Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 19:15 - Реформаторски размишления
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 8416 Коментари: 15 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Преди два дни, в петък, се случила една много хубава и реформаторска работа. В проектозакона за развитие на академичния състав някой напълно неизвестен реформатор от правителството на ГЕРБ взел, че пъхнал един параграф 14 на-ай-накрая, на опашката в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона, на снимката по-долу:


image

        Има много логика в местоположението - кой ти чете такива неща докрая, цели 16 страници са това! И в този си вид проектозаконът на Сергей Игнатов вече е минал на първо четене в парламента. Обаче, станало весело покрай това експресно минаване, и някой друг решил да погледне какво всъщност пише в този член трети, алинея първа, точка 27 от закона за разкриване на документите. Член трети алинея първа като цяло пояснява какво означава "публични длъжности" по смисъла на закона за досиетата, а в точка 27 като такива са определени и "членовете на Висшата атестационна комисия при Министерския съвет". С две думи, ВАК се закрива, и всичките й досегашни членове трябва да останат скрити с отмяната на точка 27 от член трети алинея първа от закона за досиетата. Ами, то е много готино така. Браво на ГЕРБ. Умни са. И са находчиви, като цяло. Аз не знам как не са се сетили от ГЕРБ директно да отменят цялата тази толкова досадна алинея първа от член трети, заедно с всичките й точки. Сетих се обаче, че г-н Сергей Игнатов - един иначе много готин герберски реформатор - беше спряган като кандидатура на ВМРО за последните президентски избори, а днес ВМРО се приема като представена от депутатите на Яне Янев.

        За справка,
проектозаконът на МОН е тук в pdf-формат, а законът за досиетата и неговия член трети могат да се видят тук.



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - 政治家のダイ
21.12.2009 21:08
браво.ако бяхте минали курсове за менажери поне щяхте да знаете че първо се чете накрая и после отначало тъпаци .
цитирай
2. анонимен - курсове за менажери
21.12.2009 21:34
това е нещо свързано с менажмента сигурно... тая соц менажерия няма ли накрая да изчезне... бизнес-фирма, менажер, президент на еднолична фирма - гротески от времето на указ 56
цитирай
3. gantree - @ анонимен 1
21.12.2009 21:47
анонимен написа:
браво.ако бяхте минали курсове за менажери поне щяхте да знаете че първо се чете накрая и после отначало тъпаци .

Синоними на твоята думичка "менажерия" са "зверилница" и "зоологическа градина".
Ти си готин. Умен си. Браво. Може би си искал друго да кажеш, но и така е готино.

:))))
цитирай
4. totoni - Принципно е логично, когато се з...
21.12.2009 21:59
Принципно е логично, когато се закрива една структура да се пипнат всички закони, свързани с нея и да се премахнат текстовете, които касаят несъществуващи структури.
Сладкото, обаче, тук е, че комисията се закрива от 1 май 2010 г., а параграфът, касаещ промените в Закона за досиетата (накратко казано), не съдържа разпореждане за отложено влизане в сила, т.е. влиза в сила веднага. Странно разминаване!
А какво е породило необходимостта от закриването на ВАК наистина нямам идея.
цитирай
5. totoni - браво. ако бяхте минали курсове за ...
21.12.2009 22:03
анонимен написа:
браво.ако бяхте минали курсове за менажери поне щяхте да знаете че първо се чете накрая и после отначало тъпаци .

Поради липсата на пунктуация в това изречение, трудно се схвана смисълът (освен, че явно наистина нещо за менажерия иде реч:))), но накрая научих ценен урок! Законите се четели отзад напред! Напразно съм живяла, еей! Ама това е, 'щото не съм отишла на курса, 'дето те учат как да си "менАЖЕр":)))
Ееех, човек се учи, докато е жив!
цитирай
6. gantree - @ totoni
21.12.2009 22:28
totoni написа:
А какво е породило необходимостта от закриването на ВАК наистина нямам идея.

Слушал съм мотивите на Игнатов за закриването на ВАК, на няколко пъти при това, и съм напълно съгласен с тях. Ако мислиш, че ти е нужна повече информация за това, ще ти ги издиря, надявам се да ги има в нета.

В това ми е и леката изненадка. Първо не го харесах като псевдо-кандидатура на тази псевдопартия ВМРО за миналите президентски, после го харесах като египтолог, и като мотиви, предложения и категоричност за тези т.нар. реформи в образованието и науката, и сега - хоп изненадка, в параграф 14 на проектозакона му.
цитирай
7. totoni - Аз имам едно просто обяснение (з...
21.12.2009 22:35
Аз имам едно просто обяснение (защото не обичам да търся конспирация винаги). Някой велик юрист от новата вълна експерти, набутани на всевъзможни постове от новите управляващи, просто е сгафил. И съм сигурна, че подобно ще е обяснението.
Ако се приеме в този вид, дори и до 1 май 2010 г. (когато все още ще има ВАК), няма да има законово основание за разкриване на досиетата.
цитирай
8. gantree - @ totoni
21.12.2009 23:04
Разбира се, че няма никаква конспирация. Въпреки това, вмъкването на този текст не е просто чиновнически гаф, а еднозначно и целенасочено действие.

Дори и да остане поправката, имената на ченгетата във ВАК пак ще излязат. Ако остане обаче, това ще се превърне в много голям проблем за "дясната" и "реформаторска" партия ГЕРБ. Има и предишни случаи, в които са проверявани вече закрити държавни структури, така че поправката няма на никого да помогне. Ще видим какво ще стане.
цитирай
9. анонимен - 政治家のダイ
21.12.2009 23:55
Менажери=Менажерия.А действително има в курсовете такова нещо дават ти набор от текстове 30-40 пункта.Идеята е да прочетеш първо последния той е най важен обикновено с малки буквички. Клиентите на банките знаят за какво иде реч:)
цитирай
10. анонимен - Шо се пените?
22.12.2009 00:00
Аз съм малко прост, но така, както го схващам текста на закона "За достъп и разкриване... и т.н." се разкриват само битите карти. Който още е на служба, още е с имунитет. А ние може много да си блеем кой какъв е бил преди 20 -30 годинини.
цитирай
11. анонимен - Аз имам едно просто обяснение (з...
22.12.2009 17:41
totoni написа:
Аз имам едно просто обяснение (защото не обичам да търся конспирация винаги). Някой велик юрист от новата вълна експерти, набутани на всевъзможни постове от новите управляващи, просто е сгафил. И съм сигурна, че подобно ще е обяснението.
Ако се приеме в този вид, дори и до 1 май 2010 г. (когато все още ще има ВАК), няма да има законово основание за разкриване на досиетата.


според мен е изключено да става дума за грешка по небрежност. проследи структурата на текста и ще видиш, че не е по недоглеждане. мениджърски курсове не са ужни, за да се види очевидното.

анализирайки текста, на който Ган обръща внимание, виждам, че е подготвен съзнателно и умишлено. а че никой от депутатите, които защитават лустрацията не е реагирал, е наистина гаф. но не на вносителя.

Екатерина
цитирай
12. анонимен - @totoni
22.12.2009 18:48
totoni написа:

А какво е породило необходимостта от закриването на ВАК наистина нямам идея.


Ако ти се е налагало да минаваш "през ВАК", особено в онези години или дори след 90та когато вътре бе пълно със "здрави сили" щеше да разбереш.
ВАК не е нищо освен политически филтър. На първо място. Колкото хора знам минали през научните съвети и спрени във ВАК все бяха с някакви политически прегрешения на родителите, самите те не съвсем със здрави мисли....
Е това беше ВАК винаги когато левицата е имала надмощие. А когато, ако е имало такъв случай, ВАК не е било с посочените функции, то участието в него е било за хонорари и празни почести. Повечето хора ввъв всяка комисия са "честити дембели" както е казал дядо Словейков, макар и по друг повод!! СТБ
цитирай
13. анонимен - Нонсенс!
23.12.2009 01:38
Е, как е възможно в един закон да се отменя/ променя каквато и да е част от друг закон? Това просто не може да мине.
цитирай
14. krasunata - Съвпадението
23.12.2009 13:30
по време между мудността, с която се приемат едни закони (за лустрацията например) и този параграф от преходните и заключителните точки на закона ми говори за две неща - или законодателите са неграмотни и не знаят какво означава системна законова непротиворечивост или са небрежни в един или друг смисъл (оправдания от типа твърде много закони приемат, за да изпипват нещата докрай, необходимостта от бърза реакция срещу раздробяването на българската научна общност).

Някои членове на ВАК са зависими от държавните служби за тоталитарна сигурност и според мен тази зависимост трябва да е ясна. Аз се интересувам например и не съм единствения.

Според мен не само закона за досиетата трябва да се приложи към закона за развитие на академичния състав (все пак затова е закон за досиетата!), но и преди да се приложи, трябва да се приеме и закона за лустрацията. Има доста аргументи в полза на това...
цитирай
15. анонимен - Петиция
02.01.2010 09:01
Петиция за проверка на досиетата и принадлежността на академичния и преподавателски състав в Република България към ДС

От: СРОКСОС

Линк на петицията:
http://bgpetition.com/rektorite-da-si-hodqt/index.html


За предприемане проверка на досиетата и принадлежността на академичния и преподавателски състав в Република България към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3637159
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031