Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2008 13:19 - За Мелкон Мелконян и правосъдието
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 11852 Коментари: 22 Гласове:
0



     Предишната тема получи естествено продължение - заради вчерашното интервю на Мария Йотова от "Дарик" с Мелкон Мелконян – съдията от Бургаския съд, който потвърди присъдата на Максим Стависки.  Пълният текст на интервюто е ето тук, а ето оттук пък може да се изтегли пълния запис на разговора в mp3-формат. Струва си да се чуе и гласът, и интонацията на този съдия.



     Обаждам се да ви предам една покана на г-н Красимир Горсов, бащата на Мануела. Миналата неделя той и съпругата му ни гостуваха в Дарик и се роди идеята да ви поканят вас да видите Мануела в болницата.
     Такава покана е абсурдна за приемане.

     Защо?
     Защото каквото имам аз да кажа по това дело, съм го казал с решението. и нито дума повече няма да добавя.

     Те не искат вие да променяте позицията си, те просто искат да ви поканят да видите дъщеря им в болницата.
     Не, категорично не. Защо трябва да я видя, аз знам какво е положението на момичето. На мен ми е известно, има достатъчно документация, че тя е в кома. Това, което го искате, е невъзможно. Абсурд.

     Да ви поканя да се включите пряко по телефона в неделя сутринта в предаването на Мартин Карбовски.
     Не. Казвам, че каквото съм имал да кажа, съм го казал. Повече нито дума няма да добавя.

     Ще ви обясня защо семейство Горсови искат да ви поканят. Вие пред вас имате едни факти и едни документи. Само че зад тези документи и листа има съвсем човешка, конкретна история.
     Това ми е много добре известно. Това не е първото дело, което гледам. Аз имам над 40 години съдийски стаж. Има неща, които не искам да коментирам , не мога да кажа, защото ще уязвя някои хора. А аз съм съпричастен към болката им.

     Как ще коментирате присъдата по делото на Кембъла - пет години затвор, затова, че шофьорът е карал в пияно състояние и е убил един човек?
     Как да коментирам като има други обстоятелства по делото, които не са ми известни.

     Идентични са ситуациите, много си приличат, с изключение на това, че Стависки е бил с друга кола и има още едно лице, което е в кома.
     Това, че колата е друга, няма никакво значение. Тук става въпрос - преценяват се и личностните качества на човека допуснал това произшествие.

     Вие преценявате личностните качества на Стависки?
     И това, най-вече, разбира се. Вие знаете, закона изисква един човек да бъде пратен ефективно в затвора, за да може той да бъде поправен. Аз и моите колеги считаме, че той няма нужда да отива в затвора, за да бъде поправен. Той си е достатъчно поправен и е осъзнал вината си. Защо е нужно да отиде? Не мога да разбера на семейство Горсови по-топло ли ще им стане, ако той отиде в затвора.

     Как разбрахте вие, че той е осъзнал вината си и е поправен?
     То личи в цялото му поведение.

     В съда или в медиите?
     И в съда, и пред медиите. Аз в медиите не съм го виждал много. Но пред съда - за мен е важно това.

     Това че е известен, оказва ли влияние на присъдата?
     Не може да не окаже, чистосърдечно си признавам. Вие какво искате - в неделя да викаме "Осанна", в петък - "Разпни го". Беше национална, знакова личност. Герой на България. И изведнъж какво - дайте да го обесим.

     Това е много страшно. Вие сте повлиян от това, че той е бил шампион.
     Как няма да бъда повлиян, разбира се, че ще бъда повлиян. Не го отричам.

     Ако не беше той. Ако беше обикновен строителен работник и беше направил същото престъпление - присъдата каква щеше да е?
     Недейте да приемате, че всичко трябва да бъде под една летва за всеки. Не може така. Не може един рецидивист, десет пъти осъждан, и един човек, случайно попаднал на някакво местопроизшествие да бъде еднакво съден.

     Не става дума за рецидивист и за човек, случайно попаднал на местопроизшествие, а за човек, предизвикал смъртта на едно младо момче и причинил кома на друго момиче.
     Така е. Но има хора, знаете ли с колко наказателни постановления, преди да допуснат такова произшествие. А този човек няма. Няма допуснати транспортни нарушения. Не искам да коментирам повече.

     Последен въпрос - ако този човек не беше Максим Стависки, а беше обикновен човек, присъдата такава ли щеше да бъде пак?
     Зависи какъв работник е бил. Ако някой много проявен и дисциплиниран водач. разбира се, ако е бил осъждан за това, или за друго произшествие. Нямаше да е еднакво, разбира се.

     Максим Стависки симпатичен ли ви е?
     Въобще не го познавам. Виждал съм го визуално един път в съдебната зала за половин час. Какво да ми е симпатичен или не?

     Казвате, че личностните качества определят?
     Как да не определят. Вие не мислите ли така. Не мислите ли, че личностните качества имат значение?

     Пред съда не трябва ли всички да са еднакви?
     Да, обаче когато определяш конкретното наказание, всички тези обстоятелства трябва да ги претеглиш.


Тагове:   Мелкон,   Мелконян,


Гласувай:
0



1. ianchefff - еми...
19.05.2008 13:44
то е ясно.
цитирай
2. gantree - мда
19.05.2008 13:49
Записът; чуй и записа. Звучи съвсем иначе, вместо само да се изчете.
Особено когато казва "имам над читириси гудьини стаж, нидьейти тъка".
цитирай
3. divini - аха...
19.05.2008 13:51
е значи и това, че случайно се напил преди да се качи в колата също няма значение... или той просто случайно е попаднал в колата си...

Поздрави
п.с. - явно не ти стига от предишната тема, та си търсиш още :)
цитирай
4. gantree - @ divini
19.05.2008 13:58
Не, не, стига ми, та даже ми и `артисва. По естествен път се получи просто. Няма как, няма начин - ако не беше интервюиран този човек, и ако не беше толкова уродлив този запис, тогава нямаше да се получи никакво продължение. А безспорно влияние в същата посока ми оказа и прочитането на този

http://capital.bg/showblog.php?storyid=496730

на ей този прокурорски "сюрреализъм", по думите на Босев.
цитирай
5. divini - не... това не може да е истина...
19.05.2008 14:11
за валентин михов говоря..

мажоретно-еротичен танц на малолетни момичета .. . основателно предположение,че е извършено престъпление
да започне досъдебно наказателно производство з.... за това, че като обучава на подобни сексуално-възбуждащи мъжа танци малолетни момичета, за да ги изпълняват пред мъжка публика и то разголени и в провокативно яркочервено трико, отприщтващо сексуална агресия в мъжете... и то не само нормални мъже, които гледаха еротичния балет, а и педофили....имаха възможност най-добре да възприемат похотливите внушения на танца...

Това са само няколо "опорни точки" .. но този човек абсолютно откровено според мен си заявява, че лично той се е възбудил от танца.. и имам един въпрос .. ако еротичновъзбудителния танц се танцува пред лелички с обратни наклонности то явно за въпросния прокурор не е престъпление..и още 3 тона въпроси ми идват наум но...

Не, това направо ми счупи главата...
цитирай
6. gantree - @ divini
19.05.2008 14:25
Култов е и този др. Михов, да. Като палец и показалец са си и двамата, този прокурор и онзи съдия, с по "читириси гудьини стаж". Нали ти казвам, просто много ми дойдоха, накуп и наведнъж тези двама дърти комунисти. И така.
цитирай
7. mph - *
19.05.2008 15:16
Ха сега си представете какво е всекидневно да имаш досег със съдебната система и колко трудна задача е да ни приобщят към ЕС въпреки глава "Правосъдие и вътрешен ред".
цитирай
8. ianchefff - съчувстВУвам им
19.05.2008 15:37
на европейците, нема как.
нье лесно, нье, ньеее.
:)
Ама не е смешно, ебаси...
цитирай
9. libertybell - Живеем си като във Фермата
19.05.2008 17:50
на Оруел. Всички сме равни, но някои са по-равни!
Говоря за равенството пред закона.
цитирай
10. vladyyan - Целият разговор е абсурден. И жу...
19.05.2008 21:52
Целият разговор е абсурден. И журналистката, и оня галфон са много, ама много зле. Между другото много от репликите на журналистката са копирани от един не лош филм с Майкъл Дъглас. Но за съжаление си е останала само с копирането и толкоз.
Един малък пример как галфонът може да бъде направен за две стотинки - сам си противоречи, хем бил виждал за съвсем малко Ставийски, хем веднага се бил ориентирал колко много се е разкаял и поправил. От тук като го почне човек...бой по манерката до дупка :).
Гадното е, че повечето съдии са подобни галфони. А за прокурорите - там няма какво да говориме :))). Бисери на юридическата мисъл.
Сега се сещам, че баш в Бургас, шефът на Районния съд ми обясняваше, че те нямали обичай да изплащат командировъчни. Аз го бия по главата с Наредбата за командировките и НПК, онова дърво продължава да ми обяснява, че те карали по обичайното право. Мани, мани.
цитирай
11. usandthem - @vladyyan
19.05.2008 22:11
е ми за къв им е на тия галфони да са логични и да са ориентирани-те нали си имат по 40години стаж,някои даже и повече и си карат по "обичайното",разбирай комунистическото право.Тъпотиите на съдия Мелконян са изненада само за тези,които не знаят,че той е известен още и като агент Борислав.Колко прав е бил Мойсей да разкарва евреите из пустинята,докато не остане никой роден в робство.
цитирай
12. vladyyan - O, Ган, това прокурорско постан...
19.05.2008 22:15
O, Ган, това прокурорско постановление не е нищо. Умирам си на мъка, че не съм запазил един друг шедьовър на очевидно болен мозък. В него се обясняваше как едно шест годишно момиченце е направило пъклен план и застреляло родителите си в спалнята им с ловна пушка. После като някой същински Рамбо беше минало някак си по парапета на балкона за да не оставело следи по снега, прескочило през прозореца в стаята си и заспало като ангелче.
Този идиот беше описал цялата ситуация на 10 страници. Четях го и не можех да повярвам на очите си.

Вече нищо не може да ме учуди.
цитирай
13. vladyyan - usandthem
19.05.2008 22:22
Честноо казано вече не ме вълнува толкова агентурното минало на този или онзи галфон. Много повече ме вълнува фактът, че при съдиите около 80% са с подобен коефициет на интелегентност като горния, а при прокурорите коефициентът е на 100% по-нисък. Това вече е пълна трагедия. И лично аз не виждам никаква светлина в тунела.
Приказките за младите кадри също много не ме зареждат с оптимизъм. Просто защото днес всеки трафопост в ж.к. Люлин се е кръстил университет и раздава дипломи за юридическо образование на воля и поразия. Колко ли от нашите фолк диви например си имат по една такава дипломка не ми се мисли.
цитирай
14. gantree - @ Влади
19.05.2008 22:22
Абсурден е, разбира се :) А репортерката, според мен, има само бегла, смътна представа за цялата тази абсурдност - но все пак я има, за разлика от съдията Мелконян.

Постановлението на онзи разложки гений обаче си е хитово, признай си :) Бог да ги пази хората от Разлог от такъв "високоморален" идиот като този.
цитирай
15. vladyyan - Ган, признавам, че е хитово. Но ти ...
19.05.2008 22:39
Ган, признавам, че е хитово. Но ти казвам, че съм чел и по-хитови неща - пукай се от яд :)).
Дразнят ме журналистките с това, че просто не могат да водят интервютата като хората. Съвсем сериозно, в случая ако тази мома взима интервю от мен и трябва да отговарям на поставените от нея в интервюто въпроси, мога да я направя смешна. От друга страна й е паднал перфектен случай оня галфон да го натика да не казвам къде, а тя хъм мън и го оставя да диша.
Иначе мерси за линковете. Не са в никакъв случай за изпускане.
цитирай
16. gantree - @ Влади
19.05.2008 22:47
Прав си за девойката, доста е нелепа. От аудио-записът аз лично останах дори с впечатлението, че въпросите й се подават по време на самия разговор, особено след средата на разговора. Темата с качествената журналистика обаче е малко по-друга :) Тук аз се зарадвах по-скоро на това, че съдията не е успял да разбере, че дава интервю. Останал е с впечатлението за неформален разговор, по повод поканата, и оттам му се е отпуснала душицата долна комунистка, та е изприказвал всичките тези неща. В нормално интервю едва ли би си позволил подобна волност.
цитирай
17. vladyyan - Сега свърших с четенето на комен...
19.05.2008 22:50
Сега свърших с четенето на коментарите под онзи бисер. Ами общо взето каквито коментаторите, такива и прокурорите им. Кофти работа.

А за интервюто - пропуснал съм, че са го подхлъзнали оня тиквеник така. Готино си е. Не го отричам. Мисълта ми беше, че повечето съдии са подобни тикви, а за прокурорите...абе няма какво да коментираме. Много сладко го казва един колега - страшна работа (с един изключително сладък акцент на ш-то).
цитирай
18. gantree - :)))
19.05.2008 22:55
Хахах, аз пък дори не ги четох. Каквито коментаторите ... така е. За съжаление. Освен това разбрах, че новинката за Михов и мажоретките е публично известна още от първи март, а сега вече сме във втората половина на май. Имам предвид това тук, на което случайно попаднах
http://24chasa.blogspot.com/2008/03/blog-post_01.html
Датата на публикуването му е първи март тази година.

п.п. хлъзването се разбира само от записа :) ако не си го чул - няма да го усетиш :)
Постъпили са много добре, а той чак накрая стопля :)
цитирай
19. vladyyan - Хубаво си го дал линка на 24 часа. ...
19.05.2008 23:16
Хубаво си го дал линка на 24 часа. Видя ли, че съм прав - следвал в някакъв югозападен ли, североизточен ли университет. Абе юристи та дрънкат отвсякъде :))).
цитирай
20. usandthem - правният факултет на югозападния университет в Благоевград
20.05.2008 01:27
е магазинът за дипломи на мутри,мутреси,ченгета и чалга звезди.Преди време имаше доста информации в "Дневник"за незаконно заемащият поста на декан Воденичаров и неговите далавери.Поля Станчева и Камен Пенков са само две имена от дългия списък на клиентите му.
цитирай
21. thehobbit - K'во да коментира човек...
20.05.2008 08:56
... безнадеждност. Шампион е човекът...
цитирай
22. viovioi - Това интервю звучи много грубо!
20.05.2008 10:56
Максим Ставийски се е отпуснал.Изглежда съсипан и много скапан напоследък. Някакъв дебел и с мазна коса - отвратителен е! Даже нещо ми левее с това тънко мустаче???Решението на съда е несправедливо, манипулирано и в нарушение на закона. За какво повлияване, какво поправяне и куп глупости говори този съдия? Съдебен казус е и вероятно трябваше по някакъв друг начин да се представи нашето Првосъдие. Немогат да бъдат отречени заслугите на Ставийски за популяризирането на българския спорт, но да не бъдат употребявани като аргумент за недосегаемост. От друга страна г-н Горсов(моите съжаления), но след дълга и дълбока кома умират много мозъчни клетки и колко и нелепо да прозвучи Мануела никога няма да бъде нормален човек. Никога. На чудо се ндаява г-н Горсов, но нека в болката и отчаянието да не се превръща в един брутален , безсърдечен на моменти алчен(190 хлв).човек. Жалко че сме малка и бедна д-ва, а ни се случват толкова много ненормални неща.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641871
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930