лице на комунизма. Подобни "конспиратори" с пенснета не са се подвoyмили да хвърлят бомба сред детско шествие на 24 май 1921 година.
Трудно се въздържам когато някой започне да мъдрува, че комунизмът всъщност не се бил състоял. А то това си е той - терор и насилие, независимо дали са в нелегалност, в опозиция, или на власт.
Видях клипа. Явно е създаден от някой имбецил. Но ме порази това, че коментарите отдолу са масово одобрение и даже възхищение.
Благодаря, gantree!
цитирай
12. vladyyan - Един от тези убити генерали е пра...
16.04.2008 22:29
Един от тези убити генерали е прадядо ми, бог да го прости. Единственото място, където съм виждал списъка на убитите е при НДК, на онази стена.
цитирай
13. libertybell - Привет, Ган !
16.04.2008 23:33
Днес от сутринта се канех да пусна материал за тази ужасна годишнина, но работата ме "отнесе" в друга посока. Радвам се, че ти си го направил, защото този отвратителен терористичен акт трябва да бъде помнен и отбелязван всяка година. За да почетем паметта на невинните жертви и за да напомним, че истинското лице на комунизма е терор.

Сайтът е за дебили - коментарите под кретенския клип го доказват!
цитирай
14. анонимен - Благодаря и аз за статията и най-...
17.04.2008 00:27
Благодаря и аз за статията и най-вече за подсещането... Бях забравил или по-скоро не бях обърнал внимание на датата. А такива трагедии не могат да се забравят, защото по този начин се приравняваме към общата овча маса, която по избори ни доказва колко слаба памет има. Или колко нищо не знае.
цитирай
15. анонимен - Горният анонимен съм аз - Борис. ...
17.04.2008 00:29
Горният анонимен съм аз - Борис. Анономните мнения дразнят, а пък забравих да се „подпиша“.
цитирай
16. tota - Да не допускаме разделение и братоубийство ...
17.04.2008 09:08
"Колелото на омразата и братоубийството се завърта със страшна сила. Кървавото разделение разсича на две страната."

" След толкова много години, нацията е отново разделена. За щастие, само политически." И не само политически..разделена, а и по вероизповедание, по географски наименования, по региони ...взрете се...Затова не бива да допускаме противопоставяне и без това ежедневно се топим ...Да затворим страниците и да почитаме всички българи, носили идея в себе си и загинали заради нея, независимо от коя страна са били в политическите си убеждения ..Те са българи и са загубили най-ценното - живота си! Обединение, политическо помирение, граждански мир!! В това е спасението ни!

цитирай
17. gantree - @
17.04.2008 11:26
Много се извинявам на госпожата с последният изумителен коментар, но не съм предполагал, че припомнянето на това ужасно събитие от новата ни история може да предизвика подобен телешки призив, адресиран към "затваряне на страници" с доста нахалното според мен заключение " ... независимо от коя страна са били политическите убеждения". Как така "независимо", Боже Господи!

Не знам дали има нормален човек, който би се прегърнал по братски с наследниците на тези зверове, визирам главно съществата, автори на клипа и сайта www.red-bg.net.
цитирай
18. tota - Да, независимо от коя страна са били...
17.04.2008 15:32
Защото България трябва да е над всичко! Това са лично мои виждания. Ще дойде ден, когато ще си припомните това. Дано да не съм лош пророк само. Но, не ме учудва изразеното от Вас мнение, защото големият наш историк Петър Мутафчиев е прозрял преди време, "че българинът се обединява само под бича на нещастията." И в това е жалкото ни съществуване....Народът е казал "Слез от коня аз да се кача пък аз си знам...."А, колкото до зверове и от двете страни е имало такива...нима някой може да каже колко млади хора са убити във Владайското дефиле? Да помним за да не допускаме да се повтори, но крайно време е наистина да затворим страницата на омразата...и разделението ...



цитирай
19. gantree - @ tota
17.04.2008 16:21
Каква България, госпожа? Вие на кой свят живеете с тези лично Ваши виждания? Само Бог е над всичко. Над всичко видимо и невидимо.

И сте лош пророк, разбира се. Много лош пророк даже. В Галатяни 3:28 апостол Павел ясно пише "... И няма вече юдеин, нито елин, няма роб, нито свободен, няма мъж, ни жена; защото вие всички сте едно в Христа Исуса."

А като толкова искате да затваряте страници, то по-преди това не е ли добре да ги прочетете? Прочетете ги, пък тогава ги затваряйте, като можете. Ама някъде другаде ги затваряйте, не тук. Тук аз лично предпочитам да ги четем. Вие при вас си ги затваряйте. Пиша Ви това нелюбезно, та дано Ви отблъсна и да не влизате повече тук, като не Ви допада на личните виждания написаното.
цитирай
20. tota - Интересно, изненадана съм
17.04.2008 16:46
Чела съм и продължавам да чета, но всичко което е ставало е било диктувано от вън и за едната и другата страна ..за съжаление ..слуги на чужди господари ... Никого не защитавам ..противопоставянето е пагубно ...А, колкото до статията тя е написана професионално и вярно отразява атентата...
цитирай
21. анонимен - от http://petyr.blogspot.com/
17.04.2008 17:35
Благодаря за хубавия пост, и аз бях пропуснал датата.
От вас обаче научих и за Ред Лайн...много боли, честно казано...винаги съм искал да вярва, че тези неща постепенно ще се изчистят, че са само част от миналото, което още дава рецидиви. А ето как се прераждат...
цитирай
22. gantree - @ peryr.blogspot.com
17.04.2008 19:39
Няма защо, удоволствието е и мое. Ред Лайн според мен е нещо страшно, което не бива да се оставя да се развива в бъдеще. Засега нищо конкретно не ми идва на ума, но мисля и съм сигурен, че това не бива да се оставя ей така, сякаш няма проблеми.
А от моя страна - поздравления за съдържанието на publicistika.blogspot.com
цитирай
23. divini - Тези
17.04.2008 20:05
ред лайн наистина могат да се превърнат в нещо страшно... и наистина не трябва да се държим така все едно ги няма... първо обаче трябва да се разбере кои са в действителност...

Поздрави и хубава вечер
цитирай
24. gantree - @ divini
17.04.2008 21:55
Вижда се кои са. Като им се поразходи човек из менютата.

Приятна вечер и на теб.
цитирай
25. анонимен - syd.b
17.04.2008 22:37
Да затворим страницата е стар лаф на комунетата.Гоце го размахва от десетина години,през които те наистина затвориха много непрочетени страници.Много удобна теза ,наред с мантрата "консенсус",която дава в настоящето своя резултат-абсурдна държава ,отдалечаваща се от Европа.
цитирай
26. divini - @ gantree :)
17.04.2008 23:32
Разходих се.. много се разходих и се разхождам.. но..имам известни колебания, които до ден два се надявам да разкарам..
:)
цитирай
27. bilingual - много добър пост!
19.04.2008 17:28
за хора като мен, които не знаят такива дати. А сайтове като Ред лайн няма какво да гледам изобщо. Първата ми асоциация беше, че са взаимствали името от (RED) - инициативата на Боно за подпомагане на борбата със Спин в Африка. А то Че Гевара, дийп зоун и не знам още какво... Аз лично си подбирам внимателно информацията, която чета, че отвсякъде те заливат с глупости....
цитирай
28. gantree - @
19.04.2008 19:35
Днес съм се депресирал мно-ого зверски, и замалко да го изтрия точно него. Съвсем малко ми трябваше. Защо - защото предизвика реакции (не тук, а другаде) които изобщо не предполагах и не очаквах.
цитирай
29. gantree - анонимен 29
26.04.2008 19:29
Съжалявам много, но анонимният коментар от днес, 17:04 часа се изтрива. Като се научиш най-сетне да се държиш прилично, тогава пак заповядай.
цитирай
30. анонимен - Отлично!Цензурата доказва дем...
26.04.2008 20:49
Отлично!Цензурата доказва демократичното ти мислене.Това за мен е напълно достатъчно.Има факти,които на някои хора са крайно неудобни. Искат да замажат нещата,първопричината България да тръгне по тоя път.Това че някакви жадни за власт славолюбци запалват пожара в България на 9 юни преди 85 години.Без тяхното черно дело, нямаше да ги има събитията от 1925 година. Истината не може да се скрие от хората с никаква цензура.Можеш да лъжеш един човек понякога.Но не можеш всички и винаги.
цитирай
31. gantree - @ анонимен 30
26.04.2008 20:57
О не, няма никаква цензура. Не се изживявай като жертва, каквато не си. Изчисти си коментара от обидните думички, и заповядай, няма да го пипна. А ако не знаеш как да се държиш уважително - тогава изобщо не си прави труда. Не съм длъжен да търпя обидно отношение, и мнението ти за моята "демократичност" изобщо не ме трогва. Толерантен съм към нормалните хора, които знаят как да се държат с непознати. Към останалите, обикновено такива като теб - към тях не съм толерантен.
цитирай
32. анонимен - Да, да разбира се че няма никаква ...
26.04.2008 21:46
Да,да разбира се че няма никаква цензура.О,не!В никакъв случай!Убеди ме напълно.Само малко,а като е малко не пречи.Някои исторически факти обиждат много често разни хора.Които предпочитат да си заровят главите в пясъка.Щото отрязана глава на законно избран български премиер не е от най-приятните гледки от родната история.Затова има хора,които предпочитат да преправят тая наша "славна" и "героична" история по своите представи.То много хубаво.Всеки може да я тълкува както си ще.Обаче случили се събития трудно ще бъдат оспорени.Че са станали.Нямаше да има събитията от 17април 1925 г и 9.09.1944г. без тези от 9.06.1923г.Имало е едно стабилно управление,което щеше да продължи до втората световна.А може би и до днес.Когато се вършат безпричинно едни незаконни тъмни дела,те водят след себе си други незаконни действия които не са желани от обществото.Нещата не могат да бъдат отделени едно от друго.Те вървят винаги заедно. Това трябва да се знае.Въпросът е кой е виновен да се тръгне в тая нежелана посока.Тия хора заради историческата конюнктура остават ненаказани.И дори са оправдавани тогава и сега.Те(деветоюнците) са действали като слон в стъкларски магазин.Постигнали са диаметрално противоположен ефект на това което уж са желаели.Техните недодялани действия водят до една остра политическа криза.Довеждат до едно брутално насилие.От което е напълно възможно да се възползват външни сили за своите цели и намерения.Когато се вършат подобни дела трябваше да мислят за последствията.
цитирай
33. анонимен - Не е дори реплика
10.02.2009 00:58
Дъскарев, голяма дъска си ти ! Извън емоционалната ти омраза, нищо рационално и полезно няма в мнението ти. За съжаление, повечето българи знаят историята си от романи, като теб ( цитираш " По дирята на безследно изчезналите " ) или от вестникарски изрезки и спомени на репресирани роднини. За сведение на теб и други, царят е предупреден от крайно десните, които пък са предупредени от крайно левите организатори, че се готви нещо на опелото и монарха съзнателно закъснява за него. Никой не е искал да ликвидира държавния глава ( " Вълчето ", както покровителствено е наричан Борис от Стамболийски приживе). А управляващите през 1925 г. са незаконно на власт с държавен преврат от 9 юни 1923 г. Де юре т са незаконни. Както обичам да казвам на моите студенти: " Историята не нито бяла, нито черна. Тя не е холивудски екшън, изпълнена с " добри и лоши ". " наши и ваши ". Всяка емоция пречи на разбирането на мотивите и същината на събитията. Другото е политика и манипулация ... и чесане на езици !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3640656
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930