Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2007 00:31 - Fugitives
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 3411 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
     Първите двайсет издирвани лица от "Most Wanted Terrorists" в страницата на ФБР са мюсюлмани. Едва двайсет и първият е филипинец, Isnilon Totoni Hapilon, от организацията Абу Саяф (ASG). Наградата за него е пет милиона долара. Вторият в "Most Wanted" лично за мен се оказа напълно неизвестен, някой си Adam Yahiye Gadahn, роден в САЩ и издирван "за измяна и материална подкрепа на Ал Кайда". Евтин е, само за един милион долара.

     Третият е саудитец, Абделкарим ал Насер, издирван за нападението на базата в Дахран, Саудитска Арабия, от 25 юни 1996 г. Жертвите му са много - 19 убити и около 400 ранени американски войници; а цената му е само пет милиона долара. Четвъртият е египтянин, Абдуллах едикойси, издирван за нападенията срещу двете американски посолства в Кения и Танзания през август 1998 година; само пет милиона долара. Петият грозник ... него всички го познаваме - Айман ал Зауахири, двайсет и пет милиона долара. Колкото за всички от първата петица. А шестият борец срещу империализЪма е ливанец, от Хизбулла, Али Атва; пет милиона долара и за него. 

     Опс, грешка - ал Зауахири струва колкото първият - Осама. Шейсет и един милиона долара само за първата петица.

     Както и да е. Общо на около 136 милиона долара възлизат наградите за първите двайсет съвременни борци срещу "капитализЪма и империализЪма" в "Most Wanted" на ФБР. Муамар Кадафи, Уго Чавес и Фидел Кастро не струват пукната пара, и не се издирват в момента. Махмуд Ахмадинеджад, Владимир Путин и Георги Първанов - също, за съжаление.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vilas - @svoboda64
29.07.2007 10:03
За пари, че за какво друго...
цитирай
2. gantree -
29.07.2007 10:31
добро утро и на двама ви;
обобщено казано, според вас ФБР издирва тези хора, за да им вземе парите, и всичко онова, в което ги обвинява е невярно, тъй като, нали, "... въобще не става въпрос за тероризъм и защита на други човешки права".
хубаво е, все пак, че в тази гледна точка няма излишни претенции за интелигентност;
цитирай
3. gantree - до svoboda64
29.07.2007 11:48
не, не, няма никакво заяждане; нали тъкмо това писах и аз - "хубаво е, все пак";
не знам за какво мое "минаване напряко от ФБР към ЦРУ" става дума; не съм минавал, нито напряко, нито наопаки, кълна се;
ще бъда много благодарен, ако си развиете малко по-ясно и по-подробно тезата за парите, към която очевидно повече Ви влече; дотук разбрах, както вече стана ясно, че според Вас ФБР издирва тези хора, за да им вземе парите;
и така ... ?
цитирай
4. gantree - до svoboda64 (2):
29.07.2007 13:31
така не става, г-жо Свобода

така - със страхливост & лични съобщения - няма никакъв начин да оставите каквито и да било шансове на мнението си в бъдеще, било тук или другаде;
предпочитам да изчакам да се върнете в разговора, вместо да Ви връщам лично съобщение в отговор;

поздрави
цитирай
5. teodordetchev - Здравей gantree :-)))
30.07.2007 10:06
Само едно малко уточнение. Пишеш:
"Първите двайсет издирвани лица от "Most Wanted Terrorists" в страницата на ФБР са мюсюлмани. Едва двайсет и първият е филипинец, Isnilon Totoni Hapilon, от организацията Абу Саяф (ASG). Наградата за него е пет милиона долара".
"Добрият човек от Абу Саяф" също е мюсюлманин, нищо че по народност е филипинец. Народност "мюсюлманин" имаше само при Тито, измислена заради босненските мохамедани, но случаят тук не е такъв. Всъщност, на Филипините преобладава католицизмът, но в южната част на архипелага има едно мюсюлманско малцинство, върху което се опитва да паразитира "Абу Саяф". Това, че цялата "топ листа" на най-търсените терористи са мюсюлмани не може да учуди никого. Друг е въпросът, че най-вероятно няма да открием в списъка представител на най-многобройната мюсюлманска нация в света - индонезийците.
Интересно е да се отбележи също така, че в България, всички случаи на разпространение на радикални идеи - примерно трагикомичната история със структурата "Халифат", са регистрирани не сред българските турци, а сред ромите и сред българите мохамедани - т.е. сред общности, които или са изолирани в някакъв смисъл или са маргинализирани. Аз не съм защитник на "универсалното" обясняване на тероризма само и единиствено и на всяка цена със "социални аргументи". Напротив, смятам, че картината е много по-сложна и че някои от най-истинските мотиви на терористите дори се премълчават умишлено. Така например, можем да сме сигурни, че Бин Ладен и близкото му обкръжение са спечелили огромни суми от чисто борсови спекулации, имайки предварителна "инсайдърска" "борсова" информация - че "Близнаците" ще бъдат съборени, а от там фондовата борса ще бъде спряна, акциите на авиокомпанвиите ще се сринат, а тези на железопътните компанвии и на автобусните фирми ще се вдигнат чувствително и пр. "Финансовата мотивация" на Осама да извърши своите терористични актове, аз и още някои други хора наричаме, "постмодерно финансиране на тероризма". На времето имаше и "модерно", т.е. "индустриално" финансиране на тероризма. Това бяха всичките "обществени" поръчки за строителство на пътища и аеродруми, които правителствата на Судан, Сомалия и др., възлагаха на семейната фирма на Бин Лазен и на други подставени лица. В един момент идеята се изчерпа и Осама трябваше да се преустройва към новите икономически реалности. И аз и други автори сме убедени, че грлупата на Осама е организирала само няколко атентата в световен мащаб и те са срещу "финансови мишени" - срещу "Близнаците", срещу Банки в Истанбул, срещу Лондонското сити в качеството му на "финансова площна цел".
Няма да се разпростирам на дълго и на широко, още повече, че доста неща могат да бъдат прочетени в статията, която е кацнала най-отгоре на блогрола ми. Езикът и е малко тежък, ама не може всичко да е научно - популярно в този живот :-)))

http://oshte.info/004/000105/07/1207/06.htm

Междувременно хората анализират старателно възникването на т. нар. "терористични ДЕЗорганизации" - "Ал Кайда" е терористична ДЕЗорганизация, а не организация. Ако някой иска да научи разликата между "организация" и "дезорганизация" - да попрочете допълнително. Не е задължително да е от моя блог :-))) Книгата на Скот Лаш "Критика на информацията", където е анализиран възходът на ДЕЗорганизациите е преведена на български и е издадена от издателство "КОТА". Книгата е абсолютно нова и актуална, друг е въпросът, че не е най-лесната за четене. Тук само ще добавя, че сме свидетели на залеза на терористичните организации - ИРА, ЕТА и пр. Свидетели сме на възхода на терористичните ДЕЗорганизации, като "Ал Кайда" е най-яркия пример. Подробностите могат да се научат с допълнително четене.

И последно за твърде интересния постинг на gantree. Необходима е голяма прецизност за да се отдели зърното от плявата и се разбере, че сред мюсюлманските общности едновременно са и едни от най-опасните генератори на тероризъм и едни от най-сигурните ни съюзници срещу тероризма. Радикалният ислямИЗЪМ е изключително опасен и с него не трябва "да се играе на шикалки". Но никога не трябва да се забравя разликата между ислямИЗЪМ и ислям. Както казах - от най-голямата мюсюлманска нация в списъка няма представители :-)))
Поздрави !
цитирай
6. gantree - :)))
30.07.2007 11:30
еей, един умен човек имало, който да забележи това мое "едва"; все пак е нещо :)))))

много ти благодаря за нужното уточнение, наистина; не само "първите двайсет", както написах, ами ЦЯЛАТА страница, общо всичките са мюсюлмани - египтяни, саудитци, ливанци, вторият е американец, двайсет и първият - филипинец; само че никой от прочелите го не обърна внимание на това, освен теб

титовската народност "мюсюлманин" е абсолютно идентична с още поне две коминтерновски - "евреин", визираща наследниците на хазарите в Русия, и "македонец", която ... знаем кои визира;

абсолютно съм съгласен, че "случаят тук ...", тоест на страницата на ФБР, "не е такъв"; американците успяват да отделят прецизно "зърното от плявата";
полезно в тази връзка е да се прочете и това:
http://www.americanthinker.com/2007/07/islams_global_war_against_chri.html
и в превод:
http://pravoslavie.bg/content/view/7641/162/

поздрави
цитирай
7. анонимен - индонезийците imali nepravilno ...
30.07.2007 22:42
индонезийците imali nepravilno twlkuvane na korana, tova spored iranskite duhovni eksperti i ne se vpisvali v "istinskata" vyara. moje bi i zatova ne mogat da bwdat mobilizirani,
Ekaterina
цитирай
8. teodordetchev - Е, то според иранците ...
31.07.2007 11:08
... и всички сунити не тълкуват правилно Корана и са отцепници, ама това не пречи да бъдат "мобилизирани", както се изразява Екатерина. При терористичния ислямизъм въпросът изобщо не опира до догматичните различия. Виждаме, че в Ирак сунитите водят изтребителна война срещу доминираната от шиитите (и от кюрдите) гражданска администрация, независимо, че точно шииитите са единоверци на духовните водачи на Иран. Нещо повече - преди да бъде свален режимът на шаха на Иран, аятолах Хомейни беше пребивавал известно време точно в свещените шиитски градове в ... Ирак.
Не случайно е твърдението, че "Ал Кайда" е терористична ДЕЗорганизация. По начало, дезорганизацията е структура, в която ИМА РЕД, но тя най-общо казано не е от йерархичния тип на организациите. При организациите има вертикална субординация ийерархия. Там има писани правила (устави и др.), на които хората се подчиняват. При дезорганизацията има ценности и харазматичност. Пак препоръчвам книгата на Скот Лаш - "Критика на информацията", в която детайлно е развит въпросът за дезорганизациите. Само че там примерите за дезорганизации са по-безобидни - терористични структури не са посочени, за сметка примерно на абсолютно неформалните, хоризонтални мрежи на скейтърите и други подобни.
Всъщност, "Ал кайда" е перфектна дезорганизация и това прави борбата с нея толкова трудна.
Аргументите защо е така са на посочения по-горе линк:
http://oshte.info/004/000105/07/1207/06.htm
Общо взето, в момента нямам нещо ново за добавяне към тези аргументи.
Американците постоянно съобщават, каква част от екипа на Осама от 2001 г. е "елиминирана" към съответната дата. Такива отчети не са несъстоятелни, но те не отразяват реалното състояние на ДЕЗорганизацията "Ал Кайда". Те отразяват до каква степен е "прочистено" близкото обкръжение на Осама и съответно - до колко може да се очаква, че около него са се появили нови хора. Самата дезорганизация се изгражда на съвсем друг принцип, който Алексей Петров нарича "терористичен франчайзинг". Наистина има някаква поразяваща близост между франчайзинга в бизнеса и изграждането на терористичната "дезорганизирана" мрежа. По принцип, предполага се, че комуникацията между Бин Ладен и мрежата е крайно ограничена, защото използуването на всякаква електронна връзка ще го превърне светкавично в мишена. За сметка на това, абсолютно автономни терористични ядра извършват по някави техни си съображения съответните терористични актове, без да са виждали очите на Бин Ладен, но обявяват, че са част от "Ал Кайда". Изявленията им се разпространяват от световните медии, след което Бин Ладен и / или хора от близкото му обкръжение взимат решение дали да припознаят новопоявилите се "колеги". Ако отговорът е "да", отново чрез световните медии ("Ал Джазира" изобщо не е единственото звено в глобалното огласяване) упълночммощено лице от "Ал Кайда" или самият Осама оповестява, че тези хора наистина са техни, благославя ги и им отправя насърчителни напътствия. Франчайзингът е осъществен - новото терористично ядро е дало заявка, че ще работи позд марката на "Ал Кайда", следвайки "стандартите й за качество" и предлагайки "нейните търговски продукти". Дано не ме дадат под съд от Кей Еф Си, ама няма особена разлика във франчайзинговата процедура при пържените пилешки кълки и включването в "Ал Кайда" на атентаторите, действуващи на места, които са съвършенно недостъпни за Осама и компания - примерно остров Лусон във Филипините или ако се върнем на Индонезия - остров Бали. Помним взривяването на дискотеката на остров Бали. Това е терористичен акт, който дълбоко противоречи на личната философия на Осама - той не флияе нито на фондовите борси нито на световните финасови пазари. От този атентат не могат "да се изчукат никакви кинти". (По-горе стана дума за действителните цели на групата на Осама и изключително прагматичния характер на неговата терористична дейност). Въпреки това, такъв атентат може да бъде припознат в името на взаимния престиж - на местните терористи и на "Ал Кайда", която ще се похвали worldwide, че е ударила в още една географска точка.
Та въпросът е там, че в Индонезия няма такъв вътрешен конфликт, който да спомогне за създаването на локална терористична мрежа, която да се пришие към марката на "Ал Кайда". Тълкуването на Корана няма абсолютно никакво значение.
цитирай
9. анонимен - blagodarya! porasmislih se - ...
01.08.2007 22:55
blagodarya!

porasmislih se - horizontalnite strukturi otdavna me zanimavat, i po drugi temi.
Ekaterina
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3640489
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930