Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2007 14:12 - the best of ... Дончева
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 1344 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2007 14:19


03 януари 2007, пред bTV;
Агенция "Фокус", без съкращения

image




Татяна Дончева, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България в предаването "Тази сутрин" на бТВ


Водещ: Старата година ни остава един скандал, свързан с “Топлофикация”-София и неговия вече по-предишен директор Валентин Димитров. В началото на тази година, разбира се, че сме длъжни да продължим да нищим, да питаме, защото много, много въпроси останаха без отговори. Много тайни и все още неотговорени въпроси има около това прословуто писмо, май две, кое оригинал, кое дописано или изтривано, все още не е ясно, което по неведоми пътища е стигнало до медиите и до МВР. Писмо, в което Валентин Димитров споменава името на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. В края на миналата година Румен Овчаров намекна, че ударът идва от редиците на БСП, че това е компромат и че той е жертва на грандиозен компромат. Аз обаче не разбрах за кои хора става въпрос и кои са авторите на този компромат. Надявам се в следващите минути да разбера. Татяна Дончева ми е на гости. Честита Нова година първо и добре дошла.
Татяна Дончева: Добър ден!

Водещ:
Хващам се за едни думи, изговорени от Илия Божинов, член на ВС на партията. Този член на ВС на партията не веднъж е критикувал министър Румен Овчаров. Това се случва, мисля, не за първи път също, но най-остро, струва ми се, през месец август на един форум на ВС на партията, в което той обясни, че в ръководството на БСП има корупция и едно от лицата на тези корупции е министърът. Какво казва днес Илия Божинов? Той твърди, че Овчаров се е превърнал в аналог на мистър 10% от кабинета Костов Александър Божков, който тогава поне го били уволнили и че топлата връзка между Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото и министър Румен Овчаров не е тайна за членовете на БСП. В това е категоричен Илия Божинов. Тайна ли е за вас тази връзка и какво се говори изобщо в БСП около този скандал?
Татяна Дончева: Ще си позволя по случай Новата година да ви задам няколко въпроса, затова как журналистиката в България задава въпроси, за какво се използва...

Водещ:
Пак журналистите са виновни. Темата на предаването не е как се задават въпроси...
Татяна Дончева: Моля ви. Темата...

Водещ:
А как БСП реагира на този сериозен скандал.
Татяна Дончева: Г-жо Цолова, преди малко тук беше един събеседник, който разискваше държавния резерв. Вие го оставихте да си даде защитна теза, която беше създадена от части от изречения и абсолютно неверни твърдения...

Водещ:
Да покаже своята версия.
Татяна Дончева: Какво разбраха зрителите на предаването, оставям настрани.

Водещ:
Г-жо Дончева, ние започваме един разговор, който не е по същество.
Татяна Дончева: Напротив, абсолютно по същество е.

Водещ:
Ние трябва да говорим за “Топлофикация”-София и вие трябва да кажете вашата теза.
Татяна Дончева: Г-жо Цолова, аз съм тук, за да кажа моята теза...

Водещ:
Която мисля, че не е за нас журналистите, а за “Топлофикация”...
Татяна Дончева: ... за да може нашите зрители да разберат за какво става дума.

Водещ:
Кажете за какво става дума?
Татяна Дончева: ... и да може да се разбере, за какво е предназначена журналистиката.

Водещ:
Дано не сте вие човекът, който трябва да казва, за какво е предназначена журналистиката в 21 век, защото мисля, че това е решено преди много време.
Татяна Дончева: Г-жо Цолова, позволете ми като един зрител на вашата телевизия, който сте поканили днес и той е станал в 6.30 ч., да ви питам няколко неща.

Водещ:
Позволявам ви. Давайте.
Татяна Дончева: ...Искате да твърдите. Питате за Вальо Топлото. Скандалът се движи от осем месеца. Има няколко ключови факта покрай този случай, които периодично, особено във вашето предаване се появяват. И никога във фокус, и никога в някаква логическа връзка.

Водещ:
Пак започнахте с нападенията.
Татяна Дончева: Вальо Топлото...

Водещ:
Дайте да говорим по същество без да нападате, така ще е по-лесно и за нас, и за зрителите.
Татяна Дончева: Бихте ли ме оставили да говоря, като сте ме поканили във вашето предаване на 3 януари.

Водещ:
Слушам ви.
Татяна Дончева: Вальо Топлото твърди нещо. Вальо Топлото е намерен с банкови сметки, в които има неприлично количество пари, които няма как да се свържат с доходите му. Срещу Вальо Топлото тече разследване. Имаше скандал между столичния кмет и министъра на икономиката и енергетиката, кой всъщност започнал проверките, кой ги стимулирал и кой ги спрял. На края се оказа, че проверките са възложени, както по линия на общината, така и по линия на министерството, текат в различни посоки, че все пак обаче парите от тези сметки са намерили австрийските специализирани служби, но не и нашите. От тази работа беше хваната баба Цеца, майката на Вальо Топлото да се опитва да тегли пари. Бяха намерили някакви общи фирми и между временно, в резултат на няколко месечното разследване бяха привлечени към наказателна отговорност. Заместниците на Вальо Топлото, които между другото продължиха да бъдат заместници и наследници на Вальо Топлото в “Топлофикация” и след ареста на Вальо Топлото. Към момента това е ясно от разследването. 

Водещ:
Тази ретроспекция е факт.
Татяна Дончева: Към това нещо има следната клюкарска нишка и тя е такава: От няколко месеца циркулира писмо, твърди се че писмото е било от Вальо Топлото...

Водещ:
И прокуратурата твърди така.
Татяна Дончева: Че той го бил писал. Това нещо г-жа Шеренкова каза се появило във вестник “Земя”, с анонимно писмо. Те подали, както на Румен Овчаров, за да отговаря на тези въпроси, така и на вътрешния министър. Той подал на главния прокурор. Неизвестно по какви пътища това се намира в медиите.

Водещ:
Ето, за всички тези неща искам да ви питам.
Татяна Дончева: За всички тези неща ще ви моля да ме слушате малко повече, отколкото в момента го правите, защото на предишния събеседник, който говореше безумни неща вие дадохте пълната свобода да ги говори.

Водещ:
Г-жо Дончева, престанете вече с коментарите. Имате думата. Не знам защо в такова лошо настроение дойдохте днес.
Татяна Дончева: Спрете да ме прекъсвате.

Водещ:
Вие дотук това, което направихте, беше една ретроспекция на случая “Топлофикация”-София.
Татяна Дончева: Искате ли през цялото време да си говорим по този начин.

Водещ:
Позволете да задам един въпрос.
Татяна Дончева: Какъв въпрос да зададете. Кой е пуснал това писмо, за какво се използва това писмо. Може ли това писмо да се вкара в дните на Коледа от сайта на Мирослав Боршош, PR на столичния кмет. От тази работа да се прехвърли във вестник “Уикенд”, издание на същото нещо. Да се разпространи във вестниците, да се задават въпроси, които накрая на вкарат прокурора Божидар Джамбазов, наблюдаващ това разследване, в ситуацията да каже, че той не знае, какво следва от това писмо. Защото това писмо може да бъде абсолютна уловка и защото това писмо се използва очевидно за други цели, но не и за разследването.

Водещ:
Кажете от кого? Кой е авторът на този компромат, според вас?
Татяна Дончева: Г-жо Цолова, може ли да спрете да ме прекъсвате.

Водещ:
Ама, аз трябва да питам, г-жо Дончева.
Татяна Дончева: Такъв въпрос зададен към мен не може да ми зададете.

Водещ:
Вие сте информиран човек.
Татяна Дончева: Аз не мога не мога да знам, кой е автор на този компромат и с какъв замисъл. Аз нареждайки пъзел...

Водещ:
С такава страст коментирате този случай, би трябвало да ми кажете...
Татяна Дончева: С каква страст, като вие непрекъснато ми говорите вместо мен, уж задавайки ми въпрос.

Водещ:
Хайде сега да започнем на чисто този разговор....
Татяна Дончева: ... да говорите, като сте ме поканили в студиото.

Водещ:
Давайте.
Татяна Дончева: С тази работа, трябва да ви е ясно, че вариантите за това са няколко. Първо, че употребата на компромати е доста класическа през електронен сайт елско издание на жълт вестник, пускани в централен печат под формата на въпрос, коментари и прокурорът, който накрая казва – аз съм длъжен да разпитам министър, което е самата истина. Длъжен е да разпита министъра Овчаров. И без това писмо, и без неговото съдържание, и без Вальо Топлото да ви пише, че чака нещо от Овчаров и от който и да е, той е длъжен, той е прокурор и тези разследващи да разпитат министъра на икономиката и енергетиката. Да го питат включително и по тези неща, включително по сделките, доколкото такива ги има. И ако това не е направено в продължение на осем месеца е грешка. Втората грешка, прокуратурата да разнася части от доказателства, защото те могат да се използват за абсолютна манипулация, а даже могат да бъдат пробити като доказателства да са верни. Третата пълна грешка е да оставите да ви приобщят към делото, доказателства, които не можете да ползвате, защото това има ред, по който доказателства излезли от един арестант се приобщават към дело, за да бъдат използвани, интерпретирани в делото. Факт е, че това не е станало. Какво ви говори? Че писмото не е извадено от арестанта по надлежния ред, че не може да се намира по надлежния ред делото и че не всеки може да ви го оспори. Но фактът, че министърът на вътрешните работи и главния прокурор са допуснали така да бъдат хванати за лека стръв е също така много неприятно. Къде са тук медиите в тази работа? Никога медиите не пожелаха да упражнят натиск да се води разследване професионално и да се извадят факти професионално. Медиите винаги бяха любители на сензациите в тази ситуация и сега са такива. А сега да мина на Илия Божинов. От август месец Илия Божинов твърди, но не дава никакъв факт.

Водещ:
Той обаче твърди, че ...
Татяна Дончева: И сега не го е дал факта. Август месец аз бях на този пленум. Илия Божинов изнерви залата, защото отказа да даде какъвто и да било факт към твърдението...

Водещ:
Той каза ли, че има връзка между Валентин Димитров и Румен Овчаров?
Татяна Дончева: Никакви факти не даде.

Водещ:
Защото той казва, че тук не малка част от членовете на БСП знаят за тези тайни топли връзки.
Татяна Дончева: Г-жо Цолова, може ли между един човек, който е ръководил енергетиката и шефът на най-голямата топлофикация да няма връзки. Има при всички случаи, поне служебни връзки. Това е тъп въпрос.

Водещ:
Престанете вече с квалификациите.
Татяна Дончева: Това е тъп въпрос.

Водещ:
За тайните връзки, за които говорим, се предполага, че те са нерегламентирани. За тези връзки ви питам, мисля че няма нужда да се уточняваме.
Татяна Дончева: За такива връзки нямате доказателства. За такива имате твърдения. Нямате, нито има Илия Божинов.

Водещ:
Каква е причината до този момент Илия Божинов и през месец август толкова сериозно да атакува Румен Овчаров? Какво се случва в БСП? Каква е целта на лявото крило и защо има такава сериозна атака срещу Румен Овчаров, та даже той днес да бъде наречен мистър 10%. За тези, които са забравили и са по-млади, да ви кажа, така наричаха Александър Божков, защото се твърдеше той взима 10% комисионна от всяка сделка, която преминава през него. Какво се случва в БСП?
Татяна Дончева: Лявото крило и неговото ляво няма никаква връзка с желанието на Илия Божинов да участва в атака срещу Румен Овчаров. Атаката срещу Румен Овчаров е свързано с определени среди и хора, чиито икономически интереси са сериозно засегнати или които биха желали да имат друго място и друго бъдеще, на икономическия терен на България. И това ще бъде така до момента, до който тези хора не бъдат достатъчно омаломощени.

Водещ:
Тези среди в БСП ли са или са извън БСП?
Татяна Дончева: Тези среди са живели достатъчно дълго при достатъчно много правителства, достатъчно добре. Дали те ще се запишат днес в БСП, вчера в СДС, онзи ден в НДСВ, това е съвсем друг въпрос. Аз наричам тези хора икономически прагматици, които достатъчно добре си преживяха прехода.

Водещ:
И какво излиза сега, че има хора вътре в БСП, които не са живели чак толкова много, защото г-н Божинов не е толкова възрастен, които изговарят интересите на тези хора. Така ли?
Татяна Дончева: Разбира се.

Водещ:
Да започнем тогава да си припомним кои са членовете на това ляво крило.
Татяна Дончева: Защо закачате Илия Божинов в лявото крило?

Водещ:
Защото беше един от учредителите, един от говорителите на тезите на лявото крило. Там бяха Янаки Стоилов, Александър Лилов, на тези имена да се спрем, предлагате вие.
Татяна Дончева: Вие чували ли сте Янаки Стоилов и Александър Лилов да се ангажират с такива твърдения.

Водещ:
Точно с такива, не.
Татяна Дончева: Без факти. Оставете Илия Божинов да си твърди от собствено име, каквото си иска и не го закачайте.

Водещ:
Т.е. той е една самотна птичка и той не е цяло крило, а перце от това крило.
Татяна Дончева: Илия Божинов е един присъединил се към лявото крило ..., който в един момент използва една седмица да говори от името на лявото крило. Но това няма никаква връзка с фактите, за които аз съм тук, а те са следните – БСП с участието си във властта не може да има нищо общо с корупцията. БСП, ако трябва да има собствени механизми, за да се справи с това, но БСП трябва да е абсолютно наясно, че има икономически интереси и крила, които биха желали да имат друго място, друга роля, друго значение, други пари в днешната българска икономика. За тази работа, това, което се иска от БСП, от министрите на БСП и от министъра на икономиката, и от министъра на вътрешните работи, и от министър-председателя е всеки да си върши работата. Да няма никакъв чадър за никого. Ако корумпиран служител е намерен в министерството на Румен Овчаров, министърът на вътрешните работи Румен Петков и неговите служители да имат възможност, без чадър за никого, да си работят. След като са хванали някого да имат възможност да го разследват коректно, ясно и точно.

Водещ:
Само да ви питам, според вас, има ли някаква връзка тези събития, това което се случи в министерството и във ведомството на Румен Петков, шефът на неговия кабинет в момента е разследван за едни сериозни злоупотреби и появата на писмото, защото то чисто времево се случи по едно и също време?
Татяна Дончева: Г-жо Цолова, след като Румен Петков може да позволи да бъде разследван шефът на неговия кабинет, аз смятам, че това е позитивно. И след като той смята, че докато трае една проверка, шефът на неговия политически кабинет, може да бъде в отпуска, аз намирам това също за похвално и за абсолютно коректно. Когато приключи проверката, министърът на вътрешните работи е в правото си да каже – г-н Петров, имате все още моето доверие или нямате моето доверие и да реши нещата по закон и по факти. За тази работа той може да бъде само приветстван. И аз мисля, че ако министър-председателят има нормално и балансирано отношение, което е подчинено на закона и на фактите, а не на клюките и сплетните, това е само похвално и изразява мъдрост и уварвновесеност. И ако министърът на икономиката също ви стои, направо ви казва – разследвайте Вальо Топлото и разследвайте и Рогачев, и разследвайте и цялата схема, и парите на Вальо Топлото.

Водещ:
Пак да се върнем на това, кои могат да бъдат и биха могли да бъдат авторите на този компромат, цитирам в момента Румен Овчаров.
Татяна Дончева: Г-жо Цолова, това е моята принципна позиция като депутат на БСП и като човек, който се занимава с тези въпроси. Аз не съм разследваща, няма да влизам в на Вальо Топлото писмата. Вальо Топлото, ако иска може да си напише и епистоларно наследство, но също така недоумявам защо, след като този човек очевидно има нужда от защитна теза и това е естествено за човек в неговото положение. И не само да ви пише писма, не само да се мъчи топейки един или друг човек да вади себе си. Това е естествена позиция на всеки човек в това положение. И не само в неговото, а на още много хора.

Водещ:
.... как това писмо е стигнало до МВР?
Татяна Дончева: Вие можете ли да се уловите толкова леко.

Водещ:
Фактът, че вие сте тук и коментираме това писмо, това означава, че и вие сте се заловили толкова леко, пак да кажа стига с квалификациите и с определенията.
Татяна Дончева: Вие ме поканихте на 3 януари и аз, за да не ви скърша вратата...

Водещ:
Много ви благодаря за начина, по който водим този разговор. Но това, което исках да ви попитам е, много мистично това писмо е попаднало в МВР.
Татяна Дончева: Още по-осторожни трябва да бъдете медиите, когато някое писмо попадне мистериозно във вас, защото това означава, че някой иска да дадете гласност без да има възможност да го легализира по законовия ред. Ето това става в момента.

Водещ:
... компромати, едно подхвърлено писмо, не ви ли се струва, че то е прекалено наивно и прекалено очевидно, наивно и да не кажа дебилно. Ако някой иска да скрие името на един човек...
Татяна Дончева: Защо ще му крие името?

Водещ:
Защото е написано съкратено.
Татяна Дончева: Ама защо ще му крие името. Вие трябва да разпитате Румен Овчаров просто, защото става дума за сериозна корупция...

Водещ:
... прокуратурата ...
Татяна Дончева: ... разследващите. И това е ресорният министър. Вие трябва да го направите без никакво писмо. За какво въобще става дума? Какво значение има писмото?

Водещ:
Остана едно такова усещане, три месеца това писмо стои в прокуратурата и като че ли никой не му обръща внимание. Изведнъж то попада по някакъв начин в някои медии, става грандиозен скандал.
Татяна Дончева: Какъв скандал, той е само за медиите този скандал е грандиозен, и то понеже нямаше новини по Коледа.

Водещ:
Пак анализ, пак квалификации. Аз пък няма да ви отговарям на това предизвикателство, но когато един човек е разследван за източване на милиони, прокуратурата твърди, че е доказано с неговия почерк, присъства в негово писмо името на министър. Това вече е изключително мокро новинарство.
Татяна Дончева: То какво е? Какво значи това?

Водещ:
Това означава, че това има някакъв проблем.
Татяна Дончева: Този човек утре може да напише Ани Цолова.

Водещ:
Може, но не напълно. И аз мисля, че и аз би трябвало да дам обяснение и да разказа от къде го познавам.
Татяна Дончева: Ама не във връзка с писмото. Румен Овчаров трябва да даде обяснение, защото е ресорен министър, а това е една от най-големите топлофикации и защото общо взето схемите на снабдяване с материали в енергетиката са доста краен брой. Така че служебното задължение на тези хора изисква да извършат тези действия, даже досега да са ги извършили, вън от писмото.

Водещ:
Добре, вън от писмото. Излиза едни хора са, Румен Овчаров е застрашил техните икономически и финансови интереси.
Татяна Дончева: Застраши ги.

Водещ:
И кои са тези хора?
Татяна Дончева: Еееее, сега кои са тези хора. Извинявайте, извикали сте ме за принципния въпрос, какво е отношение на БСП към корупцията. БСП освен към корупцията трябва да има отношение към още няколко неща. Не може всички хора, които са се залепили на БСП малко преди тя да дойде на власт или с нейното влизане във властта, да смятат, че всичко, което желаят, би им се полагало. Те биха приличали на предишния събеседник, който казваше – трябва ми 500 млн. бюджет и не ме интересува колко може да ми даде министърът на финансите и парламента. Тези хора искат сделки, само че сделките при всички случаи са доста по-малко, отколкото мераклиите. Трябва да има в тази работа баланс на интереси, трябва да има мярка на претенциите, трябва да има, разбира се, и определен баланс на отношенията. Аз смятам, че правителството в тази година и нещо общо взето се постара в по-голямата част от случаите да намира баланса и на претенциите, и на мярката в нещата, и се надявам, че това ще може да продължи и за напред.

Водещ:
И появата на това писмо е подхвърлено...
Татяна Дончева: Появата на това писмо показва само липса на професионалност в разследването. Задължение на разследването е да си осигури следствена тайна, задължение на разследването е да остави главният прокурор да е говорител, а не всеки наблюдаващ прокурор да се вее по медиите като Лепа Брена...

Водещ:
... е вие какви определения...
Татяна Дончева: Когато вие разказвате части от делото по медиите, вие давате възможност на лицата, които фактите засягат да си правят защитни версии, което вреди на разследването.

Водещ:
Ние медиите пък, искаме да знаем, какво се случва с едно такова сериозно разследване.
Татяна Дончева: ... по време на разследването.

Водещ:
То може да продължи години наред, както добре знаем ние медиите.
Татяна Дончева: Защото му вредите. И на края става така, че ако това писмо е истинско то не може да се използва като доказателство, защото вече е събрано и циркулира не по реда на закона. От друга страна благодарение на това любопитство, дадохте възможност сигурно на 10 души да започнат да си конструират версии, които най-много ги устройват, което също е вредно.

Водещ:
Г-жа Татяна Дончева, в първия работен ден на нашето предаване, в изключително добро настроение, беше гост в нашето студио.



Гласувай:
0



1. thehobbit - Хехе блоговете са забавно нещо
08.01.2007 15:27
... преминаваш от Марк Аврелий на Танчиту Дончйевъ и от опозицията "Стоицизъм Vs. Христиняство" на разприте между неколцина долнопробни бандита от ченгесарските крила на бКП.

Одобрявам - "големите" принципи трябва да служат на живота, а не на някое пастирско уединение или творчески отпуск.
цитирай
2. gantree - е, тази поредица изцепки, тоест, ...
08.01.2007 15:46
е, тази поредица изцепки, тоест, "откровения дончеви" не трябва да остане "незабелязана" :) има нужда, макар и отвреме-навреме, колкото и да ми е неприятно като цяло
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3640509
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930