Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2006 00:09 - след реакциите
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 7650 Коментари: 23 Гласове:
0

Последна промяна: 31.12.2006 00:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Много пъти днес си мислех за смъртта на Саддам Хюсеин. Много неочаквано се случи, а и сигурно защото прочетох за екзекуцията му много рано сутринта, и имах цял ден на разположение за размишления по всичко това, което се е случило, както и за всичко онова, което ще се случи след смъртта му.

Към средата на деня поразгледах из мрежата повечето от появилите се реакции по света, всичките тези т.нар. "критики", "мнения", "позиции", както и повечето от техните аргументи. Шумната парадност в реакцията на Муамар Кадафи малко ме изненада, признавам си, но това беше може би защото изобщо не съм си мислил каква точно би била реакцията на този лукав мръсник.

Руснаците изразили "съжаление" за смъртта му, хахах :))))), "въпреки отправените многобройни призиви в света за помилване". Руски депутати изразили "опасения, че обесването на Саддам Хюсеин ще дестабилизира още повече положението в Ирак" - и тази цялата глупост сякаш идва да каже на света, че според руснаците целият досегашен живот на този касапин е бил едва ли не основен "стабилизиращ фактор" за "положението в Ирак"!!!
Реакцията на руснаците изобщо не ме изненадва. Би трябвало да се срамуват от думите си въпросните руски депутати.

Реакциите на иракският министър-председател Нури ал Малики, на иранския заместник-министър на външните работи и на израелците съвпадат почти изцяло. Всеки от тях по своему вижда положителното в изпълнението на тази смъртна присъда, въпреки че собствените критерии за оценка на тези хора в една много голяма степен се различават. В същото време част от бившите привърженици на партията БААС очевидно са в пълна безизходица, като едновременно призовават за "безмилостно отмъщение" и за "недопускане избухването на гражданска война в Ирак" - а това все пак са две тотално противоречащи една на друга реакции.

Реакция от българска страна не чух и не видях. Никаква. Срамуват ли се нашенските комунисти да коментират темата, или са си просто такива тъпаци, че и две изречения да не могат да вържат по нея - не знам.

Според Стивън Кол, журналист от "Ал Джазира", екзекуцията на Саддам Хюсеин е "поучителен отговор за неговите поддръжници". Да, мисля, че това е добре казано от негова страна, още повече като се има предвид, че в Ирак тепърва ще следват изпълненията на още смъртни присъди - на другите осъдени негови бивши съратници.
Може би след седмица, след празникът им. Ще видим.



Гласувай:
0



1. анонимен - do Palq4oto v tebe
31.12.2006 02:23
nqmam komentar..
цитирай
2. анонимен - ot rusnaka
31.12.2006 02:29
moje6 li da mi kajesh kolko hora veche umrqha tam??i za kolko toz choveki e osuden??v takiva mesta demokraciq ne viree,tova sa prosto drugi hora..koito si iziskvat jelqznata ruka ot mesten lider.
p.s. mai sme svideteli iv BG kak se razviha "demokratichnite" promeni,no tova e veche drug vupros.a na tebe ti pojelavam ot surce v novata godin po bistro suznanie...
цитирай
3. анонимен - Makso
31.12.2006 03:09
Chovek, ti v koi svqt jivee6?
цитирай
4. анонимен - Защо игнорираш реакциите на евр...
31.12.2006 11:06
Защо игнорираш реакциите на европейските лидери, които категорично отхвърлят смъртното наказание? Според мен поста ти е едностранчив и необективен.
Нямам думи и за шушумигите ни - политици. Точно сега, когато над нашите медсестри тегне смъртната заплаха и кадафи се опитва да привлече мюсюлманския свят на своя страна, България с мълчаливо съгласие декларира, че е нормално хора да убиват други други хора. Иска ни се да сме европейци, ама мисленето и действията ни са си . . . като от друг континент.
Все още! Докога?
цитирай
5. sasso - Осъзнаваш ли, че след като бе свален ...
31.12.2006 11:46
Осъзнаваш ли, че след като бе свален от власт Хюсеин, в Ирак стана много по-тежко за живеене, хората мрат като мухи и на никой не му пука, има атентати постоянно. И още нещо, което явно не знаеш или пропускаш, Саддам беше първия лидер в изтока, който даде права на жените да учат и да работят. А за начина по който бе убит - боже ама ние живеем в Средновековието!!! И защо стана толкова тихомълком, бързичко? Кой успя да реагира? Саддам е всичко, но не и светец разбира се. И въпреки това - ценя мира и живота, които сякаш бяха повече до преди чичо Сам да се намеси.
цитирай
6. tsvetamak - Има и други начини да бъде наказан един престъпник
31.12.2006 12:59
Е. след като толкова се радваш, че са го обесили, давай и ние тук да действаме така, има достатъчно заслужили такъв край.
цитирай
7. gantree - в отговор
31.12.2006 13:06
до анонимен 1 и 3 - здравейте, човечета; и весели празници;

до анонимен 2:
да, много интересен детайл е това, че конкретното първо престъпление, за което беше осъден и екзекутиран Саддам Хюсеин е извършването през 1982 г. на масовите убийства на иракски шиити в град Дуджаил; от информациите досега става ясно и че конкретните изпълнители на присъдата му са били шиити - част от тях или всички те привърженици на Муктада Садр;
от всички негови жертви най-вече шиитите получиха справедливост;

до анонимен 4:
да, напълно съзнателно игнорирах реакциите на "европейските лидери"; според мен техните реакции са лицемерни и необективни; защо днес трябва да ме интересува реакцията, например, на такова лицемерно нищожество като Жак Ширак, който през септември 1975 година заявява в Париж, че Саддам щял да бъде Де Гол на Близкия изток, и му доставя ядреният реактор Озирак, който бе разрушен от израелците през 1981-ва?
за какво трябва да ме интересува реакцията му днес, когато любимецът му е осъден и обесен за престъпления срещу човечеството?

до sasso:
• не е вярно това, което твърдиш за Ирак; сравнението ти е погрешно; Ирак по времето на Саддам изобщо не е райската градина, която очевидно ти се върти в главата; да, хората мрат като мухи и има ежедневни атентати там, които обаче се извършват именно от привържениците на Саддам Хюсеин и бившият му режим;
• за правата на жените - да не би случайно да си въобразяваш, че това го оневинява, например, за масовите убийства в Дуджаил, за които беше осъден?
• за начинът, по който е бил убит - по реакцията ти разбирам, че си привърженик на високите технологии, и вероятно би предпочел някакъв друг, предполагам високохуманен и човеколюбив начин за умъртвяване; аз лично не се замислям върху това;
не е много сантиментална епохата, в която са живели хората там;

и за какъв "мир и живот" в Ирак до 2003-та изобщо говориш? "Сякаш" - ти изобщо наясно ли си по отношение диктатурата в Ирак през последните близо трийсет и пет години?
Май не, сякаш?

до tsvetamak:
извинявай, но откъде ти дойде на ума това тъпо внушение?
ще ти бъда благодарен, ако не ми приписваш емоциите си;
цитирай
8. анонимен - gantree
31.12.2006 13:41
Харесва ми поста ти и особено обясненията ти към коментара.Но ти не им се сърди-те явно не са имали възможност да разберат колко си прав.
Д.Г.
цитирай
9. gantree - ^^
31.12.2006 13:47
"Д.Г."? не се сещам в момента, извинявай :(
единственото, което ми идва наум, го отхвърлям веднага;

не се сърдя на никого от тези, на които съм отговорил с коментар; прав, крив - нямам никакви претенции по този въпрос; такова ми е мнението, такива са ми аргументите, точка;
цитирай
10. sasso - до теб:
31.12.2006 14:08
Ако трябва да говорим за приписване на нещо, благодаря, че ми приписа "райската градина" на Саддам. Нещо, което ако беше прочел внимателно коментара ми нямаше да срещнеш. Както и ми натика невежеството в коментара ми. Но както и да е, най-лесно е да победиш някой когато му припишеш това, което смяташ за удачно.
Що се отнася до правата на жените, колко жалко че ще те разочаровам, но знаеш ли, не се опитвах да го оправдавам. Това бе един пример, колко субективно разгелжаш въпроса.
Очевидно на теб ти харесват конфликтите, които вместо да заглъхват, набират мощ в близкия изток - колко хуманно! А тези конфликти май взеха повече жертви отколкото издевателствата на Хюсеин, включително и българи.
Това не е процес на иракчаните срещу Саддам, макар и официално да се води от иракските власти. Всички знаят кой стои в сянка.
Цялото нападение над Ирак беше един фарс, процесът бе част от него. Краят обаче беше невероятен. Много мило от твоя страна да ме просветиш, че няма високохуманен и човеколюбив начин за умъртвяване. И колко жалко, защото как ще оправдаем желанието ти той и неговите съратници да бъдат убити?! Явно само този начин за решаване на проблеми от такъв мащаб познаваш!
Възмути ме "човешкото" ти желание за мъст, а не позицията ти срещу Саддам. Това ти не успя да разбереш. И вместо да нападаш, по-добре помисли върху това, което шест различни човека ти казаха!
цитирай
11. seth - Това беше последната възможност за ...
31.12.2006 14:21
Това беше последната възможност за помирение между сунити и шиити, която беше пропиляна с лека ръка от правителството на Ирак, което с това действие искаше да докаже, че не е марионетно.
От смъртта на Саддам ще произтекат много неприятни последици за САЩ и за нас като техен съюзник.
Режимът на Саддам беше основна преграда между ислямският фундаментализъм и Турция. Вижда се, че механичните насаждания на демокрация не са лесна работа. Особено в някои региони, населявани от хора с различен от нашия манталитет.
цитирай
12. tsvetamak - :)
31.12.2006 14:28
Не забелязах в коментариите някой да излъчва толкова жлъч и обиди, като теб. Ако хората са уважили твоето мнение и са били добри да ти отговорят, макар и несъгласни с твоята позиция, би трябвало да се отнесеш с повече уважение към тях, защото истината се ражда в спора.
цитирай
13. gantree - до sasso:
31.12.2006 14:48
• знаеш ли, в твърденията, с които представяш мненията си, има нещо много хлъзгаво и двузначно; имам чувството, че си оставяш вратички, когато заявяваш мнение;

вратички от типа на тези - ще те цитирам:
- ценя мира и живота, които СЯКАШ бяха повече до преди чичо Сам да се намеси ...; - "сякаш", или "бяха повече"?
- а тези конфликти МАЙ взеха повече жертви ...; - "май", или "взеха повече жертви"?

аз не си оставям такива вратички; по този начин мнението ми не е "по средата" като твоето, а е твърдо и аз не мога да го преиначавам впоследствие, представяйки се за "неразбран"; ти обаче си оставяш възможността да кажеш впоследствие, че (например) думите ти са били преувеличени, изопачени или че просто си бил неразбран правилно;

• за райската градина - да, надявах се това да те засегне, и ти да се откажеш от нелепото си сравнение, чрез което се опитваше да твърдиш неистината, че в Ирак до 2003-та имало "мир и живот", а после дошли лошите американци, свалили добрия човек от паметниците му, и след три години го обесили, като в Средновековието;
тоест, чудесно е, че вече не твърдиш тази неистина;

• това, за правата на жените, което с някаква неясна за мен упоритост ми повтаряш, не е сред причините Саддам Хюсеин да бъде осъден и обесен;
ти обаче упорито ми го повтаряш, може би представяйки си, че ще успееш да внушиш колко толерантен, хуманен и цивилизован човек е бил Саддам Хюсеин;
съжалявам, но при мен внушението ти няма да проработи; тъпо внушение е, няма как да ме вържеш с него;
сега, ако искаш, опитай да ми обясниш колко много е обичал децата, например; безплатни училища, безплатни учебници и играчки и други алабала глупости; пробвай се, ако искаш, твоя воля;

• за процесът - срамота е, тоест, не е хубаво да отричаш фактите с такава лекота; процесът срещу Саддам Хюсеин беше воден от иракчани; присъдата му беше произнесена от иракчанин; екзекуцията му беше извършена от иракчани-шиити; цял свят вижда това, което ти отричаш, твърдейки ми тук в коментара си, че "това не е процес на иракчаните срещу Саддам";

• "желанието за мъст" - това също е една много голяма твоя глупост по адрес на мнението ми; аз нямам за какво да мъстя на този човек;

• за "шестте" - да, много добре знам, че идиотите у нас към момента са в мнозинство; това наистина е голяма трагедия, но аз съм оптимист, и се надявам нещата постепенно да започнат да се оправят с времето;
цитирай
14. gantree - до tsvetamak
31.12.2006 14:58
преди малко ми твърдеше, че се "радвам", а сега ми твърдиш, че съм те "обиждал"; нямаш капчица основание нито за едното, нито за другото;
мисля да не ти отговарям повече, ако "потретиш" по този начин;

за уважението - мисля, че бъркаш уважението с учтивостта;
"уважението" е прекалено скъпа "стока", за да се разпилява безразборно ей така, върху всеки непознат; уважението не е нещо "по подразбиране";
то трябва да се заслужи;
хората не се уважават един друг просто ей така, без да е ясно защо;
цитирай
15. sasso - след като беше така мил да отговориш...
31.12.2006 15:14
и то по един явно присъщ за теб "учтив" начин ми показа колко безсмислено е дори да се говори с теб (за спор и дума да не става). Това да НАТИКВАШ НЕКАЗАНИ ДУМИ И ТВЪРДЕНИЯ в устата на другите си е цял талант и ти доста умело го развиваш. А колкото до истниските ми аргументи, които ти упорито отбягваш или преиначаваш, ако трябва за трети път да ти ги обясня това ще говори много зле за теб. И ако моята глупост с мъстта бе една, съжалявам да го отбележа, но в отговора ти ги броя точно шест с точка пред всяка една.
С уважение,
цитирай
16. gantree - за разговор
31.12.2006 15:27
кое "говори зле за мен" или не - ти ми го остави това на мен, и недей да се натоварваш с чужда грижа; не знам кое в думите си наричаш "истински аргументи" - аз лично не виждам аргументи, а само твои твърдения без факти в тяхна подкрепа, основани на твоето неясно защо позитивно отношение към един касапин, осъден и екзекутиран за масови убийства на невинни хора;

финалното ти "с уважение" ще го игнорирам; смятам го за лицемерно, предвид по-горните ти думи към мен, в началото на същия постинг; необяснимо е как можеш да "уважаваш" някого, с когото смяташ, че е "безсмислено дори да се говори"; лицемерието не е добродетел;
или може би просто не знаеш какъв е смисълът на това - да уважаваш някого;

поздрави
цитирай
17. ivanko - Румънците също екзекутираха Чаушеско !
02.01.2007 18:50
А екзекуцията на Саддам е напълно в духа на местните представи за наказание !

За БСП е ясно - довчера крадоха заедно със Саддам, сега предпочитат да си траят.
цитирай
18. анонимен - Prosto Komentar
03.01.2007 17:16
Как може някой да се съмнява, че Садам беше жертва на голеееми интереси. Какво стана с Пиночет, когато го арестуваха в много демократичната и бореща се срещу диктаторите Англия? Ами нищо не стана, пуснаха го. Какво стана с атентатора срещу Кастро, който освен това доказано е взривил пътнически самолет на Венецуела. Ами нищо, в САЩ е, ама не в затвора де, както може да си помисли някой.
А между другото добре пишеш момче, но не си единствения подлизурко пред новите ни господари, така че не знам дали ще оценят усилиятата ти по заслуга.
цитирай
19. gantree - до анонимен 18
03.01.2007 18:41
едно малко уточнение - касапинът не е "жертва";
останалите ти фантазии (след първото изречение) не си струва да бъдат коментирани;
цитирай
20. анонимен - То и войничето Коли след касапни...
04.01.2007 00:22
То и войничето Коли след касапницата в Ми Лай си го съдиха ама не го осъдиха или по-точно го помилваха май за заслуги а?готино е когато съда си избира подсъдимите като на ТЕмида с превръзка някой и прошепне на ушенце кай наш и кой не а?:)))))
цитирай
21. анонимен - Добре го даваш
08.01.2007 18:53
Добре, добре, трий неудобните коментари, твоя воля...
цитирай
22. gantree - о, разбира се
08.01.2007 19:02
анонимните не бива да се надяват на друго
цитирай
23. анонимен - цензурка а ? демократчо:)))))))))
10.01.2007 20:27
цензурка а ? демократчо:)))))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3640734
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930