Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2011 12:59 - За лоялността
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 8087 Коментари: 20 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Предполагам, че неколцина от старите приятели, с които в течение на времето съм влязъл в конфликт за едно или друго, сега ми задават въпросите си така, че да не знам кой за какво ме пита. Това е тъпо, писах го няколко пъти, и няма да уточнявам защо е тъпо. В какъвто и конфликт да сме влезли, това няма никакво значение и по никакъв начин не предопределя всяка възможност за бъдещи разговори. Така мисля, и затова ще кажа още веднъж - не се крийте, ако и когато искате да разговаряме. Тъпо е. Опцията за анонимни коментари не стои отворена, за да се злоупотребява с нея, а е заради няколко приятели без регистрация, на чието мнение много държа.

        Вчера или онзи ден четох за някакво социологическо проучване, според което цели 14% са се отказали от ГЕРБ покрай двуседмичното шоу с подслушаните им разговори. Тези 14% са живи хора, които за нула време са излезли от предишната си заблуда по бърз и брутален начин. Сега на тези хора им предстои да се ориентират наново, и тъй като са вече против ГЕРБ, те няма как да се ориентират към подкрепящата ги АТАКА. Няма как да се ориентират и към "въздържащата се" от оценка на досегашното цялостно управление Синя коалиция. Опциите им са РЗС, БСП и ДПС, така че, какво по-точно си въобразяват от Синята коалиция, че са направили? Също вчера четох нещо безумно, изказано от иначе уважавания от мен Антоний Гълъбов - че Синята коалиция е показала лоялност към избирателите си с това "въздържане". Ако той наистина мисли така, това според мен означава, че политологията не е за него. По-добре овреме да смени бизнеса.


Тагове:   таг,


Гласувай:
14



1. dantonov - Тук май си написал с малко повече ...
22.01.2011 13:57
Тук май си написал с малко повече думи това, което написах в блога на Весела.
Спорът кой за какво е бил вътре в групата на Синята коалиция е излишен.
Смятам за нужно всички ние вкупом да ги изкараме от летаргията (ако е възможно).
цитирай
2. gantree - @ dantonov
22.01.2011 14:24
А, ще драсна една чертичка на стената до вратата, защото това е един от уникално редките случаи, в които съм напълно съгласен с твоето мнение.
цитирай
3. dagma - @gantree
22.01.2011 17:07
Чисто математически, в конкретния случай вотът "въздържал се" е равнозначен на "против" заради съотношението на силите. Но политиката на е само математика. Трябваше ясно и честно да се каже на управляващите - не се справяте и няма изгледи това да се промени. Много важно как гласуват комунистите - щом някой тръгне да се съобразява с тях, дори и само за да бъде на постоянна здравословна дистанция, има опасност скоро да се оплете като пате в кълчища. Ако Луцифер дебне Мефистофел от това Мефистофел не става по-симпатичен.
Не може да се предвиди всичко и да се угоди на всяка объркана избирателска душа.
Може би в ДСБ имат представа, че очакванията на привържениците им за вота са били по-различни, но считат че е необходим компромис. Може и така да е. Дано знаят какво правят, ако въобще възнамеряват да правят нещо.
цитирай
4. gantree - @ dagma
22.01.2011 17:25
Здравей.
Не мисля, че някой от тези 14%, които споменах по-горе, е имал нужда от угаждане. Не става дума за нас. Тези 14% едва ли биха могли да разберат "въздържал се" като "против". По-скоро биха възприели директното "против" като "против".

Да, със сигурност се има нещо предвид при това гласуване, но то изобщо не е проява на "лоялност" към избирателите, като каквото се препоръча. Въобще, бедата според мен е, че това "въздържал се" трайно се наложи - за бюджета миналата година, после за изборния кодекс, сега и за това очевидно доказателство за корупция. Каквото и да направят оттук нататък - добре, то си е за после, но дотук аз лично не съм съгласен. Година и половина търпение и съобразяване с тия магарета вече са предостатъчни.
цитирай
5. dagma - ...
22.01.2011 18:15
Процентът отдръпнали се от ГЕРБ, аз по-скоро го виждам сред избирателите от малките окръжни градове, бивши нетвърди гласоподаватели на БСП. За тях стъпка към демократичната опозиция ще е като крачка в друго измерение :), така че те по-скоро не се вълнуват от действията на коалицията. Разбира се, твоят вариант е по-оптимистичен и дано да си прав.
ГЕРБ наистина изчерпаха всякакъв допустим лимит на търпение и благосклонност, за това съм напълно съгласна с теб.
цитирай
6. анонимен - 1
22.01.2011 20:31
Здравей Ган, здравейте драги дискутиращи.

Според мен тези 14% са направили промяната в позицията си не заради СРСтата, а преди това. Сега СРСтата са последната капка, каквото впрочем е и тяхното предназначение. Не подценябайте факта, че в момента се готвят нови политически партии. Да, готвят се, а не се подготвят. Ползват старата изпитана рецепта.

Когато прочетох, че Синята коалиция подготвя условия за подкрепата си за Борисов, се позасмях, защото беше очевидно, че си правят сметки без кръчмаря - Костов знаеше, че няма да мине пред Борисов, тогава защо все пак поставяха условия? Един от възможните отговори е, че си търсеха претекст да се дистанцират - едва ли някой ще определи това като епохално откритие, друг - че си търсеха оправдание за пред избирателите и се опитваха да си запазят лицето - също прагматично съображение, а трети възможен отговор е, че се опитваха да си дигнат цената, което се обезсмиля от стоманенното присъствие на Сидеров до Борисовото коляно. Просто нямаха полезен ход, който да ги отведе там, където искаха. Както виждаме от това, което съм написала, аз търся обяснението главно в пи-ар, собствен имидж, повишаване на акциите си на политическата борса, с една дума, СК си гледа в пъпа. И даже се съмнявам, че изобщо са търсили начин да прегпварят с някого за нещо, защото позицията им беше не като за истински преговори, а просто като за имитация на преговори. И Борисов им го каза, защото тази тактика СК прилагат не за пшрви път и все не минава. Значи Костов/Димитров са имали други, още по дълбоко покрити цели или просто са постъпили глупаво. Последното за Костов изключвам, което не значи, че непременно и умишлено помага на АБВГД, Първанов, Алексей Петров и т.н., но ефектът в крайна сметка е точно този. Така че никак не си измиха лицето нито пред собствените избиратели, нито пък ще могат да привлекат нови. За да се направи по-дълбок анализ, е вайно да се знае как СДС реши да подеме тази акция - защото Гяуров и Димитров я подеха, и как >>>

Екатери
цитирай
7. анонимен - 2
22.01.2011 20:49
<<<< За да се направи по-дълбок анализ, е важно да се знае как СДС реши да подеме тази акция - защото Гяуров и Димитров я подеха, и защо Костов се присъедини. Според мен грешката в случая е имитацията на готовност за преговори - можеха просто да си гласуват против, вместо да се вмаймуняват. Некоректно беше да с опитват да извиват Бойковите ръце, защото СК се изложи, а не ББ.

От доста време знаят, че Сидеров ги елиминира с твърдата и безрезервна подкрепа за Борисов, защо продължиха да си саморазрушават имиджа с тази неефективна тактика, просто е чудно. Чудно е и защо не се занимаят с проблема, който от години им виси над главите и той не е как да се пласират на политическата борса, а да работят. Политическата работа е доста различна от висенето по студия и интервюта. Чудно е и защо не се разделят с това имитационно поведение, характерно за може би цялото народно представителство.

И пак да припомня, разглеждаме само прагматичната страна, която в никакъв случай не изчерпва политическото, както един от участниците в разговора тук спомена. Политическото е по-голямо от прагматичното.

И стигаме до клишето с политическата визия. Не че политическата цел, програма са клише, но бързо могат да бъдат обезсмислени. Към какво се стреми СДС, ДСБ, СК? И в опозиция могат да си вършат работата. Защо избирателите не ги харесват? Заради политическото им поведение. Трябва ли да споменавам, че не е нужно разговорът да се задънва с въпроса : "МА ти да не искаш да са популисти като ББ". Да, не искам, но въпросът остава. :)

Да, в горните си думи се повтарям от предишни наши разговори, но проблемът не е в дискутиращите. :)

Така. Според мен Алексей Петров успя да пренесе личния си сблъсък с Бойко Борисов в обществото. Натресе ни го. Натресе ни неспособността да преглътне отхвърлянето на лоялния гражданин. И се отече една...в. Гласове ни слушал гласовете.;) Гласовете и джобовете им слушам.

Екатерина
цитирай
8. gantree - @ Екатерина
22.01.2011 20:56
Здравей.
Не, не е глупава постъпка, в никакъв случай. Днес се разбра за реакция на ПЕС, тук
http://mediapool.bg/show/?storyid=175122
и тук
http://www.bsp.bg/bg/article/2235
което няма как да остави и ЕНП без реакция. Това ме кара да си мисля, че въздържането е било насочено навън, а не навътре, което пък от своя страна е тъпо, защото ако изобщо ще се участва в избори през тази година, тогава трябва да си насочваш посланията навътре, а не към ЕНП, и не към мен, а към тия 14%, например.
цитирай
9. анонимен - Ган, това от цитираната в медияпул ...
22.01.2011 21:08
Ган, това от цитираната в медияпул инфо потвърждава подозрението, че СК иска да избута Атака от мястото до коляното. Но сега Атака е нужна на борисов заради унгарското председателство на ЕС. Това, разбира се, може и да е чиста манипулация от страна на Сидеров, но като нищо Борисов може да се е вързал, че една топла националистическа връзка може да му помогне. Абе занимават се с глупости, нали това казвам.

Екатерина
цитирай
10. анонимен - и нали когато се правеше сегашния ...
22.01.2011 21:12
и нали когато се правеше сегашния кабинет, Костов им се скара на онези от ЕНП, че не са накарали Борисов да управлява със СК

ЕНП няма какво да казва, а ПЕС няма какво също да казва кой кого да слага и къде. Вместо да изпишат вежди, социалистите - и нашите, и ПЕС, вадят очи - на СК. Но подло. Еми пак стигаме до това, че се занимават предимно с глупости.
цитирай
11. анонимен - № 10 е от мен, Екатерина
22.01.2011 21:12
№ 10 е от мен, Екатерина
цитирай
12. gantree - @ Екатерина
22.01.2011 22:13
А дали ще останеш учудена, ако след изборите, например, в началото на следващата година, АТАКА реши да влезе в ЕНП с евродепутатите си и с подкрепата на ГЕРБ?
цитирай
13. анонимен - НИКОЛИНА
23.01.2011 02:24
Моето мнение в случая се различава,но аз никога не съм се притеснявала да си го казвам. Мисля,че нямаше друг вариант освен "въздържал се".Мен,като симпатизант на ДСБ,това ме удовлетворява.И понеже по-силната ми страна е интуицията,а не словото,няма да се правя на разбираща от политика и да се обосновавам. :) Само ще ви кажа,че чувам много хора да казват: Давай Бойко,мачкай наред,ние сме с теб. Опитвам се да ги разбирам,но се надявам повечко от тях да се събудят.
цитирай
14. darktales - gantree
23.01.2011 03:03
Привет!

Гадно, гадно, гадно. Гадно. Къде са сега сините разбиратели на realpolitic. Да им излязат циреи на носовете дано.
цитирай
15. анонимен - заслужаваш си го! беще заядлив и ...
23.01.2011 11:18
заслужаваш си го! беще заядлив и груб дълго време.
цитирай
16. gantree - @ анонимен 15
23.01.2011 13:38
анонимен 15 написа:
заслужаваш си го! беще заядлив и груб дълго време.

Хахах, разбира се, че по един или друг начин си заслужавам всичко, което ми се случва, това го знам и не ми е проблем, приемам го. А заядлив и груб съм и днес, както сигурно ще бъда и утре и вдругиден към всеки, който изостане и се отбие от пътечката. Далеч по-важното е, че не съм злонамерен.

Освен това, въпросът е там, че ако във всичко това изобщо има проблем, този проблем не се връща в мен нито като укор, нито като набор от аргументи. Аз съм си все така с лицето открит, и не се притеснявам, а ти като искаш да ми кажеш нещо и не те сдържа, се налага да го правиш по размит и безличен начин. За веднъж или за два пъти това със сигурност не е проблем, но когато продължи дълго и като свикнеш по тоя начин, проблемът ще се появи. Той пак няма да е мой, но аз косвено ще съм допринесъл за появата му, и не искам такава отговорност да ми тежи. Не съм злопаметен, нито съм реваншист, това вероятно го знаеш прекрасно. Каквото е станало, е останало в миналото. За теб, а не за мен е проблемът в тази форма на общуване, това искам да е ясно. Мога много лесно да дръпна шалтера на анонимните коментари, но не искам да губя и аз, покрай твоя неправилен избор за продължаване на нашите разговори.

Поздрави.
цитирай
17. анонимен - А дали ще останеш учудена, ако след ...
23.01.2011 17:56
gantree написа:
А дали ще останеш учудена, ако след изборите, например, в началото на следващата година, АТАКА реши да влезе в ЕНП с евродепутатите си и с подкрепата на ГЕРБ?


не. единствената пречка пред това ще бъде очаквано малкият електорат на АТАКА.

прогнозите са за икономистите и баячките и са средство за въздействие. интересни са не с това, дали ще се случат, а с това кой накъде опитва да бута каруцата. затова и прогнозирането не ме изкушава.

обаче очакванията са друго нещо: именно очаквам ЕНП да не прояви интерес към тях и да не открие процедура по приемане, защото няма да имат интерес към тях, както имаха навремето към ГЕРБ. ЗАтова и Борисов вися в медиите - трупане на политически активи, които да пусне на "борсата". а дали ГЕРБ ще се опитат да легитимират там, това няма да ме учуди, не.

Екатерина
цитирай
18. анонимен - но си прав да очакваш комбиниране на ...
23.01.2011 18:04
но си прав да очакваш комбиниране на интереси между ГЕРБ и АТАКА, защото най-малко си "крадат" един на друг електорат. Това, което СК не направи или не постигна - спогодба с ГЕРБ в кои райони кой да бъде политически активен. Донякъде неуспехът може да е бил предопределен и от "хъса" на ГЕРБ като млада организация, "колкото се може повече", а тази тенденция беше подсилена и от характера на председателя на ГЕРБ. Това е разбираемо, но блокира пътя за преговори. Това за мен е обяснението за стоманената подкрепа на АТАКА.

А като се върнем на темата за европейската легитимация на АТАКА, мога да си представя, че ще търсят сътрудничеството си и там.

Екатерина
цитирай
19. анонимен - започвам да се чувствам неловко ...
23.01.2011 18:19
започвам да се чувствам неловко заради постингите си един след друг, но ми се струва, че дължа едно уточнение за по-лесното разбиране на спонтанно изразените мисли.

Ако АТАКА подмени програмата си и се наклони в основния си тон към ГЕРБ, ще изгуби Борисовата подкрепа. А АТАКА явно няма намерение да прави тази грешка, която би отворила шанс на Костов. Затова СК викаха, че имат специалисти - това им бяха "борсовите активи", но не мина номера. Борисов интуитивно ги усеща като троянски кон и аз не мога да разбера какво СК още се пъне на си оставя отворени вратияки, като отдавна е ясно, че по този начин явно няма да стане.

Николина, интуицията е натрупана информация и опит, но не съзнателно осмислена, а изразена в смътни предчувствия. Именно тя е критерий доколко човек живее в хармония между разум и чувства, защото и разумът не е нещо абстрактно-самостоятелно и се влияе дори и от това какво ядем. Както разума, така и интуицията също е лична и също дава възможност за добри и недобри решения. Напълно съм съгласна, че човек трябва да я ползва и думите ми никак не са упрек или оспорване , само констатация на известния факт, че различни пътища могат да водят до една цел. Важното е да сме доволни от себе си.

Поздрави на Ган и всички дискутиращи.

Екатерина
цитирай
20. vselenche - Интересно...
19.02.2011 11:05
Четивото, но май повече разговорът подир него. А казаното в коментар 17 за "прогнозите" е любопитно.
И понеже говорите за "Атака" предполагам не изключвате от сметката водещия трубадур, ето какво интервю е дал тези дни - http://www.blitz.bg/news/article/99923 - ако сте го чели, извинявам се за спама.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641547
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930