Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2010 13:45 - За духовното родство
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 6724 Коментари: 12 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Преди дни имах разговор, по-точно спор, с един прекрасен човек, мой приятел. Той не вярваше на твърдението ми, че бракът между Сидеров и жена му всъщност е блудство. Не че искам да ми се вярва безрезервно, дори напротив - изобщо не искам да ми се вярва безрезервно, защото обратното страшно натоварва. Отговорността от безрезервното доверие е огромна, и изобщо не ми трябва такъв товар. В конкретният случай, при конкретния ни разговор, нямах никакво доказателство, освен паметта си. Сега обаче е друго. Освен паметта ми, имам и линк. Става дума за една статия-панегирик, от петък, трети ноември 2006-а година, публикувана във вестник СТАНДАРТ с автор Пепа Витанова. Ако не знаете коя е Пепа Витанова, не сте загубили нищо кой-знае колко съществено.

        И така. Статията й е озаглавена "Капка и Волен като Бони и Клайд", и може да се види тук. Всред цялото това хвалебствено слово по адрес на Воленът и Капката вадя един цитат от няколко изречения, а именно:

"...
Казват, че в дома на Капка и Волен има уют, двамата обичат да готвят, да мързелуват, да гледат видео, да четат, да пишат. Рядко посрещат гости, предпочитат те да отидат някъде. Все по-рядко си изневеряват и са си верни в по-важното. Никога не предават интересите на двойката. Неслучайно са си кръстници един на друг. Много е вероятно, след като се приберат от срещите с разни чичковци с пари, с часове да им се подиграват. Волен и Капка са четящи хора, ерудирани и интелигентни.
...
"

        Болдваното в текста еднозначно и недвусмислено означава, че според Пепа Витанова Сидеров е кръстник на жена си, и обратно - че Капка е кръстница на мъжа си. Нямам основание да не вярвам на казаното от Пепа Витанова в тази нейна статия по една основна причина - статията й е хвалебствена към двамата, изпълнена е само и единствено с положителното отношение на авторката към тях. Няма нищо негативно. Няма ирония, няма подигравка, няма дори грам критичност или опит за дискредитиране. Откъде Пепа Витанова знае кой на кого е кръстник в семейство Сидерови - това изобщо не ме интересува. Твърдението й не съм чувал или чел да е оспорено досега, следователно то има всички нужни белези да бъде прието като достоверно.

        Вероятно повечето влизащи тук знаят за духовното родство. Не искам да се разпростирам в обяснения за незнаещите и непокръстените, защото, който се интересува, и сам може да научи. Само искам да кажа, че браковете по духовно родство са строго забранени за християните. За първи път забрана за бракове по духовно родство издава Юстиниан Велики през 530-а година. По-късно по този въпрос Трулският събор издава нарочно правило (53-то), което гласи:


"Понеже родството по дух е по-важно от съюз по плът ..." (съюз по плът е брака) "... а пък известно ни стана, че в някои места някои възприемници на деца от светото и спасително кръщение след това встъпват в съжителство с техните овдовели майки, затова определяме от сега занапред да не става нищо такова. А ако се установи, че някои вършат това след издаването на настоящето правило, такива преди всичко нека напуснат незаконното съпружество, а после нека бъдат подложени на наказание като блудници".

        Последващи забрани за брак по духовно родство са включени и в законодателните текстове на Еклога, Прохирон, Епанагоги, Василики, и в Алфавитната Синтагма на Матей Властар.

        С горното в спора ни исках да аргументирам мнението си, че Волен Сидеров не е християнин. Въпросният църковен брак между тях е сключен от отец Боян Саръев, което лично за мен означава и още нещо - че този отец също не е никакъв християнин. Да, знам, той е помак, бил е мюсюлманин, отвърнал се е, бил е милиционер и т.н. - тези неща нямат никакво значение в случая. Не може да се благослови брак по духовно родство. Забранено е.


Тагове:   таг,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Интересно наистина...
25.08.2010 14:07
Това не го знаех но изцяло съм съгласен с написаното.Странно е още,че уж един богослов(чудя се дали думата богослов не трябва да е в кавички) не знае това.Че брак по духовенство не се сключва.Волен не е само пишман политик...
цитирай
2. gantree - @ haralanov
25.08.2010 14:13
Кой е богословът, Сидеров ли?
Боже опази! :)))
цитирай
3. haralanov - Ами да...
25.08.2010 15:52
Воленчо нали завърши богословие в Шуменския университет.Спомням си и как вестниците тиражираха темата на дипломната му работа.Пък и книги издаде(в духа на Конспиративната теория) за евреите,мамона и паричките(разбирай той се гнуси и от трите неща).За теб и за мен може да е въздухар но на избори,бая будали гласуват за него.Пък и за синчето на Капка и за Архонта...
цитирай
4. gantree - @ haralanov
25.08.2010 16:10
Каквото иска да е завършил, да ти кажа. Хич не ме интересува нито какво е завършил, нито като какво се представя. Не ми се търси из структурата в сайта на БПЦ къде точно са описани изискванията за църковен брак, но на първия попаднал ми по тоя въпрос - www.svatba.bg - ясно е описано следното:

Родства, при които не се позволява църковен брак

* Кръвно родство по права линия от всички степени.
* Кръвно родство по съребрена линия до пета степен включително.
* По двоеродие (сватовство) до трета степен и от четвърта степен само случаите: двама братя да вземат две сестри и брат и сестра да земат сестра и брат.
* По св. Кръщение – първа степен и от втора степен следните: кръстници да встъпят в брак с родителите на своите кръщелници.
http://www.svatba.bg/dokumenti-iziskvaniq-carkoven-brak

Тоест, в БПЦ забраната е за първа и втора степен. Другаде е дори до седма. В Русия въпросът е решен чрез налагането на традиция кръстникът задължително да бъде от същия пол с кръщелника, като по този начин се елиминира всяка възможност за волна или неволна грешка, или неправилно тълкуване.
цитирай
5. анонимен - НИКОЛИНА
26.08.2010 01:42
Аз затова съм те харесала още от ехеййййй, онзи не съществуващ вече форум.
Виж с какви неща ни запознаваш само. Ето и за това ми липсваш ти на мен :)
цитирай
6. анонимен - чакай бе пич. . . не става да се кръ...
26.08.2010 09:14
чакай бе пич...не става да се кръщават един друг бе ....това да не са Христос и Йоан Кръстител...?ццццц оная статия е жълта и пълна с грешки....
цитирай
7. анонимен - "нарочно правило (53-то)",
26.08.2010 11:52
сигурно е на 53-та страница в Библията.
Я, да видим... няма го.
Явно това е някаква друга Библия, специална.
цитирай
8. gantree - @
26.08.2010 12:15
Здравей, Нина. И аз те харесвам. :))


@ анонимните 6 и 7
Анонимен 6 - да, не става. В статията има грешки, съгласен съм, и то големи. В нея, например, се твърди, че Волен и Капка са "ерудирани и интелигентни хора", което според мен в никакъв случай не е вярно.

Анонимен 7 - ще се триемE, драги. Бъди много внимателен, защото "ангелът" ми е слаб.
цитирай
9. dagma - Здравей!
26.08.2010 21:52
За втори път днес ще се наложи да прочетеш, че си липсвал на някого :) Без майтап!

Опитвам се да проумея как двама души могат кръстят взаимно. Ако е така, първият кръстник е бил некръстен. Тези двамцата не биха се поколебали, те са от породата хора, които отправят молитва с уговорката "Ако Те има". Но кой свещеник би допуснал подобно престъпване на църковните правила?
Но признавам, че нещо друго, което си споменал мимоходом, ме заинтригува повече. За тежестта на безрезервната вяра. Прав си да се дърпаш, но този, който е решил да те обремени с доверието си изобщо не би те питал харесва ли ти това, или не :)
Поздрави!
цитирай
10. gantree - @ dagma
26.08.2010 22:12
Здрасти :)))))))))) Знам, че не е майтап. Всичко е наред.

Не мога да го нарека свещеник онзи човек, Боян Саръев. Отец е най-многото, а и то му е много. Свещеник ... самата дума не му отива по смисъла си.

Защо те е заинтригувало, наистина? Със сигурност знаеш какъв огромен товар е това. Със сигурност знаеш, също така, че това е непосилно и уморително. Не става дума за харесване. Такова доверие може да се харесва само на комплексираните суетници от отбор "черешка". Но, както и да е.

Поздрави.
цитирай
11. dagma - Заинтригува ме, защото съм си мислила за това, не по друга причина...
26.08.2010 22:52
... Сред сред последните хора съм, които биха те помислили за тщеславен. Обаче не е в твоята воля нечие доверие към теб, дори и да ти се струва непосилно.
Не си струва да се ядосваш на суетните "череши". Те няма да успеят да надскочат себе си, дори и ако някои от тях седнат на банките в Европейския парламент. Примерно.
цитирай
12. gantree - @ dagma
26.08.2010 23:28
О, ядосвам се :)) Много се ядосвам.

Да не забравя да ти кажа - попаднах на това
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=7010
и в момента го чета. Невероятно изследване е.
Ако го нямаш, препоръчвам ти го с двете ръце.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3640297
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930