Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2008 16:01 - За Косово и сръбската независимост
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 51593 Коментари: 119 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     "Тука умре србин - начи е српско". Много пъти се сещам за този виц през последните десетина дни. Косово е независима земя от седмица, седмица и нещо, а подгряването на тази случка траеше поне три-четири дни. Не ми се пишеше нищо по тази тема, но след като поотминаха еуфоричните реакции, няма да е зле да поразмишлявам и аз върху клавиатурата по този въпрос - най-малкото за да остане написано онова, което ще се забрави след време.

     Не мразя сърбите. Не ги и обичам, също така. Имам купища лични родово-фамилни основания да съм негативно настроен към всичко сръбско, но въпреки това не съм с такова настроение към тях. В чисто културно отношение от много отдавна "сръбско" е синоним на "циганско" за мен, а и предполагам, за доста от нас. Синоним на "циганско" не точно, ами на "мръсно", на съчетанието между мръсни и смърдящи човекоподобни, кирлива кръчма, евтина сливовица и пот. Няма как да имам положително отношение към продукта на това съчетание. Дори чисто историческите факти и легенди са по-назад всред причините, които формират отношението ми към Сърбия.

     Югославия се разпадна окончателно. Това е основното, което има значение като факт за историята. Дали е добре или зле - тази оценка в никакъв случай не може да бъде обективна към момента, днес. Най-логичното нещо на света беше Косово да се отдели, след това, което сърбите сториха на косоварите през 1998 - 1999 година. Десет години не са толкова дълъг период от време, за да бъдат лесно забравени масовите гробове на цивилни мъже, жени и деца, които бяха открити в Косово. Единствената им вина е била, че не са сърби. Дори само при този спомен, за тези масови гробове, би трябвало изобщо да не се използва безочливият аргумент за християнството и исляма. Стореното от сърбите в Косово няма абсолютно нищо общо с християнството, а колкото до исляма на косоварите - що за мюсюлмани са бекташите? Само пълното ни невежество прави религиозните аргументи актуални в един такъв разговор.

     По въпроса с независимостта намирам сръбската позиция за крайно неадекватна. Толкова неадекватна, че чак срамна и обидна за нормалната човешка интелигентност. Да отречеш правото на независимост на хората върху собствената им земя е неадекватно. Сърби, албанци, цигани - няма никакво значение това, те са родени там. Родителите им са родени там, дядовците им са живели и са погребани там. Това е тяхната земя, на първо място, и едва после е всичко останало - сръбска провинция или нова независима държава. А колко е сръбско Косово се видя през миналата седмица - сърбите го запалиха, в четвъртък, ако не ме лъже паметта. Ако ще е сръбско - тогава ще го обичаме и ще е люлка на всички сърби, а ако няма да е - тогава ще го запалим, да изгори. Това е логиката на сърбите.

     Освен това те, според мен, са неадекватни по отношение на независимостта като понятие и поради още една причина, която много хора не знаят, или бързо забравиха - тяхната собствена независимост мина на косъм при гласуването в глупавия им парламент през юни 2006 година. Скупщината им се състои от 250 депутати - с цели десет мандата повече от нашите. Та, на тези хора в тяхната Скупщина им се наложи да гласуват собствената си независимост съвсем наскоро - през лятото на 2006-та година, след отделянето на Черна гора. Референдумът в Подгорица беше на 21 май 2006-та, а официалното обявяване на черногорската независимост - на 3 юни 2006 година. Сърбите гласуваха независимостта си два дни по-късно, като гласувалите ЗА бяха 126 души, тоест - с един-единствен глас Сърбия стана независима държава. Нека да погледне тук всеки, комуто е хрумнало да оспори датите или числата. Останалите до 250 - не знам какво може да се каже за такива неадекватни хора, при положение, че става дума за собствената им национална независимост в собствената им страна. Дано никога да не им хрумва да си празнуват т.нар. "Ден на независимостта", че ще е срамота.


Тагове:   косово,   независимост,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Браво бе,
25.02.2008 16:19
Сръбско било синоним на циганско, не ,на мръсно.
Българомразец! Мръсни и смърдящи човекоподобни, кирлива кръчма, евтина сливовица и пот-сякаш описваш нас. "Кръчва = черква + кръчма в подземната си част. Пушене. Обясняване на "Играта"; препирня кой е "по-велик". Голяма, тежка тъга, чувство за задушаване. Евтино вино, на галони. Неуютност. Толкова прилича на някакъв бюфет в малка провинциална гара. Изумително мирише на България. Неумитост, шумна нечестност. Бог изцяло отсъства от това място."-писа един далеч по читав от теб. Какво да те коментирам. Каквото едните са сторили на другите, като аргумент, вторите са си го връщали тъпкано. Колкото до неадекватността на сръбската позиция-то тя говори само за собствената ти неадекватност. Никой не оспорва чия е земята-на Слвиша или на Мурад,албанеца, бозаджията. Става дума за правото да имаш собствена държава. Тогава що Мурад от Кюрдистан да няма. А от Булгаристан? Кво да те коментира човек...
цитирай
2. gantree - @
25.02.2008 16:24
Момчета, само по-кротко с цинизмите, че да не ми се сърдите после.
цитирай
3. анонимен - анонимни ми братко
25.02.2008 16:29
Е по тая логика след година-две и в Кърджалдан ще поискта независимост
цитирай
4. thomas - Независимост на Сърбия?!
25.02.2008 16:35
Под чия власт са били, та е трябвало да си гласуват независимостта? Независимост от кого и какво?! Звучи ми абсурдно. Дали не е прозвучало така и на още 124 души, които са гласували против? И хайде да попитам, днес Сърбия зависима ли щеше да бъде, ако още двама бяха гласували против? И от кого? Тя че е зависима от САЩ, стана ясно още през 1999 година. Ама все пак смятам, че тази зависимост никога не е била официално признавана...
цитирай
5. deathwoman666 - Абе готин, то ако почнат всички &...
25.02.2008 16:37
Абе готин,то ако почнат всички "групи" да искат независимост,светът ще се разпадне.Да речем в България циганите поискат да си основат "независима държава",после поискат някои други групи? И кво ще стане? България1,България2,България3... и т,н, до безкрай. България има вековна история,а Косово?Седмична история. Бе мани,кво да коментирам...
цитирай
6. анонимен - Абе
25.02.2008 16:44
разходи се първо в Белград, сега макар, след бамбардировките, пийни едно кафе на Княз Милош (не, няма да ти мине кола/трамвай през главата), поразгледай как се строят новите квартали окполо Сава и Дунав, виж улиците и зеленината..... и после ела пак да си говорим за сливовица и къде тя вирее най-добре.
цитирай
7. анонимен - Хихи
25.02.2008 16:56
Е това ме разби, някой хора не виждат по далече от носа си май.
Ми ако утре циганите или турците поискат независима държава кво правим тогава бе готин?
Пак ли ще викаш те там са родени, имат право. Дрън дрън врели некипели пишеш.
цитирай
8. анонимен - Идеята за разединение на Балканите
25.02.2008 17:22
върви от десетилетие.Почти е успех за хората прокарали и осъществили я . Не ми е ясно ние като балкански жители защо се кефим на това ,а не се замислим малко.Дали не сме свикнали с постоянното присъствие на турци и муслими разградили ни и нас ,като държава.Превзели управлението ни.Ние сме бетер Косово и Сърбия отдавна.Ние все сме си под турско.От там и мисленето ни е такова.Не се сърдя на автора ,той е прав за себе си.
цитирай
9. templar - Да ти услужа с парцала да позабършеш... :)
25.02.2008 17:28
Съгласен за сърбите.
Не съм съвсем съгласен, че всеки може да си обяви независимост на земята където живее, стига там да е роден той и дядо му.
Не съм съгласен и с легитимирането на косоварските лидери, които са бивши терористи и действащи наркотрафиканти и далаверисти.

И накрая: Изобщо, ама изобщо не мога да разбера хората, които защитават и обичат сърбите. Православието - да, и мен ме е яд че из тези хубави вековни манастири ще щляпат обрязани и ще си чоплят сополите, но тези наши сърбомани обичат сръбството и щго комунизма в стил Лепа Брена и Бата Живойнович. Луди хора.
цитирай
10. анонимен - NEMA SI PREDSTAVA CHOVEKA ZA KAKVO STAVA DUMA
25.02.2008 17:34
Iskam da popitam,albancite na kakvo mu mirishat,na Dior li?nema po dolna nacia,po prostashka ot tia maloumni albanci.Porednia protektorat na Golemiq Brat.
цитирай
11. artanis - templar
25.02.2008 17:41
>Не съм съвсем съгласен, че всеки може да си обяви независимост на земята където живее, стига там да е роден той и дядо му.

И аз не съм. Земята трябва да е негова, т.е. да я е купил или наследил. Тогава може.

поздрави:
цитирай
12. divini - всъщност
25.02.2008 17:46
позицията ти е близка до моята... но ми се уби желанието за дискусия, разговор и т.н. съжалявам ...

Поздрави
цитирай
13. анонимен - до номер 10, ми аз бях в београд и не ми ...
25.02.2008 17:48
до номер 10, ми аз бях в београд и не ми хареса. гаден град, неприятни хора, не става. една крепост и 2 реки, ей това има там. сърбите се държаха отвратително нагло и арогантно с нас /не знаеха че сме българи, аз им говорих на английски/.знам че имат по-красиви градчета от београд, може би ако пак отида там да ги посетя, но честно неам желание да им стъпвам в държавицата!
цитирай
14. kalinvv - Аз предлагам в сингхрон с твоята позиция...
25.02.2008 18:02
да дадем независимост на източните Родопи. Там от векове почти няма българско население, освен в град Кърджали, за разлика от Косово, където албанците са се размножили сравнително наскоро. Също така е редно да дадем независимост и на циганите в района около градовете Лом и Левски, тъю като там са станали мнозинство, пък и без това си нямат държава, горките. С нашите камъни по нашата глава.
цитирай
15. mph - *
25.02.2008 18:23
От коментарите виждам колко много не се познават балканските народи. Народите малки и много приличащи си, а идеите ... Велика България, Велика Сърбия, Велика Гърция, Велика Албания. На съвременни политически проблеми се търси решение с исторически, верски или етнически аргументи. Всъщност разпада на Югославия е продължение на разпада на Османската империя. Това не е толкова отдавна - началото на ХХ век, и Косово не е толкова далеч - час път от Стрезимировци.
Имаше, според мен, добра идея за написване на обща балканска история, но се оказа май мисията невъзможна.
Хайде да сравним Съединението и обявената независимост на Косово.
цитирай
16. анонимен - @gay-antreto
25.02.2008 18:43
Смърдяща пот. Два пръста чело. Ехидност на хлебарка, останала сама в дома. Изпразване върху портрета на стопанина. И злоба, бясна, френетична. Вековната злоба на роба срещу достойния и благороден сръбски народ, който приютяваше неведнъж онази шепа от бунтари и революционери, с които хлебарката се счита сънародна.
Какво още да кажа за поста на бай Станойко? Погнусата ще ме възпре да употребя още по-енергична формулировка....
цитирай
17. анонимен - Един коментар би трябвало да предизивика
25.02.2008 19:11
малко размисъл. Съвсем малко.
И това е коментарът на mph.
Първата война е практически война за подялба на османското наследство. И парчето от османската баница (наречено Косово) се предостави благоволително на Сърбия.
И какво последва след това благоволение??
Ами както се писа вече в блога на Комитата и Стойчо - сърбите са готови всичко да дадат за Косово, дето само не искат да живеят там!!
цитирай
18. kalinvv - 18. анонимен Ма аман от глупости бре
25.02.2008 19:18
Ти искаш ли да живееш в турските села в източните Родопи? Там няма един българин за цер и от векове не е имало. В Лом и град Левски искаш ли да живееш, като там са само цигани почти? Дай като никой не иска да живее, да правим републики.
цитирай
19. divini - колко мъка има по този свят
25.02.2008 19:27
това е някакво типично заболяване, всико да се преекспонира на родна земя.. От незвисимостта на Косово стигнахме до отцепването на Родопите... най-малкото последните 19 години, към как да ги нарека нашите турци, не е имало такова отношени като това на сърбите към косоварите..

Това, към което трябва да се стреми Косово е да се гарантират правата, равните такива, на всички, които живеят там, независимо от етнос и вероизповедание...

Поздрави
цитирай
20. gantree - @
25.02.2008 19:36
@ thomas, коментар 5

Не ми ги задавай на мен тези въпроси, Томас - имам предвид двата въпроса, с които коментарът ти е започнал. Искрено съжалявам, ако не ти достига дотам интелектуалния капацитет, че да не успяваш да си обясниш по никакъв смислен начин факта, че официалното прогласяване на сръбската независимост през юни 2006-та е минало на косъм, с един-единствен глас над границата от 50 %. А да си пускаш тъпите (извинявай) внушения за зависимост на Сърбия от САЩ особено в момента, в който сръбския посланик във Вашингтон беше изтеглен, а американското посолство в Белград - опожарено - това просто те сваля не на нивото на атакаджийските лумпени, ами и още по-надолу.

Ако искаш нормален разговор - дръж се като нормален човек, а не като че ли си на Бузлуджа през август.

***

@ анонимните - не виждам какво мога да ви кажа, освен да си повторя молбата от коментар #3;

***

@ lidis

Не знам за каква точно идея пишеш. Преди десетилетие, както посочваш, в Косово се реализира идеята на Милошевич. Не докрай, разбира се, и слава Богу. Резултатът най-ясно се вижда днес, тоест - миналата неделя.

***

@ templar

За парцала благодаря, позабърсах :)
Пишеш, че "не си съгласен всеки да може да си обяви независимост на земята където живее, стига там да е роден той и дядо му". Разбирам те напълно, но за съжаление си оставам на обратното мнение. Всички народи имат пълно право на самоопределение. Между другото, историята се повтаря и днес - навремето Германия също като Сърбия днес, скъсва дипломатическите си отношения със САЩ след призива за пълното право на самоопределение на Уилсън.

***

@ kalinvv

По повод "предложението" ти за източните Родопи - иди да го предлагаш някъде другаде това. Не тук. Тук не става дума за Родопите, а за Косово, за Сърбия и за независимостта. Ако имаш нещо за казване по темата - заповядай. Ако не - съжалявам.
Предварително ти благодаря.

***

@ mph

Велика Албания няма, и няма и да има. Велика Сърбия - също. Колко й е величието на една държава, която можеш да прекосиш за има-няма два часа с колата ...
цитирай
21. gantree - @ kalinvv, коментар 19
25.02.2008 19:40
Калине, ще те помоля да не обиждаш никого от коментиращите, вкл. и анонимните. Предварително ти благодаря.
цитирай
22. kalinvv - брях!
25.02.2008 19:41
Ми вс с нещо трябва да се сравни, за да се определи дали е справедливо. Няма сега да давам историческа справка за Горна Волта, тъй като повечето тук не знаят актуалното име на тя държава. Давам пример, близък на нас. Турците в източните Родопи имат многократно повече основания да искат независимост - преобладават в областта от векове наред, имали са държавност там, за разлика от албанците, които преобладават отскоро там и нямат никаква история в Косово. Кви права на кви сърби да се гарантират, като там всички са прочистени с изключение на Митровица. То е същото като в САЩ, дето вече гарантират правата на индианците откак там нема индианци. Преди две години случайно се заговорих с едни косовски роми, избягали естествено. За такива кланета и извращения ми разказаха, че просто дори и аз не мога да повярвам. И това се е случило пред очите на "миротворците", които стояли и не се намесвали. Албанците изтребвали поголовно всеки който не е албанец и е дръзнал да не избяга заедно с изтеглящите се сръбски войски. До такава степен, че някои по-читави албанци скривали в домовете си съседите си сърби, за да ги спасят от бандюгите. Не обичам циганите, но от това което ми казаха, ми стана жал - то все пак хора сме - албанците напъждали дори и турците, с които са от една религия. Всеки от тия хора издирваше свои роднини чрез червения кръст, като бяха почти сигурни, че са загинали.
цитирай
23. gantree - @ kalinvv
25.02.2008 19:58
Калине, ще те помоля още веднъж - остави ги вицовете за Родопите.

За уж "разказаното" ти от тези т.нар. "косовски цигани" - не виждам какво се опитваш да аргументираш с това. Като аргумент "ЗА", или като аргумент "ПРОТИВ" независимостта на Косово го споменаваш - не се разбира изобщо, поне от мен.
цитирай
24. kalinvv - Добре де, оставям Родопите
25.02.2008 20:12
Само че не мога да разбера на основание на какво международно право защитаваш независимостта на Косово. След войната, ако си спомняш, договорката беше да се даде широка автономия на Косово, като така наречената "международна общност" не удържа на думата си и започна да се говори за протекторат на ООН. След това дойде и това безумие. Някой дава ли си сметка, че се борави с взривоопасни вещества? Албанците са и в една трета от Македония - сега са се поукротили, след като им бяха дадени безумно големи отстъпки, но исторически погледнато, винаги, когато едно малцинство е извоювало големи права, рано или късно е получавало и независимост. Освен това естествения прираст на албанците е несравнимо по-голям отколкото на македонците и не е далеч времето, когато ще могат да искат не само една трета от Македония, но и цялата, а на "македонците" ще се "гарантират правата". За Родопите обещах да не пиша повече. Промяната на граници почти винаги е предпоставка за нови напрежения. Нямаше да има втора световна война, ако нямаше първа.
Другият фактор е исляма. Само хората, които познават тази религия могат да кажат за какво иде реч. Плацдарм н исляма вече в сърцето, а не в покрайнините на Европа е много силна предпоставка да се случат много неща, за които дори не ми се мисли. Само гледам новите минарета у нас, построени с пари на саудитски фондации.
цитирай
25. thomas - @gantree (21)
25.02.2008 20:40
Не виждам защо да не ти задавам такива въпроси. Не се чувствам виновен за това, че не знам за събитието "обявяване на независимост на Сърбия", след като не се сещам тя да е била под робство. Подозирам, че зад тази формулировка мръснишки е завоалирано всъщност нейносто отказване от претенции към бившите й територии, защото единственото, от което тя може да стане независима, е Югославия, на която и без това е била останала по това време единствения член. В този смисъл напълно разбирам онези 124 депутати, които са отказали да гласуват за този абсурд, защото това всъщност си означава обявяване на край на Югославия като държава.

За зависимостта от САЩ... мисля, че събитията от 1999 година говорят най-ясно. Да, на сърбите много би им се искало да са независими. Но когато се държат като такива, им начукват канчетата. Държавата им военно и икономически не може да си позволи независимост от САЩ, защото й излиза прекалено скъпо. Оттам пък народът толкова мрази американците и използва всеки случай да им потроши я посолството, я макдоналдсите.

Впрочем това, което най-малко разбрах, е къде видя да споря с теб, при положение, че позицията ми по-скоро те подкрепя, доколкото може да се подкрепи пост, който не изразява съвсем еднозначна позиция.

А пък усещането ти за нещо комунистическо в моята позиция явно ти е някакъв условен рефлекс - може би защото не съм споменал Костов с добро ли, що ли!? Ами аз изобщо не съм го споменал в интерес на истината - в края на краищата той има общо само с югоембаргото, не с независимостта на Сърбия...
цитирай
26. kalinvv - апропо
25.02.2008 21:28
Що се отнася до Милошевич, той според правните норми е невинен, тъй като след процес, продължил години, не беше осъден и почина след като не му беше позволено да постъпи в болница. Всеки неосъден според правото в цивилизованите държави се счита за невинен. Саддам пък беше осъден за смъртта на 148 души.
цитирай
27. jesusbg - Тук
25.02.2008 22:15
да не си забравил всички наркосделки, както и фактът, че до 1998 година АОК беше в Американския списък на терористични организации???
цитирай
28. gantree - @
25.02.2008 23:25
@ thomas

Изглежда, че ти абсолютно отхвърляш като факт акта за обявяване на независимост, прогласен от сръбската Скупщина на 5 юни 2006 година, Томас. Съдя за това по въпросите ти - "под чия власт са били сърбите", "независимост от кого са обявили" и т.н., за които ти споменах, че не бива да ми ги задаваш на мен. Субектите на международното публично право са два вида – суверенните държави, наричани "първични субекти", и международните организации, наричани "вторични субекти". Не бива да ми ги задаваш тези твои въпроси на мен по една проста причина - аз нямам никакво намерение нито да те информирам за каквото и да било, което евентуално не знаеш, нито пък да те ограмотявам за каквото и да било, втч. и защо Сърбия е трябвало да обявява независимост, за да се легитимира като основен първичен субект на международното право след разпадането на федерацията й с Черна гора. Разбира се, ти не си виновен за това, че си абсолютен невежа и не знаеш почти нищо по темата, което обаче не ти пречи да имаш мнение по нея. Другите са виновни. Ти не си виновен за нищо.

Виждам, че продължаваш и с нелепиците си за въображаема зависимост на Сърбия от САЩ, твърдейки, че едикаквоси от 1999 година ти било говорело най-ясно. Отново ще повторя - сърбите никога досега не са били зависими от САЩ, и дори прекъснаха дипломатическите си отношения с тях, а ти си седнал тук да ми дрънкаш разни неадекватни недомлъвки за тяхна зависимост тъкмо от САЩ. Не искам да бъда груб с никого и най-малко с теб като посетител на блога, но твоите глупости са наистина нетърпими. Напълно разбирам неистовата ти омраза към всичко американско, но това изобщо не означава, че трябва да ми заливаш блога с тези неадекватни измислици, които дори не си струва да бъдат оборвани. Та отгоре на всичкото и да ми твърдиш абсурда, че 1) моята позиция не била еднозначна, но за сметка на това 2) твоята позиция по-скоро била подкрепяла моята. Позицията ми е еднозначна и ясна за всички останали, които са казали мненията си тук, но само за теб не е. Не ми е ясна позицията, но пък твоята по-скоро ме била подкрепяла! Как се случва този абсурд - не знам. Ако смяташ само да глаголстваш каквото и да било тук - тогава те разбирам. Иначе - не.

***

@ jesusbg

За какви по-точно наркосделки съм забравил? Дай ми само един пример, припомни ми. Имай предвид и това, че актуалния и доста толериран у нас през последните близо десетина години наркобос Будимир Куйович се оказа сърбин, а не албанец или косовар.
цитирай
29. thomas - @gantree
25.02.2008 23:38
Да... макар и неохотно, но все пак ми отговори, или по-точно ми потвърди предположението за тая странна независимост. Това ми потвърди на 100% и убеждението защо все пак онези 124 депутати са отказали да погребат идеята за държавата, която са имали само години преди това...

Знаеш ли, не се срамувам, че не познавам днешната сръбска история. Стига ми че им познавам онзиденшната чалга и произвола на вчерашните им катаджии през януари 1999, когато след второто несправедливо рекетиране, последвано от спукване на гума от паднал камък на шосето, аз погледнах небето и попитах наивно "няма ли кой да ви бомбардира скапаната държава!" и след един месец едни дойдоха и я бомбардираха.

Неадекватна приказка е именно това, че сърбите били независими от САЩ. Както ти казах, може и да им се иска да са такива. Може дори и да опитват. Но днес те са толкова независими от САЩ, колкото сме били ние от Турция след разните въстания през 19 век. Всеки опит да не правят това, което им диктуват американците, ще завършва с начукване на канчето и точно затова нямаха какво друго да направят при обявяването на независимост на Косово, освен да протестират. Преди 1999 година просто щяха да влязат с армията си и да избият 100 хиляди албанци.
цитирай
30. gantree - @ thomas
26.02.2008 00:08
Томас, ти си голям човек, и не ти отива да се държиш толкова странно. Не става дума за никаква охота от моя или твоя страна, нито пък за това, че съм отговорил на въпросите ти. Става дума за друго - дотам ти е паднало пердето, че дори не признаваш факта с обявяването на сръбската независимост, който е безспорен от вече почти две години насам. Твърдя го, линк за повече информация съм оставил, и въпреки това - не, та не, и ме заливаш с някакви абсолютно излишни в случая въпроси.

Отказът на тези 124 сръбски депутати да признаят и гласуват независимостта на собствената си държава не е просто отказ, а е уникално идиотство в световната история, независимо от това кой с какви убеждения е останал. При вида на такъв отказ изводите са простички - сърбите изобщо не знаят на кой свят се намират, щом благодарение на един-единствен от собствените си народни представители днес се представят пред света като суверенна и независима държава. Представи си само за момент, ако този абсурд се беше случил у нас, в България, през 1885 или през 1908 година, или някъде другаде по света! Да откажеш да гласуваш независимостта на собствената си държава - това е не просто нечувано, това е пълен идиотизъм.

Не става дума и за "срамуване" - имам предвид това, че познаваш или не познаваш историята на сърбите. Не става дума за това. Става дума за необяснимото ти неразбиране и отричане на безспорен факт дори и след като вече си го научил от по-горе.

Сърбите са независими от САЩ, това също е безспорен факт и ти го знаеш много добре. Ако те бяха зависими от САЩ, както твърдиш ти без никакво, абсолютно никакво основание, то тогава те вече щяха да са последвали примера им, щяха вече да са признали косовската независимост, и нямаше да прекъсват дипломатическите си отношения с Вашингтон. Въпросът е там обаче, че сърбите не са зависими от САЩ, а са напълно зависими от Русия. Не от САЩ, а от Русия. Себе си заблуждавай, ако искаш, но другите недей.
цитирай
31. thomas - Бъркаш...
26.02.2008 07:52
Да обявиш независимост, когато си под нечие робство или друга форма на зависимост е едно нещо. Това, което научих че се е случило (Сърбия да обяви независимост от Югославия, чийто единствен член и без това е останала), е все едно костенурката да обяви независимост от черупката си - не само че не е нужно никому, но я и прави много по-слаба и уязвима. Същата глупост е и като обявяването на независимостта на Русия от СССР, което се случи десетина години по-рано. Такава независимост само изразява капитулацията на по-силната държава, която си притежавал преди това. Не виждам какво щеше да му пука на света дали на картата ще има Югославия или Сърбия - със сигурност даже една Сърбия изглежда на света по-дребна, отколкото една Югославия. Бих казал и че именно това активира и мераците на албанците да гризнат част от територията на вече очевидно отслабения си съсед.

Така че не опитвам да не признавам факта, че Сърбия е обявила независимост - само се опитвам да ти покажа защо този факт може да се е сторил срамен на 124 души от сръбския парламент. Нещо повече, учудвам се, че на човек с твоите знания по тези въпроси, нещо в подобна позиция може да му се стори странно.

Сърбия е зависима от Русия? Точно толкова, колкото удавникът може да е зависим от спасителя. Когато Русия е останала единствената държава, която те подкрепя, а всички останали подкрепят разрушаването ти, нямаш много избор дали да приемеш тази подкрепа, не мислиш ли? Сърбия е зависима от САЩ, защото именно от там й се диктува всичко, което трябва да направи през последните 10 години, и то по най-груб и дори жесток начин. Не казвам, че й харесва тази зависимост, а че е факт. На практика това си е американско робство, само дето се осъществява дистанционно, тъй като днешните технологии го позволяват. Не виждам какво отношение има към тезата ти, че нямало такава зависимост, фактът, че сърбите трошат макдоналдси, посолства или прекъсват дипломатически отношения. Зависимостта ще свърши, когато американците спрат да си завират носа във вътрешните им работи и да им пречат да си решават проблемите. Всъщност, както винаги преди, след години ще се окаже, че всичките "добрини" на американците, които искат да извършат с намесите си, ще им се върнат тъпкано - така, както им се върнаха подкрепата за муджахидините или за Саддам Хюсеин.
цитирай
32. gantree - @ thomas
26.02.2008 11:27
Виждам, че за теб "утрото не е по-мъдро от вечерта", Томас. Независимостта си е независимост - еднозначен акт на обявяване на суверенитет върху определена територия и воля за общо самоуправление. Алфа и бета са тези неща. През 1908 година - преди точно сто години - България също не е била "под нечие робство", и ако тръгнем по пътечката на твоите разсъждения по адрес на Сърбия, би следвало да определим и собствения ни акт за прогласяване на независимостта като "глупав" и "безсмислен". Примерът ти със СССР и Русия не е коректен изобщо - публичен факт е отделянето на купищата бивши съветски републики.

Твърдиш, че "албанците гризнали част от територията на съседа си", тоест, на Сърбия. Това твое твърдение е невярно. Първо, косоварите изобщо не са само албанци, и второ - те обявиха независимост само върху собствената си територия и върху земите, които те самите населяват от десетилетия. Нямаш никакви основания да твърдиш, че косовската земя е сръбска. Дори и от гледна точка на международното право към момента на прогласяването на сръската независимост (юни 2006) Косово не е под сръбско управление, а е със статут на международен протекторат под управлението на ООН още от края на деветдесетте години на миналия век. Това са простички факти, които не могат да бъдат подменени с никаква руска или сръбска пропаганда. Или ги приемаш, или отиваш да пасеш овцете по баирите, както съвсем скоро това ще се случи със сърбите, ако продължават в същия дух.

За позицията на 124-мата сръбски депутати - не казвам, че не я разбирам. Разбирам я, разбирам и основанията им, но просто не ги приемам по никакъв начин, тъй като става дума за основополагащ тяхната, а не моята или твоята държавност, политически акт. При положение, че става дума за акта на твоята собствена независимост, тогава всичките ти съображения и лични несъгласия и противоречия бледнеят и би следвало да остават на заден план. Декларацията за независимостта е най-важният документ, най-важния акт за всеки един гражданин. Дори Конституцията можеш да си измениш, но не и този основен фундамент на държавността. Да не приемат и да отхвърлят независимостта си половината ти народни представители - това е невероятен абсурд в съвременната история на политическите и международните отношения. На такъв абсурд очевидно са способни само абсурдни и самозабравили се хора, каквито към днешна дата са сърбите.
цитирай
33. viovioi - Косово не е обявило независимост!
26.02.2008 12:06
Американците са окупирали сръбска територия. И на децата им е ясно.Какво умувате бе пиленца ?Ще си правят бази там. В този случай няма как да убедят света в добри и чисти намерения. Просто няма как.На хамериканското правителство им дреме на пуш*ите за човешките права и свободи на косоварите. Тези са мръсни гадни шиптери. Мюсулмани неграмотни, крадливи и нечистоплътни .С две думи прост народ - лесен за манипулиране и демагогски стратегии.
цитирай
34. gantree - @ vio
26.02.2008 12:14
Косоварите не са американци, Вио. И не са окупирали нищо, ами просто си живеят там, с целите си родове и фамилии от сума ти време насам. А ти вземи и си легни и се наспи, почини си, и после пак ела, ако искаш.
цитирай
35. prayer4eto - Много едностранчиво ...
26.02.2008 12:14
... и повърхностно, без разглеждане на перспективите за развитие на ситуацията такава, каквато е в момента.
Още повече за човек, който се опитва да спори и убеждава другите в правотата си. Нищо лично.
Интересно, обаче, какво става в международен план ? Турция използва суматохата около Косово, за да нахлуе в северен Ирак. Санкции на ООН няма, само разни "официални" предупреждения от "великите сили". През 1999 г. пак нямаше официално решение на ООН за операцията. Къде и как действа международното право в тези случаи ? Защо не действа ? Защо САЩ си превишават правата ? Защо на Иран санкции наложиха за "ядрената програма", за която дори нямат данни, а на Турция няма да наложат относно сегашното и нахлуване ?
Мене лично не ме притеснява това, че Косово е обявила независимост, а ме притесняват последствията от това. И ако човек не може да види последствията, то явно не разбира за какво става въпрос. Вие разбирате ли ? Защото от вашия пост не видях да го владеете това ...
цитирай
36. gantree - @ prayer4eto
26.02.2008 12:26
Мнението ми е еднозначно и не е двусмислено. С други думи - едностранчиво, както казваш и ти. Не виждам нищо лошо в това всеки от нас да има едностранчиво мнение, вместо двусмислено, многозначително и в крайна сметка неясно.
За да се получи дори и елементарен разговор, дори и не спор, позициите трябва да са еднозначни и едностранчиви - моята е едикакваси такава, а твоята - близка, сходна или противоположна. И така. Няма друг начин да стане разговор, не мислиш ли?

Турция нахлува в Ирак не за пръв път, и причините за техните нахлувания нямат абсолютно нищо общо с косоварите. Имат общо с кюрдите, не с косоварите. Трябва да се прави разлика между кюрди и косовари. Елементарната интелигентност го изисква.

Последствията от независимостта на Косово могат да бъдат само позитивни за целия регион, и това най-ясно ще се види през следващите години. "Мир без победа", Уилсън, отпреди деветдесет и няколко години. Виж повече по въпроса в мрежата, ако наистина те интересува.

Поздрави.
цитирай
37. анонимен - ?
26.02.2008 13:25
Косово поиска независимост, обяви я и САЩ ги признаха и ЕС (вече) са склонни да ги признаят. Добре. Защо тогава не беше дадена независимост на корсиканците и на баските? Защо САЩ признаха независимостта на 1 млн. албанци, а не признават на няколко милиона кюрди?

Въпрос лично към автора: Признаваш ли правото на корсиканците, баските и кюрдите да имат независима държава? По какво се различават случаите на тези отделни народи?
цитирай
38. gantree - до анонимен 38
26.02.2008 13:54
Много ви обичам всички, които случайно или по свое желание посещавате скромния ми блог. С изключение обаче на онези идиоти, които така и не успяват да разберат къде са влезли и най-вече за какво става дума, каква е темата в съответното малко ъгълче, в което вече са влезли. Много ти благодаря, анонимен 38, но тук става дума за Косово, и в най-добрия случай за Сърбия и Албания, като две пряко ангажирани купчини хора по въпроса с Косово и тяхната независимост. Дори не толкова за нас, българите, би трябвало да става дума, макар да сме преки съседи и евентуални потърпевши от случките близо до нас.
От тази толкова елементарна гледна точка за какви корсиканци искаш да си говорим ние с теб двамата? Какви кюрди те гонят, какви пет лева? Косово. Ко-со-во, толкова ясно написана е темата тук. Стига вече с тези корсиканци, кюрди, родопчани и прочие други теми, различни от тази тук. Нас пряко ни касаят нещата досами границата - затова и ги коментираме. Намери си, моля те, някъде тема за корсиканците, мароканците или марсианците, бъди жив и здрав, и да ти е спорен деня.
цитирай
39. bilingual - доста бурни реакции
26.02.2008 14:27
на написаното има. Живяла съм със сърби и мога да ви кажа, че сърбите имат същото мнение за българите (каквото споделяш във втория абзац). И на мен не са ми особено симпатични, най-вече заради винаги добре изразеното поведение на превъзходство, което всеки един сърбин демонстрира спрямо някой българин.
Но и ще се съглася с #7 анонимен.... в някои отношения може да са ни за пример!
цитирай
40. kalinvv - За съжаление, всичко е свързано
26.02.2008 14:31
Не можем да говорим за Косово, без да се замислим какво би станало,ако се случи подона ситуация у нас, без да се замислим, че това ще окуражи албанците в Македония. Не може да не се засегне чувството за справедливост на честните хора, когато в Косово се нарушава международното право, а едновремемно с това към други групи на друго място, които имат много повече основания да искат самоопределение, се прилага съвсем друг аршин. В нас рухват европейските идеали и прочее "ценности", защото се оказва, че Европа и САЩ са същите шибани кретени и империалисти, каквито бяха СССР едно време.
цитирай
41. gantree - @ kalinvv
26.02.2008 14:57
Като не можеш да говориш за Косово - тогава не говори, Калине. "Подобна ситуация у нас" просто няма, очевидно е, че няма. Следователно нямаме какво да обсъждаме. Искаш да обсъждаш нещо, което го няма. Ако се било случело, евентуално едикогаси някога - извинявай, но не ме занимавай с глупости.

Рухвали ти били европейските идеали "и прочее ценности" - моля те много, не ми пускай тая плитка плувка точно на мен. Пробвай другаде. Като ти рухват "прочее" нещата - да си жив и здрав, гушвай тогава руско-китайските "идеали" и проблемът ти е решен. Пиши си колкото си искаш и за корсиканци, и за кюрди и за всякакви други хора, каквито ти хрумне, но - другаде. Нека тук да си говорим за Косово. Ако имаш какво да кажеш за Косово - заповядай, благодаря ти. Ако нямаш какво да кажеш - не казвай нищо. Няма да ти се сърдя, обещавам.
цитирай
42. gantree - @ bilingual
26.02.2008 15:03
Не ги възприемам като "бурни" реакциите, поне повечето. Възприемам ги като адекватни и неадекватни. Донякъде ми е жал за сърбите затова, че са управлявани тъй дълго от хора, които си ползват главите предимно за външна украса. Да, за много неща могат да са ни за пример, както може би и ние на тях, но специално по отношение на това, което в момента правят - не, няма начин да са ни за пример. Дано все някога проумеят грешките си.
цитирай
43. thomas - @gantree
26.02.2008 15:19
Повяравай ми, позицията ти изобщо не е еднозначна. Тя е изпълнена от колебания, които ти сам потъпкваш заради по-висши идеали, които си приел за водещи за себе си. Не става ясно от позицията ти дали смяташ, че Косово има право да обяви независимост (което е само стъпка преди да се обедини с Албания) само защото там албанците са станали повече от коренното население, или защото сърбите ти миришат на ракия и сръбска музика... Извинявай, ама това си е едно вътрешно противоречие, което всеки от нас изпитва, когато мисли за Сърбия, поне според мен. Не знам защо твърдиш, че ти си се издигнал над тези неща, след като дори започваш поста си с това колебание...

И изобщо не си прав, че можем да разглеждаме случая Косово изолирано от кюрди, баски и всякакви подобни. Нещо повече, мисля, че този е и значително по-страшен, защото обявяването на независимост на Косово си е a decisive victory in the war on Christianity, както и да го погледнеш. Пък и да не ме привличат религиите, все пак ме интересува коя от тях какво иска за онези, които не принадлежат към нея, а в този смисъл мюсюлманската не ми допада, поради което дори бих понесъл да видя как се извършва някаква доза несправедливост, за да й се попречи на настъплението. Аман от толерантност - от много толерантност накрая ще ни се качат на главата.
цитирай
44. dantonov - @gantree
26.02.2008 15:46
Имаш ли хабер от кога повечето албанци живеят в Косово? По приказките ти съдя, че май нямаш!
Знаеш ли от кога албанците са мнозинство в Косово?
Май не знаеш...
Има два основни фактора за положението в момента:
1. Тито приютява много албанци, забягнали от режима на Енвер Ходжа.
2. Албанците се роят както нашите цигани - в семействата им има по 8-10 деца!
Ей така са станали мнозинство. И сега искат независимост.
Безкрайно глупаво е да се съди за проблема от призмата САЩ - Русия, или България Сърбия. Единствено трябва да се защитава националния интерес.
Има ли България интерес от развитие на сепаратизма в района? Аз твърдо смятам, че НЯМА.
Кое е по-вероятно - да си вземем западните покрайнини, Македония, беломорска Тракия или при определена ситуация да загубим Кърджали, Търговище, Разград? Кое е по вероятно.
Ако не виждаш какво е положението в посочените градове, значи не виждаш по далече от носа си!
В Кърджали не се знае кой е официалният език българският или турският. Май по-скоро турският. Ама това теб не те интересува, не живееш в Кърджали!
Бъди сигурен, че ако успеем утре да отстраним Доган от власт, той веднага ще заложи на етническата карта, защото друг изход няма да има. Ще кажем Европа и Америка ще бъдат зад нас.
Да, ама не! Защо Америка и Европа не застанаха зад Гърция при разделянето на Кипър? На балканите САЩ и Англия имат един основен съюзник и това е Турция. Така е било и така ще бъде. И който си мисли, че може да промени фактите, жестоко се лъже.
цитирай
45. gantree - @ thomas
26.02.2008 15:50
Е, как да ти повярвам, Томас, след като ясно съм написал, че приемам сръбската позиция за крайно неадекватна? Може би, за да ти е напълно ясно точно на теб, е трябвало да напиша с големи букви "Специално за Томас - Косово има право да обяви независимост"?
Всички други тук ясно са видели позицията ми, само ти не си.

Не "потъпквам" никакви колебания не за друго, а защото нямам колебания за потъпкване. Пишеш и още нещо, с което не съм съгласен, и го приемам като нонсенс по същество - че албанците в Косово били станали "повече от коренното население". Ами нали тъкмо коренното население в Косово обяви независимост, ти това не го ли разбра досега? Това коренно население изобщо не се състои само от албанци. Има и сърби, и цигани и още какво беше там, съответстващото на шестте звезди във флага им. Флагът им не е албански, обърни внимание и на това. Досега развяваха албански флагове само по простата причина, че нямаха свой собствен флаг. Оттук насетне косоварите ще развяват собствения си флаг.

Защо не бива да се разглеждат комплексно различните случаи по света - има много аргументи "за" и "против" това. Аз лично мисля, че ако те заболи главата, не трябва да ходиш на ортопед, тоест - въпросът с Косово няма да бъде уреден, докато си говорим за Източен Тимор или Корсика. Източен Тимор или Корсика са евентуални сходни въпроси, но това са НЕРЕШЕНИ въпроси. Не можеш да уредиш един въпрос, обсъждайки други неуредени въпроси. Ако е нужно да има външни примери, тогава е добре да се обсъждат ВЕЧЕ УРЕДЕНИ въпроси от подобно естество. Примерно нашият, българския въпрос, който е отдавна уреден, още преди сто години. Това й е глупавото на руската теза в случая - викаш ги да обсъждате конкретния за уреждане въпрос, а те ти казват: "... ами другите такива неуредени въпроси, какво да правим с тях?" Вземи тази диня и я носи, им се казва на руснаците, а те ти отговарят "... ами другите дини, дайте да ги вземем всичките под една мишница". Не претендирам по въпроса дали съм прав или не съм, просто размишлявам, формирам си мнението по този конкретен въпрос и го коментирам, примерно с теб. Затова и не ми се коментират евентуалните други подобни въпроси - те са или неуредени, или изобщо не стоят като въпроси за решаване или коментар. Не претендирам, че съм прав. Съгласен съм, например, ти да си правият. Нямам нищо против, но искам да разбера "защо" смяташ, че си прав. Защо мислиш, че косовската независимост е грешка.

За религиите дай да не си говорим, че може и да се изпокараме. А не бива. Няма нужда и няма смисъл.
цитирай
46. dantonov - И още за коренното население - за...
26.02.2008 15:55
И още за коренното население - зависи колко назад ще се върнеш - сега са албанци, преди 200- 300 г. са сърби, преди 1000 години това си е били българи преди - не знам.
По тази логика Косово трябва да бъде българска територия. ;)
цитирай
47. gantree - Г-н Антонов, много се извинявам, но ...
26.02.2008 16:02
Г-н Антонов, много се извинявам, но ако вие в Добрич решите да обявите независимост от София и страната, аз ще ви подкрепя веднага. И Ви обещавам, че дори и визи да въведете за софиянци, няма да ви се разсърдя. Никога не съм ходил в Добрич през живота си, и най-вероятно кракът ми няма да стъпи там. Да сте живи и здрави заедно с всичката ви логичност, и - успех.
цитирай
48. viovioi - коментар 34 е правилния!
26.02.2008 16:02
Мултинационална държава като САЩ е лош пример за независимост!!! Защо не се отцепят няколко щата да ги видим тогава? Див Империализъм подплатен с демагогия, цинизъм и лицемерие. Затова е и такъв бум на масовите убийства там. То е огледален образ,някакво отражение на агресивната политика на държавата им по света!

цитирай
49. dantonov - И шопите можете да си направите д...
26.02.2008 16:06
И шопите можете да си направите държава.
И подходящо има може да си има Шопландия :)
цитирай
50. анонимен - Toшо
26.02.2008 16:08
Всъщност ако се замислите историята просто се повтаря. Преди 100 години ние сме го отнесли с Македония и Беломорска Тракия, а сега сърбите понасят историята с век закъснение. Разпадането на измислената държава Югославия все още продължава. Ако се замислим там има и Българска земя все още.
цитирай
51. strianakiev - Хубаво е човек да познава малко историята..
26.02.2008 16:16
Ако не на Европа поне на Балканите и най-вече периода, когато Великите сили и най-вече Франция заложи предпоставката за създаване на този "барутен погреб". Вземете и прочетете за Версайския договор и последвалите го поредици от "мирни договор" и най вече Ньойския договор, с който се разпорежда, каква да бъде съдбата на България. Прочетете, как Сърбия с помощта на Франция от незначително царство се превръща в най-голямото кралство..
Австро - Унгария, която нападна Сърбия през 1914 година за да защити достойнството си в края на войната се сведе до една държава Австрия по-площ по малка от България, а на “победителката” Сърбия беше осигурено огромно парче от баницата..
Създаде се едно измислено кралство - един конгломерат от националности под егидата на сърбите .
През 1946 година Йосиф Брос Тито воден от болните си амбиции за власт създаде още по-голямо недоносче наречено НФРЮ по подобие на СССР..и забележете… в рамките на Република Сърбия се създадоха две Автономни области и една от тях беше Косово...със особен статут ...дори си имаха автономно правителство..В един момент се разбра, че това не е добре помислено и Милошевич даде "влака назад" и отмени автономността..но вече беше късно..
Косово се напълни с шиптъри (албанци) и тогава започна систематичното избиване на албанците, което разбира се доведе до реакцията на Албания да защити своите граждани..
Не е възможно по приумица да се създават изкуствени държави и да очакваш мир, освен ако не го прави с цел да изградиш "барутен погреб" с който да плашиш цяла Европа. По целия свят съществуват места, които са подобни на Балканите, където постоянно се създават огнища на войни от които се печели много...продаваш им оръжие, доставяш им наркотици, правиш им бежански лагери и т.н.
цитирай
52. dantonov - Браво на номер 52. Една наистина ...
26.02.2008 16:21
Браво на номер 52.
Една наистина трезва мисъл.
цитирай
53. thomas - @gantree (46)
26.02.2008 16:34
Коренното население на Северна Америка са индианците. Това не го отричат дори и САЩ, въпреки че на територия на страната в момента надали живеят и няколко процента потомци на племената, които те са избутали от родните им земи. В този смисъл и коренното население на Косово са славяните, а албанците са направили това, което ще направят и нашите цигани един ден - размножавайки се с неимоверно по-бързи темпове от сърбите, вече са станали мнозинство, и то критично голямо, и предявяват претенции.

Разбира се, въпросът какво трябва да се прави в подобни случаи, изобщо няма еднозначен отговор. Когато такова нещо се случи с популацията на някой животински вид, отговорът е ясен - тя се "регулира" с помощта на хората, обикновено чрез естествените врагове на съответния вид. Някъде се появяват много змии - хората закарват там таралежи и проблемът се решава. В Австралия били станали твърде много зайците едно време - и на тях им намерили цаката, само дето в момента забравих какво бяха използвали като решение. Тия дни даже чух, че някъде в централна Африка са решили да се започне контролиран лов на слонове, защото и тяхната популация от много защита била нарастнала прекомерно.

Далеч съм от мисълта, че трябва да се процедира по подобен начин и с хората, но все пак нека не забравяме, че при човешката раса най-бързо се размножават най-примитивните и най-малко полезните за човечеството (справка - днешна Африка). И въпреки че официално "хуманните" и "цивилизовани" общества отричат всякакво насилствено регулиране на подобни популации, има доста основателни причини да се смятя, че СПИН е един от измислените "цивилизовани" начини за осъществяване на подобна регулация. Разбира се, човечеството днес не гледа с добро око на подобни действия, ако те се извършват официално. Ярък пример в това отношение беше именно Югославия, която опита насилствено да подтисне развитието на малцинствата, които бяха започнали да стават мнозинства.

Няма смислен отговор на въпроса какво може да се направи, за да няма държава Косово. Не съм дори сигурен, че простото отказване да й се признае независимостта, може да свърши някаква работа. Но едно е сигурно - че нейното съществуване е един трън, който току-що се заби в Балканите и който, ако не бъде изваден, ще доведе до много гнойни, или по-точно кървави процеси в средно и далечно бъдеще.
цитирай
54. kalinvv - номер 52 е чел много вестници
26.02.2008 18:03
Масово избиване на албанци е имало точно толкова, колкото е имало масово избиване на турци по време на възродителния процес. Наблизо сме все пак, не е нужно да четем западната преса, за да се информираме какво става там. Просто това е племе със стаден инстинкт, социално дълбоко изостанало и подвластно на неформални кланови структури, както циганите. Впрочем, оня се е казвал "ЙосиП БроЗ Тито, така е по Jугославски паспорт. Трудно ми е да коментирам при това положение компетентността на твоето мнение, след като можеш да допуснеш две грешки в едно име. Също така, по тази причина няма да коментирам и следващия номер, който ти ръкопляска на ерудицията.

@gantree не мога да разбера как точно може да правиш коментар, касаещ международната политика, като се опиташ да отделиш проблема "Косово" като някаква отделна вселена. Това не е Албания по времето на Енвер Ходжа, която наистина нямаше никакви връзки с останалия свят. Международната политика е система от скачени съдове. Албанците в Косово са обвързани с албанците в Македония, Балканите са общ котел. Това което става там не е трудно да стане и тук. Турция няма да влезе в ЕС, но пък в ЕС може да има нещо турско в себе си.
Когато през 1938г. великите сили притискат Чехословакия да отстъпи Судетската област, всички мислят, че това е в името на мира. Дори и до днес Европа не може да признае позорната си грешка си и приема, че войната е започнала една година по-късно с нападението над Полша - защото всъщност през 38-ма Европа се явява сътрудник на Хитлер, само "мир да има". Не може да коментираш международна политика като кон с капаци без да включиш историческия контекст, етно-културния бекграунд, поуките от миналото.
цитирай
55. gantree - @ thomas (коментар 54)
26.02.2008 19:49
Само не подхващай темата за "коренното население" на Косово, а и на Балканския полуостров въобще, защото не искам да те засягам отново, определяйки те за пореден втори път като невежа. Вече веднъж си ми казал, че не си виновен за невежеството си, и дай сега да не ти се налага да ми го казваш за втори път.

Специално заради тезата ти с индианците и "коренното население" потърсих, намерих и ти предоставям като информация около страница, страница и половина от лекциите по история на Византия на един от най-известните и уважавани български историци - Петър Мутафчиев. Без никакъв мой коментар ще ти го цитирам по-долу, пък ти почети, и гледай нещо да ти остане като спомен.
И така:


******

...
"... ... Вам навярно е известен възгледът, според който славяните са стари жители на Балканския полуостров - възглед, който ги идентифицира с древните тракийци и илири. Че в това схващане липсва всякаква критичност, че в него не се вземат предвид неопровержими исторически известия, днес не е нужно да се доказва. Схващанията за тъждеството на славяни и трако-илирийци се основават главно върху едно обстоятелство, което не е било достатъчно обяснено. Това е въпросът за старото население на полуострова. Ако славяните, запитват се привържениците на казаната теория, не са едно и също население с древните трако-илири, то какво е станало с последните в началото на Средните векове? Възможно ли е те да изчезнат напълно като народ, и може ли да се предположи, че славянското преселение е заварило балканските провинции съвсем обезлюдени?

Подобно предположение никой не би се осмелил да поддържа. Значителни остатъци от старите грецизирани или романизирани жители на полуострова несъмнено са били запазени. Тия от тях, които трябвало да заживеят в съседство със славяните по откритите полета, постепенно се претопили сред тях. По тоя начин в потомците на днешните славяни, населяващи полуострова, е минала много тракоилирийска кръв. Други от тях, изтласкани от равнините, са били принудени да потърсят убежище в мъчнодостъпните планински места и съобразно с новата обстановка да се предадат на пастирски живот. Техни остатъци и до днес са куцовласите или каракачаните. Те са потомци на романизираните траки. Числото на тия власи през Средните векове е било несравнимо по-голямо, но едни от тях през XII - XIII век прехвърлят Дунава, дето засилват създаващата се там влашка народност, а други постепенно се съсредоточават в планинската област на Южна Македония, дето и досега около планината Пинд се намира най-компактната влашка маса. От Югозападна Македония много от тия власи през Средните векове почват да наводняват Северна и Средна Гърция, дето под влияние на елинизацията загубват народността си и се превръщат в гърци. В по-ново време от тия куцовласи или цинцари са образувани гръцките ядра в Южа и Източна Македония - Вайганд, Аромяни. Остатък от старото население са и най-сетне днешните албанци, потомци на някогашните илири. С прииждането на славяните те били изтласкани от долините и полетата по западната част на полуострова, и принудени да се ограничат в тамошните планини, дето дълго време продължавали да живеят със скотовъдство. Плодородните ниски земи на Албания били заети от славяните, които се запазват като преобладаващо население там няколко века подред. Разпадането на Западното българско царство е предизвикало началото на обратен процес. Албанците започват да се свличат от планините и да изместват славянското население от заетите му поселища. Един път заели цяла Албания, тяхното движение се устремява на юг и запад. Още през XII век те се явяват в Тесалия и по-късно проникват в Средна Гърция и Пелопонес. И до днес цели села в околностите на древната Тива са чисто албански, а на албански говори и значителна част от населението на самия град Атина. ..."
...
...
*********

И така нататък, и така нататък, край на цитата.
Ако искаш да си направиш справка, цитатът е от Петър Мутафчиев, "Лекции по история на Византия", 1943 година, страници 232-233, първо издание през 1999 година, второ издание през 2006 година, съставител е дъщеря му, Вера Мутафчиева, издателство "Дамян Яков", а повече информация за последното издание има ето тук: http://knigabg.com/index.php?page=book&id=7469

Поздрави.
цитирай
56. thomas - :-)
26.02.2008 20:10
Сигурен съм, че по този път ще стигнеш и до динозаврите като коренно население на полуострова. Предлагам да не ходим толкова назад. Византийците, траките, римляните и македонците може и да са коренното население тук, само че днес просто ги няма, за да си обявят независимостта. Остава да го направим или ние, или онези, които искат нас да ни няма, а тях да ги има. Толкова е просто, защо не го разбираш?! Това са си етапи в едно състезание за оцеляване. Е не мога ли да съм на страната на тези, които все пак предпочитам да са ми съседи (колкото и да ми е трудно да реша кой ми е по-малко противен между албанци и сърби, все пак при сърбите има неща, заради които е по-добре да ги предпочетем).
цитирай
57. gantree - @ thomas
26.02.2008 20:24
Оценявам чувството ти за хумор. За втори път ми се случва.
Да, аз може и до динозаврите да стигна, ако се наложи, но не се налага, за щастие. Стигам само до седми век в текста на Мутафчиев, преди и по време на славянското заселване, за да ти покажа едно - че тезата ти за "коренното население" е погрешна. От своя страна, далеч съм от идеята да полагам право на албанците по тази линия към днешна дата - че са потомци на илирите от Античността и предшестват славяните по време. Далеч съм от тази идея, защото са безпредметни аргументите, които могат да се извадят от нея - минали са столетия оттогава досега. Добре е да знаеш обаче, че нямаш опора в историята, че албанците предхождат разселването на славянските племена, и да не го забравяш, ако изобщо все още има някаква тежест за теб тезата за "коренното население" след казаното от Мутафчиев.

А ако просто поради политически сантименти предпочиташ сръбската и руско-китайската гледна точка - тогава нямам нищо против, стига обаче да го заявиш открито, а не по заобиколни пътища.

Поздрави.
цитирай
58. karavelov - Напълно съм съгласен с теб gantree! ...
26.02.2008 20:42
Напълно съм съгласен с теб gantree! Това е правилната позиция, която би трябвало да бъде позиция и на българската държава! А и апропо. Аман от сърбомани!
цитирай
59. bilingual - Харесва ми заглавието на постинга
26.02.2008 20:46
макар че "независимостта" на Сърбия не трогна особено читателите, а това е доста интересен момент (с който аз лично признавам си не бях запозната). Цитатът на Мутафчиев, който приложихте е много на място.
цитирай
60. анонимен - Алеко за Томас - Не е необходимо да стигаме до динозаврите!
26.02.2008 21:19
Нито да се връщаме към Косовската битка - което си е пак горе-долу "динозавърско".
Томас, кога областта Косово е "приобщена" към Кралство Сърбия? Или как беше (се наричаше) - май Кралство на сърби, хървати и словенци. Чиято първа конституция дефинитивно декларира, че няма други народности на територията на кралството, освен тез трите.
От 1918г. до ден днешен са изминали едва 90 години.
Какви "динозаври", какви 5 лева в сравнение със сръбския блян по Косовската битка.
цитирай
61. thomas - Аз имам един въпрос към всички...
26.02.2008 21:49
Вие каква държава предпочитате да ви е съсед? Християнска или мюсюлманска? Зарежете ВСЯКАКВА история, мислете за бъдещето ни - не ни стига глобалното затопляне, егати! :-)
цитирай
62. анонимен - Алеко - Доста провокативен въпрос, драги Томас.
26.02.2008 22:20
Много меко казано. Нечестен и манипулативен е по-точното определение.
Ами да вземем за пример нашата история през последните 123 години:
- лято Господне 1885-то. При незачитане на всякакви международни договорености на велики и най-Велики сили, Княжество България обявява Съединение с Източна Румелия. Най-прогресивната Велика сила не признава Съединението и изтегля своите си поданници - офицери в току що създадената ни армия.
Наша (българска) наивност очаква военна интервенция от мюсюлманска Турция.
Да, ама не!
Нападението е от близката нам източно-православна Сърбия.
- Първата война е завършила с погром за България. Армията е разоръжена и забранена. И от югозападната ни граница навлиза редовна чужда армия, която окупира българска територия. И поради ли8псва на редовна българска армия, срещу нея се изправят селяни, бивши хайдути и гимназиални ученици.
Кои са тези мародери, дето вадят нож на "умряло" куче?
Мюсюлмани?
Не! Източно-православни гърци.
цитирай
63. анонимен - Алеко за kalinvv
26.02.2008 22:44
Кое е пропаганда? Сръбско-българската война?
Или навлизането на редовна гръцка армия през октомври 1925 в Петричка област. Или е пропаганда решението на ОН (мисля от 25 октомври 1925) Гърция да се изтегли от България и да плати за нанесените имуществени вреди 52 млн. лева?
Ако имаш някакви други факти, моля - споделяй. Ама не с намеци.
цитирай
64. gantree - @
26.02.2008 22:52
до karavelov и bilingual

Благодаря ви за думите. Каква ще бъде позицията на българската държава - тепърва ще видим това. По-важното лично за мен е такава да бъде нашата позиция, като позиция на свободни хора.

***

Привет, Алеко. Вече се чудех къде се изгуби :)

***

@ kalinvv
Калине, извинявай, че ти изтрих бурния коментар, но първо успокой топката, и след това заповядай отново. С това "айде стига ..." няма да се получи нищо конструктивно. Ако искаш да се караш на някого - моля те, нека да не бъде тук.
цитирай
65. gantree - @ thomas, коментар 62
26.02.2008 23:03
Какъв съсед ни е Косово, Томас? Ние нямаме обща граница с Косово. Долината на Прешево, мисля, е между нас и тях, а тя си остава в границите на Сърбия.

За религиите нали нямаше да си говорим, както се разбрахме в #44 и #46. А ако въпреки това си решил да заложиш на християнството за финал, имай предвид едно - че Господня е земята, и всичко, що я изпълва. На когото Бог иска, на него я дава. Вчера е била на сърбите, а днес е на албанците.
цитирай
66. kalinvv - Пропаганда
26.02.2008 23:11
Аз не твърдя, че е не е истина сръбско-българската война и прочее. Твърдя,че като комшии сме си забивали ножове в гърбва кой когато намери - както ще направим и ние сега, както го направихме като пуснахме американците да ги нападат през наша територия. Някой ден, ако имат възможност те ще си го върнат. За тях най гоемия компромат за нас е, че сме планирали с немците да им заличим държавицата и България и Хрватска да са комшии. Това май си е така. Има и две сръбски села, избити до крак от българска редовна армия през, 43-та след като със съдействиое на местните бива организирана много успешна партизанска акция срещу български казарми, при която загиват много наши войничета. Това е - просто на Балканите това са нормални взиамоотношения - държавите се дебнат да си забиват кинжала, а след това всяка страна пише своята половина от истината в учебниците си и надъхва децата. Не знам защо обаче в нашите учебници не пише, че исторически Белград и областта е български град, а сърбите тогава са обитавали Косово,когато там не е имало жив албанец. Не знам дали ще ми изтрият коментара, но това е истината.
Иначе не разбирам какво толкова бурно има в едно "айде стига", че да бъда трит. Не съм употребил нито един обиден епитет. В краен случай тонът миможе да се приеме за малко заядлив,но никого не съм обиждал.
цитирай
67. анонимен - @ 39. gantree
26.02.2008 23:16
Добре, приятелю, нека бъде само за Косово и за нищо друго. Ще ти го кажа директно, щом не можа да ме разбереш. Косовските албанци са просто едни сепаратисти, трафиканти на наркотици и оръжие и чиста проба престъпници и терористи. По политически причини те бяха и са подпомагани да отцепят тази територия от външни сили (НЯМА ДА КАЗВАМ КОИ, ЗАЩОТО ГОВОРИМ САМО ЗА КОСОВО!) под благовидния предлог за свобода и демокрация. Това обаче е само предлог, защото никой НЕ ГО ЕБЕ за свободата на албанците в Косово, за демократичните им права и т.н. Те просто бяха използвани за да се нанесе удар на Сърбия. Не защитавам сърбите, просто тук говорим за Косово и Сърбия.
Защо стана всичко това? Заради пари, приятелю и защото Сърбия няма удобно политическо управление.
Та за Ко-со-во. Албанците в Косово са просто едно малцинство в суверенна държава и като всяко едно малцинство (няма да споменавам други) те нямат никакво основание - юридическо, политическо, историческо, морелно ако щеш, да искат независимост и отделяне на територия на суверенна държава. Имат право най-много на автономия. Това, че са поискали независимост не значи абсолютно нищо в международния правен мир!
По-ясно няма как да ти го кажа. Ако ти все пак държиш на мнението си, че косовците имат право на независимост, то явно ти е платено или просто си един глупак (без извинение след като ме нарече идиот)

Хайде със здраве.
цитирай
68. анонимен - Не мога да разбера хора, като Томас и Калин.
26.02.2008 23:21
Макар и да се опитвам. И то много старателно.
- Говорят за Родопите и ни плашат.
Ами Западните Родопи са ми най-любимата планина. И заради красотите и заради хората. Независимо от вероизповеданието им. Пожелавам на всеки да е скъп гост на Джамал от Борино. В Родопите се чувствам човешки по-уютно, отколкото в старопланински села, славещи се като национална твърдина.
- говорят за албанците, досущ като сръбски простаци. Виждали ли са един "жив" албанец през живота си. Защото аз съм виждал. И то много на куп. В българския лагер в Радуша. И съм разговарял многочасово с военния лекар-психиатър, чиито задължения бяха да се грижи за психическото оздравяване на тези най-обикновени хорица. И съм се наслушал на разкази от него, дето няколко психотрилъра могат да захранят със сценарии.
цитирай
69. gantree - @ kalinvv
26.02.2008 23:24
Ето, виждаш ли, че можеш и спокойно да си кажеш думата?
Не разбирам защо се връщаш назад към историята. Аз лично се върнах съвсем закратко, заради тезата с "коренното население", но защо ти го правиш сега - не става ясно. Какво се опитваш да покажеш от историята?

В българските учебници пише за основаването на Белград. Пише, че е основан от княз Борис Първи, на мястото на разрушено селище от Античността, и т.н., виждал съм го това. И какво значение има това към днешна дата? Абсолютно никакво.
цитирай
70. kalinvv - Анонимен 69
26.02.2008 23:30
Има изветсна разлика между западните и източните Родопи. В западните Родопи и мюсюлманските райони в Пирин преобладават помаците - българоезично население. В източните Родопи са си чисти турци от векове наред, по-възрасните от които не разбират български.
Като познаваш помаци, понеже и аз познавам, само че не родопски, а пирински, питай ги като ходят на ангария в Гърция, какво мислят за албанците - там нашите помаци се засичат с албанци.
цитирай
71. gantree - до анонимен 39/68
26.02.2008 23:33
Благодаря, вече разбрах. Мога да ти кажа само едно - gezuar pavaresia :)
цитирай
72. thomas - @gantree (66)
26.02.2008 23:40
Още нямаме обща граница. Но един ден, ако албанците все така обичат САЩ, а сърбите продължават да палят посолства и да прекратяват дипломатически отношения... кой знае, кой знае! :-)
цитирай
73. gantree - @ thomas
26.02.2008 23:45
Ако си спомняш събитията от 1999 година, тогава няма как да не си запомнил, че АОК атакуваше и долината на Прешево, доста активно при това. Само че там селата са само сръбски, долината не е била част от Косово дори и по време на кратката им автономия, и това беше достатъчно на НАТО да наложи оставането й такава, каквато е - сръбска. Не бъди толкова черноглед. Малко справедливост няма да ти навреди. Долината на Прешево си е сръбска територия, и ще си остане в рамките на Сърбия.
цитирай
74. анонимен - Алеко за gantree
27.02.2008 00:00
Много се радвам на хора, които са прецизни (при фактите) върху това, което защитават.
(От къде го извади този албански??? -"gezuar pavaresia")
цитирай
75. gantree - @ Алеко
27.02.2008 00:05
Опитвам се да си защитавам шибаната позиция, приятелю. Та, затова така.
А за "gezuar pavaresia" - от Евронюз, откъде ... Означава "честита независимост", на албански. Цяла седмица да им гледаш видеопаузите "no comment", и ти ще го запомниш :)))
цитирай
76. анонимен - Алеко за gantree
27.02.2008 00:13
Радвам се, че хора които уважавам, са на същата тази "шибана" позиция. Като например ти, Радан и Иван Бедров. Това ми е достатъчно.
цитирай
77. анонимен - Сърбофили и ненормалници
27.02.2008 00:52
1970 година - минавах с влак през Белград. Бях сам в купето.Влязоха четирима мъже и сядайки ме попитаха какъв съм. Казах че съм българин. И тогава останах със зяпнала уста - и четиримата започнаха гръмогласно да ме псуват и обиждат по най- мръснишки начин, споменаваха майка ми, сестра ми и който друг се сетите, подходящ за "таковане". Отначало помислих,че става въпрос за грешка, след това бързо загрях, че единствената причина за за тяхната страстна шумотевица беше българския ми произход. Грабнах си торбичката, и разтреперан изчезнах от купето. Проклех ги, и в оня момент им пожелах всичко най-гадно.
Грях ми на душата, след доста години, когато у тях заваляха американските бомби, изпитах тихо чувство на удовлетворение. Даже на моменти се ядосвах, че не се стреля "по-точно". Малко нехуманно от моя страна, ама пък разтоварването от идиотския случай във влака беше облекчаващо. В действителност не им го желаех, само се чувствах "реванширан"..
Иначе в кафаните на столицата им ухаеше на чудесен кафеен аромат(тогава нашите "ухаеха" на пот), в "Робна куча" ухаеше на приятен парфюм, за което им завидях.....И имаха много стока и все по-хубава от нашта.
Азбучна истина е, че тези хора винаги са били възпитавани в омраза към българското, всеки ще извади примери от опита си при контакти с тях. През 2002 година минах с автобус през Сърбия. На сръбската граница граничните служители на братската православна страна ни свалиха всички от автобуса(жени, деца, възрастни хора), наредиха ни в една линия на метър един от друг с отворени куфари в краката. Минаха с кучета, които ровеха с муцунуте си в багажа ни.Гледаха на нас като на отрепки и ни подвикваха. Сравнявах положението ни с филмите за нациските канцентрационни лагери и нашите подобрени издания от Ловеч, Слънчев гряг и Скравена. Отново ги проклех и им пожелах все по-гадни неща.Обещах си повече да нямам никакъв допир с братята православни сърби и до ден днешен го спазвам като правило.
Днес вече започнах да се убеждавам, че клетвите ми хващат.....
А вие, сърбофили и други разни от славянските дъги и къси съединения - вървете по дяволите...
цитирай
78. анонимен - За да няма нападки-казвам се Рос...
27.02.2008 00:57
За да няма нападки-казвам се Росица,явно анонимните не са на почит.Доста мислих,четох и се чудих на всичко.Всеки има позиция и я защитава/което си е лично негово право/едни се съгласяват,други нападат,треди недопускат мнение различно от своето.Повече от ясно е ,че хората /мнозинството/са доста начетени и боравят с данни и ист.сведения,за това за тях няма да споря.Ама мисля ,че е доста...хм,крайно /да го кажа по-меко/да се твърди,че "Да отречеш правото на независимост на хората върху собствената им земя е неадекватно".Каква земя,какви хора и каква собственост?!?По тази логика всеки е свободен да претендира за земята на дядо си-много е повърхностно това мнение-лично за мен/и почти съм убедена че автора няма да го приеме като моя позиция/.Но все пак неможе да коментираш нещо толкова сериозно и да искаш да се гледа само едностранно,т.е. само за Косово и нищо друго.Тази ти логика много куца.Доказано е ,че всяко действие си има противодействие и от там последствие.Така че няма ,и да искам,да те разбера.От всичко написано разбрах ,че явно си се кефиш на косовари,албанци и др.и открито им симпатизираш.Абсолютно съм убедена че си нямал сериозни контакти с тях/аз съм имала и то от служебен характер/бих ти пожелала,а и на другите да не ви се налага да имате вземане даване с тях.Пълни глупости са ,че си били нормални хора-да нормални са в условия на бежански лагер,но до момента в който си стъпят на краката.От там на сетне тежко ви и горко/сигурно има и свестни хорица,ама тук- стадото има БЯЛА овца/Мисля ,че е недопустимо за мъж на твоите години да се изказва толкова по детски лековато за въпрос ,който ще е значим за децата му,да се позовава на първични мисли и чуства и да твърди че няма нищо лично,а да споменава"родово-фамилни основания ".При тези условия твърдението ти става твърде лично и губи силата на опитите ти да го обосновеш.Пожелавам ти искрено да се събудиш и да осъзнаеш,че си българин,славянин и мисля- християнин.За мен от там трябва да се водим-от съхранението на славянството и религията тук на балканите,а не от това кой ни е съсед,защото след години ще си искаме съседа ама няма да стане.
цитирай
79. анонимен - Само за допълнение
27.02.2008 01:04
искам да ви уточня ,че не съм сърбофилка или т.н.прави сте ,че и сърбите не са кой знае каква стока ,но това признание на Косово е съвсем отделно нещо,там за мен няма зачение дали сърби или др ще го владеят,само да не са албанци и подобни ислямисти и прочие.
цитирай
80. анонимен - Алеко за Росица
27.02.2008 01:30
Явно и двамата ще се събудим със същите си представи за света, каквито си ги имаме и преди лягане.
За това, че съм българин съм повече от сигурен. Така че, няма какво да се осъзнавам. Родословен факт - и туй то!. Ама нещо позива Ви за славянска солидарност не мога да го разбера. Бихте ли ми го разяснили?
Що така славяните украинци наричат руснаците - москали. А пък славяните руснаци наричат презрително украинците - хохли?
Защо славянска Русия не припозна поляците като славяни, а раздели Полша като владение с държавите на две германски племена?
Мога да продължа с въпроси и за други племена. Като германските, например. Нещо не мога да си спомня за историческяа любов между германци и французи. Че нали са едноплеменни? И т.н. и т.н.
По въпроса за обединението на славяните - четете най-добре Христо Ботев. Или Георги Сава Раковски. Може и към Левски да попогледнете. Ако Стефан Стамболов или Захари Стоянов не са Ви на сърце.
А за това кои народи са добри и кои лоши - не се правете на Господ, та да ги подреждате по рафтове.
цитирай
81. анонимен - Такова тедсногръдие, шовинизъм и прикрит комунистически дух!
27.02.2008 07:49
В чисто културно отношение от много отдавна "сръбско" е синоним на "циганско" за мен, а и предполагам, за доста от нас. Синоним на "циганско" не точно, ами на "мръсно", на съчетанието между мръсни и смърдящи човекоподобни, кирлива кръчма, евтина сливовица и пот."

КОЛКО ХОРА ПОЗНАВАШ ТА ТАКА ТВЪРДИШ? Егати, самочувствието!Самао заради това изказване, не вярвам ДСБ да те припознава като свой! Отврат!
На км далече си от интелекта на Бедров и радан...някой сравняваше постинга ти с техните! Повърхностно четене, повърхностен и охулителен постинг! Самонадеян и необразован сте, жалко за претенциите...
цитирай
82. thomas - Е сега стана страшно...
27.02.2008 08:18
Gantree най-редовно обвинява мен в комунизъм (включително и в този пост чух няколко пъти за руско-китайската си ориентация), сега пък в коментар 81 обвиниха него в "прикрит комунистически дух". Накъде отива светът! :-)
цитирай
83. dagma - не ми е ясно
27.02.2008 10:45
дали сърбите искат само земята на Косово без косоварите (които най-добре е да се експулсират или телата им да бъдат хвърлени в Дунав, ако може), или искат земята заедно с хората, които с пълно основание ги мразят и в червата си.
цитирай
84. gantree - @ dagma
27.02.2008 11:13
Не само за земята става дума в техните искания. Радикалната част от сърбите е на мнение, че Косово е "свещена сръбска земя", и независимо кои я обитават, те следва да бъдат подчинени на сръбска власт. Който от местните е против тази тяхна претенция, бива пращан "да си заминава", било в Албания, или в Македония, според случая. Паравоенните отряди на Аркан са правили точно това - спират пред къщата ти, и ти дават пет минути да се ометеш с цялата си фамилия на запад или на юг, накъдето ти видят очите. Отчитат автономията на областта в предишни години като ненужна и погрешна. Аргументите им са абсолютно несъстоятелни и неадекватни и днес, почти десет години по-късно. Нищо не са научили за това време.
цитирай
85. dagma - Е, тогава
27.02.2008 11:34
да затвърдим наученото:
Gezuar pavaresia!
цитирай
86. gantree - @ thomas
27.02.2008 11:35
Не съм те "обвинявал", Томас. Хайде, да оставим сърбите настрана, но личната ти позиция по въпроса с косовската независимост следва плътно позицията на Русия и Китай, на която вече се наслушахме в предостатъчна степен. Коментарът на анонимен 81 не заслужава никакво внимание, освен може би твоето.

Има само една дребна, почти символична неточност в казаното от Алеко по-горе, с което той направи коментираното от анонимен 81 сравнение - мнението на Иван Бедров изобщо не е чак толкова близко до моето. Мнението му е по-консенсусно и примирително, той смята, например, че "не са спазени правилата", и че "да, Сърбия е ощетена" в коментара си от 18 февруари, ето тук - http://ivanbedrov.blogspot.com/2008/02/blog-post_18.html
Моето мнение е много по-различно. Вече писах по-горе - към момента на обявяването на сръбската независимост от юни 2006 година Косово ФАКТИЧЕСКИ е със статут на международен протекторат, и е под управлението на ООН. Не е под сръбско управление - казвам това по отношение на коментара дали са "спазени правилата". Но сърбите не се интересуват от фактите. Те са в страната на чудесата и свещенодействията.
По въпроса с "ощетеността" пък съвсем не сме на едно мнение. Средно по около шест часа на ден няма електричество в Косово, а за средния доход на глава от населението беше коментирана из медиите сума около 25 - 30 щатски долара. Ако има ощетена някоя от двете страни, това без съмнение са косоварите. Оттам идва и твърдата им категоричност по отношение на пълната независимост от Сърбия.
цитирай
87. thomas - :-)
27.02.2008 11:46
И сега като цъфнат и вържат тия косовари... Как смяташ, че ще забогатеят? Като си сложат правителство, за което търговията с наркотици и проститутки ще бъде държавен приоритет, а печалбите от тези дейности ще отиват за повишаване на заплатите?!

Впрочем, учуден съм, че позицията ми била и на някой друг. Не съм ползвал външни източници, за да си я изградя - само наблюденията за това накъде се развива света през последните 20 години.
цитирай
88. gantree - анонимен 78
27.02.2008 12:03
Виждам един коментар, който съм пропуснал, поред 78. Мнението ми било крайно, защото по моята логика всеки е свободен да претендира за земята на дядо си, и тази моя логика била повърхностна. Нищо крайно не виждам обаче. Няма по-естестено нещо на света да претендираш за собствената си земя, за собствената земя на дядо си, и на дедите си въобще. Частна собственост се нарича това. Не претендират за собствеността си само хората от комунистките текезесета и колхози. Частната собственост е свещена, г-жо. Не знам защо наричате това "повърхностно". Може би аз не съм успял да обясня това разбираемо, тъй като съм си мислел, че то не се нуждае от обяснения и е по подразбиране.
Не ми се пише за основанията ми, въпреки които не изпитвам омраза към сърбите. Едната част от рода ми произхожда от Западните покрайнини, от градче на десетина километра отвъд браздата. Били са много богати хора, собственици на своя, частна и лична собственост в размер на стотици декари обработваеми ниви, поляни. В един момент през зимата на 1945 - 1946 година на дядо ми му се наложило посред нощ да събере каквото може да носи, и с жена си и четирите им деца по тъмно да преминат в България, като е трябвало да избягват пътищата заради патрулите на тогавашната УДБА, сръбската Държавна сигурност. Успял е, Бог да го прости, и е дошъл в София, при свой близък. Всичко, което са имали е останало там, и в момента е собственост на сръбската държава. Тук пък е имал неблагополучието да попадне на нашенските комунисти, което му е струвало около две години разкарване по лагери и затвори само защото е оттам, откъдето е. Роднините му, които са останали оттатък пък са имали един куп други проблеми, като в следващите години и други от тях минават отсам границата, изоставяйки там всичко, което имат. И така нататък, дълга история. Имам множество лични основания да ненавиждам всичко сръбско, но не изпитвам омраза към тях, или други такива емоции.

За съхранението на "славянството" - не знам какво предлагате. Сигурно искате да кажете нещо от рода да почнем да се множим избирателно, само славянин със славянка, или нещо подобно? Или пък да се измисли някакъв начин да се намали популацията на неславянските общности, това ли бихте предложила? Дайте идеи, пък ще видим :)
цитирай
89. thomas - :-)
27.02.2008 12:14
Това за селективното усилено размножаване и респективно за ограничаването на "по-нежеланите" общности, се обсъжда на масонски сбирки (и такива на ЦРУ, предполагам), но не е прилично за един блог...
цитирай
90. gantree - @ thomas 87
27.02.2008 12:14
След оборените аргументи само единия сарказъм ти е останал, като гледам :)) Не ги мисли косоварите, те ще се оправят. Водещите световни икономики вече признаха независимостта им. Ще има и сума ти донорски програми от ЕС, ако се вярва на някои днешни публикации и коментари по вестниците, така че - ще се оправят, не ги мисли.

За позицията ти - вече видях, че не си ползвал никакви, ама хич никакви източници, за да си я изградиш :) Аз винаги съм се учудвал на хората, които не ползват никакви източници за изграждане на мненията и позициите си. Не мога да си ги обясня тези хора, странни са ми. А че позицията ти съвпада с руската и китайската - това е видно и с просто око, независимо дали аз съм ти го казал като мое мнение или не. Не знам как става така, че ти съвпада позицията с тяхната. Сигурно по въздуха нещо ти идва от изток-североизток, знам ли :))
цитирай
91. gantree - @
27.02.2008 15:30
Един информативен и много интересен репортаж & коментар на Виолета Симеонова, кореспондент на "Дневник" от Белград:

http://dnevnik.bg/show/?storyid=463329
цитирай
92. kostadin - Re
27.02.2008 17:23
Не са виновни косоварите нито турците Печели биологичната популация способна да запълни по бързо някоя ниша.Българите станахме префинени -не можем да гледаме деца.Това ни е проблема.Этнос ,който не се размножава отмира.
цитирай
93. анонимен - Оф, така си и помислих, че ще стан...
27.02.2008 17:33
Оф,така си и помислих ,че ще стане!Доста се борих снощи със себеси-да пиша или не.Явно не е трябвало,защото останах неразбрана съвсем точно,или всъщност според мен -се акцентира в/у изказванията ми ,които не са толкова важни.Желанието ми бе да се погледнат нещата от чисто човешка точка ,без да се задълбава в политика и данни,да се помисли за последстията и прочие...ама ,на,нестана!Явно и аз имам вина че немога да ви обясня съвсем точно ,защото едно е да го кажеш,а друго да го обличаш в думи/винаги има място за 2-ри прочит от другите/Това неозначава ,че подкрепям мнението ти,напротив личното мое е абсолютна противоположност.Но нали за това сме свободни хора -да си имаме позиция по даден въпрос.В крайна сметка ти си прав за себе си ,а аз за мен.Мисля ,че няма смисъл и е безполезно да се оборва или разколебава другия.Само да допълня,че в никакъв случай не съм визирала"да се множим избирателно, само славянин със славянка, или да се измисли някакъв начин да се намали популацията на неславянските общности"-предложения няма да давам,тъй като нямам такива,а и дори не съм се замисляла за подобно нещо.А по повод частната собственост,немисля че би била достатъчно силен фактор за образуването на държава,извинявам се ама ми изглежда малко тъпо/сигурно ще се аргументираш с още други факти ,но точно тя няма значение-по твоята логика всяко едно малцинство ,в една държава,ако е централизирано в определена територия от нея,може да си поиска правото да създаде държава?!?/Мислех и да коментирам и др.изказване по повод мнението ми,но мога да кажа само,чев никакъв смисъл не се олицетворявам с Бог и колкото и невероятно да е за автора му съ запозната с произведенията и историята на изброените от него велики българи,чела съм достатъчно и все пак благодаря за съвета!Росица
цитирай
94. thomas - @Росица (93)
27.02.2008 18:06
Като си чела достатъчно, защо не си обърнала внимание как се пишат думи, които при теб изглеждат изписани така: себеси, немога, нестана, неозначава, немисля. Явно не си наблюдавала и къде трябва да се слагат интервали около препинателните знаци, какви символи се използват за скоби и какво ли още не... Повярвай ми, обличането в думи си е важно нещо, а е много важно и тези думи да са правилни и ритмично подредени. Това, което сега ни сервира, беше една абсолютна мъка за възприемане...
цитирай
95. gantree - до Росица
27.02.2008 19:31
Не виждам какво толкова съм пропуснал или подминал от мнението Ви, Росица. Коментирала сте в основни линии няколко неща:

• "логиката" за земята, която се оспорва от сърбите тъкмо по отношение на собствеността - не била косовска, сръбска била и т.н.;
• забележката Ви за личните ми основания;
• съветът Ви откъде "трябва да се водим" и този за "съхранението на славянството";


Не виждам нещо съществено да съм пропуснал. Не съм коментирал абсолютната Ви убеденост в това, че съм нямал контакти с албанци - за какво да я коментирам тази абсолютна убеденост? Изобщо не се познаваме дори, но Вие сте абсолютно убедена аз какви контакти съм имал и съм нямал - ми добре, да сте жива и здрава.

Да се погледнели нещата от чисто човешка гледна точка, искате в следващия си коментар 93. Ми добре, погледнете ги чисто човешки, и ще видите как ще Ви допадне прясно обявената независимост на Косово. Алтернативата на тази независимост вече я гледахме чисто по човешки, и освен на сърбите и руснаците, не виждам да е харесала някому.

Дали ми подкрепяте мнението или не - това няма особено значение за мен. Разбира се, много бих се радвал, че попадам на съмишленик, но и да не попадна, няма да се свърши света. Като Ви гледам немарливото отношение към писането, отношението Ви към текста като писано слово, и се сещам за нещо, което бях гледал някъде си, в някакъв филм-приказка - един безписмен варварин задава въпрос на един грамотен и цивилизован чужденец "- Можеш ли да рисуваш звуци?". Звучи малко неясно на пръв поглед, но подтекстът е "грамотен ли си, и можеш ли да пишеш". Да рисуваш звуци - вижте колко очарователно звучи, за разлика от Вашия случай, в който текстът Ви е като обикновена цапаница.

Не знам какво сте "визирала" със съветите си да се "съхранява славянството". От втори прочит също нищо не се разбира. Сигурно и Вие не знаете какво сте имала предвид.
цитирай
96. zoorry - Хелло!
27.02.2008 21:29
http://www.grani.ru/opinion/m.133666.html
цитирай
97. kalinvv - Ти си просто типичен костовист
27.02.2008 21:39
Така се държат партийци, които на единадесети ноември са станали десни, но това си е просто предислоциран комунистически манталитет. Чистиш мненията ми, в които сравнявам това,което става в Косово с неща, които може на същото, даже и по-голямо основание да стане у нас. В нито едно изтрито мое мнение, не съм наричал никого от опонентите си с обидни думи. Просто не виждам смисъл от дискусията при това положение. Всеки прави избор как дамодерира блога си,но аз например,макар че много рядко пиша, никога не съм трил коментар в блога ми, но то е въпрос на манталитет все пак- аз не съм нито комунист, нито предислоциран комунист-костовист.
цитирай
98. анонимен - Да се
28.02.2008 00:08
коментира текст на автора е въпрос на душевна хигиена. Явно, мнозинството я няма.Трагедия.
цитирай
99. gantree - @ kalinvv
28.02.2008 07:50
Калине, "чистя" всичко, което е за почистване, не ми се сърди. В конкретният случай беше нещо, адресирано към друг от участниците в разговора, по памет анонимен 77. На мен можеш да ми кажеш всичко, или почти, но не бива да нападаш другите посетители по начина, по който го правиш. Към посетителите тук трябва да има нормално отношение. Не ми се сърди, и се опитай най-сетне да го разбереш. И без това половин ден ни отне да се разберем, че темата тук е за Косово, а не за Корсика, Родопите и Източен Тимор.
цитирай
100. flyco - Севернокипърска турска република
28.02.2008 16:38
Ган, какво мислиш за "де факто" съществуващата Севернокипърска турска република? Да вземем да я признаем, а? Като гледам едва ли ще оспорим с нещо доводите ти относно Косово. А за Кюрдистан какво ще кажеш? Вероятно, че това са други теми. Може би, зависи как искаш да ги погледнеш, но ако твърдиш че нямат нищо общо значи бягаш от проблема.
Едно време как са се създавали държавите - по закона на силата, който устиска той има, който не може - пада под робство или приема асимилационната политика на нашественика. Така е било, в главите на албанците от Косово може би продължава да е така. Само че днес нещата са много много по-различни. Какво наложи създаването на ООН и Съвета за сигурност? Ами ако Югославия беше ядрена държава и целият и арсенал по някаква тъпа случайност беше разположен в някой косовски погреб, тогава? Днес силата не трябва да се мери на бойното поле, защото такова няма. На глобализацията може би това е една от хубавите и черти, че превръща света в едно общо място за живеене и днес всички са съседи. Отговорността става по-голяма, малко е трудно да си заровиш главата в пясъка и да кажеш, че не ти пука - да се оправят. "Оправянето" става с преговори. Преговорите се водят с думи. Нито сърбите нито албанците са толкова големи за да налагат на целия свят проблемите си като дневен ред. Длъжни са да го разберат и да се съобразят. Не одобрявам самопровъзгласяването на независимост днес без санкция на ООН и на Съвета за сигурност. Не одобрявам и пасивната роля на тези организации в проблема досега.
Къде сме ние ли? Прекалено близо е отговора, лошото е че за да стигнем до Виена пак трябва да минем през Белград. Според мен трябва да съдействаме за нормализиране на напрежението в района. Нищо чудно на 100км от София да се появи една нова "ивица Газа" в лицето на Косовска Митровица. България е длъжна да направи всичко за да не се случи този грозен сценарий, иначе ще останем в задния двор на Европа.
цитирай
101. gantree - @ flyco
28.02.2008 23:45
Привет, flyco.
Мисля, че вече коментирах тази страна на въпроса по-горе. Макар и не толкова изчерпателно. Ще продължа темата, главно заради аргументите по нея, които се казаха. Много по-лесно би ми било да ти отговоря от чисто религиозна гледна точка, тъй като там отоворът няма никаква цветност, но може и да не ме разбереш. Затова няма да го правя, по лесния начин. Ще продължа темата, благодатна е за множество мнения, и се коментира по медиите твърде повърхностно. Дотогава погледни, ако ти се занимава, по-нагоре, където писах отчасти, а ако не - виж им щастието от независимостта, в Youtube е пълно с такива записи. Виж ги колко са щастливи, и сигурно ще ги разбереш. И ще признаеш правото им на щастие.
цитирай
102. flyco - @ gantree
29.02.2008 09:35
Право на щастие има всеки, но аз съм твърдо против то да е за сметка на някой друг. В случая това е за сметка на сърбите като общност и конкретно на тези в Косово. Четох горните коментари, видях че конкретизираш темата единствено до Косово и вероятно приемаш това за частен случай. Това си е твоя позиция, вероятно имаш някакви конкретни доводи, които могат да я защитят като такава. За съжаление аз не видях какво точно те кара да мислиш, че Косово е частен случай. Ако го приемаш за такъв, бих искал да разбера защо. Според мен не е. Между другото в официалната позиция на правителството също присъства подразбирането за "частен случай". Него го разбирам, там нещата са официални и крайната позиция не е приоритет на слабите, но тук?
Това, от което се притеснявам е бъдещето на региона. Някой горе го беше написал, да ме прости, че не му помня ника. Кой е казал, че границите на "Новообразуваната държава Косово" трябва да се припокриват с границите на историческата област "Косово"? Според мен този въпрос трябва да се разгледа на най-високо международно равнище и от там би следвало да се получи разрешаване на проблема със щастието и нещастието, за което първо стана дума. По думите на Бисмарк "Събрали сме се тук за да запазим световния мир, а не да осигурим щастието на българите", може да не съм съвсем точен в цитата. Смятам, че препратката е на място, защото съм убеден, че "Косово" не е частен случай. Важно е само какъв ще е крайният резултат, защото той винаги ще се използва като довод след като вече го има, независимо дали в една декларация е записан като частен случай или не. В момента косовските албанци получават 100%. Никой никъде не получава 100% и това трябва да им се обясни. Ние сме го разбрали с цената на три национални катастрофи, сърбите го разбират в момента, албанците са осъдени да го преживеят в бъдеще ако не им се изясни днес. Ако това беше въпрос само вътрешен за конкретната нация проблемът не би бил толкова опасен. Там е въпросът обаче, че не е.
цитирай
103. анонимен - Edno vijdane na STB
29.02.2008 12:07
Трудно се спори, когато темата се отвлича към един широк кръг от въпроси, някои от които нямат никакво отношение към темата.
Но от прочетеното и думите на някои участници, съм доста учуден и отделни изрази, които ми направиха впечатление.
Някой в самото начало употреби думите "гордия и гостоприемен" сръбски народ. Други пишат за личните си впечатления, а те са доста различни, направо негативни и не отговарят на тези определения!
Показателно е, че никой от защитниците на сръбската кауза не си служи с лични впечатления. ..... Ясно е , че някои хора не могат да различат гордост от шовинизъм и възпитано арогантно чувство за превъзходство. За гостоприемност не знам, но защо ли нашата емиграция преди Освобождението е съсредоточена във Влашко? Защо дори когато се сформира Легията на Раковски и мнозина българи загиват за независимостта на Сърбия, в сръбската преса се срещат само определения за страхливост и вина на българите, които са хвърлени на най опасния участък в атаката. Легията е разпусната за да се удовлетвори и общественото мнение и да се оправдае неуспеха. Интересно как също такива доброволци и хъшове след това в състава на Опълчението печелят битки с дух и са гордост за командирите им – военни с доста опит в предишни войни…… Толкоз за гостоприемството и благодарността. Чувството на фалшиво превъзходство е винаги обект на вътрешно удовлетворение и „гордост” у проявяващия го, но и оставя дълбока обида у тези към които е проявено.
А то – арогантно показваното чувство за превъзходство не е само към българите, то е към всички, с които те се срещат и съжителстват. За жалост и моите впечатления не са блестящи ………… Разбира се, че има и културна Сърбия, не отстъпваща на никоя балканска страна, но на показ и за обич у нас бе винаги лансирана винаги онази чалгаджийската и патриотарска страна. То точно кръчмарското, просташко и чалгаджийско бе средство за печелене на симпатии у нас. Лепа Брена , а не Иво Анджич бе ключовото име за сръбско /СФРЮ/.Отношението на сърбите като доминираща нация в СФРЮ беше на превъзходство и арогантно към другите нации. Особено към албанците и дори към македонците. Виждал съм го.
Да се учудваме ли тогава ,че се е създало трайно негативно отношение и омраза между двата етноса. Сигурен съм, че при войната е имало прочистване и от страна на албанците. Защото един път развързано насилието е двустранно. Нека не забравяме възторжено бабаитските репортажи и снимки с отрядите на Аркан, които се препечатваха дори в нашата преса.
Е как при такова трайно отношение, за какви права над земята Косово има смисъл да говорим и да спорим? Възстановяване на сръбски суверенитет ще означава , насилие и чистка на албанците. Което стана. Измъкването на Косово от сръбска е същото. Което стана. Тогава има ли смисъл да де се връщат нещата в началната точка за да се почне насилието отново?
За да се случи това не са виновни нито САЩ нито ЕС, нито РФ. Виновни са си сърбите сами. И няма просто няма начин да се върнат нещата обратно. Както ние не можем си върнем „Волжска България”. Гърците- Константинопол, Турците - Сирия, Италианците – Галия и Иберия……
Противниците на независимо Косово сочат опасността от аналогии в България, Тимор, и ….. Но защо никой не посочи или НЕ СЕ ЧУ ДУМА за такава опасност в Швейцария. Един от четирите етноса да поиска отделяне? Или в Швеция и Финландия та и там има области по големи от Косово , компактно населени с лапонци. Причината е отношението на единия етнос към другия. Не толкова и различната религия, а отношението . В Швейцария са протестанти и католици но никога никой не е хвърлил камък към другите, а в Обединеното Кралство се бият от векове!
Ако виждащите потенциални конфликти, погледнеха нещата така, а не през призмата на политическите си пристрастия Русия – САЩ, „братски и православни” и ”мусюлмани” (или подсъзнателно леви и десни) сигурно биха се замислили как трябва да се държат, за да не се повтаря това. Сигурно нямаше да се страхуват от независимо Косово. Защото независимост се иска там където един народ е подтиснат и зависим!
цитирай
104. thomas - Хаха
29.02.2008 12:36
Е ако ми кажеш как успя да асоциираш православни и мюсюлмани с леви и десни - ще черпя! ;-) Какво им е дясното на мюсюлманите? Това, че Буш ги подкрепя ли? Ами той може и да подкрепя албанците, ама с иракчаните изобщо не е на същата позиция :-)

Лошо за сърбите винаги може да се каже. Обаче защо някой не опита вместо това да каже нещо хубаво за албанците, а?
цитирай
105. gantree - @ flyco
29.02.2008 12:38
Всеки отделен случай е частен, Флайко. Не се оставяй да те заблуждават в обратното разните привърженици на прекомерния колективизъм. Не можеш да откажеш да хлапето си шоколад с аргумента, че стотици хиляди деца по света гладуват. Не можеш да откажеш да признаеш правото на косоварите сами да устроят живота и щастието си с мотива, че и в Източен Тимор и Баския трябва да се разреши същото. Именно тук е и глупавото на тази всеобемаща позиция на руснаците в опитите им да се изкарат по- сърби и от сърбите - щом вие признавате Косово, тогава ние ще признаем Абхазия и Южна Осетия. Но за Чечня си мълчат, разбира се. Там всичко е сринато, смачкано и под големия руски "килим" насметено.

Съжалявам, че не си успял да видиш защо всеки отделен случай е "частен" по същество. Всеки отделен случай именно поради своята отделеност се разглежда напълно независимо и от Съвета за сигурност на ООН, ако си обърнал внимание. Общовалидни са идеите, принципите, но не и решенията. Опитите да се наложи всеобща мярка за справедливост ще останат безуспешни още столетия напред.

За границите пишеш. Доколкото знам, в планът "Ахтисаари" тези неща са подробно описани, вкл. с ясната забрана областта да се обединява с Албания в бъдеще.

По отношение думите на Бисмарк, които споменаваш, ми идва наум да отвърна с думите на Мустафа Кемал, с които той оборва "железните" аргументи на шейх-ул-исляма против детронирането на султана в края на 1922-ра и против обявяването на турския суверенитет и независимост, които те извеждат от историята си по отношение неделимостта на султаната и халифата, тоест - неделимостта между светската и на религиозната власти. Опонентите му се връщат във фактите чак до поемането на халифата от Абасидите през 1258 и предаването му на султан Селим през 1517 година, при което Мустафа Кемал побеснява, скача на трибуната на Националното им събрание по време на тази дискусия и им отговаря: "- Уважаеми господа, аз вече казах - никой никому не дава суверенитет и султанат, понеже може да се докаже научно, че трябва да бъде така. Нито пък с дискусия или с дебат. Суверенитетът и султанатът се вземат със сила и мощ, с насилие, ако потрябва. Със сила са взели суверенитета и султаната над турската нация синовете на Осман, и в продължение на шест века са поддържали тази узурпация. Сега турската нация въстана, спря тези разбойници и действено взе в свои ръце суверенитета и султаната. Ако тази комисия, Националното събрание и всеки друг може да разгледа съвсем естествено този случай, тогава, мисля, ще се съгласите с мен. Ако ли не, то истината все пак ще се наложи, но някои глави може и да се катурнат." Тези негови думи са напълно достатъчни, за да вразумят всички негови опоненти. Косовските албанци, разбира се, са много, много далеч от подобен начин на вразумяване. За разлика от сърбите, които сигурно и себе си изумяват с агресивността си.
цитирай
106. gantree - @ СТБ коментар 104
29.02.2008 12:51
Привет :)) Много ти благодаря за коментара.
цитирай
107. thomas - Уф, че мирише...
29.02.2008 13:25
Сигурно едно време и за България е пишело, че няма право да се обединява с Източна Румелия. Ти разреши на албанците да имат още една държава, пък после ходи им забранявай да си я обединяват с другата... Пусни прасе под одър, както се казваше в онази народна мъдрост. Имаше и по-нецензурен вариант по-късно за Иванчо и Марийка и онова, дето нямало рамене.

И след като планетата ни е една, не може да има частни случаи. Да не говорим, че днес планетата става все "по-малка" поради комуникациите и всичко, което се случи някъде, може да получи отражение на другия край на света за отрицателно време. Да не говорим за това колко е непоследователна позицията на великите сили, които смачкват или подкрепят когато когото си решат не в зависимост от това колко е цивилизован и какво може да даде на света, ако получи тяхната подкрепа, а само базирано на свои мръсни интереси. САЩ се разбират с мюсюлманите в Саудитска Арабия, подкрепят и Саддам, но после го убиват и му съсипват държавата, подкрепят Осама бен Ладен, когато се бори с руснаците, но после им става най-лютия враг и дори си патят от него (може би). Сега подкрепят Албания, която иска експанзия върху земите на Югославия. Защо? Ами защото сърбите се разбират с руснаците, пък руснаците са им органически противни и използват всеки шанс да им пречат. Това, и само това, е причината да се обяви независимост в Косово. Това племе, което разбира главно от наркотрафик, проституция и други видове бандитизъм, няма потенциала да има и управлява своя държава. Камо ли по начин, който да донесе нещо добро на световната общественост. Съмнявам се американците да не знаят това. Просто имат някакъв интерес - може би да си направят там бази, с които пак да дразнят руснаците, може би нещо, за което още не се сещаме.
цитирай
108. gantree - @ thomas
29.02.2008 14:03
Една от любимите ми е темата за наркотрафиците и наркобосовете, Томас. Аз, разбира се, знам, че ти визираш Косово, но незнаещите може да се объркат, и да си помислят, че пишейки за наркобанди и наркобосове имаш предвид Сърбия, с Будимир Куойвич, Душан Спасоевич и как беше оня там, Миодраг Легия, от Земунския "клан", които дори министър-председателя на страната си, Зоран Джинджич, убиха. Като куче го застреляха, собствения си министър-председател. Само за да не им спре бизнеса с наркотици, оръжие и проститутки. А ти, при всичкото това чудо сръбско, си седнал да пишеш тук за някакъв си уж косовски бандитизъм и наркотрафици. Моля те, несериозно е. Намери някакъв друг, по-убедителен аргумент, вместо илюзорната сръбска "борба" с наркотрафиците и наркобосовете.
цитирай
109. thomas - Всяко стадо си има мърша...
29.02.2008 14:10
Ние също не сме по-добри, ако говорим за броя застреляни, нали? Абе всъщност, ако се замисля, може да сме не по-лоши и в наркотрафика и търговията с проститутки и изобщо да си прав за всичко ;-) Но все пак съгласи се, че е важно и какъв процент от населението се занимава с това и дали подобни дейности не са единствен двигател на "икономиката" на една страна...
цитирай
110. gantree - @ thomas
29.02.2008 14:25
Не, аз вече почнах да се забавлявам, особено с темата за наркотиците, която се прикачва към косоварите от страна на сърби и руснаци. Не знам чия "трева" е по-качествена - сръбската или доскорошната сръбска :)))

Разговорът ни вече става леко комичен с такива аргументи, при които сърбите са едва ли не борци с наркотрафиците. Земунските наркотрафиканти вече се изживяват като нещо от рода на DEA :))) Не знам защо го възприемаш сериозно и безрезервно този абсурден сръбски аргумент с наркотиците - в крайна сметка Косово вече е независимо, и би било напълно нормално най-сетне да скъса с тези приоритетно сръбски занимания.
цитирай
111. flyco - @ gantree
29.02.2008 14:50
"Обществото на народите функционира като правителство на правителствата, като разрешава спорове между отделните държави по открит и правно ориентиран начин. " Такава е идеята, Кемал Ататюрк явно не я е възприел поради липсата на традиция и авторитет в нея през 1922. Само след 13г Хитлер идва на власт в Германия и се пробва да продължи с управлението на силата. СССР също се пробваха със сила, сега и САЩ се опитват, макар те да са най-беззъбия вариант спрямо изброените предишни. През всичките тези години обществата са се развивали и трупали опит, който днес изкристализира в преговорите. Защото много, ама наистина много повече хора знаят какво може да се случи ако няма преговори, ако силата е правоопределяща. Не споря с теб. Примери могат да се извадят винаги точно такива каквито са необходими. С ваденето на примери нищо няма да се постигне. Имах предвид не присъединяването на "Косово" към Албания, а разделяне на областта Косово между Сърбия и новообразуваната национална държава Косово. Разделяне без анклави по възможност с минимално преселване на население. Косовска Митровица сащо може да бъде разделена с междудържавна граница. Примери няма да давам и сам можеш да ги намериш. Това не е нещо ново. В плана на Ахтисаари пише ли нещо за границите на новата държава, на какъв принцип тези граници са определени?
цитирай
112. gantree - @ flyco
29.02.2008 15:20
Границите са старите административни граници на областта.
Ако искаш, погледни тук за повече инфо
http://www.newkosovareport.com

а за границите (с текст на сръбски) тук
http://www.visitkosova.org/serbian/interaktivnaharta.htm

Тези сръбски "протести" също са много забавни :))
http://www.youtube.com/watch?v=W8x21DUxhVo
http://www.youtube.com/watch?v=urfs2UTFbSo
цитирай
113. flyco - @ gantree
29.02.2008 15:41
Знам какви са границите на историческата и административна сръбска област. Питах те да не би случайно да знаеш ЗАЩО те трябва да бъдат и граници на новообразуващата се държава Косово.
Поздрави на СТБ!
цитирай
114. gantree - @ flyco
29.02.2008 15:54
Тц, попита ме "на какъв принцип са определени" - на принципа на старите административни граници на областта. Защо е трябвало да се ползват старите административни граници от времето на автономията - не знам, но ми се струва логично и справедливо. Е, наистина, можеше и малко по- на север да си драснат някоя и друга чертичка, но хайде, нека и за сърбите да остане нещо :))

Като всеки обикновен човек и аз не съм запознат в детайли със съдържанието на плана "Ахтисаари". Живот и здраве, ще ни станат известни и детайлите с течение на времето.
цитирай
115. анонимен - Сръбската ракия е по-хубава от н...
02.03.2008 01:58
Сръбската ракия е по-хубава от нашата. Градовете и селата им са чисти. Боклукът се събира. Нямат дупки по тротоарите. Келнерите са учтиви. Жените им не се обличат неприлично. Колите спират на пешеходните пътеки.
цитирай
116. jesusbg - я, този
02.03.2008 13:27
анонимен ми прилича на българохулителя artanis :-D
цитирай
117. анонимен - black swans
06.03.2008 00:26
Ган, поздравления за изразената и защитена позиция.
--
Оставам с впечатлението, че мнозина нашенци изпитват неистовото желание Родопите (без значение какво имат предвид "Родопите") да тръгнат да "обявяват независимост", та да кажат - ето, видяхте ли. Това издава нездрав страх и комплекси някакви. Които страхове и комплекси, впрочем, винаги биват надушвани от отсрещния и се превръщат в негов най-силен коз.
Косово "люлка на сръбската държавност"... Айде бе.
И ако тази масова невменяемост продължава да ги мори бракята, ще вземат да се съберат сите най-накрая, под кривата шумадийска круша - тъй както е предречено....
цитирай
118. анонимен - Иван Денисович
07.03.2008 15:30
Не може проблемите на Балканите,съэдадени от сталин,г.димитров и тито да бъдат разрешени от путин,гоце и милошевич например.Сърбите вече съжаляват,че тръгнаха след слобо, все повече българи разбират на къде ги води гоце,а за руснаците или добро или нищо...Така че,да правиме сравнения между народи и етноси и да търсиме вина у тях е глупаво.По света има достатъчно много места ,където безпроблемно живеят наглед много по-несъвместими раси и религии.Но няма такива управляващи!!!
цитирай
119. анонимен - малко факти, малко коментар!
17.03.2008 15:41
Закъснял коментар е моят! Но не мога да се въздържа - заради предисторията, за която никой не говори.

"Независимостта" на Косово си има предистория. От Косово започна разпадането на Югославия. И от Милошевич, който през 1989, отне правата на косовските албанци, предоставени им с конституциите на Югославия от 1946 и 1974, както и от началото на 80-те години (ако не се лъжа). За съжаление, поради незнание или поради други причини, във всички материали за разпадането на Югославия се пропуска този факт, както и това, че нито Словения, нито Хърватия имаха първоначално намерение да се отделят абсолютно. Както и да е! Сърбите няма да преживеят Косово, докато не приемат факта, че изгубиха Косово заради подкрепата си за Милошевич и военните му кампании в продължение на години.

Мога само да кажа, че като българин разбирам сърбите. В крайна, сметка, ако на Балканите има ощетена от Запада държава - то това е България, която загуби етнически български територии, отнети след Освобождението заради чужди интереси. Част от тези територии бяха в Югославия и бяха населени с българи:)...

А колкото до САЩ и ЕС - то те имат вина за това, че през 1991 признаха Милошевич за партньор - бил политик с талант, който декларира воля за преговори... Фатална грешка, която "оправяха" с бомби през 1999 - срам. А сега и с признаването на независимостта на Косово.

И накрая, не разбирам, защо всички повтарят като ехо това, което чуват и четат по медиите и в интернет. Хора, знаете ли изобщо къде на картата се намира Абхазия, например... По-добре почетете малко за един конфликт в Западна Европа - единственият, с който евентуално бихте могли да сравните Косово. Северна Ирландия. Само евентуално може да ги сравните - ако добре познавате историята и на двете провинции:). И тогава ще разберете разликата - какво е кървав конфликт в демократична държава, и какво в пост-комунистическа. И в двата случая няма решение, но в единия не избиват стотици хиляди за 2-3 години, а за столетие, да речем:).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641615
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930