Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2007 15:37 - католическа Полша се разбунтува срещу папата?
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 1285 Коментари: 3 Гласове:
0



image Хоакин Наваро Валс, бившият говорител на папа Йоан Павел ІІ заяви по повод оставката на варшавския архиепископ Станислав Виелгус, заради връзки с комунистическата власт на Полша, че компромисите с комунистическия режим навремето са били доста разпространени в Източна Европа през 80-те години, предаде РФИ. Той добави, че прелатът никога не би получил разрешение да учи в чужбина, ако не е сътрудничил с полската тайна полиция. Този факт мотивира оставката на Виелгус, която бележи обрат в историята на отношенията между Ватикана и полските католици. Това пише тази сутрин полската преса. Подробности от Амели Поансон от Варшава:
“Ако се вярва на полската преса от тази сутрин, отношенията между полската католическа църква и Ватикана са прекратени. Вестниците пишат надълго и нашироко за проповедта на кардинал Йозеф Глемп, който защити архиепископа вчера, но проповедта на примата не спря полемиката, пише Ян Торнао, специалист по религиозните въпроси във вестник “Газета виборча”.
Със станалото вчера в катедралата стана ясно, че папата вече не е авторитет за католиците, защитили архиепископа. Отношението на Бенедикт ХVІ получи странно развитие през последните дни. Журналистите питат защо той подкрепи архиепископа по време на разкритията за миналото му на сътрудник на комунистическите служби, преди да приеме оставката му.
Всекидневникът “Дженник” пише тази сутрин: “Според нашите добре информирани източници във Ватикана, Светият отец не е знаел нищо за делата на Станислав Виелгус и е научил за тях наскоро от медиите. “Папата внезапно се ядоса страшно много”, гласи заглавието на вестника. За първи път той се отказва от взето решение и авторитетът му е сериозно пострада от това.
Въпросът на деня в крайна сметка е дали монсеньор Виелгус си тръгва сам, или е бил накаран. Според столичния всекидневник “Жиче Варшави” това е разговор между полския президент Лех Качински и папа Бенедикт ХVІ, който е решил, че архиепископът трябва да подаде оставка. Съществува вероятност полемиката да не спре дотук. Журналистите очакват, че лустрацията в полската католическа църква, изчистването на бившите сътрудници на комунистическия режим, ще продължи”.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. thehobbit - Всяко - дори под условие
09.01.2007 16:22
... оправдаване на свещенослужител - агент на комунистически тайни служби е неприемливо, според скромното ми, но съвсем категорично мнение.

Не ме интересува къде е учил, какво и що е.

Тези изказвания откъм Ватикана ме разочароват много, макар да не ме изненадват силно.
цитирай
2. gantree - :)
09.01.2007 20:03
май четеш между редовете, приятелю :))
нищо, ще цитирам отново:

• "... Със станалото вчера в катедралата стана ясно, че папата вече не е авторитет за католиците, защитили архиепископа ..."

• “Според нашите добре информирани източници във Ватикана, Светият отец не е знаел нищо за делата на Станислав Виелгус и е научил за тях наскоро от медиите. “Папата внезапно се ядоса страшно много”, гласи заглавието на вестника.

• Според столичния всекидневник “Жиче Варшави” това е разговор между полския президент Лех Качински и папа Бенедикт ХVІ, който е решил, че архиепископът трябва да подаде оставка ...
цитирай
3. анонимен - Пиеш ли вода, мисли за извора...
10.01.2007 02:34
"... Папата вече не е авторитет за католиците, защитили архиепископа ..." Защото защитават и своето минало ли?

"...За първи път той (Папата) се отказва от взето решение и авторитетът му е сериозно пострада от това." Подобно заключение не е релевантно, но е много "журналистическо"!

Дали сам си е подал оставката, или е бил накаран, не е никакъв въпрос. Очевидно е бил "подканен" от Ватикана и съвсем правилно според мен.
За миналото му има обяснение, но никакво оправдание.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3640638
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930