Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 13:08 - Да открием Америка
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 5256 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2009 13:11


        Видеото с изцепките на Доган пак предизвика поредица буреносни реакции. Няма спор, възмутително е, но още по-възмутителното е, че нито една от институциите не реагира на неговите изказвания. Нека това да е като обица по ушите на всички, които разглеждат демокрацията като древногръцко произведение на "политическото изкуство". По същия древногръцки модел, между другото, е и иранската демокрация - има си институции, провеждат се избори всенародни, и резултатът всички могат да го видят в клипчето от предишния ми постинг. Но не за това ми е думата сега.

        Отговорът на всички днешни въпроси винаги може да бъде намерен в историята, тя и затова ми е едно от любимите занимания за ума. Не са много хората, които са обърнали внимание на периода, непосредствено предшествал "откриването на Америка" преди петстотин години. Днес е сравнително лесно да я откриеш. Достатъчно е да си включиш компютъра, например. Да откриеш Америка си е нарицателно, като да откриеш топлата вода. Тогава обаче не е било толкова лесно. "Ключът", който отключва Америка за света, е същия ключ, който пасва на всички ключалки от древността до наши дни - търговията.

        Турците са наричали Черно море "Кара Дениз". Били са посредствени мореплаватели до средата на XV век, горе-долу до двайсетина години преди превземането на Константинопол през 1453 година. Дотогава обаче завоюват целият Близък Изток, цялата Мала Азия и разпокъсаните християнски владения на Балканския полуостров, концентрирайки се по линията на сухоземните търговски пътища. Появата на Тамерлан ги забавя с около трийсетина години, и дори ги принуждава да преместят столицата си от Бурса в Адрианопол, днешния Одрин. Принуждава ги да стъпят в Европа, и да се пръснат по целия полуостров, встрани от завладените търговски пътища в централната и северозападната му част. Стигайки до крайбрежията, те постепенно осъзнават важността на корабоплаването, и около година преди превземането на Константинопол построяват силна крепост на европейския бряг до Галиполи, чрез която получават почти пълен контрол върху достъпа до Черно море. Търговските пътища на юг, плюс всички италиански владения и търговски пристанища по цялото Егейско крайбрежие, били превзети в периода след смъртта на Тамерлан през 1405, до превземането на Константинопол. Година след построяването на крепостта Константинопол пада, и Босфорът се затваря плътно. При плячкосването на столицата нямало никакви забрани, освен една - Мехмед Втори със специален декрет забранил убиването на корабостроители. Единствената останала "пролука" по пътя за Изтока през Черно море след завладяването на Константинопол е затворена на 15 август 1461 година, с превземането на Трапезунд. Изобретателните европейски търговци се изместват на север, откъдето са прогонени само десетилетие по-късно, с превземането на кримските пристанища Кафа и Тана на Дон през 1475 година, Анапа на кавказкия бряг през 1479 година, Маврокастро на Днестър и Ликостомо на Дунав през 1484 година. Всички търговски пътища станали притежание на Османската империя, и един френски търговец дори бил екзекутиран, защото казал, че "ако трябва да избира между пускането на чужди кораби в Черно море и това, да отвори вратите на харема си, султанът вероятно би предпочел второто". Може спокойно да се приеме, че от 1390 до 1484 турците издигат непробиваема стена между Европа и Азия, и принудително, буквално насила довеждат европейските търговски империи до ръба на неизвестното.

        Христофор Колумб, от друга страна, не е бил нещо кой знае какво, дори от днешна гледна точка. Син на тъкач, роден в Генуа през 1451 година. През 1474 година постъпва на служба в една търговска компания, и първите му плавания са до гръцкия остров Хиос, през 1475 и 1476 година, малко преди тоталното падане на бариерата. Едно фатално пиратско нападение на флотилията на път за Лисабон го отказва от по-нататъшни опити да пътува на Изток. През 1477 вече пътува до Англия, като дори има твърдения, че е пътувал до Исландия и Ян Майен в северния Атлантик. Обвинения за злоупотреби го карат да зареже търговската компания от Генуа, и да отвори заедно с брат си магазинче за карти и картографски материали в Лисабон. До 1484 година плава предимно из Атлантика и до западните крайбрежия на Африка. В началото на 1484 година е и първото му предложение до португалския крал за пътуване по западния, според него най-кратък път до Индия. Предложението му е отхвърлено заради груби грешки в изчисленията. Това отхвърляне, плюс смъртта на съпругата му през 1485 година го карат да зареже Португалия, и да се премести в Кастилия, където плановете му са приети, и с подкрепата на по-невежи търговци и банкери организира първата си експедиция с три кораба и 90 души екипаж.

        В заключение - Америка е открита за света в съчетание на много фактори и наслагвания, но три са основните - турската "желязна завеса" от Крим до Египет, невежеството на испанците в контраст с португалската пресметливост и професионализъм, и смъртта на съпругата му, след което всеки нормален мъж става "половин човек", който вече няма нищо за губене. Първите два фактора за откриването на Америка днес вече почти ги имаме - Доган най-вероятно ще успее да издигне желязната си завеса между нас и Европа, след което ще останем отново под "благотворното" въздействие на "човека от Мадрид", и неговия бивш бодигард. Третият фактор ... за него по-добре да не си говорим сега. Пазете си половинките, момчета.



Гласувай:
0



1. tili - Малко встрани от темата -
25.06.2009 16:14
В едно прохладно утро си седях в тихото зелено пространство пред археологическия музей в Истанбул. Помислих си - как ли са се чувствали оцелелите на другата сутрин, след завладяването? Сигурно - в беднадеждност, но постепенно са започнали да се приспособяват. Дали и с нас не се случва същото? Кое ни принуждава да се държим като покорЕн народ? Къде е достоинството ни - само в зъбенето по форумите ли? Прав е Кавафис с "Варварите".Чакаме някой да дойде и да ни спаси, да ни даде, да ни пусне - и то се случва!
цитирай
2. photonik - Направо по темата
25.06.2009 18:44
На Иван Богоров, издателят на първият български вестник - "Български орел (1848 г.), принадлежат думите: "Ние трябва да се направим първо българи, а после да правим България".
И когато започнем да осъзнаваме, че съдбата ни като народ и държава е в собствениет ни ръце, тогава можем да се отлепим от дъното лека-полека. Докато сумтим под мустак пред телевизора, оправия няма.
цитирай
3. dagma - @gantree
25.06.2009 22:17
В смисъла на този паралел, дори и обективните обстоятелства да са налице, субективните липсват. Няма го онзи буден и неспокоен пилигримски дух у нашенските "синове на тъкачи". Нищо, Америка ни очаква. Спокойно, търпеливо и стабилно.

За "половинката" не знам дали си прав. Такива като Колумб биха оставили в къщи вярна съпруга, и събирайки екипаж от бивши крадци и разбойници биха се втурнали въпреки всичко към неизвестното.
Впрочем, следвайки твоята приятна алегория, смело твърдя, че днес има половинки, които са движеща сила в "откриването на Америка". Вярвай ми.
цитирай
4. gantree - @
26.06.2009 11:35
@ tili
Как са се чувствали оцелелите е въпрос, на който можем да си отговорим само с въображение. Едни със сигурност са се приспособили, а други не са могли, по една или друга причина. Паралелът "дали и с нас не се случва същото" днес е леко неуместен. Подобен паралел би могъл да бъде направен в края на 1944-а, например, днес не. Заедно с още куп права днес хората получиха и правото да не се интересуват от нещата, за които си въобразяват, че не ги засягат пряко или косвено. Това право води до безучастие при свободните, подобно на пасивността у покорените. Предполагам, че успяваш да видиш тази разлика. Ако я виждаш, тогава какъв би бил най-адекватния отговор на свободните, ако покорените принудително се активизират, било със заплаха или срещу заплащане?


@ photonik
Какво значи "да се направим първо българи", според теб? Не се бъзикам, наистина искам да науча как точно го разбираш това.


@ dagma
Здрасти :)) Има го, има гоо :))
Колумб, като се замислиш, е много трагичен образ. Успял е да се рестартира успешно, и то след поне три фундаментални лични катастрофи - загубата на достъп до Изтока, отхвърлянето от професионалистите на, според него, обоснованото и логично решение за достъп до Изтока по пътя на запад, и загубата на съпругата му. А половинките - да, вярвам ти :)) и тогава са били "движеща сила", особено пък в Испания - Дон Кихот, Дулсинея, и писма в стихове сто години след Колумб.

Поздрави.
цитирай
5. photonik - Верният отговор на въпроса за българите е:
26.06.2009 17:32
42!
А ако трябва да говорим сериозно - темата е адски дълга и трудна. Ние в няколко периода се е налагало да ставаме българи, след като обществото е било пред разпад по една или друга вътрешна или външна причина - примери от историята бол. Но рискувам да тръсна доста дълъг и нечетивен отговор. Затова @gantree ме подсещаш, че може би е добре да го спретна като отделен постинг след някой ден.
цитирай
6. анонимен - Всяко нещо започва от някъде.
28.06.2009 17:19
В началото бе словото...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3640287
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930