Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2011 13:04 - Суетата ще спаси света!
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 12971 Коментари: 47 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Днес е весел ден за българската демокрация. Много весел ден. Казвал съм и по други поводи, но ще повторя и днес - суетата ще спаси света. Пиша този си коментар сега заради няколко човека, броят се на пръстите само на едната ми ръка, и затова ще помоля незапознатите и случайно попадналите след прочитането на това дотук просто да си излязат, и да не четат докрая.

        С голяма изненада днес намерих последният пасквил от блога на Огнян, само че старателно префасониран и публикуван във вестник СЕДЕМ. В началото се изумих от козметиката, после пък ми стана весело, когато започнах да чета още в таксито тази "v.2.0". Най-общо погледнато, публикуваната v.2.0 не е кой знае колко различна от първоначалната v.1.0 на пасквила. Разбира се, има на няколко места тотални преобръщания на 180 градуса, но като цяло преобръщането е на 360 - тоест, въртиш се, въртиш се, но пак си е същото. Деградирането му, за съжаление, продължава с пълна сила. Само дето е намерил за добре да го поприкрие малко, че иначе е може би срамота.

        В днешната статия Огнян твърди, че Мубарак е бил "верен приятел на Америка и стълб за спокойствието в Близкия Изток" през годините на своето управление. Дотук нищо ново, той твърди същото и в пасквила си от 10 февруари, като разликата е само в това, че преди двайсет дни Мубарак "трябваше да остане на власт", докато днес вече пише, че "свалянето на Мубарак беше положителна стъпка". Тоест, Огнян явно е привърженик и на двете версии по отношение на Мубарак - и да остане е добре, даже "трябва", но и да се махне, е "положителна стъпка". Каквото и да стане или да не стане - все е добре дошло. Допреди двайсет дни той твърдеше също така, че "все пак има има хора на Запад с разум. Президентът на Израел и бившият вицепрезидент на САЩ, Дик Чейни подкрепиха Мубарак", но днес вече не смее да каже такова нещо нито за Чейни, нито за Шимон Перес. Да се пишат чак такива глупости публично е неблагодарно занимание.

        Защо твърдението за "верния приятел" Мубарак е лъжливо вече стана очевидно за всеки, но аз по отношение на това мнимо приятелство ще обърна внимание само на фактите с числата. През цялото си управление Мубарак е получавал годишна военна помощ от САЩ в размер на (средно) 1.5 милиарда долара. Грубо сметнато за всичките години на неговото управление, това прави някъде към 45 милиарда - долари на американските данъкоплатци, дарени на Мубарак под формата на военна помощ. В същото време вече стана известно от множество публикации, че личното му състояние, натрупано за този период варира от 30 до 70 милиарда долара. Нека да вземем едно средно число между тези две (много ниска долна и много висока горна) граници. Получава се средно число от порядъка на 50 милиарда долара лично състояние на Мубарак. Нека сега да съпоставим двете числа - тези около 45 милиарда долара пари на американските данъкоплатци, дарени като военна помощ на неговия режим (грубо 30 години по 1.5 млрд годишно), и тези средно около 50 милиарда долара лични негови средства. Излиза, че средното прогнозирано негово лично съкровище е приблизително равно на дарените пари на американските данъкоплатци. Да го кажа и другояче - парите на американските данъкоплатци, дарени на Мубарак и неговия режим, са приблизително толкова, колкото е и средно прогнозираното негово лично съкровище. От това приблизително сравнение възниква въпроса какъв по-точно верен приятел може да ти бъде човек, който краде парите ти упорито и систематично в продължение на трийсет години.

        И другата смешка в това лъжливо твърдение - че Мубарак бил "стълб за спокойствието в Близкия Изток". Това твърдение, освен лъжа, е и една много голяма глупост. Египет е победена страна в последната война от 1973 година, и подписаният тогава "мирен договор" е всъщност договор за пълна капитулация на арабите, в частност и на Мубарак, и на египетските военни. Но не за това ми е думата. Искам да кажа, че от 1973 година насам няма дори и една кръгла година, в която Близкият Изток да е бил "спокойно място". Войната срещу Израел, независимо дали е открито официализирана или е водена анонимно, не е спирала, така че за никакви фалшиви стълбове на никакво спокойствие не може да става дума.

        Може би най-гадното в днешната статия на Огнян е, че той продължава да премълчава публичното официализирано левичарство на Мубарак и неговата диктатура. Приемам, че към 10 февруари той не е знаел, че управлявалата Египет партия NDP е дългогодишен член на Социнтерна. И аз не го знаех към 10 февруари, научих го по-късно от публична информация в медиите, тук, тук, тук и тук. Но докато за човек без претенции е разбираемо и обяснимо да не знае, не е разбираемо и обяснимо защо премълчаването на фактите от този величествен външнополитически анализатор продължава. Този факт показва, че Мубарак, партията му и режима му като цяло са били леви, и е недопустимо за един уважаващ дори и само себе си (да оставим уважението към аудиторията) анализатор да премълчава основни факти. Премълчаването им според мен е само по една основна причина - защото така диктатурата на Мубарак ще се окаже може би единствената открито лява военна диктатура, представяна като "верен съюзник и приятел на Америка".

        Продължаващото представяне на Мубарак и военния му режим като "преграда срещу ислямизма" също е една дебелашка лъжа. Огнян много обича да цитира статистически данни - как 84% египтяни одобрявали убиване с камъни, рязане на ръце, бичуване и убиване на отказалите се от исляма, или пък, че 97% от египетските жени са подложени на обрязване. Да, това са страшни числа за страшни неща, но защо се премълчава, че всичкото това като масова обществена нагласа е продукт именно на дългогодишното управление на Мубарак? Пряко доказателство за това чие дело са тези нагласи в египетското общество е текстът на член 2 от вече суспендираната египетска конституция, който гласи, че "- Ислямът е държавна религия в Египет. Арабският език е официалният език, а основен източник на законодателството е ислямското право - шариат". Научих това от тук, и съм го писал за всички незнаещи под пасквила му още преди седмица, на 25-ти февруари вечерта. Този текст недвусмислено означава, че Египет от периода "Мубарак" е официално управляван по законите на шариата. Тогава за борба с какъв по-точно ислямизъм може да става дума? Ислямизмът в Египет е открито и официално въведен от Мубарак с текста на  член 2 от египетската конституция. Защо Огнян продължава да премълчава и този факт? Не го знае, въпреки, че е писано и коментирано в блога му още преди седмица? Ако не го знаеш, що за анализатор си тогава, след като не знаеш основни неща? Ако пък го знаеш, защо тогава се премълчава, че Египет е управляван от Мубарак по законите на шариата? В такива случаи в елементарната и непретенциозна Уикипедия, например, пишат "Тази статия е спорна", "това, което четете, може да не е вярно" и алабала други такива важни уточняващи изречения, чието предназначение е да кажат на четящите, че нещо в основната теза може и да не е точно така. Но читателите на СЕДЕМ сигурно са от типа "добро прасе", дето "всичко яде", и по-важното е анализаторската суета на нашия много велик външнополитически анализатор да е задоволена.

        Има и писано за Либия в публикуваната v.2.0. То е толкова смешно, че не мисля да го коментирам, не си струва. И без това не обичам да пиша дълго. Вместо това, ще добавя за финал
казаното вчера от Робърт Гейтс, и мисля, че то е достатъчно ясно и недвусмислено за всеки нормален човек с изчистена от суета и глупави предразсъдъци глава.

        Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви, че протестите в арабския свят са довели до отстъпление на екстремистите от "Ал Кайда" и Иран ...
        ... Това практически показва лъжата в твърденията на "Ал Кайда", че единственият начин за свалянето на авторитарните правителства е чрез екстремистко насилие", заяви Гейтс ...
        ... Ръководителят на обединеното командване адмирал Майк Мълън се съгласи с Гейтс, като заяви, че "това е послание, което напълно подкопава стратегията на Ал Кайда". На изслушване пред Сената по-рано, ръководителят на Централното командване на САЩ генерал Джеймс Матис зае същата позиция, като подчерта, че "Ал Кайда" е понесла пропаганден удар от "популисткото движение", което "излага банкрутиралата философия на терористите, които използват насилие и не носят нищо, освен хаос на невинните", заяви Матис. "Тези млади хора днес постигнаха повече промени за 10 седмици, от 10-те години кампании с убийства на Ал Кайда".


Тагове:   таг,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alhimik1 - !!!
02.03.2011 15:22
:)
Е, не съм компетентен да коментирам, но споделям написаното, гантри! Остро перо си, мда.
цитирай
2. gantree - @ alhimik1
02.03.2011 15:31
Здравей.
Да ти кажа честно, откакто пожарникар е министър-председател, а физкултурник е министър на вътрешните работи, на никой у нас вече не му приляга да казва "аз не съм компетентен да коментирам".
цитирай
3. анонимен - Сяауди
02.03.2011 19:13
"Тези млади хора днес постигнаха повече промени за 10 седмици, от 10-те години кампании с убийства на Ал Кайда"

Изключително точно и звучи много хубаво!

Здрасти Ган,

Знаеш че съм в Сауди, макар и отскоро. Беглите ми впечатления от тукашните араби са, че много внимателно се следят всички събития от последните месеци. Всички показватг тревога от събитията в Либия и са много добре информирани.

Васил Поне
цитирай
4. gantree - @ Васил
02.03.2011 19:25
Здрасти :)))))
Знам, и много се радвам, че се обади. Да се пазиш много, и се обаждай, мнението ти и практически всичко, което можеш да кажеш от първа ръка, много живо ме интересува.

Не знам дали знаеш за скарването с Tull.
Много съжалявам, но се случи, колкото и да се опитвах да го избегна.
цитирай
5. анонимен - Серго
03.03.2011 06:34
Този текст е пълен с неверни твърдения - като за начало - Мубарак не може да е крал от американската военна помощ, зашото има договор с американците да дава поръчките главно на щатски фирми. Същото е с помощите с Израел. А там има контрол. Твърдението, че американските данъкоплатци са давали пари на Мубарак е крайно несериозно. Мубарак ьзабрани Мюсулманските братя, а да е въвел ислямизма в Египет е просто нещо повече от несериозно. Бил съм там много пъти и не видях никакъв ислямизъм.
цитирай
6. анонимен - НИКОЛИНА
03.03.2011 13:02
:) Не знам ГАН към кои ме брои,но аз си знам - не съм от компетентните,а от тези,които се информират и се стремят да заемат осъзната позиция. Представилият се като Серго,казвате,че текстът е пълен с неверни твърдения.Вие чели ли сте Конституцията на Египет? Защото ГАН я цитира.Прочетете я и ако казаното от ГАН съвпада би било редно да му се извините.Ако пък не съвпада,кажете ни отново тук за да мога да го прочета.Защото аз се доверявам на преценката на ГАН ,а Вие може да ме изветете от тази заблуда,обаче с факти,а не с това,че сте бил там и не сте видели ислямизъм.Така ще се получи дискусия.
цитирай
7. gantree - @ Нина
03.03.2011 13:58
Здравей.
Знам, че се доверяваш на преценката ми, което много ме трогва, признавам, но ме и задължава.
Цитатът ми горе за член 2 от египетската конституция е само от новина за коптска демонстрация за отмяната му. Вярно е, че там го има и преведен на български този текст, но за да няма никакво съмнение относно съдържанието му, ще цитирам и още един независим от първия източник на този текст.
Constitution
Of The Arab Republic of Egypt
PART ONE
THE STATE
...
Article 2
Islam is the religion of the state and Arabic its official language.
Islamic jurisprudence is the principal source of legislation.
...

Цялата им конституция (на английски) може да се види тук
http://www.uam.es/otroscentros/medina/egypt/egypolcon.htm
откъдето е и цитата на член 2.

Апропо, интересен е и техния член 1 от конституцията. Според него Египет е "социалистическа република, основана на съюза на работническите сили на народа". "The Arab Republic of Egypt is a democratic, socialist State based on the alliance of the working forces of the people". Това е типичната марксистко-ленинска формулировка. Излиза, че Египет вкл. и до този момент е социалистическа пролетарска република, в която шариата (Islamic jurisprudence, ислямския закон) е основен източник на законодателството.

Поздрави.
цитирай
8. анонимен - От Серго до така представилата се Николина
03.03.2011 15:20
he Constitution upholds that "Individual freedom is a natural right" and regards all citizens as equals. It guarantees a set of freedoms including: The "right to protect the private life of citizens"(Article 45), "Freedom of belief and the freedom of practising religious rights" (Article 46), "Freedom of expression" (Article 47), Freedom of Press and other publications (Article 48), Freedom of Artistic and literary creations and scientific research (Article 49), Freedom of peaceful and unarmed private assembly, without the need for prior notice (Article 54), Universal suffrage, as well as the right to form civil societies (Article 55).
According to the 1980 amendment of the Constitution, Islamic law (Sharia) became the principal source of legislative rules. Such wording simply implies that any new law that is being enacted or considered for enactment should not be in contravention of any prevailing principles of Islamic law (Sharia). It is worth noting that laws regulating personal status issues (marriage, divorce, inheritance, etc.) are derived from Islamic norms, but penal law rules as codified in the Penal Code are entirely western non-religious oriented rules, whether they were ratified before or after the 1980 amendment. Egypt has also enacted a number of new laws to respond to contemporary standards of global economic and business reform including laws on investment, anti-money laundering, intellectual property rights, competition, consumer Protection, electronic signatures, banking, and taxation law.[1]

От този цитат е ясно, че шариат в Египет има само формално. Всички тези свободи, изброени по-горе са несъместими с шариата. И за какъв шариат може да се говори, след като Мюсюлманските братя са забранени, а Египет беше едната от двете арабски страни с мирен договор с най-големия враг на исляма - Израел, а с другия най-голям враг - Америка, е приятел. цитирай
цитирай
9. анонимен - От Серго до така представилата се Николина
03.03.2011 15:21
И четете бързо, че Гантрий ще го изтрие, както направи тази сутрин. Нали е демократ - вилнее в чужди блогове, но в своя не търпи опозиция.
цитирай
10. gantree - @ Серго
03.03.2011 15:53
Серго, ти си долнопробен боклук.
В коментар 8 си цитирал нещо, за което нито е ясно откъде е взето, нито кой му е авторът.
Само една малка част от него ще цитирам, за да оспоря:

"Freedom of belief and the freedom of practising religious rights" (Article 46)


За каква религиозна свобода може изобщо да става дума в Египет? Ти самият много обичаш да припомняш как "Мюсюлманските братя" са забранени, а активистите им са вкарани по затворите. Това ли е свободата, която цитираш? Шариата е основен източник на египетското законодателство, и това е безспорен факт, който можеш да видиш в линка към текста на египетската конституция, който съм дал в коментар 7. Безспорен факт е и че цялата политическа опозиция на Мубарак е по затворите или в изгнание в чужбина. Как не те е срам така да преиначаваш фактите, а и отгоре на всичкото да си недоволен, че трия подобни лъжи в блога си? Да, трия такива лъжи като твоите, и за всеки непредубеден е ясно защо - защото ти не търсиш истината. Няма как да стигнеш до истината, като използваш лъжа.

Freedom of Press and other publications, Freedom of Artistic and literary creations and scientific research - всичко това тотално отсъства в египетското общество през целия период от управлението на Мубарак, факт е, и няма как да го отречеш. Сега не съм ти изтрил нито коментар 8, нито долнопробния коментар 9, но съм сигурен, че пак няма да се получи разговор, защото ти си просто един зеленчук, който не приема никакви факти.
цитирай
11. анонимен - НИКОЛИНА
03.03.2011 16:17
:) Аз наистина се казвам Николина и ми е достатъчно,че ГАН е сигурен в това.
Аз съм от тези хора,които са осъзнали,че човек не може да знае всичко и се доверява на преценката на някого.А какви са критериите за доверие в някой,всеки сам си ги постава.Доверието,което съм гласувала до сега на политици и анализатори ,поне досега ,не ме е подвело,защото те са последователни и не се извъртат на 180градуса,а може леко да корегират градусите,ако са се убедили,че предишните са малко неточни.А колкото до Вас,Серго,дано Ви срещна някъде във виртуалното пространство,за да се ориентирам що за човек сте.
цитирай
12. анонимен - Мюсулманските братя декларираха, ...
03.03.2011 17:41
Мюсулманските братя декларираха, и то консервативното им крило, че ще спазват всички международно договори, подписани от Египет. А това включва и договора с Израел, не само мирния, а и икономическите споразумения. Животът е по-силен от отделните емоции -- в техен интерес е и това е най-сериозната гаранция, че дори и да не се прегръщат и целуват с Перес, промени на основния тон в отношенията им НЯМА да има.

Военната помощ на САЩ за Египет в размер на 1,5 мрд е неоспорим медицински факт. Едва ли от спестяване от закуската Мубарак е натрупал 70 мрд лични авоари. Кадафи - ок. 40 мрд. Че са се възползвали от страната си по скандален начин, е вън от съмнение. Как точно са го правили, да ги разследват. В този смисъл да се оспорва това, не е особено сериозно, нито пък има доказателства, че Мубарак не е крал именно от тази военна помощ.

Но друг неоспорим медицински факт е, че американската военна помощ за Египет е огромна сума за нищо, съдейки по резултатите.

Екатерина

П.С. Ако ме питате аз какво предпочитам - гореща дискусия без да си разменяте грубости и лични обииди. Всеки може да изрази раздразнение и гняв по приемлив начин.
цитирай
13. анонимен - освен това Серго да си припомни ф...
03.03.2011 17:48
освен това Серго да си припомни факта, че Египетската конституция е суспендирана/ отменена от години и е правната уредба, постулирана в тази конституция е заместена с извънредно положение, също продължило с години. сиреч, доокумент на хартия има, но на практика не се прилага, а е заместена от еднолично управление на Мубарак.

Извод: позоваването на Египетската конститтуция като основа на египетското общество е несериозно. Звучи даже толккова цинично, колкото и твърдението на Кадафи, че не заемал никакъв пост и нямало от къде да си подава оставката и просто хората се биели да го защитават от любов.

Просто няма за какво да спорим дотук, дайте следващата тема.

Екатерина
цитирай
14. анонимен - Серго
03.03.2011 18:06
Мубарак избеси Мюсулманските братя, окачи ги на въжето, защото Ал Истамбули, който уби Садат до коляното на Мубарак беше именно от Братята. Уби го, защото Садат беше приятел на Америка и Израел. Така че не се възмущавай, че Мубарак преследва Братята. Но ти май ги харесваш, а? Ти не си бил никога в Египет, затова трябва да вярваш на моя пост, както вярваш на Двери. А в моя пост пише, че там има религиозни свободи, което аз видях, защото бях там МНОГО пъги, а ти не си бил никога.
Вярвай на мен, както на Двери.

До Николина - щом вярвате на "Ган", вярвайте му. Ваша работа.

До Екатерина: вярно е точно обратното, което сте написала. Братята потвърдиха, че незабавно ще анулират договора с Израел. Възможно е някои от тях да са казали обратното, но защо вярвате на ислямисти, които убиха Садат. Вторият им човек сега е заместник на Бин Ладен.
Но това е типично левичарско, революционно мнение, преписала сте го от Ню Йорк таймс, Бибиси, или Гардиън
цитирай
15. gantree - @ Екатерина
03.03.2011 18:17
Здравей.
Не съм се позовавал на египетската конституция като основа на "обществото" им, а на ислямското право (шариат) като основа на египетското законодателство. На това съм се позовал, защото е записано в конституцията им. Ако е нужно и дай Боже успея да открия текст на египетски наказателен закон в нета, тогава и на него бих се позовал, но засега се позовавам само на написаното черно на бяло - че шариата е основата на египетското законодателство. С това позоваване искам да покажа основно две неща - 1) че законите на Мубарак стъпват на античовешките норми в Корана, което е основна предпоставка за озверяването на обществото им като цяло, и 2) че като цяло диктатурата на Мубарак не е била светска и антиислямска, като каквато се представя от апологетите на дъскаревата налудничава теория. Да, за извънредното положение си напълно права, вярно е, но факта си е факт - законите в Египет имат по конституция тази основа - ислямското право (шариат). Факт са и протестите на коптите именно срещу този член 2, както и срещу репресиите от страна на египетските военни, на които са подложени от средата на миналата седмица насам.

П.С. Ако ме питате аз какво предпочитам - гореща дискусия без да си разменяте грубости и лични обииди. Всеки може да изрази раздразнение и гняв по приемлив начин.

Моля те да ми простиш грубия език. Просто от вчера насам ме вбесява това безсрамно игнориране на всички факти от страна на тоя човек. Обещавам, няма да се повтори повече.
цитирай
16. анонимен - От Серго за Екатерина
03.03.2011 18:18
http://www.google.bg/search?num=50&hl=bg&safe=off&client=firefox-a&hs=zJS&rls=org.mozilla:bg:official&&sa=X&ei=qEZuTdWiGMyZOt-z4dkH&ved=0CBYQvwUoAQ&q=Exaggeration+of+Mubarak's+wealth&spell=1

Богатствата на Мубарак беше силно преувеличено /най-вероятно/. Ето ти статия за това, и то във "Форбс". Смешно е да се твъъ рди, че Мубарак е най-богат на света, така е според левите медии. Ето една дясна "Форбс", която твърди друго

цитирай
17. анонимен - Серго- Екатерина
03.03.2011 18:26
Това е вярно, от 30 год в Египет Мубарак управляваше с извънредни пълномощия. Но това изобщо не отменя свободния в голяма степен живот в тази страна. Там има всичко, което го няма в другите арабски страни, освен може би в Ливан. Египет е изключително свободна страна за арабските стандарти. Затова е колосален абсурдизъм да се казва, че там имало шариат. Просто е смешно. Има шариат, но в съзнанието на феллахите, египетските селяни, които са мнозинството от населението. Невежеството е чудовищно и това точно е шериат, не в конституцията. Обиколил съм страната и знам какво говоря.
Но, високомерието ви е трогателно, то е слабост.
анонимен написа:
освен това Серго да си припомни факта, че Египетската конституция е суспендирана/ отменена от години и е правната уредба, постулирана в тази конституция е заместена с извънредно положение, също продължило с години. сиреч, доокумент на хартия има, но на практика не се прилага, а е заместена от еднолично управление на Мубарак.

Извод: позоваването на Египетската конститтуция като основа на египетското общество е несериозно. Звучи даже толккова цинично, колкото и твърдението на Кадафи, че не заемал никакъв пост и нямало от къде да си подава оставката и просто хората се биели да го защитават от любов.

Просто няма за какво да спорим дотук, дайте следващата тема.

Екатерина

цитирай
18. gantree - @ Серго
03.03.2011 18:27
Ти не си бил никога в Египет, затова трябва да вярваш на моя пост, както вярваш на Двери. А в моя пост пише, че там има религиозни свободи, което аз видях, защото бях там МНОГО пъги, а ти не си бил никога.
Вярвай на мен, както на Двери.

Къде отиваш, ********
Кой си ти и какъв си, че да вярвам на глупостите ти, които до една опровергах с факти? Публикацията в ДВЕРИ напълно опровергава твърдението ти за коптите, и просто няма как да вярвам на тях и на теб едновременно. На тях вярвам, защото са християни, защото ги познавам от години и защото са почтени хора, а ти кой си? Един защитник на вече пропаднал близкоизточен диктатор, който няма нито един аргумент в подкрепа на твърденията си. Как не те е срам да се подреждаш до ДВЕРИ? Дори не бива да ти хрумва подобно нещо.

И още нещо - тук не си на трибуната насред мегдана, и няма никаква нужда да се държиш като евтин пропагандатор.
цитирай
19. анонимен - Серго-Екатерина
03.03.2011 18:32
"Но друг неоспорим медицински факт е, че американската военна помощ за Египет е огромна сума за нищо, съдейки по резултатите". Екатерина

Това е много глупаво изказване. Египет, освен Йордания беше от 70-те е близък съюзник на Америка. Точно Мубарак , освен Израел, Йордания, осигури сравнителното спокойствие в Близкия Изток. Сигурно американската военна помощ има нещо общо.

цитирай
20. анонимен - Серго
03.03.2011 18:35
Какви факти? Нали АЗ ти цитирах части от египетската конституция още вчера в блога на Д. ? И по-горе също. Там пише за мнгото свободи в Египет. Ти вярваш на нета, т.е. Двери. Нямаш опит, никога не си бил в Египет, а аз съм. Затова те призовах да вярваш на мен, колкото на Двери. Трудно ли е да го разбереш?

gantree написа:
Ти не си бил никога в Египет, затова трябва да вярваш на моя пост, както вярваш на Двери. А в моя пост пише, че там има религиозни свободи, което аз видях, защото бях там МНОГО пъги, а ти не си бил никога.
Вярвай на мен, както на Двери.

Къде отиваш, ********
Кой си ти и какъв си, че да вярвам на глупостите ти, които до една опровергах с факти? Публикацията в ДВЕРИ напълно опровергава твърдението ти за коптите, и просто няма как да вярвам на тях и на теб едновременно. На тях вярвам, защото са християни, защото ги познавам от години и защото са почтени хора, а ти кой си? Един защитник на вече пропаднал близкоизточен диктатор, който няма нито един аргумент в подкрепа на твърденията си. Как не те е срам да се подреждаш до ДВЕРИ? Дори не бива да ти хрумва подобно нещо.

И още нещо - тук не си на трибуната насред мегдана, и няма никаква нужда да се държиш като евтин пропагандатор.

цитирай
21. анонимен - Серго
03.03.2011 18:38
Аз също съм християнин, и то много преди тебе. Пет пари не давам за Мубарак, изобщо не ме итересува, но като дрънкаш глупости, трябва да те разобличавам
цитирай
22. анонимен - Ган, всичко е наред. Казах го, за...
03.03.2011 18:39
Ган, всичко е наред. Казах го, защото непремереният израз на абсолютно легитимните ни емоции работи срещу нас самите. И аз съм барутлия човек.

Серго, ако ТИ си изтълкувал високомерие, то е по причини вътре в ТЕБ. Ако се чудиш защо не можеш да ме изкараш от равновесие, това е друга тема за разговор.

Обратно към дискусията:

Да, няма как в една страна с официална религия ислям шариатът да бъде второстепенна ценност. Вярно е също, че в сравнение с други арабски страни, Египет е бил по-отворен. И какво следва от това - нищо. Това не отменя негодуванието на хората.
Препоръчвам ти да разгледаш по-подробно от кои партии и програми е съставена египетската опозиция. Да се твърди, че е предвождана от Мюсулманските братя, не отговаря на фактите.

И аз видях, че Форбс говори за около 40 мрд потвърдено имущество на Мубарак, а не за 70, но и това не променя нищо.

ТОва, че се определяш за свидетел на събитията, не те прави достоверен източник - приеми го като израз на критично мислене, не го мисля като атака на лична основа. Все пак аз определям кои източници да ползвам, когато събирам информацията си, а не друг. Дистанцирай се от емоциите и ще си припомниш, че и кореспондентите на Работническо дело не можеха да формират позицията на отделния човек, колкото и да се стараеха.

Поздрави,
Екатерина
цитирай
23. анонимен - Серго-Екатерина
03.03.2011 18:42
Спести си лекциите, а прочети това

but penal law rules as codified in the Penal Code are entirely western non-religious oriented rules, whether they were ratified before or after the 1980 amendment. Egypt has also enacted a number of new laws to respond to contemporary standards of global economic and business reform including laws on investment, anti-money laundering, intellectual property rights, competition, consumer Protection, electronic signatures, banking, and taxation law.[1]
цитирай
24. анонимен - П. С. Недообясних защо напомних ...
03.03.2011 18:44
П. С. Недообясних защо напомних факта със суспендираната конституция и съжалявам за връщането. Напомних го, за да не се твърди, че дори и отворен режим в СРАВНЕНИЕ с други арабски, в Египет нямаше политически свободи и Мубарак не беше флагман на уважение и загриженост за гражданите си.

Екатерина

цитирай
25. анонимен - до Серго
03.03.2011 18:45
Радвам се, че си научил нещо от коментарите ми, щом ги определяш като лекционни. Да, имам какво да кажа и се надявам, че това ще престане да те дразни.

Екатерина
цитирай
26. анонимен - Спести си лекциите, а прочети то...
03.03.2011 18:47
анонимен написа:
Спести си лекциите, а прочети това

but penal law rules as codified in the Penal Code are entirely western non-religious oriented rules, whether they were ratified before or after the 1980 amendment. Egypt has also enacted a number of new laws to respond to contemporary standards of global economic and business reform including laws on investment, anti-money laundering, intellectual property rights, competition, consumer Protection, electronic signatures, banking, and taxation law.[1]

липсва източник, но да попитам за индекса на корупция на Египет според ТИ. И България има законодателство по тези въпроси, но не е достатъчно да има документ, който не се прилага последователно.

Екатерина
цитирай
27. gantree - @ Серго
03.03.2011 18:49
Какви факти? Нали АЗ ти цитирах части от египетската конституция още вчера в блога на Д. ? И по-горе също. Там пише за мнгото свободи в Египет. Ти вярваш на нета, т.е. Двери. Нямаш опит, никога не си бил в Египет, а аз съм. Затова те призовах да вярваш на мен, колкото на Двери. Трудно ли е да го разбереш?

Да, трудно ми е, дори ми е невъзможно.
За коптите - цитирам ти общо четири информации от ДВЕРИ и още две места, в които ясно пише, че коптите от 20 февруари насам организират почти ежедневни протести, че египетската армия арестува монаси, че в два коптски манастира има един застрелян и над десет пребити от египетската армия монаси, че 7000 копти са излезли миналия четвъртък на централния площад Тахрир на поредния си протест, а ти на тези факти ми отговаряш какво - че си бил там десет пъти, не си видял нищо такова и че коптите били напълно спокойни. Как да ти вярвам, след като си такъв лъжец? Да, нямам опит, не съм бил в Египет, аз въобще съм един пълен гьон, дето не излиза с дни от кварталната тенекиена кръчма, ходя със закърпени гащи след воловете и с години не се къпя и бръсна. Добре, че си ти, великият египтолог Серго, че да ми се отворят очите.
цитирай
28. анонимен - "Но друг неоспорим медици...
03.03.2011 18:51
анонимен написа:
"Но друг неоспорим медицински факт е, че американската военна помощ за Египет е огромна сума за нищо, съдейки по резултатите". Екатерина

Това е много глупаво изказване. Египет, освен Йордания беше от 70-те е близък съюзник на Америка. Точно Мубарак , освен Израел, Йордания, осигури сравнителното спокойствие в Близкия Изток. Сигурно американската военна помощ има нещо общо.



не става ясно какво определяш като глупаво.

неоспорим медицински факт е, че Египет е американски съюзник, но това не отменя въпроса доколко ефективно тези 1,5 мрд военна помощ на САЩ за Египет постигнаха целта си.

Екатерина
цитирай
29. анонимен - П. С. Недообясних защо напомних ...
03.03.2011 18:57
анонимен написа:
П. С. Недообясних защо напомних факта със суспендираната конституция и съжалявам за връщането. Напомних го, за да не се твърди, че дори и отворен режим в СРАВНЕНИЕ с други арабски, в Египет нямаше политически свободи и Мубарак не беше флагман на уважение и загриженост за гражданите си.

Екатерина


труден език

да се чете: за да не се твърди, че в Египет ИМАШЕ политически свободи и Мубарак беше флагман на уважение и загриженост за гражданите си.

това, че има закон, текст, още не е достатъчно основание да се твърди, че той организира ежедневието. хората нямаше да искат свобода, ако я чувстваха/имаха.


Екатерина



цитирай
30. gantree - @ Серго 21
03.03.2011 19:00
Аз също съм християнин, и то много преди тебе. Пет пари не давам за Мубарак, изобщо не ме итересува, но като дрънкаш глупости, трябва да те разобличавам

Какъв християнин си ти? От тия, дето за тях арабите са "третокачествени хора" ли? Аз за такъв християнин като теб само бих запалил една свещ в неделя, та дано Бог да ти прости и гордостта, и глупостта. А че си преди мене - заповядай, няма да ти отнемам първенството.

След като Мубарак не те интересува, тогава защо изобщо си влязъл тук?
Тоя номер, с "разобличаването", нали се сещаш, че във всеки един момент, в който безсрамието ти ми дойде в повече, и ще престанеш? Тук хората коментират, когато имат какво да кажат, огледай се. Когато нямат какво да кажат, си мълчат.

И да помоля за нещо - като не можеш да цитираш коментар (защото цитатите се поставят отгоре) по-добре не ползвай бутона "цитирай". Пиши без цитат, само с посочване на кой коментар като пореден номер отговаряш.
цитирай
31. анонимен - Серго
03.03.2011 21:09
ОК, това е напълно възможно, но на 20 февруари, Мубарак ли е на власт? Той на власт ли е на тази дата? Нали само за него спорим?

gantree написа:
Какви факти? Нали АЗ ти цитирах части от египетската конституция още вчера в блога на Д. ? И по-горе също. Там пише за мнгото свободи в Египет. Ти вярваш на нета, т.е. Двери. Нямаш опит, никога не си бил в Египет, а аз съм. Затова те призовах да вярваш на мен, колкото на Двери. Трудно ли е да го разбереш?

Да, трудно ми е, дори ми е невъзможно.
За коптите - цитирам ти общо четири информации от ДВЕРИ и още две места, в които ясно пише, че коптите от 20 февруари насам организират почти ежедневни протести, че египетската армия арестува монаси, че в два коптски манастира има един застрелян и над десет пребити от египетската армия монаси, че 7000 копти са излезли миналия четвъртък на централния площад Тахрир на поредния си протест, а ти на тези факти ми отговаряш какво - че си бил там десет пъти, не си видял нищо такова и че коптите били напълно спокойни. Как да ти вярвам, след като си такъв лъжец? Да, нямам опит, не съм бил в Египет, аз въобще съм един пълен гьон, дето не излиза с дни от кварталната тенекиена кръчма, ходя със закърпени гащи след воловете и с години не се къпя и бръсна. Добре, че си ти, великият египтолог Серго, че да ми се отворят очите.

цитирай
32. gantree - @ Серго
03.03.2011 21:17
Серго написа:
До ислямолевичарската общност тук: Чърчил: Умиротворителят е човек, който храни крокодил с надеждата да бъде изяден последен.


Серго написа:
НИКЪДЕ не съм казал,че арабите са "третокачествени хора". Напротив, имам много приятели араби, и всичките са чудесни хора.



Серго написа:
осигури сравнителното спокойствие в Близкия Изток. Сигурно американската военна помощ има нещо общо." Допълнение: последната голяма война в Бл Изток е от 73г. ако се изключат събитията от 82 в Ливан. Оттогава там е сравнително спокойно. Това има пряка връзка с Мубарак и военната помощ от Америка.

Това в факт. затова изказването ти е глупаво.


Ето ти коментарите, събрани както трябва.
Недей да флуудваш. Събери си мислите, и тогава напиши каквото искаш, вместо да засипваш темата с отделни коментари. И не обиждай другите читатели, ако искаш да продължиш да пишеш тук. Ако чак толкова не те сдържа, ругай мен, имам висока граница на търпимост. Е, не е чак толкова много висока.
цитирай
33. gantree - @ Серго
03.03.2011 21:26
Серго написа:
ОК, това е напълно възможно, но на 20 февруари, Мубарак ли е на власт? Той на власт ли е на тази дата? Нали само за него спорим?

Има напредък, макар и символичен.
Да, на 20 февруари, след това на 25-ти, а на 26-ти февруари е големият им протест.
Не, не е Мубарак на власт тогава. Но и никой не твърди, че лично Мубарак е отишъл в Александрия, и се е самовзривил в тълпата излизащи от храма копти. Сега, като ти писах последното, разбирам защо мислиш, че Ал Кайда стои зад атентата - заради модела със самовзривяването. Разсъждаваш като напълно страничен човек, какъвто е всеки извън конкретния конфликт. Проблемът обаче е там, че коптите не се подвеждат по модела. Те много добре знаят кой воюва срещу тях, и не обвиняват Ал Кайда, а Мубарак. Склонен съм да се доверя на тяхната преценка, а не на твоите свободни съчинения. С това изобщо нито искам да те обидя, нито да ти омаловажа мнението. Просто не съм съгласен с преценката ти, защото приемам преценката на самите потърпевши.
Разбираш ли написаното по-горе, или просто да ти тегля една и да не се занимавам повече с теб?
цитирай
34. dagma - @gantree
04.03.2011 21:43
Напълно подкрепям написаното от теб и ясните изводи. Не си е струвала подкрепата на явна диктатура заради съмнителните ползи от "периферното приятелство" на Мубарак.
Има много интересни неща, на които човек се натъква в мрежата. Например факта, че в египетските карти за самоличност задължително се отбелязва религиозната принадлежност, защото християни не могат да упражняват някои професии, да получават определени награди, да посещават определени места и други подобни.
Ето тук http://www.copts.com/english/?p=508 - в страницата на сдружението на коптите в Австралия, има нещо, което потвърждава думите ти за ислямското право в Египет: "...this is an opportune time to revise the Egyptian constitution so that the second article which states that “Islam is the religion of the nation and that Islamic Sharia law is the source of legislation”, should be repealed. This article clearly underscores the lack of equality and justice within the nation, as up to 15% of Egypt’s population are Indigenous, Coptic Christians who do not wish to live under such laws which they believe discriminates and results in their persecution."
За атентата в църквата в Александрия също пише нещо любопитно тук: http://www.copts.com/english/?p=1016 - "The government accused a Gaza-based Islamist group with links to Al-Qaeda of carrying out the deadly bombing. However, leaked British intelligence documents purportedly suggest the attack was orchestrated by a senior official of the Mubarak regime."

цитирай
35. dagma - Към Серго
04.03.2011 21:48
Към Серго:
Имате хубаво, типично руско име. Някъде в блога на О. Дъскарев прочетох, че сте в САЩ от много дълго време. Простете за въпроса, но трудно ли се осъществи заминаването Ви, или сте специализирал нещо там по време на комунистическия режим?
Някъде в разговора сте споменали, че копти са отрекли пред Вас притеснения от диктатурата на Мубарак. Подобно на тези копти, преди години като ученичка, попаднах в компания, в която имаше двама чехи, журналисти от Свободна Европа. Бяха развеселени и единият ме попита одобрявам ли събитията от 1968. Гипсирах се от страх и казах "не". Тъпата ми лъжа е била навярно за тях представителна извадка...
цитирай
36. gantree - @ dagma 34
05.03.2011 08:36
Здравей. Благодаря ти за думите.
Не съм вярвал, че чак дотам ще деградират нещата и така яростно ще се защитава незащитимото от едни иначе умни хора. Ако някой преди три месеца ми беше казал, че ще се стигне до това сега, никога не бих му повярвал. Разочарованието ми е огромно.

Поздрави.

п.п. Между другото, забелязах, че информацията във втория линк (Mubarak Regime ‘Provoked’ Attacks on Christians) е съвсем прясна, прясна - от вчера, 4-ти март. Засега той е обвинен само в "корупция", но ако британците представят ясни доказателства, Мубарак може да бъде съден и за убитите в Александрия копти.
цитирай
37. dagma - @gantree
05.03.2011 21:04
Наистина съжалявам за огорчението ти! Знаех, че цениш мнението на Огнян Дъскарев. Даже ми е малко неловко, че пред очите ми се разпадна едно приятелство.
Той е безспорно умен, но в случая е на грешен път. С времето стигнах до убеждението, че понякога не толкова ерудицията, колкото дарът да състрадаваш, може да даде по-верен ориентир.
Наистина си малко серт :) но откровеността ти обезоръжава, а това е далеч за предпочитане пред сдържаната надменност.
цитирай
38. gantree - @ dagma
05.03.2011 21:34
Здравей.
Не, не знам дали е точно състрадание. Все пак, в конкретните неща, за които ставаше дума и от които се отключи конфликта, става дума за хора, които никой от нас не познава. Искам да кажа, че не съм сигурен дали е състрадание онова, което човек изпитва към хора в беда, които не познава, никога не е виждал и никога няма да види с очите си. Във всеки случай, става дума за огромна разлика в светогледа.

Понякога си го представям като картина, която всички заедно гледаме, и всеки от нас вижда в нея съвсем различни неща. Ако сме в галерия, и се скупчим пред някоя картина, която ни е привлякла, всичко ще бъде наред, докато кротко си мълчим. Но почнем ли да си говорим за това кой какво вижда, какво точно харесва и какво не, със сигурност ще се изпокараме, освен ако някой (обикновено по-умния) не отстъпи. Та, и тук като че ли се получи нещо подобно - гледахме дълго време една картина, говорехме си, въпреки всичките рискове от това, и всеки отстъпваше винаги, когато преценеше това за наложително. Това отстъпване в един момент свърши, когато с казаното се прекали. Можеше и да се продължи да се премълчава, но балансът се наруши с много лека ръка, и оттам насетне вече нямаше смисъл. Жалко е, но нищо не може да се поправи.

Поздрави.
цитирай
39. анонимен - сега за скромността...
06.03.2011 10:32
доста се колебах дали да пусна линковете, защото от една страна не са по темата, но от друга - са. А човекът от кадъра, Дейвид Гарет ( не е джарет), той е гениален. Обработките са негови.

http://www.youtube.com/watch?v=zloCaH9LrCM&feature=mfu_in_order&list=UL

http://www.youtube.com/watch?v=tWrzNsxhiGA

http://www.youtube.com/watch?v=EKhgSNdko58

http://www.youtube.com/watch?v=70EvLqYvJks&feature=list_related&playnext=1&list=MLGxdCwVVULXdszCo3-pqfjjRz4g1OGd35

http://www.youtube.com/watch?v=9yB3lDeqdQE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_UmfPcKy1bM&feature=related

Цигулката ще спаси света, това е ясно.

Eкатерина
цитирай
40. анонимен - Към Серго: Имате хубаво, типично ...
07.03.2011 11:55
dagma написа:
Към Серго:
Имате хубаво, типично руско име. Някъде в блога на О. Дъскарев прочетох, че сте в САЩ от много дълго време. Простете за въпроса, но трудно ли се осъществи заминаването Ви, или сте специализирал нещо там по време на комунистическия режим?
Някъде в разговора сте споменали, че копти са отрекли пред Вас притеснения от диктатурата на Мубарак. Подобно на тези копти, преди години като ученичка, попаднах в компания, в която имаше двама чехи, журналисти от Свободна Европа. Бяха развеселени и единият ме попита одобрявам ли събитията от 1968. Гипсирах се от страх и казах "не". Тъпата ми лъжа е била навярно за тях представителна извадка...


От руски произход съм, казвам се Сергей, но в Америка ми е по-лесно със Серго. Аз съм невъзвращенец, както се казваше едно време. Преди много лета отидох в Америка на гости при старите ми роднини и останах там. Импликациите ви не са коректни, защото не ме познавате, но няма значение. Коптите, които познавам, са в Америка, не в Египет, така че умната ви теория не работи. Та, тези копти ми казаха, че не са били преследвани при Мубарак Сравнението ви на България с Египет на Мубарак е неиздържано - комунистическата България беше мноооого по-несвободна от Египет.
цитирай
41. анонимен - Горното е от Серго
07.03.2011 11:56
Горното е от Серго
цитирай
42. анонимен - Серго
07.03.2011 12:05
Веднага след войната Йом Кипур, Голда Меир подаде оставка с цялото си правителство. В Изпраел беше създадена комисия, защото се считаше, че Г. Меир не е подготвила страната за война и възмущението от нея беше огромно. Мнозина в Израел считат, че тази война е изгубена. Освен това Египет получи Синай вследствие на успеха във войната, макар и 6 години по-късно. Така че не може да твърди с лека ръка, че Египет бил победен във войната. Естествено, че пълно спокойствие в Близкия Изток не може да има, защото това е най-дългия конфликт след войната. Но е факт, признаван от световните медии и анализатори, че именно М.,като лидер на най-голямата арабска страна с мирен договор с Израел, беше фактор за спокойствие в този регион.

По-горе Дагма цитира някакъв невзрачен сайт с конспиративна теорийка, че М. бил зад атентата в Александрия. Гантрий цитира друг невзрачен сайт, Двери. Аз мога да цитирам за обратното мнение големите медии, но цитирах едно от най-уважаваните Християнски световнии издания - Крисчен Сайенс Монитор. Поне на него вярвайте.
цитирай
43. анонимен - Серго
07.03.2011 12:23

Последните дни бях в Турция и там медиите информират за тотален революционен хаос в Тунис. Банди вилнеят по пътищата и градовете, на практика няма власт, стоките изчезват от магазините. Положението се усложнява от бежанците от Либия. В Египет положението след М. е също революционен хаос, макар е не такъв, като в Тунис.

Горе е цитиран Гейтс, който безкритично хвали революционерите. Но той се оказа покорен слуга на Обама, който е също голям революционер и левичар. Най-големият всъщност. Та именно затова сегашната революционна американска администрация се пали от революционерите.

Ето още един "тъпак" като Глазов, Казва се Андрю МакКарти, известен десен анализатор и миналата година написа книга за приликите на Левицата с Исляма. Според него сега има милиони ислямолевичари, и Мюсулманските братя са голяма опасност за Египет.

И се сещам за един голям левичар на име Роналд Рейгън, който беше персонален приятел със социалиста Мубарак, и то много близък. Както и за други двама левичари - Буш Старши и Буш Младши и те приятели със социалиста Мубарак. Защо ли?

http://www.nationalreview.com/articles/261366/jean-jacques-jihad-andrew-c-mccarthy
цитирай
44. gantree - @ Серго
07.03.2011 16:02
@ Серго

Допреди няколко дни в блога на Огнян твърдеше, че си бил в Египет близо десет пъти, един от които непосредствено след атентата в Александрия, и именно там "не си видял" никакви протести, и именно там твои познати копти са ти казали, че "не са преследвани при Мубарак". Сега казваш друго в коментар 40 - че коптите, "които познаваш" и "които са ти казали" това, "са в Америка, не в Египет". С две думи, трупаш лъжа върху лъжа, и дори не ги помниш какви са били. Но така е с лъжата - забравя я човек, тъй като лъжите се казват в момента, в настоящето, и след това се забравят, защото нямат дълъг живот. Човек помни само истината, тъй като тя е една и съща и днес, и преди седмица.

Да, източниците на dagma, както и моите позовавания на ДВЕРИ са невзрачни и непретенциозни. Само и единствено твоите са световни и величествени. Какъвто човекът, такива му и източниците.

За бандите и за хаоса - не виждам нищо неочаквано или странно в настъпването на хаос след свалянето на която и да било диктатура. И в Ирак беше така, дълго време след свалянето на Хюсеин. И в Бахрейн ще бъде така, и в Йемен, и в Сирия, и в Саудитска Арабия, дай Боже. Може би само в Йордания и в малките емирства ОАЕ, Катар и Кувейт нещата ще останат без промяна, но навсякъде другаде предстои всичко онова, което вече видяхме. Представям си как след няколко седмици си говорим отново с теб, например за Саудитска Арабия, и как се опитваш да ми обясниш, че шариатът и там е "само формално", че там също има толкова много свободи, и други глупости в тоя дух. Надявам се още един такъв разговор да ме отмине.

За тъпите въпроси "Защо ли" в коментар 43 - предизвикват смях, честно казано.
На твое място не бих слагал Рейгън и двамата Буш в този разговор в точно този контекст.
цитирай
45. анонимен - Серго
07.03.2011 16:39
Обвиняваш ме в лъжа без никакво основание- това, че съм бил в Египет много пъти без да видя никакви протести на копти и без никакъв шариат, изобщо не означава, че не съм говорил с копти, египтяни в Америка. Те ми казаха същото.Просто отговорих на Дагма, за да опровергая глупавата му теория. Иди в Египет и се информирай на място, домашно революционерче. Или идете с революционерите от този блог като доброволци в Тунис, да се борите с хаоса. За Саудитска Арабия ли сега ще говорим? Защото и там съм бил. И не ми казвай точно ти, революционерче, как да класифицирам Буш и Рейгън, защото знаеш за Америка само от тъпите посткомунически коментари на комунягите в посткомунистческата България.
цитирай
46. gantree - @ Серго
07.03.2011 16:59
Ами, какво да ти кажа. Безсмислен е разговорът с теб, аз това поне със сигурност го разбрах ясно.
За теб истината няма никакво значение, ако пречи на деформираната ти в продължение на години представа за добро и зло. Дори и Огнян успя да се примъкне с малка крачка напред, пишейки, че "свалянето на Мубарак беше положителна стъпка", но не и ти. Сигурно се чувстваш самотен и изоставен в защитата на левия му режим. Колкото до "тъпите посткомунистически коментари на комунягите в България" - те, за твое сведение, напълно се покриват с твоето мнение. Всички "експерти" и т.нар. "арабисти" у нас се надпреварват да обясняват колко огромна е заплахата от ислямизма след падането на тези диктатури. Не ние тук, а тъкмо ти си на едно мнение с тях. Ако искаш, мога да ти потърся конкретни мнения на такива хора, да видиш как си приличаш с тях като две капки вода :)) но дали би имало смисъл? Не, ти просто пак ще напишеш някоя смешка в отговор.
цитирай
47. gantree - хахах
07.03.2011 21:01
Премиерът на Обединените арабски емирства, шейх Абдула бен Зайед призова от името на арабските монархии от Персийския залив Съвета за сигурност да ООН да "се намеси, за да спаси либийския народ".

"Призоваваме международната общност и на първо място Съвета за сигурност на ООН да поеме отговорността си и да защити либийския народ", заяви министърът на откриването на среща на външните министри на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив.

http://news.bgnes.com/view/905715

Русия се противопоставя на всеки вид военна намеса в Либия, предупреди руският външен министър Сергей Лавров, докато САЩ са подложени на натиск да въоръжат бунтовниците, борещи се срещу режима на Кадафи.

"Не считаме външната и особено военната намеса за средство за разрешаване на кризата в Либия", предадоха руските новинарски агенции, позовавайки се на Лавров. "Либийците трябва да намират решения на проблемите си сами", посочи още руският външен министър.

http://news.bgnes.com/view/905720

Руснаците пак си показаха рогцата - зер, да не би случайно някой (американците или НАТО) да попречи на Кадафи да избие противниците си, и да си върне контрола върху цялата територия на Либия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3640711
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930