Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2010 13:53 - "Господу помолимся" ли?
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 21525 Коментари: 44 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Днешната статия на Светлана Георгиева от вестник ДНЕВНИК определено ми вдигна кръвното. Честно казано, не исках, и продължавам да не искам да пиша в блога си нито за "литийното шествие", организирано от лудия пловдивски митрополит, нито за въвеждането на вероучението като задължителен предмет в училищата. Причините за това са много, и са преди всичко лични. На първо място, собственото ми мнение е противоречиво. На моменти надделява едната половина, на моменти другата. Освен това, не виждам смисъл да излагам аргументи по отношение на спор, в който не съм страна, в спор, който по никакъв начин не ме засяга лично. Остават ми още седем-осем месеца лична свързаност с българското училище като такова, и след изтичането им то просто изчезва от личния ми хоризонт. Погледнато по-обхватно обаче, темата ме касае, и още как. Затова и се ядосах на тъпотиите, написани толкова самоуверено от Светлана Георгиева.

        Още в началото на пасквила си тя изкусно и по интелигентски иронизира неясно кого, пишейки, че "кампанията" послужила била като повод "доста миряни" да си спомнели, че в България съществувала християнска църква. Да започнеш коментара си с ирония и подигравка означава само едно - тотално безсилие и пълна творческа криза. Поне ясно да беше посочила адресата на подигравката си, вместо да постъпва езоповски. Езоп е изказвал критичното си мнение чрез басни само защото е умирал от страх при мисълта да го изкаже открито. От страх за живота си е умирал. Да се изказваш езоповски в днешните времена също би трябвало да означава, че се страхуваш да изкажеш мнението си открито. Това валидно ли е за Светлана Георгиева от ДНЕВНИК? - със сигурност не. Тогава (въпросът е риторичен) какво, щом не страх за живота й, движи мисълта й така страхливо? За сведение само ще кажа, че ако си мирянин, тогава със сигурност знаеш за съществуването на църквата. Само дарвинистите като нея не са чували.

        След несполучливото й начало, статията й повдига още две основни тези. Първата е, че бившата ДС в лицето на Божидар Димитров и "обременените" синодални старци на практика движи процеса по налагането на задължително вероучение в училищата. С тази своя теза Светлана Георгиева се опитва по естествен начин да намери като свои съмишленици антикомунистите и прозападно ориентираните либерални безбожници. Напразен е този опит, тъй като тези хора и без това са нейни съмишленици. Тя, заедно с тях, смята, че въведеното от комунистическата конституция "разделяне", "отделяне" на Църквата от държавата, е нещо много положително. Ако си продължи мисълта в тази посока, току-виж изкарала свои съмишленици същите тези комунисти, воглаве с Георги Димитров. Само че ако го направи, ако подреди днешните прозападно ориентирани либерални безбожници до комунистите от петдесетте години на миналия век, безсилието и творческата й криза тотално ще лъснат.

        Пловдивският митрополит Николай също е намерил място в безсилният й пасквил. На думите му, че "нито една наука не може да отговори на основните въпроси" тя, неясно защо, противопоставя не своето мнение с аргументи, а мнението на някакъв си напълно неизвестен "читател от форума", който писал, че като го погледне, и от убеден християнин щял да стане атеист. Що за теза и антитеза е това? Ми по същата тази светска логика и аз бих могъл да й кажа на Светлана Георгиева, че нито му е на ролексите, нито му е на беемветата на пловдивския митрополит, за да си въобразява, че мнението й може да се противопостави на неговото.

        Но най-много ме подразни съчувственото й измрънкване, с което ситуира в разговора за вероучението втората си теза, онагледена чрез министъра от бойковото правителство. "Слабият гласец на министъра на образованието ...", пише тя, "... който се опита деликатно да обясни, че училището е светска институция ... няма шанс в това, което предстои и което се готви". Каква светска институция бе, мила? Къде ви отиде толерантността на вас, светските драскачи? Ми само датата на либералското й парцалче да погледнеш, и ще видиш кое е светско, кое от кое е отделено и кое не е отделено. На първата страница под главата пише (вярно, с малки буквички), но пише 28 септември 2010 година ... от какво? От какво насам са минали две хиляди и десет години, девет месеца и двайсет и осем дни? Може и наопаки да попитам Светлана Георгиева - какво чак толкова се е случило преди две хиляди и десет години, девет месеца и двайсет и осем дни, та редакцията й си го слага не къде да е, а на първата си страница под главата? Редакцията на вестник ДНЕВНИК не е ли също така отделена от Църквата, както твърди това Светлана Георгиева за държавата и училището? Колкото до човека със "слабия гласец", за него ще пиша в следващия си коментар, че тук не остана място.


Тагове:   таг,


Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mikino - ДНЕВНИК
28.09.2010 15:12
И още куп медии пишат статии, които са с тенденциозно съдържание. Много от журналята са подкупни и пишат платени статии. честно казано по-добре да чета новини, само от към фактология. Мисля, че сме достатъчно разумни хора, сами да си вадим изводите, а не някой да ни ги поднася на готово. За съжаление, по-голямата част от четящите вестници, не се усещат как материали от този вид им влияят...
цитирай
2. thetrooper - Предполагам,
28.09.2010 15:35
че това ще бъде само началото. Тепърва либерастните безбожници ще се развихрят да хулят Църквата и да пречат на опитите за въвеждане на предмет "Религия" в училищата.
цитирай
3. gantree - @ mikino
28.09.2010 15:55
Здравей.
На така нареченото "литийно шествие" също не му е много чист косъма. Аз също като теб предпочитайки фактите, не мога да отмина без съмнение този, че от 120 автобуса 117 са дошли от пловдивската митрополия. Но, няма проблем в това, приемам го, защото погледнато като цяло е действие за добро.

Светлана Георгиева, не мога да я причисля към подкупните. Разбира се, че за статията й й е било платено, в това няма нищо лошо. Проблемът е, че в статията й няма никакви аргументи. Има много ирония, има много подигравка, има тъпи и неверни внушения, но аргументи няма. Така няма как да стане разговор. Не виждам кой нормален човек би седнал да разговаря, след като отсрещната страна дрънка глупости и нелепици. Затова и накрая писах - нека противниците на задължителното вероучение самите себе си да измерят, да си видят часа, датата, възрастта си спрямо какво са измерили, и тогава да пишат от какво и как по-точно са отделени.
цитирай
4. gantree - @ thetrooper
28.09.2010 16:00
Не, няма да има кой знае какво развихряне, напротив. Аргументи нямат, не виждаш ли? Чета, гледам и слушам от петък насам - нямат никакви аргументи противниците на задължителното вероучение. Съвсем отделен е въпросът, че на тяхната неаргументирана агресия следва да се реагира мирно и кротко. Всяка друга реакция ще е безпредметна.
цитирай
5. анонимен - в Германия вероучението е включено ...
28.09.2010 17:58
в Германия вероучението е включено в учебната програма, за коѝто иска. има преподаватели по католическия катехизис, има и по протестансткия. коѝто се определя като атеист, изучава етика и история на различните религии. от това обществото им никак, ама никак не е пострадало. отделно, в църкви и джамии си имат неделни училища. в други страни, главно с либерална основа, вероучение не се изучава и хората отчитат това като недостатък.

какво има да се дебатира, при положение, че християнството е играло важна роля и в историята ни, и в идентичността ни - как може да не се познава?! това, че не се е зачитало след 1944 г. насам, не е аргумент срещу вероучението в училище.

така или иначе, когато изучават литература, история и философия, децата се сблъскват с християнските норми и притчи и непознаването на източника само услойнява и утежнява ограмотяването им - това, погледнато чисто прагматично. за останалите аспекти на въпроса да не говорим.

да се дискутира върху това дали да се въведе вероучение или не, е само опит да се мобилизира разделение и противопоставяне в обществото.

Екатерина
цитирай
6. dagma - @gantree
28.09.2010 18:38
Умишлено не бях прочела статията в dnevnik. Отблъсна ме неуместната ирония на заглавието и карикатурата отдолу - в стила на социалистическия фолклор за блажещия и пиян селски поп. Но сега я прочетох заради твоя коментар.
Мисля че цари пълен хаос в разбирането на понятието Църква. За повечето хора Православна църква = автомобила на дядо Николай + архонтските титли на дядо Галактион + досието на дядо Кирил. Веднъж един приятел ме попита дали ще целуна ръката на отеца, ако знам че е недостоен и прелюбодеец. Казах му, че ще я целуна, защото целувам не ръката на прелюбодееца, а благославящата ме ръка. Но хората не правят тази разлика, не гледат водата, а оценяват само чашата.
И изобщо статията е иронична и дразнеща. Спомнили си миряните за Църквата... А те не са ли част от нея? Цитирала е и нещо от професор Георгиев, от когото имам впечатления и не считам за върховен авторитет по въпросите на морала.

9 месеца, 28 дни, 2010 години са минали от началото на "новата ера", нали знаеш, вяра в себе си, в човека, космическа доброта и подобни евфемистични дрънканици на такива като г-жа Георгиева.

цитирай
7. gantree - @ Екатерина
28.09.2010 20:19
Здравей. Примерите от чужбина, и изобщо сравненията като цяло са напълно неуместни. Не го казвам, защото ти даваш пример, а защото откакто е тръгнал разговор по въпроса, все примери валят. Няма абсолютно никакво значение какво правят или не правят в чужбина. Каквото искат, това да правят. Нас ни интересува нашия проблем, и решенията на нашия проблем са си само наши, а не привнесени подражания от чужбина. Нямам лошо мнение за германците, дори напротив, но точно по отношение на есхатологията са пълни профани. Повечето от тях, мнозинството, не казвам това за всички. Не искам да ги наричам еретици, защото разговорът ни тотално ще се отклони от темата, надявам се, че разбираш.

За задължителността - четох интервюто на митр. Николай в "24 часа", и при всичките ми резерви не мога да не му призная силата. За задължителността той казва точно това, което си мисля и аз - защо математиката да е задължителна, защо химията да е задължителна, или физиката, а вероучението - не. Той казва нещо, с което много-много не съм съгласен в детайлите - че изучаването на християнството ще научи децата на морал, и оттам екстраполира, че "откъде-накъде биологията ще е задължителна, а моралът - свободно избираем"? Нещо от този род, цитирам го по смисъл, а не буквално. Не съм съгласен "в детайлите" само поради факта, че тези неща се учат в семейството на първо място, и чрез личния пример. Никой посмъртно не може да ме убеди, че някой си в някакво си училище срещу триста лева на месец ще ми възпитава детето. Та, в този смисъл, моралът е в семейството, а не по училищата.

Поздрави.
цитирай
8. gantree - @ dagma
28.09.2010 20:19
Здравей. Съжалявам, че моят коментар ти е причинил това :)))

Да, цари тотално неразбиране, по-точно казано. Хаосът идва после, от неразбирането. Миряни били научили от шествието, че у нас имало църква - подобно чисто налудно твърдение може да роди само една напълно неграмотна кратуна, непознаваща изобщо понятията, с които борави. Срамно и унизително е с такава неграмотност да се разговаря, камо ли да се спори.

Поздрави.
цитирай
9. mamkamu - И аз се чудя. От една страна изборът ...
28.09.2010 20:41
И аз се чудя. От една страна изборът да бъдеш религиозен или не си е лична работа на човека и обикновено той трябва да я избира, когато навърши годините. Кои са те е спорен въпрос, но едва ли е времето, когато учиш основното си образование. Скоро инцидентно слушах, как в едно радио, накой обясняваше, че преди 9-ти всички деца са учели вероучение. И тия, дето после въведоха антиеврейското законодателство и тия, дето по-късно създадоха народния съд.

От друга страна щом в училищата преподават теорията на Дарвин, защо да не преподават и другата гледна точка. Сещам се за един филм, за едно училище в затънтената американска провинция. Там една основна учителка разясняваше на децата дарвинизма и когато родителите (благоверни протестанти) разбраха за това, моменталически поискаха да я уволнят. Надявам се да не я докараме до там някой ден. Важи и за двете страни!

Знам ли. Тия дни ще мисля и ще се произнеса :) Макар че мисля от сума ти време...
цитирай
10. gantree - @ mamkamu
28.09.2010 20:52
Произнеси се. Ще ти се изсипя като урагана Катрина в темата. :)))

За изборът - никой не ти го отнема избора. Става дума за запознаване, а не под строй и под команда марш в храма. Учат задължително физика, но ние знаем много добре, че може би само едно хлапе от клас ще продължи с физиката или ще стане физик. Същото е и с вероучението - дори само една душица от целия клас нещо да закачи, пак е достатъчна награда за цялото това упражнение.

За примера ти отпреди девети септември - сещам се и за Сталин, ако щеш. Бил е семинарист, учил е и в основното църковно училище в Гори, а след това и в духовната семинария в Тифлис, откъдето е изключен през 1899 г., а пък я виж какво изумително чудовище е излязло от него. Този много важен детайл от биографията му аз лично приемам като ясно доказателство за тезата ми, че тези неща не се учат в училище, а у дома, в семейството.

Поздрави.
цитирай
11. анонимен - Здравей. Примерите от чужбина, и ...
28.09.2010 22:09
gantree написа:
Здравей. Примерите от чужбина, и изобщо сравненията като цяло са напълно неуместни. Не го казвам, защото ти даваш пример, а защото откакто е тръгнал разговор по въпроса, все примери валят. Няма абсолютно никакво значение какво правят или не правят в чужбина. Каквото искат, това да правят.
...
тези неща се учат в семейството на първо място, и чрез личния пример. Никой посмъртно не може да ме убеди, че някой си в някакво си училище срещу триста лева на месец ще ми възпитава детето. Та, в този смисъл, моралът е в семейството, а не по училищата.

Поздрави.


съгласна съм, че от подражание няма смисъл. и не е нужно да правим нещо, защото друг го прави.

думата ми беше за това, че секуларността не страда от едното (по)знание.

който цени нравствеността вкъщи, я прилага и навън - това се отнася и за готовността да се изучава вероучение

Екатерина
цитирай
12. gantree - @ Екатерина
28.09.2010 22:26
Да, именно, и най-малкото защото като го привнесеш отвън, ще го привнесеш в неговата цялост, както с хубавите неща, така и с грешките. Ами после, недай си Боже да проработи, какво правимЕ с отговорността?
цитирай
13. анонимен - това с отговорността не го разбрах, ...
28.09.2010 23:06
това с отговорността не го разбрах, сигурно в момента нещо изпускам.

Екатерина
цитирай
14. animamea - Харесвам те така с "вдигнато ...
28.09.2010 23:47
Харесвам те така с "вдигнато кръвно" :)))

dagma, привет! :)

пп - аз също съм с някак противоречиво чувство относно "за" и "против" вероучението във великото светско училище, но като хвърля по едно око из форумите, фейсбуците и дневниците, и някак си усещам че противоречията ми изчезват.

Със същите противоречиви чувства съм и към пловдивския кириарх, до мига, в който някой велик Добчев не започне да реди и той за ролексите, инквизицията, кладите и неразбраните интелектуалци.
цитирай
15. animamea - http://www. segabg. com/onlin...
29.09.2010 00:14
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010092900040000902
цитирай
16. анонимен - На моменти надделява едната половина, на моменти другата.
29.09.2010 05:32
Да не те гони шизофренията? :)))))
цитирай
17. анонимен - Ама вие тук
29.09.2010 06:58
не сте българският народ и сте много, ама много далече от него. Няколко стотин, айде е една, две хиляди и до тук.
Целта на поповете е да се настанят на държавната софра и лапат от там. Закриваме театри, училища, академията е без пари,в университетите приема платен, ще учи този, на които таткото е паралия; болници се закриват масово, предлагат лечението в болниците, при тази мизерия и безработица да се доплаща 20% от болните. По новият бюджет намаляват парите на всичите министерства и дейности, увеличават ги само на министреството на отбраната и МВР. Нещо да ви говори това. Икономиката зле, народа 2 по зле, перспективата за излизане от кризата мрачна. И идва дирижираната офанзива на поповете. От кой? От пловдивският митрополит,(кани се патриарх да става май) които, ако съдим от примера който дава,(скъпите коли, които ползва, разкоша в който живее, откъде са му парите..) е за резил на българската православна църква.
Поповете ще ни оправят децата и направят по- добри и морални, по-ученолюбиви и честни и тн., като ги пуснем в училищата да зомбират още нвръстните им умчета и души с религиозни проповеди и догмите на евангелията и библията. Това ще е колосална крачка назад, с непредвидими и лоши последици за бълг. народ и България.
Както казва колега по-горе. Поповете, далече, далече от учащите и учебните заведения. Когато пораснат наберат знания, ум и опит, нека избират тогава и сами дали да са вярващи и в какво да вярват...
Ще сравнява вероучението, с математиката, физиката, биологията, историята и т.н. Едните образоват, дават знания за природата, хората и света, а предназначението на религиите е, да приспиват, да зомбират народа, хората и ги правят кротки овчици, поданици, ставащи само за доене.
Премхнахме партиинете секретари от училищата и университетите, марксизъма-ленинизъма, едно голямо зло, и ще ги заместим с пъти по-голямото, евангелия, бибилии, водосвети, маслосвети, литини шествияпоповете, с попщината.
Те тогава ще се орезили съвсем.
цитирай
18. анонимен - Да, така е както го казваш
29.09.2010 09:38
Тъпите журналя и всички, които плюят срещу изучаването на християнството не само не си дават сметка за съвременото летоброене, не само празнуват рожден ден без да почетат Рожденика всяка Коледа, но просто се упиват от своята простотия и невежество.
Значи няма лошо да се изучава в подробности древногръцка митология с всичките му богове и богини, но да се познава Библията видиш ли, ти отнема правото на избор. Ей туй за избора като ми го кажат и направо се вбесявам. Абе как, аджеба, ще направиш избор, като не знаеш какво да избираш!? Те нали за туй му викат "информиран избор", защото трябва да си информиран, тоест научен, та да се ориентираш кое ще е добре и правилно за теб.
цитирай
19. анонимен - Румен:Каква религия....
29.09.2010 11:19
Каква религия,какви 5 лева? Всичко е ФИЗИКА.Или мозъците на децата трябва да бъдат промивани задължително.Който иска промивка,да си я прави свободно-избираемо.
цитирай
20. анонимен - pi4, prav si, no slovobludstvoto e nenujno.
29.09.2010 11:39
Razbrah poveche za ezop i za chujdicite v BG ezik otkolkoto zashto si protiv. Inache te podkrepiam. Ama kaji si neshtata s 3 izrechenia.
цитирай
21. анонимен - димо
29.09.2010 12:50
Религията -само в извън класна форма на обучение и то по желание ! Стига са тъпкали мозъците на децата ни с какво ли не. Вундеркинди няма да станат най много да изпркулясат още по вече ! Както виждаме за това упорито се грижи боксьорчето- министър на образованието !
цитирай
22. анонимен - кико
29.09.2010 12:52
Браво анонимен 17. Много си прав !
цитирай
23. анонимен - За Църквата и Българската държава
29.09.2010 13:34
От създаването си, Българската църква е била отделена от Българската държава. Никога в българската история патриархът не е имал власт над царя. Светската власт не е зависела от църковната такава за разлика от католическа Европа. Относно датите, които използваме си прав - те идват от църковното летоброене, което по политически причини е прието за официално. Религията е нещо много лично, за да бъде давана насила на децата в училище и то точно определена религия. На мен лично като родител ще ми е неприятно детето ми да бъде облъчвано с религиозни догми, независимо от коя религия. За последните 20 г. откакто БПЦ си възстанови всички права (и имоти!!!), не съм чул и видял тя да е свършила някаква общественополезна дейност - нито социална, нито образователна, а още по-малко духовна. На фона на толкова бедстващи хора (особено деца), не знам църквата да е подала ръка на един беден, болен или духовно паднал човек. Но знам много добре тарифите й за всички "богослужения". Знам какъв грях е да си купя свещ извън "храма", а не точно от тях, защото тяхната свещ е по-свята от другата. Не случайно богомилството е тръгнало от нашите земи. На кой бог е нужно неговите свещенослужители да носят скъпи часовници, да се возят в скъпи лимузини и да демонстрират лукс, при условие, че проповядват смиреност, умереност и бягство от материалното (защото е дяволско творение)? Как един поп носещ на ръката си едномесечната издръжка на един храм ще ме стимулира аз да дарявам пари за църквата и за псевдо-духовното й дело? Как той ще изисква от мен смирение, след като самият той се държи като башибозук и ходи с охрана? От кого се пази? От миряните си ли? Нашият народ има много хубава поговорка: "Вържи попа, за да ти е мирно селото!" Защо ли?
цитирай
24. gantree - @
29.09.2010 14:10
@ Екатерина
Имах предвид това, че като заемем готовия модел заедно с хубавите неща и с грешките, ползата от хубавите неща ще отдадем като принос на нас, а вредата от грешките - на онези отвън, от които сме заели модела. Аз не съм се изразил добре, и затова не си ме разбрала.


@ animamea
Да, на фона на цялата свинщина и моите противоречия изчезват. Лошото е, че почвам да се самоцензурирам, за да не стават аргументите ми "против" храна за дарвинистите.
Този линк, до Ивайло Дичев, какво да ти кажа. Луда работа.


@ всичките анонимни дарвинисти
Само още малко ще ви потърпя простотиите.
Като ще коментирате, поне аргументите си изложете, вместо да приказвате като "последна инстанция". Вероучение така или иначе ще има, свиквайте с тая мисъл, и докато свиквате, измислете си някакъв аргумент, за да стане разговор.
цитирай
25. dagma - ...
29.09.2010 15:25
Здравей, anima!
От линка виждам, че още един професор си е оголил зъбите. Този, горкият, направо е изпаднал в бяс срещу православието.

@gantree
Дарвинистите може и да свикнат с мисълта за вероучение. Ама мен кой ли ме пита дали съм съгласна с чутовните "Булвест"-ски простотии.
Поздрави.
цитирай
26. gantree - @ dagma
29.09.2010 15:40
"Булвест 2000" e на Владимир Топенчаров, дърта комунистка номенклатура.
Няма начин да се свикне с техните простотии. Да се надяваме, че ще дойде време, в което министерството просто ще престане да им дава поръчки.
цитирай
27. анонимен - Наименованието дарвинисти е го...
29.09.2010 17:37
Наименованието дарвинисти е голямо изсилване, защото ако ги питаш тези, които са против, ще ти кажат, че човекът е произлязъл от маймуната, а на подобно твърдение би се изсмял и самият Дарвин.
Моето лично мнение ще запазя за себе си, все още май съм в групата на колебаещите се. Определено обаче децата имат нужда от запознаване с главните действащи лица в Библията, най-малко за обща култура. Това да се четат молитви в тези часове, не бих подкрепила. В този смисъл по-скоро съм за предмет "Религия", отколкото "Вероучение".
Определено децата имат нужда от нещо, което да подкрепя добрите им дела, някакъв пример за подражание, защото това, което попиват от социалната среда е направо страшно.
цитирай
28. анонимен - от Екатерина
29.09.2010 18:06
анонимен написа:
не сте българският народ и сте много, ама много далече от него...
Целта на поповете е да се настанят на държавната софра и лапат от там. ... От пловдивският митрополит,(кани се патриарх да става май) които, ако съдим от примера който дава,(скъпите коли, които ползва, разкоша в който живее, откъде са му парите..) е за резил на българската православна църква.
Поповете ще ни оправят децата и направят по- добри и морални, по-ученолюбиви и честни и тн., като ги пуснем в училищата да зомбират още нвръстните им умчета и души с религиозни проповеди и догмите на евангелията и библията. Това ще е колосална крачка назад, с непредвидими и лоши последици за бълг. народ и България.
Както казва колега по-горе. Поповете, далече, далече от учащите и учебните заведения. Когато пораснат наберат знания, ум и опит, нека избират тогава и сами дали да са вярващи и в какво да вярват...
Ще сравнява вероучението, с математиката, физиката, биологията, историята и т.н. Едните образоват, дават знания за природата, хората и света, а предназначението на религиите е, да приспиват, да зомбират народа, хората и ги правят кротки овчици, поданици, ставащи само за доене.
...


една личност не може да дискредитира Българската православна църква. една личност не може да дискредитира нито една организация, а задача на самата организация е да си подбира по-добре водачите. Това, първо.

Второ, преклонението пред науката - самопровъзгласила се за последна инстанция, също е вид религиозност. Има безброй примери за лутания и грешки, за дивотии и отхвърлени теории. И Мичурин е правил наука... Запознай се с историята на Просвещението и ще видиш, че наред с интереса към рационалното е възникнал и интерес към интуитивното и онова, което не може да се пипне и види директно, но съществува. Опитвам се да ти дам пример - това, че една жена не знае, че е бременна, не означава, че не е, макар в съзнанието й детето да оживява, едва след като тя осъзнае факта.
личният избор идва след информираност.
цитирай
29. gantree - @ анонимен 27
29.09.2010 18:08
Добре, добре, изсилване е. Нужно ли е, а и ще те разбере ли някой, ако му кажеш, че именно "дарвинизъм" се използва за обозначаване на всички последващи "Произход на видовете" еволюционистки идеи.

анонимен 27 написа:
Моето лично мнение ще запазя за себе си, все още май съм в групата на колебаещите се.

Какво толкова страшно има, че трябва да си пазиш мнението "за себе си"? И без това си анонимен тук, и си оставаш напълно неизвестен. Няма от какво да се притесняваш - нито има кой да ти се надсмее предвид анонимността, нито някой ще те посочи с пръст.
цитирай
30. анонимен - просто в досега в България не се г...
29.09.2010 18:17
просто в досега в България не се говореше за това - комунистическото образование не допускаше друго, освен груб материализъм и игнориране на натрупаното от хилядолетия знание.

ако познаваше Светото писание, ако имаше и малко подготовка по социални науки, щеше да откриеш колко добре тези тесктове познават и психологията на индивида, и процесите в общността. Преоткриване на това, което сега и психология, и останалите социални науки постулират. Преоткриват добре забравеното старо знание. В този смисъл познаването на християнските ни корени носи и знание в чист вид. Без да засягаме изобщо темата за нравствената ни култура и морални устои.

Всичко извън Светото писание е подчинено на homo hominem lupus est. A точно от това са бягали и Лок, и Джеферсън и т.н.. Секуларизъм и секуларна държава означава толерантност и законност, но в никакъв случай не и нихилистично отношение към религиозността, религията и изповядването й.

Поздрави,
Екатерина

Екатерина

цитирай
31. анонимен - "Дневник" ли?
30.09.2010 09:06
В. "Дневник" е една от най-упадъчните и развращаващи българския народ медии. Не с простащина, в никакъв случай не! Това не е жълтата преса с голотиите, клюките, цинизмите и т. н. Но именно затова опасността е по-голяма. Защото вестникът е насочен към интелигентната част от населението, към образованите, богатите, успелите, т. е. към тези, които имат водеща роля в българското общество. Под прикрието на модерността и псевдонаучността вестникът непрестанно громи религията, патриотизма, семейните ценности и всичко, което крепи една нация. Проповядва хомосексуализъм, разврат (изискано), глобализъм, антибългаризъм. Някой би казал да не обръщаме внимание - всеки има право да говори каквото си иска. Да, но една лъжа, когато не бъде разобличена и то навреме, става истина. Затова прави чест на автора (въпреки че не съм съгласен с всичко казано от него), че обръща внимание и критически анализира въпросната статия в "Дневник".
цитирай
32. gantree - @ анонимен 31
30.09.2010 14:46
анонимен написа:
... (въпреки че не съм съгласен с всичко казано от него) ...

С какво от казаното не си съгласен?
цитирай
33. анонимен - Не съм съгласен ...
30.09.2010 16:03
с определението "лудия митрополит Николай". Митрополит Николай може да е всякакъв, само не и луд. Напротив, неговите действия са добре премислени и като цяло му носят голяма популярност - и сред миряните, и сред противниците на Църквата. На шествието половината хора бяха от Пловдив, организацията им беше перфектна. Той направо скри топката на колегите си от Св. Синод. Неслучайно в медиите най-много се говори за него - и добро, и лошо, но се говори. Ако накарате някой невярващ да каже имената на три митрополита, то Николай със сигурност ще е едното.

Така че той бавно и сигурно се катери по стълбицата към патриаршеския престол. Ако не стане следващия патриарх, със сигурност ще е по-следващия. Явно не е толкова луд!

Освен това от канонична гледна точка не може да бъде упрекнат в нищо. Статиите срещу него в голямата си степен са поръчкови. Естествено, има много неща, за които да бъде упрекнат, но кой е идеален. Колегите му от Синода да не би да са?
цитирай
34. gantree - @ анонимен 33
30.09.2010 16:40
Несъгласието ти идва поради различната гледна точка. Ти възприемаш като нещо положително действията на митр. Николай (добре премислени), гледайки него. Аз обаче не го гледам него. Погледът ми не е фиксиран само в него, и поради това не възприемам действията му като нещо положително. Да, добре премислени са, сигурно е така. И да, нещо положително са за самия него, но какво от това? Можем ли да кажем, че ако действията на някой са положителни за самия него, то от това следва, че те са положителни и изобщо? Аз не, а ти сигурно да? Но ако помислиш повече, и ако отместиш погледа си от него към всички останали, ще видиш, че и ти сигурно не. Аз ги възприемам като лудост, да не кажа болест.

На шествието не половината, ами много повече са били от неговата епархия. Четох, че от 120 автобуса 117 са били пловдивски.

За популярността - няма проблем, по принцип. Но ако се замислиш, ще видиш, че е много важно с какво си популярен. Васко Черепа, например, също е много популярен човек. За един отец, обаче, е много по-добре ... фигуративно казано да е "поп", вместо "поп-звезда". Дали ще е следващият патриарх - Боже опази. Сега-засега годините не му стигат да участва в такъв избор.

Точно от канонична, а не от друга гледна точка може да бъде много дълго упрекван, и то без да бъде нужно да го сравняват с останалите митрополити. Мнението ти за "поръчкови статии" не променя това по същество. Като те упрекнат, на първо място е важно да се види дали упрекът е основателен, а не кой и какъв е упрекващият и дали упрекът му е бил поръчан.
цитирай
35. анонимен - Ясно,
30.09.2010 17:49
разбрах, че имаш отрицателно отношение към него. Но би ли бил по-конкретен? Какво те притеснява в личността му? Това, че се движи с джипове и мерцедеси? Че кой митрополит не го прави? Че носел Ролекс (така съм чувал, не знам дали е вярно)? Немалко свещеници парадират със състоянието си. Той не е някакво изключение. Не мога да разбера защо именно той фокусира недоволството от това.

Не си мисли, че го защитавам за това! Както казах, има много неща, за които търпи сериозна критика. Но има и много качества, които други митрополити нямат. Погледни каква дисциплина създаде в Пловдивска епархия. И то само за 2 г. Определено има качества на организатор. Един висш духовник като него би трябвало да бъде обществено активен. Малко митрополити са. Считам, че ако той беше патриарх, досега религията отдавна щеше да бъде въведена в училищата. А не да се водят безплодни преговори вече 20 г.

Бих желал да чуя за какво точно го упрекваш от канонична гледна точка. Защото аз не се сещам за нищо.
цитирай
36. gantree - @ анонимен 35
30.09.2010 19:59
Ще идем твърде далеч, ако бъда по-конкретен.

Въпреки това, споменавайки джиповете и мерцедесите, ми идва на ума да те попитам подобава ли според теб на отец да ходи с бодигардове? Жалко, ако мислиш, че той "не е изключение". Също така е жалко, когато някой наплюе възмутено БПЦ, и на въпроса "защо" дава тъкмо него и светските му увлечения като пример.

За дисциплината - от старшина ли има нужда Пловдивска епархия, според теб, или от отец? И като споменаваш наред с това въвеждането на вероучението "отдавна", ако той би бил патриарх - с това тотално не мога да се съглася. Ето, приеми, че образователното министерство беше отговорило онзи ден на петицията с "добре, от първи ноември започваме". И какво щеше да стане? Има ли каквато и да било подготовка активният митрополит-инициатор? Няма. Учители за цялата страна има ли - няма. Подготвен учебник, или ако щеш, учебници от първия до последния клас за цялата страна има ли - няма. Като подготовка за всичко това има само едните 117 автобуса за маршрута Пловдив-София.
цитирай
37. vselenche - @ gantree
30.09.2010 22:51
Здравей! (Здравейте, към тези, които познавам тук) Споделям, изразеното от теб в поста ти за статията на Светлана Георгиева, вкл. казаното от теб "мнението ми е противоречиво". Много се изписа по тази тема, много се и тиражира, например, ако влезеш във Фейсбук - ще видиш. Посредством списаното от С. Георгиева се прокарват постове като, Механизъм на тоталитаризма: посткомунистически трансформации, http://ceacbg.com/hristiyanstvo/1319-mehanizam-na-totalitarizma-postkomunisticheski-transformatzii.html
цитирай
38. gantree - @ vselenche
30.09.2010 23:07
Здравей.

Аз, честно казано, вече забравих за тази жена от ДНЕВНИК, на фона на едни други неща от ден-два насам. Мислех дори и да продължа темата, но към момента вече не виждам смисъл.

Фейсбук не ми понася, и не чета нищо там.

Този линк, който си копирала - защо изобщо ги четеш тези протестантски безсмислици в сайта на "ХВАЦ" ООД? Мернах как се титулова онзи господин Виктор Костов - "мисиолог", хахах :)) Хубаво е да си по-внимателна спрямо себе си.

Поздрави.
цитирай
39. vselenche - Благодаря,
30.09.2010 23:29
че ми обръщаш внимание да съм по-внимателна и имаш право. Аз внимавам, но ако би влязъл, там където не ти понася - не за друго, а защото поради тиража се сблъскват много повече мнения - би видял около въпросното "шествие" колко добре умеят да промотират "идеите си" заради ред люде на ДС в БПЦ. Това е струната...
цитирай
40. анонимен - Закси, момче комплексираното!! (тъпако от бъдещето)
01.10.2010 01:16
Господу моли се да не разбереш, че една жена може да те направи смешен в компютърната наука.
Като начало, виж снимката ми в анонимния постинг, който ти 'посветих' на 01.10. в 01:10
цитирай
41. анонимен - Аз лично попове в училището не искам!!
01.10.2010 02:53
С жена ми решихме да кръстим детето по стар български обичай (аз лично смятах че той трябва сам да реши каква вяра ще следва но ..). Тръгнахме да търсим църква и свестен поп. И се нагледахме на попове с бели мерцедеси, които ядейки от питата за кръщенето говореха с нас чрез слижителката на входа, все едно не заслужаваме внимание. Тъкмо открихме един млад поп, начетен и обясняващ всичко що се прави дори без да го караш, на всеки въпрос имаше логичен отговор - записахме дта и хаиде ще го кръстим!! Нещеш ли попът точно на тази дата бил в отпуска и - получихме попа с белия мерцедес. Който направи ритуала за 10 минутки и мънка и припява неразбираемо.

Такива не ги искам да учат детето ми.

От друга страна имаме семейна приятелка, учител-педагог завършила вероучение. На нея мога да поверя сина си защото знам че ще му предаде само добри познания.

Нека първо църквата ако иска да е представител на християнската вяра, да се очисти от поставените от ДС и комунистите псевдо-свещенници, да се напълни с млади и начетени, надъхани попове, готови да се сборят за христовата вяра - тогава може да иска повече права в училищата - сега НЕ.
цитирай
42. анонимен - от анонимен 35
01.10.2010 11:37
Gantree, направо ми се къса сърцето, като ти чета отговора. Защото си прав, за съжаление. Както ми се къса сърцето и от всяка справедлива критика, която прочета или чуя срещу нашия клир. Аз казах: има много неща, за които митрополит Николай може да бъде упрекнат. Но все пак отиването му в Пловдив спомогна много за съживяването на тази епархия. Помисли: там се учи най-много религия в училищата. И финансирането е осигурено именно от Църквата. Благодарение на него. Това никой не може да отрече.

Колкото до дисциплината: без дисциплина нищо не става. Тя не е самоцел, а средство. И един митрополит се очаква да бъде не толкова духовен отец, колкото организатор. Духовните отци са по манастирите. Неслучайно в миналото много светци са отказвали да заемат високи постове в Църквата, защото са знаели, че така е много по трудно да спасиш душата си.
цитирай
43. gantree - @ !!!
01.10.2010 12:13
@ vselenche
Нека се сблъскват мненията, в това няма лошо. Нали "в спора се ражда истината", понякога.


@ Ралица, коментар 40
Здравейте. Съжалявам, че нашата обща позната, която Ви е дала линка дотук, косвено е причинила този среднощен дискомфорт в интелигентската Ви душица. За друг път да знаете, да не следвате линковете й така сляпо. Казвам Ви това само в случай, че сте същата онази Ралица, за която си мисля, и с мнението на която коментарът Ви напълно се покрива.
Щеше да бъде добре, ако бяхте написала и нещо от личната Ви позиция, вместо да ми описвате съкрушението си.


@ анонимен 41
Не виждам какъв Ви е проблемът. Точно каквото сте поискали (поп, по стар български обичай), точно това сте получили. На семейната си приятелка много-много не разчитайте да Ви свърши Вашата работа. Вие сте тези, които най-добре бихте могли да предадете вярата на сина си. Стига да не сте най-обикновени комунисти, разбира се, досущ като "псевдо-свещениците", които не Ви харесват.


@ анонимен 42
Може би си прав, аз нямам никакви преки наблюдения върху Пловдивска епархия, и не мога да кажа дали е съживена с отиването му или не е. За дисциплината може много да се поспори. Да се дисциплинират клириците е нещо съвсем различно от това, което аз на първо четене си мисля, че имаш предвид - дисциплиниране на епархията като цяло, в която клириците са само една малка част. За високите постове - те след себе си водят и високи отговорности, осъзнаването на които е най-често срещаната причина за отказ, според мен.

Поздрави.
цитирай
44. mikino - Здравей. На така нареченото &qu...
05.10.2010 13:46
gantree написа:
Здравей.
На така нареченото "литийно шествие" също не му е много чист косъма. Аз също като теб предпочитайки фактите, не мога да отмина без съмнение този, че от 120 автобуса 117 са дошли от пловдивската митрополия. Но, няма проблем в това, приемам го, защото погледнато като цяло е действие за добро.

Светлана Георгиева, не мога да я причисля към подкупните. Разбира се, че за статията й й е било платено, в това няма нищо лошо. Проблемът е, че в статията й няма никакви аргументи. Има много ирония, има много подигравка, има тъпи и неверни внушения, но аргументи няма. Така няма как да стане разговор. Не виждам кой нормален човек би седнал да разговаря, след като отсрещната страна дрънка глупости и нелепици. Затова и накрая писах - нека противниците на задължителното вероучение самите себе си да измерят, да си видят часа, датата, възрастта си спрямо какво са измерили, и тогава да пишат от какво и как по-точно са отделени.

По-голям проблем е, че много малко от нашите журналисти могат да пишат стойностни статии. Анализите на един журналист трябва да са стабило обосновани, да са разгледани всички гледни точи и най-вече въпрки израза на позиция да бъдат леко индеферентни т.е., не заглавито да прави статията, а обратното. Колкото до вероучението в училищата - твърдо ЗА съм! Нека децата учат религия, нека учат не само християнство, нека се запознават и с другите религий по света. Това ще им даде добра обща култура и ще им даде възможност след години да разберат, защо например в къщата на будист, през декември винаги се носи подарък, макар да е бутилка олио или сапун. Не съм против религиознанието, но съм против строгото профилиране на материала, защото така в очите на едно мюсюлманче, ще е ужасно да се учи на православно християтнство и ще му се струва, че му го насаждат. Нека има граници и се надявам да се намерят специалисти, коит ода могат да изготвят неангажиращ и интересен учебен материал.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641915
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930