Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2011 12:48 - Фетвата от Сауди
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 3921 Коментари: 7 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Продължава да ме тормози лъжата и двуличието, които се крият зад страховитите прогнози за "настъпление на исляма", които толкова масово са се насадили в съзнанието на не един от доскорошните ми приятели и съмишленици. Както и да го мисля, единственият ми извод е, че гледната им точка е атеистична. Всички ние по някакъв начин търсим истината, това е и смисъла на общуването ни, но само атеисти "и в червата" могат да търсят истината чрез лъжа, и чрез преиначаване или премълчаване на безспорни факти. Дори днес, като за капак, попаднах на цитат от думи на Ярузелски, по повод атентата срещу Йоан-Павел Втори, ето тук. Този бивш комунистически сатрап стриктно следва пътя на лъжата, казвайки следното пред някакво католическо списание:

        http://news.bgnes.com/view/912910
... Освен Кремъл вече съществуваше радикален ислям, който мразеше папата и виждаше в него водача на кръстоносните походи. Може би не е случайно, че Али Агджа ... е ... мюсюлманин, който в името на исляма вече беше заплашил да убие Йоан Павел II при посещението му в Турция през ноември 1979 г. Дали зад него са действали фундаменталисти? Не знаем. Въпреки че впоследствие ислямистката следа изглеждаше най-логична ...
        Разбира се, всеки полски католик е свободен да приеме или да отхвърли тази явна лъжа, това неадекватно внушение на Ярузелски. Ярузелски има да изкупува много свои грехове, избрал е да прави това лъжейки, и нека Бог да му е на помощ дори и в последния си ден той да признае лъжите си и да се отрече от тях не заради друго, а заради себе си. Бедата е там, че лъжливите внушения на Ярузелски идеално пасват на лъжата, обхванала доскорошните ми приятели и съмишленици - че ислямът "се надига" в арабските страни, което само по себе си се посочва като върховното зло. Върховното зло - ислямът - вече е помело светските власти в Турция, помело е Мубарак, Бен Али, и сега се опитва да помете Кадафи, Башар Асад, Салех и саудитската кралска фамилия. Протестиращите в тези страни са или прикрити ислямисти, или са просто невежи глупаци, които не съзнават, че събаряйки диктатури, отварят пътя на исляма, който е върховното зло. Това е основната теза, която според мен е лъжливия плод на една чисто атеистична гледна точка. Точно такова е мисленето на Сидеров, на Яне Янев и на цяла плеяда наши леви "интелектуалци" и коментатори.

        Преди близо седмица попаднах съвсем случайно на една новина, за издадена фетва (или фатва, не съм сигурен как е точно) от ислямските авторитетни тълкуватели на Корана в Саудитска Арабия. Мернах я в новините, където основно се преразказваше текста й (тук, тук и тук), и реших да се поровя за оригинала. Ровейки се, научих от тук, че преди близо четири години дори е бил създаден специален сайт (alifta.com), в който да се публикуват само ислямски фетви, по всякакви въпроси. Тази конкретна фетва обаче ме заинтересува с това, че според нея (сиреч, според саудитските авторитетни тълкуватели на Корана) демонстрациите и протестите са неислямски и противоречат на Корана. И това го казва не кой да е, а именно саудитските тълкуватели на Корана. Саудитска Арабия е духовния център на исляма, и тяхното мнение по силата на техните си критерии е най-авторитетното за целия ислямски свят. Мека и Медина са там, и те няма как да грешат. На практика се оказва, че протестите, свалили Мубарак и Бен Али, не са ислямски и дори противоречат на исляма. Това е мнението-закон на безспорни ислямски авторитети, а не на някой си, чиито аргументи почват и свършват с "бил съм десет пъти в Египет и затова казаното от мен е вярно".

        Текстът на тази фетва може да се види тук (на английски). Интересното е към края. Ако нещо в линка не е наред, или се отвори на арабски, ето един цитат от текста й към финала, който може да се намери в Google (излизат около 110 резултата, което е достатъчно):

...
Since the Kingdom of Saudi Arabia is based on the Book of Allah, the Sunnah of the Prophet, the pledge of allegiance, compliance, and obedience, reformation and advice can not take place by means of violent demonstrations or other means or methods that spark unrest and disunity. That is why it is decided by the scholars of this country in the past and at present that the above is banned and so they warn against it.

Understanding that demonstrations are banned in this country, the Council believes that the legitimate method that brings advantage and avoids disadvantage is advice which was enacted by the Prophet (peace be upon him) and used by his grand companions and those duly following them.

The Council stresses the importance that legal, supervisory and executive authorities should fulfill their duties as set out by the state laws and the directives of people in authority and that everybody found guilty of dereliction of duty should be penalized for that.

We ask Allah (Exalted be He) to safeguard our country as well as all Muslim countries from each sort of evil and harm, bring us together for right, reconcile us, guide us to peaceful ways, show us right as such, help us follow it, show us wrong as such, help us avoid it and reform Muslim deviants. We beseech Allah to guide rulers to things of benefit to peoples and countries. Indeed, He is the Patron, Capable of all things.

May peace and blessings be upon our Prophet Muhammad, his family, and Companions.

Saudi Arabia’s Council of Senior Scholars


Тагове:   таг,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bogolubie - Ангеле, Ангеле,
05.04.2011 13:03
не си прав, човече, но е твърде дълго, за да ти обяснявам. Ще поживееш, ще видиш. Но, сега нямаш достатъчно знания и наблюдения, за да говориш по този въпрос. Съжалявам, не само, заради твоето ограничено мнение, а и заради това, че и други незнаещи са подведени като теб, а това не носи добро.
Бог да те благослови!
цитирай
2. gantree - :))
05.04.2011 13:19
1. bogolubie - Ангеле, Ангеле,
13:03
не си прав, човече, но е твърде дълго, за да ти обяснявам. Ще поживееш, ще видиш. Но, сега нямаш достатъчно знания и наблюдения, за да говориш по този въпрос. Съжалявам, не само, заради твоето ограничено мнение, а и заради това, че и други незнаещи са подведени като теб, а това не носи добро.
Бог да те благослови!


Здравей. :)))))) Не знаех, че се познаваме и сме на малки имена.
За кое, казваш, не съм прав? :))
цитирай
3. evrazol - Мисля че грешиш
05.04.2011 20:16
Те /но само атеисти "и в червата" могат да търсят истината чрез лъжа, и чрез преиначаване или премълчаване на безспорни факти/ не го правят от атеизъм. болшинството от атеистичните възгледи, които съм чел, издават ниска обща култура и просташки изкривена логика. По един начин изглежда един логичен извод - следствие на логическа конструкция и по друг - логическа конструкция построена в стремежа да докажем предварително набелязана теза. Това не е атеизъм. "Те" са като поклонници на поругани божества, а най-жестокото им наказание е, че поругаването е извършено от техните си лидери. Самотни, безпомощни и безмозъчни. Останала им е компроментирана догма. А избора да признаеш че си живял половин век в заблуда им е непосилен. "Те" доброволно приемат ролята на ненужни, незнаейки с какво да я заменят. За това просто страдат от Виетнамски синдром.
цитирай
4. gantree - @ evrazol
05.04.2011 22:37
Здравей.
Не виждам какво толкова различно казваш. Освен общата култура и изкривената логика, с което съм най-общо казано съгласен, пропускаш може би само страха и следващата от него липса на свобода. Тук по-скоро писах за реакцията им към исляма като продиктувана от същото, което ги води и в реакцията им към християнството и юдаизма. Това едно и също нещо според мен е чист атеизъм. Не съм много склонен да ги възприемам като един вид религиозни поклонници предвид култа към петолъчката и почитането на мавзолейни "мощи", а по-широко, тъй като сред тези хора има и антикомунисти.

Поздрави.
цитирай
5. mamkamu - Проблемът е, че ония "млад...
05.04.2011 23:07
Проблемът е, че ония "младите", които протестират (и които залагат живота си за това) нямат ясна политическа визия за бъдещето на страните си. Те знаят ПРОТИВ какво са, но не знаят, ЗА каво са. Както и нямат изявени политически лидери, което е много, много важен фактор в Близкия Изток. Ей тук е момента, в който "ислямистите" могат да яхнат вълната. А ако не я яхнат ще спечелим само аз и ти, но...

Тук е и времето, когато Западните страни могат да подкрепят новите движения финансово и логически, но не и явно... Знаеш защо.

Имам неприятното чувство за Египет, че "Братята" ще вземат поне 35-35% на първите свободни избори. Мога и да се обзаложа :)
цитирай
6. gantree - @ mamkamu
06.04.2011 07:51
Здравей.
Аз не знам, колко още доказателства трябва да излязат в потвърждение на това, че протестите в арабските страни не са инспирирани от ислямисти. Дори в тази фетва от саудитските имами, която съм цитирал горе, ясно се чете, че въпросните демонстрации са неислямски и противоречат на Корана.
цитирай
7. gantree - @ анонимен 7
07.04.2011 13:06
Въпрос към коментар № 6

Следва ли, според написаното от Вас, че, че ислямистите не биха използвали неислямски методи за постигане на политическите си цели.

Здравейте. Коментарът Ви след малко може да изчезне, не по моя вина, а защото е без регистрация, затова го цитирам изцяло.
Не е ясно какво разбирате под "неислямски методи за постигане на политически цели". Тази фетва е конкретно насочена към политическите протести и демонстрации, и ги обявява като противоречащи на Корана. От друга страна, факт е, че ислямистите досега не са ползвали мирните протести като свое политическо действие. Ползвали са други методи, които са в сферата на политическия терор - убийства, самоубийства чрез самовзривяване, пропагандирани като мъченичество, но не и мирни протести. Дали биха ползвали неислямски методи за постигане на политическите си цели - да, може би. Това е техен вътрешен въпрос, който те ще си решат. Или ще стават нормални хора с нормални политически действия, или ще затъват все повече - това е избора пред ислямистите. В момента имат пълен картбланш да изоставят досегашната си практика на терор, а дали ще успеят, това си зависи само от тях.

... Според Вас е невъзможно те да пренебрегнат фетвата за демонстрациите като неислямски, преследвайки по-голяма цел - установяване на про-ислямски режим в съответната държава.

Не съм казвал такова нещо. Цитираната фетва ясно показва само едно - че мирните протести в арабските страни са категорично неислямски, и се отхвърлят от тълкувателите на Корана. Това казвам и аз, а не кой какво е възможно или невъзможно да пренебрегне.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3636946
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031