Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2008 12:58 - Никакви пари повече!
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 6591 Коментари: 14 Гласове:
0



        Четох вчера, че някой си Божидар от някаква си стопанска камара призовал да не се плащали на хората коледни заплати и пенсии, тоест - да не се давали в ръцете на определен брой хора повече свободни пари, защото това щяло да навреди на държавата. Щяла да се повиши инфлацията, тъй като тези едва ли не неразумни хора щели да повишат потреблението си, като изхарчат въпросните свободни пари. След като че ли масовото изумление от призива му днес чета как се бил коригирал и пояснил - имал предвид само "държавните", само бюджетните заплати, плюс пенсиите. Като се задържат тези пари според господина Божидар, така държавата щяла да е "по-добре" - безспорен факт, особено след вчерашната новина за безвъзвратно изгубените милиони по програма ФАР.

image

        Излиза, че ако държавата задържи въпросните 13-ти или 14-ти заплати и пенсии, всичко ще бъде наред. Няма да има инфлация и финансова криза. По пътя на неговата логика би било наистина прекрасно, ако държавата задържи не само 13-тите, но и 12-тите, та и 11-тите бюджетни заплати и пенсии. Още толкова много пари ще останат непрахосани от неразумните хорица на бюджетна издръжка!!! Съвсем отделен е въпросът, че на хората, работещи в държавната администрация наистина не трябва да им се плаща. Всеки лев, даден на тези хора, е тотално прахосан - нещо такова може би е искал да каже господинът Божидар вчера, но не е събрал достатъчно смелост да го направи. Затова днес му се налага да се доуточнява и дообяснява, защото в крайна сметка кой е той, че да призовава и определя какви да бъдат или да не бъдат коледните, или каквито и да било други харчове за работещите в частния сектор? Аз също леко се изумих вчера, като го четох, но след днешните му доуточнения направо ми иде да му изръкопляскам! Прав е - да не се дава нито лев повече за работещите в бюджетната сфера минимум до края на годината! Тези хора се оказаха почти напълно безполезни, и най-яркият пример от вчера насам е назначената през лятото госпожа вицепремиер и министър без министерство Плугчиева. Всеки лев, похарчен по тази жена от лятото насам е безвъзвратно загубен, което е видно от тоталния й провал и от вчерашното решение за окончателното спиране на парите по ФАР. Не знам какво още трябва да се случи в сферата на нейните отговорности, за да й видим оставката.


Тагове:   никакви,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - Този кон да не си събере зъбките в шепите?
26.11.2008 13:08
Ако нещо такова се случи, ще стане гражданска война. Този цербер знае ли колко бедни и нещастни пенсионери чакат тези 150 нещастни левчвта като месия, като манна небесна??/ А?
цитирай
2. zezo - Какво е това 13 и 14 заплата? Аз съм в ...
26.11.2008 13:15
Какво е това 13 и 14 заплата? Аз съм в частния сектор и такова животно тука нема. Или поне аз досега не съм виждал във фирмите, където съм работил.
цитирай
3. gantree - Вио
26.11.2008 13:18
@ Вио
Не обиждай човека. Той не е крив, че са такива или онакива зъбите му.
Общо взето, успокой се. Всички имаме зъби.

И защо ще стане гражданска война, може ли да попитам?


@ zezo
Жалко, ако наистина е така. Има частни компании, при които тези пари стигат до размера на няколко заплати накуп.
цитирай
4. dessykg - Пътувайки, чух по радиото, че един ...
26.11.2008 17:47
Пътувайки, чух по радиото, че един от пакетите с мерки за удържане на размера на финансовата криза в САЩ, всъщност е за даване на повече свободни средства на потребителите. Така ще се стимулира производството, а пък като всеки заем и тези пари ще трябва да се връщат, което ще стимулира хората да работят.
На фона на тази информация, горното изказване направо избива рибата :)
цитирай
5. gantree - @ dessy
26.11.2008 18:12
Абсолютно "избива рибата". Само че господинът Божидар прави този призив единствено от гледна точка на т.нар. "държава", като се имат предвид настоящите власти, управляващите в момента. От гледна точка на управляващите в момента прекрасното е ако има как никакви пари за нищо да не се разходват, а да се "насочват" само към отбрани уж обществени проекти, спечелени от отбрани хора. Такива хора като този весел човек разглеждат "държавата" като господар, който "им дава", който "ги образова", който "ги лекува" евентуално, или който "ги наказва", арестува, пощадява или осъжда. В тази гледна точка е разликата, огромната разлика между този човек и хората, които управляват САЩ. И той съвсем не е единствен - Плугчиева говори вчера колко били разочаровани "българските власти" от окончателното спиране на парите по ФАР. Не друг, а "българските власти". Преди година и малко, по време на учителската стачка дружно се приказваше абсолютно същото от страна на премиера и неговите министри - че евентуалното увеличаване на учителските заплати щяло да повиши потреблението, а оттам и инфлацията точно преди края на годината. Не че нямат пари, и не че няма огромен по размерите си излишък. И вместо да се увеличават пенсиите, на пенсионерите се предлагат есенно-зимни почивки на море на лотариен принцип.

Така че господинът Божидар изобщо не е първа лястовица. Просто дава тон за същата песен, и си мисли, че дава аргументи на някого за нещо.

Поздрави.
цитирай
6. dessykg - Ми даа, на "Държавата" ...
26.11.2008 18:45
Ми даа, на "Държавата" ще и трябват парички, нали от ЕС ни спряха издръжката, защото същата тази "Държава" е толкоз оправна. Какво си казват онези в ЕС - Я глей ги нашите от "Държавата", как хубаво се справят, че на тях кинти не им трябват, те ще ограбят целокупния бюджетен и бабешко/дедовски народ и те ти. Пък и ще си скътат за черни дни, щот криза се задава.

От край време си мисля, чисто така лаически, че българската икономика е изначално сбъркана. И не съмо тя, ние българите сме изначално сбъркани и търпим всякакви идиотски експерименти, простотии, пропаганди, чиновници и власти. Друго обяснение за случващото се просто не мога да си дам. Лошото е, че и решението на проблема е толкова радикално и непопулярно, че никой политически субект не желае да го приложи.
Та ще си останем, Ган, с чакането.

Но докога...
цитирай
7. gantree - е не
26.11.2008 19:35
много песимистично беше това, последното :))
Това, че сме сбъркани и че сме идиоти нито е вярно, нито е новина, както се казва :))
Нищо ни няма, но "ще се оправим", хахах
Крайности са това, и не са верни такива песимистки обобщения.
Няма смисъл от тях, нито полза.

Поздрави.
цитирай
8. dessykg - :)))
26.11.2008 19:47
Преувеличението беше нарочно и съвсем умишлено. Аз съм един истински опитмист, вервай ми!
Поздрави и от мен.
цитирай
9. bilingual - Плугчиева
26.11.2008 20:29
:) нека си взима заплатата женицата, тя няма нищо общо с решението на ЕК за спирането на парите. Всичко било заговор и "България била заложник на битката между претендентите за евроизборите"... :)))
сигурно си чел това, но все пак: http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=589284
цитирай
10. gantree - @ bilingual
26.11.2008 21:30
Да, мернах го в новините това безпомощно изказване :))
Човекът е в силно затруднение да артикулира нещо хем патриотическо, хем "проевропейско" :)) "Проевропейско", защото нали все пак именно той беше проевропейският избор, на фона на Сидеров :)))

А за Плугчиева не си съвсем права. Аз лично наистина смятам за тотално прахосан всеки лев, похарчен по тази жена в качеството й на каквато там се прави в момента. Пълна мъгла, и жалко за всичките тия безумни разходи. Масларова можеше да прати за тия пари още то-олкова много пенсионери на море, примерно през декември! :)))

Обърнах го на майтап вече, а не бива. Трагично е.
цитирай
11. bilingual - :)
26.11.2008 21:50
и аз се шегувах за Плугчиева. За това и вметнах цитата на Първ., защото така той я оправдава до някъде:)))
цитирай
12. gantree - :))
26.11.2008 22:06
Знам, то тъй ни минава времето тук, в шеги и закачки :))
Първанов, за него мисля, че грешиш. На него изобщо не му пука за Плугчиева. Той си има негова плетка за плетене, защото тъкмо сега не е за него моментът да се стига до оставки. Той самият е сериозна част от проблема, и му го казват директно. Никой не си затваря очите за неговите спонсори и съветници. Той самият има нужда от оправдание.
цитирай
13. анонимен - g-n Bojidar Danov e vidna komuni...
27.11.2008 03:12
g-n Bojidar Danov e vidna komunisticheska mucka i nyama da me iznenada da go vidya v "onya" spiswk

kato mu chetesh twpotiite, kroy mu shapka - tochno bwlgarskite pensioneri shte navodnyat pazara s pari, prostak i maloumnik. znam, che ne mi prilicha da govorya taka i da padam do nivoto bojidarovo.

E.

Ekaterina
цитирай
14. анонимен - posledno zasega: kadrite na kom...
27.11.2008 03:18
posledno zasega: kadrite na komunisticheskata ni ikonomicheska shkola znayat samo edno - monetarna/ fiskalna politika. prosto shtoto edno vreme nyamashe svoboden pazar. E, edno si baba znae, edno si bae. T. nar ikonomisti si dwrjat edno iso, istoricite si dwrdoryat tehnite klisheta za slavyanskiya ni proizhod i BG na 3-4-5 moreta, psiholozite ot onova vreme oshte sa do Freud, literatori i linguisti - strukturalizwm i t.n.

Naftalineni, mwrzelivi mozwci.

E.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641814
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930