Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2006 12:54 - за принципите и синонимите
Автор: gantree Категория: Политика   
Прочетен: 3644 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
... Но аз мисля, че връщайки се към членството в Европейския съюз, че за левицата то е важно, защото нашето разбиране е, че Европейският съюз се гради на едни принципи, които са по същество социалистически или социалдемократически, а това е синоним за мен, принципите на това, че заедно страните от Европейския съюз могат да постигнат повече, че трябва да се развиват в хармония и че трябва да си помагат взаимно, принципът на солидарността е водещ. 
...
  Това по-горе са част от думите на Сергей Станишев пред Дарик радио от онзи ден, неделя, 17-ти декември. Има два доста смешни момента в тази малка част от думите му; в целият разговор те са доста повече, но на мен не ми се занимава чак толкова много с думите на този смешен човек. И така:

1) принципите на ЕС били "социалистически или социалдемократически", хахах.
2) социалистически е синоним на социалдемократически, според Станишев.   Предпочитам да оставя второто смешно твърдение на Станишев без коментар. Наоколо и без това има червено-розови духчета в изобилие, които и без моя помощ биха могли сами да провидят смешното в тези негови думи, та дори и ако споделят подобно или същото мнение по същество.

Ще се върна на първото твърдение на Станишев - за принципите на Европейския съюз. Според него те са "социалистически" - едно твърдение, или по-скоро хрумване, в което сякаш става дума за Съветския съюз и за "пролетариите от всички страни", които се съединяват, или както там беше според баща му и неговите другари.   Според мен обаче въпросните принципи на ЕС са нещо съвсем различно. Те, всъщност, са една доста широка тема, но в най-общ смисъл бих могъл да ги обобщя по следния начин:   • върховенство на закона;
• парламентарна демокрация;
• частна собственост;
• свободна пазарна икономика;
...   Добре е да се остави многоточието след тези (минимум четири) основни принципи, на които според мен се гради Европейският съюз. Принципите на социализма обаче - ако изобщо могат да бъдат охарактеризирани като "принципи" безумствата на тази марксистко-ленинска идеология - са накратко следните:   • диктатура на пролетариата;
• обществена собственост над средствата за производство в държавна и кооперативна форма;  
Предвид горното, оставам с впечатлението, че нашият толкова смешен министър-председател просто говори глупости - не, че му е за пръв път, де. Или пък просто е объркал съюзите, и най-вероятно се е подвел от тези толкова много "петолъчки" във флага на ЕС.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. thehobbit - Te не за сефте бъркат Съюзите,
19.12.2006 13:28
... нашите другари.

Достатъчно да споменем три имена - Шуман, Де Гаспери, Аденауер, за да прозрем социалистическата дълбина на Европейската интеграция.

Същевременно, не можем да подминем Леон Блум, Митеран, Хелмут Шмидт и други социалисти и социалдемократи с огормен принос и със сериозен "подпис" за днешния ЕС.
цитирай
2. zemaria - Здравей,
19.12.2006 13:51
Радвам се, че си тук. Продължавай напред и пиши по-често.
цитирай
3. gantree - не разбрах
19.12.2006 18:30
класиците са на мнение, че "социализЪма е е`ено недоносче", Радане;
http://i.yoosms.com/i/uploaded/real/1141220521135.mp3

в този смисъл, не съм съвсем сигурен, че разбрах какво точно си искал да кажеш в коментара си; в мнението ми ставаше дума за принципите; не ме "замеряй" с имената на тези хора; мисля си, че те са виждали социализма само по телевизията;

поздрави.
цитирай
4. nio - Добре дошъл:-)))
19.12.2006 21:32
Добре дошъл:-)))
цитирай
5. gantree - привет
19.12.2006 21:38
добре дошъл и на теб :P
цитирай
6. thehobbit - Имах предвид,
20.12.2006 15:04
... че европейската интеграция е концепция на титани на християндемокрацията. Трудно може да лежи току-тъй на социалистически принципи.

Но не може да се отрече, че в развитието си ЕИО и ЕС се влияят най-силно от социалдемократическите сили, които са по-склонни на реформи от консерваторите.
цитирай
7. tsbotev - Оправданието
22.12.2006 11:15
Не му обръщайте внимание на Станишев какво говори. Той дори не знае, че солидарността не е само комунистически принцип. Но е хубаво, че е намерил за какво да се хване.
По-важното е, че усилията да докажем предимствата на членството в ЕС не отидоха напразно. Лошото е, че пътят ни към него се проправя от хора, които не са достатъчно убедени, противоречат на много от схващанията им и не са в състояние да проведат необходимите реформи, както би трябвало. Нямат и институционален капацитет, защото много от "кадрите" им не са мотивирани да правят това, което е необходимо.
Жалко, че такива хора, като Станишев, ще се изпъчат, че са европейци по дух. Защото за това не е достатъчно да знаеш английски език.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3639708
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930