Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2007 21:29 - За рефлексите на ДС
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 1287 Коментари: 1 Гласове:
0



   Аристотел е бил един от любимите ученици на Платон, и въпреки това е негова известната фраза "Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа". Честно казано, изобщо не ми се пишеше по този въпрос, но май се налага. Става дума за седма страница в днешният брой на ГЛАСОВЕ, статията за "рефлексите на ДС", от Мария Дерменджиева.      Статията й започва с леко учудващата ме фръцливост "Извинете ме, уважаеми читатели ..." и прочие бла-бла, от която става ясно, че авторката иска да се извини за "повтарянето на неща, които вече са ви известни". Няма лошо, дали ще се извиняваш или не на читателите за това, че пишеш по темата за досиетата на бившата ДС си е въпрос на вкус. Аз лично не бих се извинявал, сигурно защото не смятам темата и преекспонирането й в медийното пространство за досадителни - още повече пък за по-голямата част от аудиторията на този седмичник. Тази тема просто не е досадна за тях, респ. тук няма място за никакви извинения.
Както и да е, решила - извинила се. Да е жива и здрава.      Още по-тъпото следва после, може би е най-добре да цитирам дословно: "... В края на 2006 г., 17 години след началото на демократичните промени, България стана последната държава от бившия съветски блок, приела закон за достъп до архивите на бившите си тайни служби ..."
     Край на цитата. Оркестърът свири туш.

   От горният цитат незапознатите и късопаметните ще останат с впечатлението, че наскоро приетия закон за достъп до архивите на бившата ДС е "алфата" по тази тема; че Станишев и комунистическото му правителство са именно онези, които за първи път в най-новата ни история се заемат с престъпленията на бившата ДС - с най-грозните престъпления на родителите си, един вид. Незапознатите и късопаметните ще останат с впечатлението, че решаването на този тежък проблем е започнало едва вчера, "в края на 2006"-та година, от управляващите в момента синове на същите тези комунисти. Незапознатите и късопаметните, всъщност, няма да забележат дебелашката лъжа на Мария Дерменджиева.      Останах изумен от това, прочитайки го за първи път, и не за друго, а защото имам високо мнение за г-жа Дерменджиева. Не успях да си обясня по адекватен начин защо за нея днес е било възможно да напише подобна лъжа. Чухме се по телефона, позвъних й и с най-приятелска нагласа я попитах що за глупости е написала. Къде остана законът за достъп до архивите на бившата ДС, приет по време на управлението на ОДС от август 1997 година, къде остана осакатяващото го решение № 10 на КС, къде остана всичко онова, което изобщо се направи по този закон до отмяната му от правителството на Сакскобургготски? Как е възможно фразата й да бъде оформена така, че късопаметните да останат с впечатлението, че всичко по този въпрос започва едва "в края на 2006"? 

   Тя ме попита в отговор: "А той проработи ли, този закон тогава?". Да, очевидно е проработил, щом отмяната му беше буквално първото нещо, което свършиха комунистите в началото на управлението на Сакскобургготски и Доган. Но, всъщност, то не е там въпросът (дали законът от 1997-ма е проработил или не), а е в това, че го е имало този закон - тоест, че написаното от нея в днешния брой на ГЛАСОВЕ е чисто и просто една дебелашка лъжа. Не предполагах, че тъкмо тя ще седне да се занимава с изопачаването на истината по такъв въпрос. Разговорът ни беше много кратък.      Не дочетох и статията й до края, нямаше смисъл просто. По друг повод преди време ми беше споменавала, че може много неща да не са й приятни, но нещо трябва да се яде. Е, нека да ти е сладко.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jojojo - ДА!!!
26.02.2007 16:18
Напълно си прав !!! Само че ние българите имаме един (дали???) недостатък- бързо забравяме (кой беше на руля на държавата, когато пенсията на родителите ни се равняваше на 3 $- Руменовци и сие). Във връзка с журналистиката ни- аман от "журналисти"...
И в този ред на мисли (за журналистиката, де) голям вой се надигна около статията в "168". И къде са тези "независими" медии така и не стана ясно. Слушаме дандании за "журналистическата етика"... Ако я имаше, то тази статия нямаше да излезе, без институциите да са се произнесли за автентичността на въпросното писмо. Само за уточнение- не адвокатствам на Сидеров, но изглежда за "независимите медии" е обичайно да изсипват помията, пък ти се оправяй после... Загубиха мярка в опитите си да угодничат на тоя и оня...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3637262
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031