Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2006 13:44 - шапката на свободата
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 2118 Коментари: 4 Гласове:
0



Планината Pilatus край Люцерн (Швейцария) се свързва още през Средновековието с легендата за Понтий Пилат, но не е изключено старата форма на името й да е била Pileatus, "покритият с шапка", тоест, със сняг.
image

"[207] Lugent omnes provinciae, queruntur omnes liberi populi ...
(Всички провинции плачат, стенат всички свободни народи). Цицерон.


Но според Шимон бен Гамлиел  "... на три неща се крепи светът - на правото, на истината и на мира". Дори и римлянин не би могъл да го каже по-добре, само че трябва да се запита: чие право, чий мир и чия истина? 
Първите две са немислими без наличието на силна власт, а в третия случай въпросът остава открит, тъй като истината не се подчинява на никоя власт. Тя самата е власт, и който иска да се облагодетелства от нея, първо трябва да й се подчини.

Има много хора, които публично отричат историчността на Иисус, но в същото време всички безусловно приемат историчността на Понтий Пилат. Личното име на Пилат е неизвестно, с изключение на забележката, че "Понтий" се среща и като лично име в оскския - езикът на староиталийското племе самнити. В класическата си форма римското име се състои от три части: лично име (praenomen), родово име (nomen gentile) и прозвище на фамилията (cognomen). Ако "Pontius" (Понтий) има нещо общо с латинската дума pons (мост), името би могло да се преведе като "мостовичар". Извън Библията не съществуват литературни, а само епиграфски следи от прозвището "Pilatus". Значението му не е ясно, възможни са няколко тълкувания. Ако се има предвид, че кореновата сричка pil- е дълга, би могло да се мисли за pilatus - "въоръженият с копие (pilum)", или за pilatus - "засаден", от pila - "стълб", но най-вероятно името би могло да идва и от pileus и да е гласяло първоначално Pileatus. Pileus е плъстената шапка, която се е давала на робите при освобождаването им; шапката на свободата, прочула се през Френската революция като "фригийска шапка".

image

 Тя е изобразена на възпоменателните монети , които Брут пуска по повод освобождаването на Рим от тиранина Цезар. 

Намирам pileus и върху монета от ІІ век от н.е., сечена в древния Пловдив, от едната страна на която е изобразен римският император Каракала, а от другата - Орфей, с pileus и туника, седнал на скала, с лира в едната си ръка, а в другата - перото, с което се дърпат струните й.

Днес обикновено намираме "шапката на свободата" в santa-claus.com



Гласувай:
0



1. thehobbit - Мота ми се нещо за
28.12.2006 15:46
... историята на Понтий Пилат - заточението му след зелотски вълнения през 30-те години на първи век и т.н., дали не е Йосиф Флавий?

Срещал съм твърдение, че "Понтиус" ще рече "понтиец", т.е. произхождащ от Понтийското царство на Митридат или изобщо от черноморската област?
цитирай
2. gantree - мандатът
28.12.2006 15:55
мандатът му е през 26 (27) и 36 (37), тоест, той не е Йосиф Флавий; за "Понтий" - да, възможно е и такова тълкуване, Понтиите са известен род от времето на късната република и империята; освен това Цицерон споменава и един Понтий Аквила сред убийците на Цезар
цитирай
3. tsvetamak - :(
28.12.2006 16:18
Ако светът се крепи на правото, истината и мира (в което съм убедена),накъде сме се устремили тогава днес, когато тези устои са се размили някъде във времето? Отричаме праведния Христос, защото не притежава човешките слабости.Пилат е грешник, не ни плаши.
цитирай
4. thehobbit - Грешно си ме разбрал
28.12.2006 17:58
въпросът ми е дали Флавий не споменува Пилат и заточенията му след мандата?

Възможно ли е римски пълководци, участвали в кампанията срещу Понтийското царство (т.е. кампаниите) да са получавали титлата "Понтиус" - като "Германик", "Британик" и т.н. ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3640621
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930