Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2011 21:38 - Много смахнат свят
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 9706 Коментари: 27 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Живеем в много смахнат свят. Свят, пълен с невежи суетници. Особено през последните дни се нагледах и наслушах на такива колосални простотии, изприказвани от уж наглед сериозни хора, че ми стигат за цялата година.

        Първо, покрай Васил Левски. Горкият. А и горките ние, дето сме такива тъпаци. Българите от Западните покрайнини биха силен шут на цяла България, опитвайки се да отбележат обесването му на вярната дата - 18 февруари. За разлика от тях ние, живеещите отсам границата, дори не забелязахме, че българите от Западните покрайнини по-добре от нас знаят историята ни - знаят, че Левски е обесен на 18-ти, а не на 19-ти, когато нашите "висши държавници" държат тъпите си речи пред паметника му в София. Сръбската полиция също се показа напълно неадекватна. Все пак, Васил Левски е бил активен участник в борбата и за тяхната свобода. Участието му в белградската легия може и да не го прави сърбин, но щеше да бъде жест на елементарна почтеност от страна на сръбските власти, ако бяха казали поне една добра дума за него, вместо да пречат на поклонението.

        Второ, българските коментари за случващото се в северна Африка. Тъпите аналогии, които Огнян налага, попадат на добра почва. Не по-малко от 90% от българските коментари са "въх, идва исляма!". А такива като Огнян пресоляват манджата, като твърдят, че исляма и левичарството са едно, и един вид, идват заедно. Дори Кандимиров имаше глупостта да напише, че бунтовете в арабските страни му приличали на социалистическите революции от средата на миналия век. Глупостта е заразна, и няма никакъв лек за нея. Опитах се да обясня, водих спорове, приведох факти, ясно показващи, че всички арабски диктатури, с изключение може би само на монархиите, са светски и левичарски. Дори фактът, че партиите на тунизийския диктатор Бен Али и на египетския Мубарак са били дългогодишни членки на Социнтерна не помогна. Фактът, че Башар Асад и Муамар Кадафи са дългогодишни любимци на нашите и на руските комунисти също не помогна. Зарази ли те суетата и глупостта, спасение няма. Надигането на "ислямо-левичарска" вълна има само в главите на тъпаците и суетниците.

        Трето - днешната реплика на Иван Костов към Борисов.

Господин Борисов каза, че ако е знаел, че няма да го подкрепяме, нямало да съставя правителство. Ще върнем репликата така: ако знаехме, че той ще се договаря с ДС и ще назначава Петко Сертов за ръководител в новата структура за борба с корупцията, въобще нямаше да се въздържаме на последния вот на доверие.
        Не искам да звуча злорадо, но това аз лично го приемам като признаване на грешката при гласуването "въздържал се". Да, тази грешка не е кой знае колко голяма и фатална, вотът си минаваше и така и така. Важното е, че тази безсмислена позиция много навреди. Това най-ясно ще го видим наесен, когато ГЕРБ "хване" всичко - и парламент, и президент, и местна власт, и изпълнителна власт. Тогава ще е доста късничко вече за каквито и да било разговори.

        Искам да се върна на случващото се в арабските страни. Ако всичко това не бъде спряно, според мен следващата спирка е в Сирия и евентуално Иран. Ако не бъде спряно, казвам, защото може да бъде спряно. Кадафи е вече в миналото и нищо не може да го спаси, но въпреки това този ефект на доминото може да бъде спрян, според мен само по един начин - ако внезапно избухне война с Израел. Само незабавна война между Сирия и Иран от една страна, и Израел от другата, може да отклони и да тушира следващите "плочки" от доминото. Ако великите американски и европейски анализатори проспят този риск, тогава режимите в Сирия и Иран може и да се спасят за още известно време.


Тагове:   таг,


Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - За втория и третия абзац нямам капацитет за коментар:))
21.02.2011 23:45
Но първия предизвика горчивото заключение, че българите се държат адекватно когато са им отнети възможностите за свободно волеизлеяние. Какво става като ги получат обаче, е следващото горчиво заключение...
цитирай
2. svoboda64 - За датата на обесването на Левски си абсолютно прав :)
22.02.2011 00:27
Но тя е важна само за тези, които искат да се придържат към фактите, и за онези, които знаят, че датите са знакови и значат (имат своя закодиран смисъл :)))

Относно ставащото на Изток... и по-точно в арабския свят, дано не прозвуча апокалиптично, но това ако не бъде спряно или ако пък тръгне да бъде спирано по начина, който предлагаш (война между Израел и Сирия + Иран), ще е начало на Армагедон :(

Дано здравият разум победи (но там особено здрав разум не виждам). За реакциите на останалия свят - да не говорим....

Мда... в интересни времена живеем :)
Поздрави!
цитирай
3. mamkamu - За Левски съм напълно съгласен с теб ...
22.02.2011 09:53
За Левски съм напълно съгласен с теб и не ми се говори. Що глупости се изписаха напоследък...

Да, една война с Израел ще е хитър ход от страна на режимите в Иран и Сирия, но какво ще правят те след като загубят войната. Тогава падането им е в кърпа вързано :)

Не мисля, че въздържането при вота на доверие беше, кой знае каква политическа грешка. По скоро беше тактическа, защото Сините искаха да изпратят едно послание, а от ГЕРБ го изтълкуваха по съвсем различен начин. За това Костов от тук нататък ще си знае, как да гласува ...
цитирай
4. gantree - @
22.02.2011 09:56
@ tit
Здравей. Аз по-скоро искам да наблегна на пълната липса на реакция срещу отбелязването на 19-ти, вместо на вярната дата. Какво трябва да се случи, за да се спре най-сетне това?


@ svoboda64
Здравей. Не, вярната дата е важна преди всичко за децата, за тези след нас. Не може да продължаваме да ги лъжем само защото и нас дълго са ни лъгали.

За войната срещу Израел - това не е "начин, който го предлагам аз" :)) Според мен това е единствената опция за режимите в Сирия и Иран да предотвратят собствените си революции, това първо, и второ - тази сутрин, което е след като снощи съм писал за това като единствена опция, вече официално съобщиха и на български за навлизането в Суецкия канал на ирански бойни кораби в посока Средиземно море. Ето тук има съвсем кратка информация от 7:00 тази сутрин:
http://news.bgnes.com/view/902407

Два ирански военни кораба влязоха тази сутрин в Суецкия канал с цел преминаване в Средиземно море, съобщи Ройтерс. Корабите са навлезли във водите на канала в 05:45 часа българско време. Това са фрегатата Alvand и спомагателният кораб Kharg.

Къде са тръгнали и за какво отиват в Средиземно море тези ирански бойни кораби? Няма да се учудя, ако в следващите дни тези кораби бъдат потопени, което е превъзходен повод за открито обявяване на война от страна на Иран срещу Израел.

Поздрави.
цитирай
5. gantree - @ mamkamu
22.02.2011 10:01
Здравей.
Не знам какво ще правят Иран и Сирия, а просто мисля, че война с Израел е единственото, което ще отсрочи за неопределено време дестабилизацията на режимите им. Цитатът от новината в горния коментар за мен показва точно такива намерения от страна на Иран.

Политическа или тактическа, беше грешка. Колкото до посланието - то щеше да е много по-ясно, ако бяха гласували против и ясно бяха обявили защо го правят, вместо да излизат от разговора.

Поздрави.
цитирай
6. анонимен - Aleph
22.02.2011 22:01
Мисля, че нито Сирия, нито Иран ще предприемат каквито и да било действия срещу Израел в близките дни. Идеята за подобно действие не съответства въобще на мисленето и поведението на Асад и Ахмадинеджад, съотв. аятоласите.

Ако Сирия желае конфронтация с Израел с цел да отклони вниманието на недоволните от режима на Асад, тя ще цели провокация чрез "Хизбола" в Ливан, а не директна конфронтация с Израел. Режимът в Дамаск е добре подготвен, а Асад е опитен и информиран политик, който знае какви са възможностите му и тези на Израел. От друга страна и Западът, и Израел не бързат да създават втори Ирак в Сирия и това е видно от жестовете към Дамаск.

Иран също няма интерес от провокации, нито пък ще ги осъществи чрез два кораба, плаващи в открито море (нито пък Израел ще нападне два бойни кораба в открито море). Аятоласите са в тежко икономическо положение и при войно потъват.

В момента от Запад няма да дойде никаква помощ за втори опит за сваляне на режима в Техеран с улични бунтове, най-малкото защото цената на петрола ще счупи всички класации и ще предизвика проблеми вътре в Европа и в САЩ.
Евентуални демонстрации в Иран няма да срещнат никаква подкрепа в Запада и ще бъдат кърваво потушени.
цитирай
7. gantree - @ Алеф
22.02.2011 22:27
Здравей. Не знаех, че влизаш в блога ми.

Опасението-аргумент с петрола е напълно неоснователно и фалшиво. Ето ти една съвсем прясна и официална информация отпреди четири часа, която опровергава този аргумент.
http://www.investor.bg/news/article/112938/332.html

Дали Иран ще осъществи провокация с два кораба - да, напълно е възможно, а такова е и мнението на Нетаняху, който нарича тяхното влизане в Средиземно море именно по тоя начин - провокация. Няма да търся цитат и линк, можеш да си го намериш и сам при нужда; изказването му е от днес.

Дали Сирия желае конфронтация с Израел - ами очевидно желае, защото няма начин "опитния" и "информиран" Асад да не знае как ще се приеме това негово съвместно военно учение с Иран точно в този момент. Хизбулла и Хамас са неофициални инструменти, и не могат нищо официално да предизвикат. Допускаш цел, тяхно намерение за победа, щом коментираш възможностите на Сирия и Иран срещу Израел. Само че целта може да не е победа, а просто отклоняване на текущите проблеми, ако приемем, че режимите в Сирия и Иран са следващите. При положение, че целта не е победа, а нещо друго, тогава това развитие е напълно възможно.

А какво мислиш по въпроса с независимостта на Кюрдистан? До края на тази година, или по-нататък? Ако ще е през тази година, това е още един много сериозен мотив и за Сирия, и за Иран.
цитирай
8. анонимен - според мен има основание да се пр...
23.02.2011 03:17
според мен има основание да се предполага, че Иран и Сирия имат интерес да дразнят Израел.

това необосновано и неочаквано влизане в Средиземно море - поне причините не бяха съобщени, - през Суецкия канал по-скоро ми заприлича на акт на отмъщение на египетския режим спрямо Запада, защото Мубарак определено се почувства предаден (повтаряше, а след него и американските му приятели, че е служил на страната си 61 години - много можем да говорм по този аргумент);

от друга страна, някъде по информационните репортажи мярнах предположение, че корабите ще се опитват да прихващат израелски (радио)връзки - сиреч, игра на нерви;

до открит сблъсък едва ли ще се стигне според мен, но не е напълно изключен, ако си припомним израелския обстрел на онзи корабен поход на мира, или каквото там му беше името

по мое впечатление губещите арабски управляващи режими се опитват да изострят дилемата, провокират, затова и Кадафито си позволи тези безобразия; може да има международни санкции от сорта на декларации и публично заклеймяване от страна на Запада, но само срещу Либия - общият тон ще бъде сдържан, защото Западът има опит с кубинската криза;

факт е, че либийският идиот беше осъден остро и от арабски лидери. значи до конфликт между Севера и Юга няма да се стигне. като говорят за предсказанията на този или онзи, хората често забравят, че Кисинджър/ Бжежински или който и да е там са описали очертаващи се тенденции, а не са предвещавали нищо

чакам с трепет да заразнищват пак и Хънтингтън, докато ми размахват пръст "Виж с'я к'о е казал човекът, че ш'е стане"; така беше и по време на Втората Иракска война, и за 9/11 - веднага се правят опити да натикат живота и действителността в ръкавичката на някоя теория

така че не спорете за това какво ще стане, а за това какво трябва/иска ни се да стане :) - само там, в сферата на собствените ни възгледи, има място за категорични позиции. а успокоението е, че с нашите наблюдения не променяме действителността :)))

Екатерина
цитирай
9. анонимен - Важното е, че тази безсмислена п...
23.02.2011 04:04
gantree написа:
Важното е, че тази безсмислена позиция много навреди. Това най-ясно ще го видим наесен, когато ГЕРБ "хване" всичко - и парламент, и президент, и местна власт, и изпълнителна власт. Тогава ще е доста късничко вече за каквито и да било разговори.


Здрасти Ган,

ДСБ си заслужават злорадството - мога да припомня доста случаи като този и като онзи, когато внесоха иск, пък после го изтеглиха поради целесъобразност; просто вече е време и за злорадство.

вземам повод от думите ти, за да си кажа какво мисля, като искам да подчертая, че твоят текст ми дава темата, затова го цитирам, а не оспорвам нищо, нито пък пришивам към казаното смисъл, който очевидно не си вложил. малко дълго и може би странно обяснение, но нужно.

сигурно си прав за предположението/опасението, че ГЕРБ биха спечелили всички ключови позиции, макар да се съмнявам, но думата ми не е за техните шансове. Притеснява ме, че това опасение лесно може да се превърне в смекчаващо храносмилането/ преглъщането на Трактора като официален политически ордьовър/актьор. Нямам лични впечатления от Петров, но каква е разликата между него и Борисов? Ако е по-умният, къде беше досега? работИ за себе си, докато ние "лапахме мухите"!?

ти никъде не си и намекнал даже за подобно пакетиране - затова текстът ти е само повод да разсъждавам върху това търсено противопоставяне.

Много често се задава въпросът: "Като не е Бойко, кой ще е?" - ами който изберат! Обаче това е белег точно за такава пакетна нагласа, за черно-бяло възприемане, за подготвяне, "загряване", “галеризиране"/патрашодачковизиране на политическия процес - предизвикване да се случи. открито се говори, че "следващият вот ще е наказателен". е кога го разбраха? - просто се работи в тази посока

иска ми се хората да гласуват за нещо и някого, а не "наказателно". защото докато наказваш, и хоп - през задния двор се вмъкнал премененият Дядо Торбалан

ако ще сменяме Борисов за Петров, каква е гаранцията, че не сменяме Борисов с Първанов?

Екатерина
цитирай
10. gantree - @ Екатерина
23.02.2011 08:49
Здравей. Не, мисля, че не е акт на отмъщение на Египет. Първите новини за тези два кораба са от 16 февруари; доколкото успявам да сметна времето, почти три дни те са държани на входа на Червено море, и са пуснати рано сутринта на 22 февруари, което е вчера веднага след неофициалното няколкочасово посещение на Дейвид Камерън в Египет, за което информации има от следобяда на 21-ви тук
http://www.manager.bg/news/deyvid-kameran-na-tayno-poseshtenie-v-kayro
и тук
http://www.livenews.bg/world/s/1488924814-Deyvid_Kameran_e_pristignal_na_poseshtenie_v_Egipet.html

Преди това, разбира се, са минали напълно спокойно покрай Пети американски флот в Бахрейн. Тоест, преминаването им е разрешено и е предварително съгласувано и с едната, и с другата страна. Тази "провокация" в момента ми изглежда предварително позволена, след тридневното й задържане точно от Египет.

Кадафи, вече не знам, там всичко вече става тотално непредвидимо. Каквото и да се каже, все ще изглежда вероятно. Във всеки случай е ясно едно - че няма никакъв ислямизъм срещу него, и други такива масови атеистични страхове и заблуди като тези, дето никнат в "оная" дискусия :))

По-късно ще ти пиша за коментар 9.

Поздрави.
цитирай
11. gantree - @ Екатерина, коментар 9
23.02.2011 11:00
Виж в какво се превърнахме бавно и неусетно - не смеем дори един на друг да си кажем какво мислим, дето си имаме толкова високо доверие и си знаем мисленето почти на 99%. И това е не толкова поради причини у нас самите, а у онова, в което сме се центрирали политически. Ей това е може би най-вредното - да се опасяваме да не кажем това, което мислим, и за групата като цяло, имам предвид ДСБ, да се говори като за мъртвец - или добро, или нищо. Това най-много ме вбесява, не конкретно наличието му в теб или в мен, а като цяло.

Не знам дали ще съм прав, че ГЕРБ към есента биха спечелили всички ключови позиции. Не е въпросът дали ще съм прав или крив, а че когато това стане, няма да имаме полезен ход. Ще се получи така, че всичко, което е направено до момента (като резултат от досега обявявани като правилни стъпки) ще ни доведе до това пълно покриване на всичко от ГЕРБ. Само един член първи в конституцията ще им липсва, а нищо чудно и той да се уреди, като слушам Дянков и идеите му за писане на икономически бариери в конституцията. Икономическите идеи, за съжаление, раждат най-големите стремежи към диктат и ограничаване.

Да, Трактора като политически проблем не го споменавам изобщо. Той не е политически проблем, а е морален, криминален такъв. И дори не бих го персонализирал точно в него тоя проблем, защото той е просто един Трактор. Не е тракторист, казано пак метафорично, а е просто инструмент, и в този смисъл няма никаква разлика с Борисов. Всъщност, има - европейските политически кръгове не го щат. Страхуват се, и напълно основателно. Не може да пробие на каквато и да е цена, поради което не го и гледам като политически проблем.

...
... следва
цитирай
12. gantree - @ Екатерина, коментар 9
23.02.2011 11:01
... продължение.
...

На изборите, и на двата, ще се провали, и не вярвам да се самозаблуждава по никакъв начин. Самото му напъхване в политиката е с цел да се отърве и да се изчисти, а не да е вече чист, отърван, и да печели. В това е и основната вина на Цветанов - че с некадърността си докара всичко дотам, че този повече да не може да бъде пипан за дългогодишните си престъпления. Внесе ли му се обвинението и отхвърли ли го съдът - край, той повече не може да бъде съден за тези неща. Никой не може да бъде съден два пъти за едно и също. Оправдае ли го съдът, ще означава, че Цветанов с некадърността си или защо не и умишлено по косвен път го реабилитира. Ето, така се реабилитира Доган за хонорара - чрез некадърността на Елеонора Николова, примери има много.

Всичко това, което коментираме сега, ни е "царското завещание" - т.нар разбиване на двуполюсния модел. Вкарването на Трактора в политиката продължава точно тоя процес, както и вкарването на Борисов преди него, на Сидеров, на Янев. Затова, колкото и тъпо да звучи, адмирирам всички съвместни "ляво-десни" действия срещу тази напаст. Имам предвид дори последните почти идентични коментари за БОРКОР - вчера Миков казва, че Сертов не е лява кандидатура, а тази сутрин Костов казва, че Е. Николова не е дясна кандидатура. Разбира се, в БСП трябва някой да направи и това, което направи Екатерина Михайлова през лятото на 2001-а, а именно - безапелационно да изхвърли Румен Петков, Цвятко Цветков и т.н. списъкът им е по-дълъг. Сигурно след загубата им през есента ще се намери някой, който да го направи, не знам. А може и нищо да не стане, както все не става вече двайсет години.

Поздрави.
цитирай
13. анонимен - Aleph
23.02.2011 14:31
Gantree,

Минавам в блога и чета вътрешнополитическите ти коментари, но реших да коментирам по темата за Близкия изток.

Мисля, че Израел е бил наясно със състоянието и възможностите на корабите още от момента на напускането им на иранското териториално море. Естествено е, че Нетаняху преувеличава опасността, за да обърне внимание на този факт. Виж какво казват по-опитните политици като Перес в консервативния "Джерусалем пост":

http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=209515

The Iranian Navy warships that crossed the Suez Canal are more of a provocation than a threat, President Shimon Peres told a gathering of close to 400 editors, diplomats and opinion makers at a morning briefing in Madrid on Wednesday.

Това е провокация, целяща да опипа почвата за по-мащабно повторение или с цел издигане на престижа на шиитите в Източното Средиземноморие. Иран няма да рискува нещо по-сериозно.

Асад не желае директна конфронтация с Израел и в това няма съмнение. Това, че той е неприятен политик не значи, че той е глупак и неопитен. Няма смисъл да бъде подценяван.
Ако подценяваш ролята на Хизбула, припомни си, че именно провокациите на Хизбула доведоха до последната война Ливан. Евентуална намеса на Израел в Ливан ще доведе до покачване на влиянието на шиитите и просирийските сили.

Темата за Кюрдистан ми е много интересна в светлината на случващото се и в Ирак, и в Турция. Сирия, Иран и Турция имат общо институционализирано сътрудничество по кюрдския въпрос и не вярвам да допуснат негативен за тях сценарии макар че някои анализатори пишат, че нещата са близо до точката, от която няма връщане. Не съм толкова подготвен по темата, за да заема категорично мнение.
цитирай
14. анонимен - Aleph 2
23.02.2011 14:45
В добавка към горното, настина Хизбула е оръдие, а не собствен играч. Именно затова е по-ценна в конфронтацията с Израел отколкото директното противопоставяне между Дамаск/Техеран - Тел Авив.

За петрола имам различно мнение. Всеки конфликт в района на Персийския залив винаги води до скачане на цената на петрола. Статията, която цитираш, не е според мен точен аргумент. Това е все едно при растяща цена (свързания с цената на петрола) на природния газ Путин да каже - няма място за паника. Естествено, че продавачите на петрол като С. Арабия ще извлекат печалба от скачането на цените на петрола. Същото не важи обаче за САЩ и Западна Европа.
Проблемът не е в доставките, защото Либия не е основен доставчик, а в цените и свързаните с тях цени на други стоки.

Ето какво казва "Файненшъл таймс":

http://www.ft.com/cms/s/d3e5fff6-3eb6-11e0-834e-00144feabdc0,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2Fd3e5fff6-3eb6-11e0-834e-00144feabdc0.html&_i_referer=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fuk%2Fglobal-economy#axzz1EmkCrb00

Lybian Chaos Threatens to Spark Oil Crisis

Скачането на цената на петрола от ок. 9 долара за барел на 98 не е като да не се е случило нищо.

Ако САЩ и Западна Европа гледат почти благосклонно на случващото се в Египет, Тунис и Либия, нещата въобще не са така по о-ние на Залива и Алжир. Според мен и ЕС, и САЩ за заинтересовани на този етап там нищо да не се случва и няма да окажат особена поддръжка на нови демонстрации в Иран.
цитирай
15. gantree - @ Алеф
23.02.2011 17:54
Не, нищо не преувеличава Нетаняху. Щеше да преувеличава, ако беше казал, че са "заплаха", а той не казва такова нещо, и ги нарича просто "провокация", каквото те са. Не знам защо мислиш, че Перес е по-опитен; сигурно защото е ляв :)) Не е по-опитен, в никакъв случай, особено след оная нелепа подкрепа на Мубарак.

Хизбула и Хамас отдавна си загубиха легитимността на уж "народни движения", на уж анонимни и независими от Иран или Сирия врагове. Затова мисля, че повече няма да се опре никой на тях, за каквото и да било.

Кюрдистан така или иначе скоро трябва да се случи. При нужда може по-рано да се задейства, и с израелска и американска подкрепа да удари едновременно и трите "общо институционализирани" съдружници. Във всеки случай, това би било най-добре да се случи преди началото на строежа на Набуко, като горна времева граница.

За цената на петрола хубаво, ще видиш и сам в следващите дни, цената му в най-лошия случай ще се задържи на тия нива сега, с 5-те % достигнато покачване. Освен ако не започне война, с двете ирански корабчета.

Поздрави.
цитирай
16. анонимен - Благодаря, Ган. За ДСБ - омръзнало ...
23.02.2011 18:14
Благодаря, Ган.

За ДСБ - омръзнало ми е следното: да говоря това, което мисля, а да ме обиждат - лично или труда ми, да пробват или да ме манипулират, или да ми затварят устата било с опити за обиди, било с друг вид психо-терор.

В един момент виждаш, че пари под различна форма са в основата и щом ме възприемат като конкуренция, си казваш, че един кон можен насила да го заведеш до водата, но не можеш да го накараш да пие. И вдигаш ръце и си казваш, че щом така им харесва, да си го карат, но сам човек не може да промени нищо. Затова ДСБ напълно си заслужават хала. Къде са Понева, Дерменджиева, Кулезич, Беров, симпатизантите на мемберс, кариеристите около Михайлова и тн? Генерала да каже подробности. :) за интригите в личен план и за умишлено нанесени вреди специално на мемберс сега ли да отбележа или в друг разговор? мисля, че знаеш достатъчно, а и личното не е за площада, но думата ми е за това: НА КОГО да кажеш, като ги виждах какви ги дробят - специално на мемберс. Със знанието на Понева и др. от ДСБ.

кураж не ми е липсвал, по-скоро съм си патила от увереността, че мога да се справя едва ли не с всичко. казано накратко, щом не щат да чуват, защо да им говоря. а и не беще нужно да се крещи, достатъчно гласовита бях.

имам усещането, че доста хора са с моята нагласа, да не останеш с впечатлението, че се считам за нещо специално

За ГЕРБ- да, това са реактивните отпадъци на царо и ДС. Впрочем, такава е била политиката им от 93-94 - още с Жорж Ганчев започна методичното внедряване на изборни "изненади", разбирай реактивни отпадъци. Не мисля, че ще установят някаква диктатура, а опасността е, че ще залеят всичко и повсеместно с простотия - не им стигат силите. Също като на ОДС-правителството едно време. Обаче не искат да делят, защото нямат доверие. И това е така не от днес и не от година - просто през политиката минава разпределението на доста ресурси, пари, затова и нервите са толкова опънати.

Екатерина

---следва кратко продължение
цитирай
17. анонимен - В страни с демократично устройс...
23.02.2011 18:32
В страни с демократично устройство, където има РЕАЛНО разграничаване на частен и обществен сектор, страстите са по-слаби и затова диалог, компромиси, сътрудничество са възможни, без да се изражда в помиярство, както и консолидиране около външнополитически цели е факт.

в този контекст трябва да отбележим и мотивите за участие в политиката. и съм напълно съгласна с теб, че един Трактор влиза в политиката, за да се очисти, а не за да се грижи на мен като редови избирател и не по-малко лоялен гражданин, плащащ данъци върху много по-ниски доходи, да ми е по-добре. мотивите на една Меркел са други от тези на един Берлускони или Симо Сакскобурготски.

Борисов не е затъвал толкова дълбоко в блатото като Трактора, затова на Запад го преглъщат като законно избран представител, но както виждаш, басма не му цепят. Трактора не го виждам с достъп до тайните на НАТО... И мен много ме е яд за профуканите шансове и срещу него, и срещу Доган. Просто историята с хонорара на Доган ме довърши.

Но като помисля за възможни сценарии, единствено разумното е ДСБ да се стреми да се коалира с ГЕРБ, както си го мислеха още през 2005. постепенно и двете страни ще кандисат. ДСБ допуснаха грубата грешка да легитимират ГЕРБ, признавайки го за десен кандидат - Абаджиев, Младенов, Капон, Елеонора и др. мозъчни крепости, както ги наричам. (Сегашните им заплати от къде са?!) Къде беше Костов тогава? Дачков правеше интервюта с Бойко и го наложи като "диалогичен" сред десните симпатизанти, а Мария - на мембърс. ЗАЩО? Къде са сега, на какви позиции...

Къде е ДСБ? Какво да одобри един избирател с разбирания и позиции като моите? Нито в управлението като коалиционен партньор, нито в опозиция. Пък да не съм венчана за ДСБ даму се не види, кой е длъжен да ги дюндюрка? Е там лидерът от мембърс да се грижи и за откровена дискусия, и за бъдещето на ДСБ.

Ох, струва ми се, че преповтарям общоизвестни неща и предпочитам да помисля малко.

Екатерина
цитирай
18. анонимен - за петрола: Либия е на 17то място по ...
23.02.2011 19:39
за петрола: Либия е на 17то място по производство на петрол, сиреч, не е основен играч, а повече емоциите вдигат цените, както често става на борсата - експлоатация на емоциите за правене на печалби

Има, според мен, друга полза от вдигането на цените на петрола в момента - официално лъсна и се казва публично, че Саудитска Арабия няма потелциала, който декларира. Не може да вдигне производството от досегашните 8 млн. барела, защото няма откъде, но досега е раздувала размера на залежите си. От 2008 г., когато Буш ги е молил да вдигнат производството, но едва сега започна да се говори открито за това разминаване. А това е много важна инфо.

И друго си мисля: Арабският свят страда от вътрешното разпределение на печалбите от продадения петрол и "някой" явно се е заел да реорганизира и политическите роли под този претекст, вътре в страните и на международната сцена. Наблюденията ми по този въпрос са без претенции.

Ган, до скоро!

Екатерина
цитирай
19. gantree - @ Екатерина
23.02.2011 20:00
Само не се ядосвай. Аз вече мога да кажа, че го преодолях това, същото, което ти е омръзнало. Доста дълго време ми трябваше, но вече съм се изчистил. От мембърс се отстраних изведнъж, категорично и завинаги, след тъпия номер с оттеглянето на иска, това ми беше достатъчно, за да скъсам. Иначе с другите, поотделно, беше по-трудно, но и там вече си уредих всички сметки. Имам още една останала, нея я уреждам по-бавно и по-мъчително. За мен главното е, че го обърнахме на "групи за натиск". Всеки с интересите си, разбира се - за едни пари, за други кариера или държавна служба - неща, които са ми тотално ненужни. Но не мисля, че сме си загубили времето. Аз наистина научих много, и получих ползи, за които не съм и подозирал, нито съм търсел. И да, много хора сме с тази нагласа, усещането ти е напълно вярно.

Борисов е затънал много повече, поне доколкото аз знам. Приемат го, само защото си държи на думата - нещо, което от миналия септември насам вече не е валидно. Това му е може би най-голямата грешка. Да се коалира ДСБ с него беше само неразумно преди година и половина, а сега вече е равносилно на самоубийство. ГЕРБ ще спечели президентството, в това нямам съмнение. Какво следва след това, това е въпросът според мен.

Мария, Дачков, Понева, Беров - не искам нищо да говоря за тях. Не е "за площада" :))
Идея номер едно ми е в момента тъпата атеистична либертарианска чорба, която упорито е решила да налага анти-ислямска и анти-турска реторика.
цитирай
20. gantree - @ Екатерина
23.02.2011 20:11
И друго си мисля: Арабският свят страда от вътрешното разпределение на печалбите от продадения петрол и "някой" явно се е заел да реорганизира и политическите роли под този претекст, вътре в страните и на международната сцена. Наблюденията ми по този въпрос са без претенции.

Неее, не е петрола, мисля, че е природния газ. Петролът полека-лека си заминава в историята. Газът е бъдещето, и "Набуко" не е петролопровод :)) всъщност, и моите наблюдения са без никакви претенции.

п.п. Извинявай, че и твоят отговор до 21 изтрих, но този не пише тук, трия го.
цитирай
21. dantonov - Ган, възможно е да си прав, възможно ...
24.02.2011 19:18
Ган, възможно е да си прав, възможно е да не си. Сега всеки се надпреварва да застава на страната на протестиращите. Там са демократичните държави, но там е и Ал-Каида.
Накъде ще завият тези протести не е ясно...
цитирай
22. gantree - @ dantonov
24.02.2011 19:26
Здравей.
Там няма нито един демократичен режим. Там режимите са светски военни диктатури. Ал Кайда е продукт именно на тези режими. С никого за нищо не се надпреварвам, ами просто си казвам мнението в шибания си личен блог, нали разбираш? :))

Поздрави.
цитирай
23. dantonov - Напоследък мненията ни подозри...
24.02.2011 19:41
Напоследък мненията ни подозрително взеха много да съвпадат. :)))
цитирай
24. gantree - @ dantonov
24.02.2011 19:52
Ами, сигурно нещо съм настинал. Явно не съм добре. Може би имам възпаление някакво :))
цитирай
25. анонимен - Египетският режим побърза да за...
24.02.2011 20:19
Египетският режим побърза да заплашва с Ал-Кайда, като в първите дни на протестите съобщи, че терористи са избягали от затвора. Е, колко е нарочно и колко - случайно? Но определено Мубарак използваше тази карта, на американски съюзник. САЩ май не бяха склонни да му дават пари за този му пи-ар. Ефективността им и в това отношение беше спорна.

Интересите, които се крият зад дадена подкрепа са различни. Те обаче могат да са различни от интересите на участващите в процеса. Ако, да речем, Трактора каже добра дума за мен, ставам ли с това мутра? Мога ли да му попреча да подкрепи Кунева за президент? - Не, разбира се. И това са смесва с интереса? Моя и неговия?

като става дума за подкрепа, важно е кой кой е и за какво се "бори".

да, никой не знае какво ще стане и затова толкова ранно, едва ли не стереотипно, да не кажа предварително подготвено заклеймяване на промените като "про-ислямски", е неуместно. и в никаквъв случай подходящо за обективен анализ.

Екатерина
цитирай
26. gantree - @ Екатерина
24.02.2011 21:11
Здравей.
Днес следобяд излезе новината, че и Кадафи вече е решил да заплашва с Ал Кайда.
Например, ето тук: http://news.bgnes.com/view/903201
"Вие в Зауия се обръщате към Бин Ладен. Те ви дават наркотици", заяви той.
...
"Очевидно е, че Ал Кайда стои зад това. Тези въоръжени младежи, нашите деца, са подстрекавани от хора, издирвани от Америка и западния свят. "Подстрекателите са много малко на брой и ние трябва да ги заловим. Други трябва да останат у дома. Те имат оръжия, чувстват прилив на щастие и стрелят най-вече, когато са натъпкани с наркотици", допълни Кадафи.

Мисля си, и то без никакво преувеличение, че либертарианската пасмина оттатък напълно би се съгласила с тия думи на Кадафи, за ислямската и ислямо-левичарска заплаха за "мира и просперитета" на Либия :)))
цитирай
27. анонимен - Здравей, Ган! Откога пък Ка...
25.02.2011 06:47
Здравей, Ган!

Откога пък Кадафито се запритеснил, че Америка щяла да "намрази" либийския народ като Ал-Кайдов съучастник?!?!? Познавам един изключително безочлив човек, който ми е единица мярка за душевна "черна дупка" и нищета. Кадафито го измервам на 2пъти онзи несретник.

за либертетата, какво да ти кажа - да не се повтарям. Но за г-н Точката определено съжалявам. Винаги сме били на различни мнения с него, така че не единомислието ми липсва, а съжалявам за изчезналата мекота на приятелството, макар и по-далечно.

и как не виждат, че внушаването на страх е най-лесният начин да въздействаш върху някого, трупаш власт/точки на гърба на хорските души. после се облягаш доволно назад и си викаш: "Бреей, к'ва съм голяма работа, как ги омаях... голям омайник ще да съм". то се видя, че аргументите им не издържат, но който иска, да го водят за носа. Едно от най-голямото удоволствие е да си ползваш ума.
Пак ще си говорим.
Бъди все така усмихнат.

Екатерина
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3642610
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930