Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2008 11:56 - За руските бази в Грузия
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 7596 Коментари: 29 Гласове:
0



        Чудих се през изминалата седмица върху следното простичко питане - за какво й е на Русия влизането в тази пътека без изход, с признаването на тези две малки грузински махали за "независими държави". Освен Русия, следващата "държава", която ги признава е т.нар. "Приднестровие" - една молдованска махала, която няма статут на независима държава, признат дори и от Русия. Никой друг не иска да тръгне подир Русия в тази погрешна посока.

        През изминалата седмица един виртуален съсед беше написал един свой коментар по въпроса с тези виртуални независимости, като беше направил аналогично сравнение между онази руско-грузинска ситуация, с една чисто въображаема турско-българска такава - сякаш Турция нахлува в Родопите, за да защити българските турци с двойно гражданство, води война с нас, изтегля се под международен натиск, след което признава независима държава на територията на Родопите. Сравнението му беше много добро, но аз, нали съм си гадина, се озъбих. Не че ми е трябвало място за пореден безсмислен спор, още повече, че някакви фундаментални различия с евентуалната друга страна нямаме, с изключение на едно - сравнимата ситуация е напълно въображаема. Не става дума за това дали би била възможна, или не би, а за нещо много по-простичко - въображаема е. Не се е случила към момента, и затова не може да бъде ползвана за сравнение. Не могат да се ползват за сравнение неслучили се неща. Иначе, за чисто риторическо упражнение - да, може, става, но за нещо повече от това - не. Някакви такива неща написах, може би не буквално тези, но в този смисъл. Подобни сравнения с неслучили се трагедии и конфликти между нас и турците са по принцип присъщи на сидеровците, на комунистите и на полковниците и генералите от ДС. Междувременно се появи едно много по-адекватно за нашата болна среда сравнение на ситуацията - това с окупирането на Северен Кипър, и признаването му единствено от Турция. Така или иначе, Русия влезе тунел, който води до нищото, а европейските комунисти и антиамериканци останаха без главния си "защитник на международното право".

        И все пак - защо Русия побърза да признае "независимостта" на тези две грузински области? Из руските "новини" намерих една дописка, от която става ясно, че на втори септември (утре) се очаква подписване на договор за разполагане на руски бази на територията на Южна Осетия. Дефакто това са съвсем официални руски бази на суверенна грузинска територия. Само така могат да се "узаконят" толкова желаните руски бази в Грузия - чрез "едностранно признаване" на независимост. Междувременно Грузия скъсва дипломатическите си отношения с Русия в петък, в същият ден, в който излиза новината за руските бази, а Путин изглежда повече от нелепо в обясненията си за това как "Русия продължава да подкрепя териториалната цялост на Сърбия", както и с неясните си обвинения по адрес на САЩ и ЕС.

        Седмицата пък мисля да започне с едно от готините парчета на Chris Standring, "Kaleidoscope". Успешна седмица, приятели.








Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - Ето още едно хубаво сравнение!
01.09.2008 12:11
САЩ, НАТО и ЕС провокират военен конфликт в малката област Косово - Сърбия. Обявяват независимост на държава(която никога не е била независима държава-поне няма доказателства да е съществувала преди) и настаняват Натовски бази. Те са загрижени за човепшките права и икономическия просперитет, а не да си правят гео-стратегически бази навярно. Ти какво мислиш???
цитирай
2. kassandra - Успешна седмица и на теб!:) По...
01.09.2008 12:13
Успешна седмица и на теб!:)
Политиката е мръсна работа и няма вечни приятели има вечни интереси..И както се казва"Интереса клати феса...."
цитирай
3. gantree - @
01.09.2008 12:22
@ kassandra
Благодаря ти.


@ Вио
Какво мисля ли? Мисля, че либерализмът ми действа много зле в конкретния случай. Какъв е смисълът да влизаме в разговор с теб по тоя въпрос, като знам, че така или иначе нищо няма да разбереш?
цитирай
4. viovioi - да, но и ти не понасяш различно мнение!
01.09.2008 13:41
Когато всички хора страдат, малцина се стремят към мъст, понеже общата беда се понася по-леко от личното оскърбление.

Н.Макиавели
цитирай
5. gantree - @ Вио
01.09.2008 13:49
Моля ти се, ако имаш да кажеш нещо по темата - заповядай.
Иначе, гледам да се отнасям с нужната търпимост както към неадекватните ти трактовки за Косово, така и към абсолютно неуместните ти цитати от Макиавели.

Какво понасям и какво не понасям нека също да не обсъждаме. Предлагам това да ти е последният опит да смениш темата с дрънкане на празни приказки. Знам, че си регистрирана само и единствено, за да коментираш по другите блогове, и само заради това не искам да стигаме до крайности. Пиша ти това директно, защото през вътрешната поща нещата обикновено загрубяват.

Както и да е, надявам се еднозначно да разбереш какво ти казвам. Напиши още нещо, например за глобалното затопляне и за вината на САЩ в унищожаването на Земята и на природата, и ще ме освободиш от всякакви угризения.
цитирай
6. templar - Мисля, че аналогията е по-скоро с Хитлер
01.09.2008 14:16
Той се пробва да види докъде ще издържат нервите на блудкавия социал-либерален дардорковски запад.

Днес Южна Осетия и Абхазия - западът ще се възмути, ще напише гневни ноти и на никого няма да му стиска за повече.

Утре Приднестровие или Карабах - ще последва същото...

Защо не в другиден Украйна? ... апетитът идва с яденето...
Ракетен щит му е майката и овладяване на европейската "периферия" с цел изключването им от Руските газови, енергийни и политически зони. Но това един афро-американец с мохамеданско вероизповедание едва ли би му стискало да направи... По-скоро ще се скатава и ще пише декларации и нори за да "ограничи пораженията", докато някой не му направи барутена клизма насред Вашингтон, Берлин или Париж, за да пее химна върху руините с ръка на сърцето и да го дават по телевизията..
Realpolitik...
цитирай
7. gantree - @ templar
01.09.2008 14:30
Аналогията с Хитлер, според мен, е валидна само относно повода за нахлуването в Чехословакия - "да се защитят немците" в Судетската област. Най-общо казано, Хитлер и неговите действия нямат цялостен аналог в историята, и едва ли скоро биха имали. Сравнението с окупацията на Северен Кипър и признаването на "северно-кипърска турска република" само от Турция ми се струва доста по-близко до признаването на осетински и абхазки държави с руски паспорти.

А Барак Обама ... слава Богу, цялата му изолационистка кампания става нелепа и смешна на фона на това, което се случва.
цитирай
8. viovioi - Искаш да кажеш че руснаците са агресори в Грузия,
01.09.2008 14:40
а американците освободители в Косово? Браво!!Но да ти припомня че всичко е въпрос на гледна точка. И крайната цел почти винаги е или около икономически, военни, гео-стратегически и тн. интереси. Какво има да не те разбирам? А ти мен разбираш ли ме?

"Целта оправдава средствата" Н. Макиевели
И е редно все пак, като ти давам точка, ти да ми върнеш жеста! Защото ми трябват за една добра кауза.
цитирай
9. templar - всъщност не съм сигурен, че Кипър е добър пример.
01.09.2008 14:50
Турското нахлуване в Кипър е доста добре изпипано и почива на няколко фатални грешки на Гърция.

1. В акта на получаването на независимост на Кипър се казва, че за териториалната цялост, законността и живота на кипърците гарантират Великобритания, Гърция и Турция.

2. Военната Хунта прави преврат в Гърция. Същата хунта прави преврат в Кипър, като правителството на хунтата не е признато от международната общност.

3. Законният кипърски министър-председател Архиепископ Макариус отправя нота до международната общност за помощ срещу хунтата.

4. Турция, като се основава на своя статут по акта за независимост на Кипър и в отговор на нотата на Макариус "откликва", като прави десант на острова и смазва хунтата, като спира победния си ход на мястото на днешната зелена линия в очакване другите страни- гаранти (Гърция и Великобритания) да дадат своя принос в защитата на островната държава...

Т.е. за разлика от Русия, Турция не претендира, че тръгва да защитава турците в Кипър, а просто че изпълнява международно регламентираните си задължения си пред "правителството и народа на Кипър" да гарантира независимостта и свободата му , при това след като правителството на Кипър в лицето на арх. Макариус е отправило молба за помощ...

Мисля че такава беше хронологията, без да съм се ровил специално Във всеки случай това е версията, която са ми разказвали няколко турски и кипърски дипломати и племенника ма Рауф Денкташ... От своя страна племенницата на Клеридис, която също е политик не отрече турската дипломатическа хитрост и грешките в гръцката / кипърска дипломация. (btw Денкташ и Клиридис в детството си са добри приятели от махлата...) Все пак всичко може да е дрън-дрън - разговора на по бира в Никозия през 2001
цитирай
10. gantree - @ templar
01.09.2008 15:04
Всъщност си прав. Така е. Аз, като че ли, гледам и на тази аналогия само като краен резултат, както и на аналогията със Судетите - само като първоначален повод. Май не бива да се правят такива сравнения, тъй като човек се обърква, омотава се в съвсем различни неща, водени от различни мотиви и завършващи с различни резултати.
цитирай
11. gantree - @ Вио
01.09.2008 15:12
Не ми разваляй настроението още от първият ден на седмицата, моля те.
Недей да ме тормозиш с това Косово. Нещата с Косово са толкова несравними, че хората дори книги пишат вече, за да го изяснят на публиката. Да си жива и здрава, не знам какво са ти направили косоварите, та си толкова много против свободата и независимостта им ... пожелавам ти всичките "точки" на света да ти се паднат, иди си с добро, и забравИ за моя блог. Айде довиждане.
цитирай
12. анонимен - @viovioi
01.09.2008 16:46
Косово не е една шепа народ.
Косово е компактна маса от хора много различна от сърбите.
Косово е признато от почти цял свят, а мъничетата, които противопоставяш като контрапункт, са признати единствено от една от страните в конфликта - Русия.

За мен тези разлики са достатъчни, за да не правя аналогия между двата случая.
цитирай
13. анонимен - @ gantree, @ templar
01.09.2008 17:00
Това е комунизъм. Или посткомунизъм. Развит при това.

Руската политическа върхушка десетилетия създаваше съветски граждани изкуствено, десетилетия създаваше малки държави изкуствено. Тези по Грузия са си точно такива. И другите, за които templar говори - и те. Пълни с престъпници, силно конфликтни и без всякакво действащо право. Там данъци не се плащат, контрабанда не се преследва, пари се перат доколкото е възможно в мизерна икономика, но отново безпрепятствено и т.н.

Всички тези държави са създадени за вътрешнополитическа употреба. Те са политическият инструмент за поддържане на Русия/СССР през годините. Те са границата на империята, те са „бомби със закъснител“, които се взривяват основно при вътрешнополитическа нужда. Взривяват се лесно, тъй като са бандитски територии.
цитирай
14. viovioi - Начело на новата държава Косово е
01.09.2008 17:01
един най-обикновен наркотрафикат и престъпник! Търговия с оръжие, престъпна дейност от А до Я. Той сигурно ще е първия мафиот успял да си направи държава. С любезното съдействие на САЩ, ЕС и брутално грубата машина НАТО.

Хибаво мнение анонимен, но защо ми намирисва на мръсен , мафиотски комплот и на запад от нас??
По каква логика на американците им чак толкова домъчня за албанци ислямисти се чудя и не мога да повярвам на сетивата си! Затова не са доволни обикновените американски граждани, задето за такива съмнителни каузи им се харчат парите. Били сепаратисти. Добре. Ще видим на есен как ще гласуват американците.
цитирай
15. vladyyan - Аз пък сега като се позамислих се ...
01.09.2008 20:04
Аз пък сега като се позамислих се накефих. Кеф ми е как нашите комуняги умрат да бъдат втори с признаването на тези области, ама не могат да го направят. Пусто някакви там НАТО и ЕС имало.
А иначе с умрелите си реакции по отношение на Русия днешна Европа ще трябва да плати много голяма цена утре.
цитирай
16. gantree - @ Влади
01.09.2008 20:18
Да, не бях се замислял за тази невъзможност, за тази некомфортна поза на "троянски коне", в която станишевците, първановците и сидеровците се намират :)))) Те и затова просто си мълчат, пък дано ги отмине, никой нищо да не види и братушковците да им влязат в положението. А междувременно Калфин го раздава прагматик в блога си, и противник на всякакви видове войни.

Като се позамислиш пък, по отношение на реакциите на Европа - те не са чак толкова изненадващи. В такива моменти ясно се вижда кой какъв е, а колкото до адекватната реакция - аз очаквам такава най-вече от САЩ и НАТО.
цитирай
17. antonov - gantree
01.09.2008 22:06
Приятелю,какво работиш и кой ти плаща???
цитирай
18. vladyyan - Ган, ако американците хептен са се ...
01.09.2008 22:16
Ган, ако американците хептен са се смахнали и изберат оня негър...абе таковало си е таковата в световен мащаб. И тогава верно си е истинско наказание дето сме уцелили да се родим баш в тези години. Кофти тръпка.
цитирай
19. gantree - @ Влади
01.09.2008 22:28
Аз съм оптимист, Влади. Нещата, които взеха да се случват едно подир друго, просто унищожиха почти 90% от кампанията на Обама. Дори и да се опита да се адаптира, ще трябва да си преобърне кампанията за съвсем кратко време. А и все пак се надявам, че там здравомислещите са повече, отколкото у нас и в Европа.
цитирай
20. gantree - @ antonov
01.09.2008 22:34
Какви "приятели" Ви се привиждат, др. Антонов? Нещо се бъркате.

Колкото до въпроса, ще Ви кажа - рентиерствам, плащат ми с американски долари в небелязани банкноти, скучая, безделнича, излежавам се на воля и по цял ден смуча кръвта на народа.
цитирай
21. анонимен - Русия утре
02.09.2008 13:03
ще открие бази и в Мексико. Какво да направи НАТО? Дали да нападне индианците както по времето на Панчо Виля. Смеееешник, дори не виждаш колко е затънал Маккейн.
цитирай
22. анонимен - По-гнусна музика
02.09.2008 13:05
не бях и сънъвал и в най-големите си кошмари. Да не би да съчетава звука на ядрен взрив с реч на Костов?
цитирай
23. gantree - @ анонимен 21/22
02.09.2008 13:31
Виждам, че влизайки тук, нещо не ти е допаднало, станало ти е неприятно и си се ядосал, поради което предполагам, че си влязъл напълно случайно тук.
И тъй като едва ли си мазохист, надявам се, че повече няма да ти се случва.
цитирай
24. анонимен - @gantree
02.09.2008 16:47
Нещата са много по-дълбоки от колкото и ти и аз, и който и да е друг можем да ги видим. Някаква част от айсбергът се подава тук (Абхазия, Осетия) или там (Косово, Ирак, скоро и Иран).

Трудно можеш да наречеш единия агресор, а другия не. В случаят единия има голяма международна подкрепа, която пак трудно може да се каже, че е в полза на обективната истина, другият не.

Но за мен поведението и на САЩ и на Русия е едно и също изключвайки блуждаещите пропаганди от Изток и от Запад.
цитирай
25. gantree - @ анонимен 24
02.09.2008 17:28
На теб може и да ти е трудно, но на мен не.
Хайде, като "изключваш блуждаещите пропаганди", виж само крайните резултати, и не на мен, а сам на себе си кажи кое предпочиташ - руската диктатура или американската демокрация. Всички държави, окупирани от САЩ от края на Втората световна война насам днес са процъфтяващи и са в световния топ 10 - Германия, Италия, Франция, Япония, Южна Корея, а дали ще можеш да кажеш същото и за държавите, окупирани от Русия? Не, няма да можеш да кажеш същото. Няма да можеш да кажеш за тези два съвсем различни резултата, че са "едно и също".

Нещата били "много по-дълбоки", хахах. Дали са наистина "по-дълбоки" нещата, или ти си просто един силно депресиран тъпанар, който вече дори не смее да си влезе с акаунта тук?
цитирай
26. анонимен - не ми харесва липсата
02.09.2008 21:35
възможност да се разсъждава. освен в правилната посока разбира се. поздрави от 4ейни по тоя повод. пак да попитам-ако русия открие бази в мексико, какво би трябвало да направим натовците за да спаси хамериканците? или за такива въпроси има кой да мисли?
цитирай
27. анонимен - Музиката
04.09.2008 08:29
Парчето е ОК.В репликата си доловил основната цел.Чета те.
цитирай
28. анонимен - Я прояви на цензура
05.09.2008 17:27
Ганчо, какво е това?! Хм, май има нещо тоталитарно останало в кухата ти лейка :-). Комунягата козината си мени но нравът не.

Вече си безинтересна амеба.

цитирай
29. gantree - @ анонимен 28
05.09.2008 19:34
Пич, няма смисъл да заемаш позата на "жертва на цензура".
Простащините и обидите тук се трият, би трябвало това да ти е пределно ясно, нали? Ако имаш нещо за казване - заповядай, но ако ще си изливаш миризмите под формата на коментар - не ми се сърди.
Айде, и умната.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641291
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930