Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 12:37 - Номерът на Доган
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 2572 Коментари: 8 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Оказа се, че Хосни Мубарак доста успешно до момента използва един много познат у нас похват - "номерът на Ахмед Доган". В интервю пред телевизия Ей Би Си Мубарак е цитиран да казва "Вие не разбирате египетската култура, не разбирате какво ще се случи, ако се оттегля". Това, което според Мубарак щяло да се случи е идване на "Мюсюлмански братя" на власт и "ислямизиране" на Египет. Ахмед Доган вече двайсет години пробутва у нас точно същата манджа, и в продължение на всичките тези двайсет години беше безкритично представян от мнозинството наши медии с почти същите думи. Налагането на тази фалшива версия доведе и до друга успоредна щета - масовото нарояване на ксенофобски и националистически партии. Първоначалните смешни опити със създаване на разни тракийски дружества, съюзи от типа ЗАЩИТА, плюс първановото ОКЗНИ, са на практика нашето голямо доказателство за фалшивостта на тази тъпа теория, според която един или друг дребен престъпник е "гарант" за нашия мир. Но фалшива или не, дългото поддържане на тази версия ни доведе дотук - до реалния висок процент ксенофобски, антитурски, антицигански, антибългарски и като цяло националистически гласове, дадени за партии като БСП, ДПС, АТАКА, РЗС и ГЕРБ.


Тагове:   таг,


Гласувай:
11



1. анонимен - Разбирачите
04.02.2011 15:08
Не се знае дали Хосни Мубарак разбира или не от египетската и арабската култура, но се знае със сигурност, че gantree не разбира нито от Близък изток, нито от българска политика.
Според експерти в областта на здравеопазването опасната болест "всичкознай" се получавала от прекалено безделничене в интернет-пространството.
Ние не споделяме тази оценка :-)
цитирай
2. gantree - :))))
04.02.2011 15:17
Да, разбира се, прав си, аз от абсолютно нищо не разбирам, хахах. :)) Признавам си.
Но за сметка на това не се крия по ъглите като мишле, когато искам да си напиша мнението.
цитирай
3. анонимен - току-що чух по местното радио из...
05.02.2011 10:37
току-що чух по местното радио изказване на египтянка - коптска християнка, която каза, че хоснито ги защитавал... не знам колко и как може да се вярва на подобен род интервюта, но си спомням, че Дагма беше споменала за тях

говорят и за манипулациите по тяхната национална тв, затворили училища, уни-та, банки, бензиностанции, магазините - отворени, но цените, и паниката, естествено растат, египтяните чакат повече от час да ги допуснат на централния площад... позната съветска технология

и хората се възмущават как може нетаняху да обяснява на цял свят, че подкрепя хоснито. но явно израел се надяват, че сащ, канада (учудващо бързо постигнато единомислие) ще могат да ги накарат да го изтърпят още 6 месеца. и хората скандират, че египет не е ирак.

мисля, че в случая не е нужно да си доц. д-р от унсс с колан по карате, за да схванеш основното

Екатерина

Екатерина
цитирай
4. анонимен - докато ЕС категорично в първите ...
05.02.2011 10:46
докато ЕС категорично в първите часове призоваха хоснито да си обира крушите. дано позицията им не се разпадне с времето, че и това се е случвало също като едно политическо делене на атомно ядро.

няма връзка с хоснито, но с америка. :) : интересно дали площадът пред Бранденбургската врата в Берлин ще се казва Р. Рейгън или Рейгън ще остане "само" с улица.

Екатерина
цитирай
5. gantree - @ Екатерина
05.02.2011 12:56
Коптите не са никакъв фактор в Египет. Тази египтянка може и да е права на подсъзнателно ниво, но като цяло коптите нямат думата там. Въпросът, който е за решаване там, не е нито религиозен, нито дори политически, а е икономически. Мюсюлманските братя нямат с какво да спечелят, защото рецептата им "да избием християните и евреите" няма да нахрани никого.

В КАПИТАЛ има една-две интересни публикации по темата, виж ги.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2011/02/04/1037399_revoljuciia_bez_cviat/

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2011/02/04/1037396_pustinni_buri/

@ коментар 4
Не, Европа в първите часове си мълчеше, както и Америка. Първият, който се обади по въпроса с незабавната оставка на Мубарак, беше Ердоган. В крайно голямо затруднение от случващото се в момента изпадат американските и европейските хейтъри, както и нашенските сидеровци и яневци, включително и теоретиците на "темпларизма" и "туллизма" :)) Единствената им реакция в условията на това затруднение е именно тая - настоятелно да претендират, че никой друг освен тях "не разбира нищо от Близък Изток" :)))

Поздрави.
цитирай
6. bilingual - за Израел
05.02.2011 13:49
здравей Ган,
попаднах на тази статия от Арън Дейвид Милър в Уошингтън Поуст: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/02/04/AR2011020402774.html
"Защо Израел се Страхува от Свободен Египет". Интересна е за четене най-малкото защото разглежда иронията в това, че страховете на Израел не са от радикален ислямизъм, а именно от свобода на словото и от това, че в по-отворен Египет, ще се чуват много повече анти-Израелски и анти-Американски гласове. Пише и за промяната в арабската политика.

Поздрави и хубав уикенд.
цитирай
7. gantree - @ bilingual
05.02.2011 14:15
Здравей. Ще я погледна, но не съм сигурен, че ще ми хареса. После ще си кажа мнението.
Евреите са в цайтнот в момента, което е много, много лошо. Те явно нямат никакъв отговор на въпроса какви съседи искат да имат до себе си - демокрации, с техните рискове и специфики, или западнали във всяко едно отношение военни диктатури.

But by their calculation, freedom in Egypt is bound to morph into venomous anti-Israeli attitudes and actions.
Ето, това е още от началото предпоставяне. Първо си поставяме тезата, и после си търсим аргументи за нея. Според мен евреите се страхуват много повече от реакцията на собствените си араби, защото тяхното положение не е много по-различно от това на арабите в Египет или Йордания.

п.п. А че някой вече започва да дразни Израел, това става ясно и от двете днешни новини - за атентат срещу Омар Сюлейман по Фокс Нюз, и за взривения газопровод в Ел Ариш, до границата с Израел. Израел получава 40% от доставките си на газ от Египет.
цитирай
8. анонимен - Ган, прав си за първите часове. Г...
05.02.2011 20:33
Ган, прав си за първите часове. Грешката е моя.
За коптите: така е и те масово емигрират. Но ми направи впечатление, че някой се е сетил да ги потърси.

Сега и Щатите постепенно сменят и омекотяват позицията. А Хилъри просто ме громи с нейния достъп до инфо и интернет. С това си давам сметка, че имаме високи очаквания спрямо облечените във власт. Е, няма стила на Ало ваньо, но съдържанието е.... Сега нещо не я цитират и е добре.

Щатите нямат много пари за раздаване. Лошото е, че не вярвам материалното положение на хората да се подобри, а и според мен те не са се вдигнали заради това, а просто им е писнал полицейския контрол.

Екатерина

Екатерина
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641547
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930