Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2006 20:19 - Тридневен траур в Либия за Саддам Хюсеин
Автор: gantree Категория: Новини   
Прочетен: 3489 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 31.12.2006 12:12


30-12-2006  

image Либия обяви тридневен национален траур за "военнопленника Саддам Хюсейн". Това предаде либийската осведомителна агенция Джана. Реакцията на Триполи е по повод екзекуцията днес призори на бившия иракски президент Саддам Хюсейн, който бе осъден на смърт на 5 ноември от Иракския върховен наказателен съд. 

Знамената на всички държавни учреждения и обществени сгради ще бъдат спуснати наполовина, тържествата по случай празника Аид ал Адха са отменени, уточнява агенцията. 

/БГНЕС


Кадафи: 
Присъдата срещу Саддам е "незаконна" и представлява "маскарад"
 

image Либийският ръководител Муамар Кадафи критикува предвидената екзекуция на бившия иракски президент Саддам Хюсеин, като заяви, че присъдата е "незаконна" и представлява "маскарад", тъй като е произнесена "във време на окупация".


"Саддам Хюсеин, който бе осъден на смърт, е военнопленник и бе свален от окупационните сили, а не от иракския народ. Неговата присъда следователно е незаконна и е маскарад", каза полковник Кадафи пред арабски и западни дипломати, духовни лица и журналисти по повод мюсюлманския празник Ал Адха и християнските новогодишни празници. "Трибуналът, който го осъди е незаконен. Ирак е окупирана страна. Американските и британските сили в Ирак трябва да го съдят и в този случай, ако решат да го екзекутират, те да поемат отговорността", заяви още Кадафи. 


"Ирак тъне в насилие, хиляди иракчани бяха убити. Иракският народе е изправен пред геноцид", каза той. Ключов съдебен представител обяви, че от иракското правителство са му казали да бъде готов да присъства на обесването на Саддам Хюсеин между 03,30 и 04,00 часа българско време в събота. Представителят, пожелал анонимност, заяви, че правителствен служител му е телефонирал, за да му обясни, че ще бъде закаран на мястото на екзекуцията навреме за 03,30 часа. Съдебният представител е между онези, които по закон присъстват на всяка екзекуция. Правителството на страната се срещна с американски представители, за да съгласуват възможността за изпълнение на присъдата в събота. 

/БГНЕС


Реакции на екзекуцията на Саддам Хюсеин  

image Европейският съюз осъжда и престъпленията на бившия иракски президент Саддам Хюсеин, който бе екзекутиран днес, и смъртната присъда. Това заяви Кристина Галах, говорителка на върховния представител на ЕС за външната политика Хавиер Солана.
Ватикана посрещна екзекуцията на бившия иракски президент Саддам Хюсеин като "трагична новина". Има опасност тя да раздуха отмъщението и да предизвика ново насилие. Така директорът на пресотдела на Ватикана отец Федерико Ломбарди коментира по Радио Ватикана новината за обесването на Саддам Хюсеин няколко часа след екзекуцията.

Иракският министър-председател Нури ал Малики изрази задоволство от екзекуцията на престъпника Саддам и отправи призив за помирение към привържениците на бившия режим, които не са участвали в престъпленията му. С екзекуцията на престъпника Саддам бе въздадено правосъдие от името на иракския народ. Това прави невъзможно връщането на диктатурата и на управлението на една единствена партия, посочи Малики. Това е урок за всички деспоти, които вършат престъпления срещу собствения си народ, добави той и отново отправи призив за помирение две седмици след конференцията на тази тема в Багдад. Както вече посочихме, ние отказваме да приемаме Саддам като представител на определена религия или общност от иракския народ, подчерта премиерът. От името на иракския народ призовавам всички, кои са били заблудени от стария режим, да преосмислят позицията си. Ако техните ръце не са изцапани с кръвта на невинни, вратата за тях продължава да е отворена, за да се включат в изграждането на новия Ирак. Новият Ирак няма да се управлява от една единствена партия или религия, добави Малики.

Руското министерство на външните работи изрази съжаленията си след екзекуцията днес призори на бившия иракски президент Саддам Хюсеин въпреки отправените многобройни призиви в света за помилване. Това предаде руската агенция Интерфакс. За съжаление многобройните призиви на представители на различни страни и международни организации към иракските власти да отменят смъртната присъда не бяха чути. Това заяви говорител на министерството, цитиран от Интерфакс. Руски депутати изразиха опасения, че обесването на Саддам Хюсеин ще дестабилизира още повече положението в Ирак. Това ще предизвика нова спирала на насилието, заяви членът на комисията за външните отношения на Руската Дума Михаил Маргелов. А депутатът Леонид Слутски посочи, че екзекуцията на Саддам Хюсеин ще дестабилизира ситуацията не само в Ирак, но и в целия район на Персийския залив.

Американският президент Джордж Буш спеше по времето, когато Саддам Хюсеин бе обесен в Ирак. Няколко часа преди това той бе уведомен, че смъртната присъда предстои да бъде изпълнена. Това заяви говорителят на Белия дом Скот Станцъл. Президентът завърши деня си, знаейки, че последната фаза от осъждането на Саддам Хюсеин е в ход, посочи говорителят. На въпрос дали това означава, че Буш е спял по време на екзекуцията на Саддам Хюсеин призори в Багдад, Станцъл отговори: "Точно така". Президентският съветник по сигурността Стивън Хадли лично осведомил Буш по телефона в 18,15 ч. местно време в петък (00,15 ч. в събота) за начина по който ще протече екзекуцията. Самият Хадли бил информиран от американския посланик в Ирак Залмай Халилзад, а той пък от иракския премиер Нури ал Малики.

Голямата дъщеря на Саддам Хюсеин Рагад реагира стоически на екзекуцията на баща си въпреки огромната си скръб. Това заяви за АФП един от адвокатите на Саддам Хюсеин. Рагад и сестра й Рана и техните девет деца се събраха, очаквайки новините, каза адвокатът, пожелал анонимност. Някои от защитниците на Саддам Хюсеин бяха с тях в дома на Рагад, в западната част на Аман, за да им засвидетелстват подкрепата си, добави той. На въпроса на АФП как двете сестри са реагирали, когато са научили за екзекуцията на баща им, адвокатът отговори: "Става дума за техния баща, а не за някой си баща. Можете да си представите скръбта им". Рагад и Рана и техните девет деца потърсиха убежище в Йордания на 30 юли 2003 г. и оттогава живеят там. Вдовицата на Саддам Хюсеин Саджида и третата им дъщеря Хала се установиха в Доха, Катар.

Според Израел въздадено е правосъдие. Това заяви днес високопоставен израелски представител часове след екзекуцията на бившия иракски президент Саддам Хюсеин. Говорим за човек, който потопи Близкия изток в огън и кръв няколко пъти, който използва химически оръжия срещу собствения си народ и който е отговорен за смъртта на няколко хиляди души, каза израелският представител, пожелал анонимност.

Иран приветства екзекутирането на бившия иракски президент Саддам Хюсейн като победа на иракчаните. "Иракчаните излязоха победители, както бяха победители, когато той (Саддам Хюсеин) загуби властта". Това заяви заместник-министърът на външните работи на Иран Хамид Реза Асефи, цитиран от агенция Ирна. През 1980 г. Ирак под водачеството на Саддам Хюсеин нападна Иран и предизвика конфликт, продължил осем години. Жертвите от двете страни достигнаха близо един милион души. 

/БГНЕС



FOX News: Saddam Hussein Execution



Тагове:   Хюсеин,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gantree - Свидетели на последните мигове на ...
30.12.2006 20:24
Свидетели на последните мигове на Саддам разказват


Трапът се отвори и тялото му внезапно падна в дупката. Той умря веднага. Това свидетелства Сами ал Аскари, сътрудник на иракския премиер Нури ал Малики за последните мигове от живота на бившия иракски диктатор.

Екзекуцията бе извършена в казарма на иракското военно разузнаване в Кадамия, северно от Багдад. На бесилото Саддам Хюсейн отказал да му сложат чувал на главата. Имаше кратко пререкание и служителят се отказа, оставяйки лицето на осъдения открито. Един съдия прочете смъртната присъда, а втори магистрат попита Саддам Хюсейн дали има нещо да добави. Саддам Хюсейн се качи на бесилото без да каже дума, той бе решителен и смел, описва екзекуцията съветникът по националната сигурност на иракското правителство Моафик ал Рубаи. В един момент той обърна глава към мен, сякаш да ми каже: "Не се бой", усещането бе странно, обясни развълнуван той по телевизията. Казаха му да си каже последната молитва. След това му сложиха въжето на врата. Ръцете му бяха вързани. Той бе екзекутиран веднага, разказва от своя страна Аскари.

Джавад Абдул Азиз ал Зубайди, поканен от официалните лица да констатира смъртта на бившия диктатор, потвърди, че видял тялото му в линейка. Вратът му бе счупен. Облечен бе в черно сако и бяла риза без връзка, разказва още свидетелят.

Един лекар, магистрати, министри и депутати били сред малкото свидетели, на които било разрешено да присъстват на последните мигове на бившия диктатор, управлявал Ирак с желязна ръка в продължение на 35 години.

Самоличността на палача или на палачите не е известна. Всичко бе заснето, от предаването на Саддам на иракчаните до бесилото, уточни съветникът ал Рубаи, добавяйки че много скоро това ще бъде излъчено.

/БГНЕС


АФП: Екзекуторите на Саддам Хюсеин са скандирали името на шиитския лидер Муктада Садр
31 декември 2006 | 09:14 | Агенция "Фокус"

Багдад. Екзекуторите, изпълнили смъртната присъда на бившия иракски президент Саддам Хюсеин в събота са провокирали диктатора в последните минути от живота му, скандирайки името на един от най-големите му врагове – шиитския лидер Муктада Садр, предаде АФП. Според информацията името на Садр, чиито баща и чичо са били убити по време на управлението на Саддам Хюсеин, е било повтаряно и от присъстващите на екзекуцията шиити. Осъденият не е реагирал на провокациите, като последните му думи са били цитат от Корана – “Няма друг Бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк”.
цитирай
2. gantree - След Хитлер, краят на Саддам Хюсеин ...
31.12.2006 11:42
След Хитлер, краят на Саддам Хюсеин също бе очакван, заяви израелският вицепремиер Шимон Перес
31 декември 2006 | 11:13 | Агенция "Фокус"

Тел Авив. След Адолф Хитлер, краят на иракския диктатор Саддам Хюсеин също бе очакван, заяви израелският вицепремиер Шимон Перес, цитиран от електронното издание на израелския вестник “Йедиот Ахронот”. В изявление преди да участва в среща на израелския кабинет днес, Перес окачестви бившия президент като “диктатор, започнал три войни и отговорен за смъртта на хиляди и дори милиони невинни граждани”.
цитирай
3. gantree - “Ал Джазира”: Саддам Хюсеин бе п...
31.12.2006 11:44
“Ал Джазира”: Саддам Хюсеин бе погребан в родното си село рано тази сутрин
31 декември 2006 | 08:20 | Агенция "Фокус"

Тикрит. Роднини на бившия иракски президент Саддам Хюсеин, който бе екзекутиран в събота, са заявили, че диктаторът е бил погребан рано тази сутрин в родното си село Ауджа, намиращо се близо до град Тикрит в северната част на страната, съобщава електронното издание на телевизия “Ал Джазира”. Погребението е било извършено в четири часа сутринта, местно време (1 часа по Гринуич). Тялото на Саддам Хюсеин е било предадено на неговите близки късно снощи от шейх Ашира Абу Насер, лидер на рода на бившия иракски президент.


До екзекуцията си Саддам Хюсеин може да е бил подлаган на изтезания, заявиха негови адвокати
31 декември 2006 | 03:33 | Агенция "Фокус"

Багдад. Адвокатите на бившия иракски президент Саддам Хюсеин подозират, че той може да е бил подлаган на изтезания до екзекуцията си, съобщава РИА Новости. “Защитата има подозрения, че Саддам Хюсеин може би е бил подлаган на изтезания”, заяви египетският адвокат Мухамед Муниб, един от неговите защитници. По думите му, това може да се установи точно само след съдебните медицински експертизи. Той отбеляза, че според определението на Международната комисия на Червения кръст Саддам Хюсеин е попадал в графата "военнопленник", ето защо присъдата му е била незаконна.

Бившият диктатор Саддам Хюсеин бе екзекутиран вчера рано сутринта в навечерието на главния за мюсюлманите празник “Еид ал Адха (Курбан Байрам)”.
цитирай
4. gantree - Беше време когато Саддам Хюсеин бе ...
31.12.2006 13:37
Беше време когато Саддам Хюсеин бе ухажван от Запада съюзник...
БГНЕС 19:59 30-12-2006

От началото на 70-те години до нахлуването в Кувейт Саддам Хюсейн бе ухажван и подкрепян съюзник от западните страни (с Франция начело) и те предпочитаха да затварят очи за престъпленията на неговия режим.
На времето всички поддържаха отлични отношения със Саддам Хюсейн - така френският президент Жак Ширак се оправда, когато през 2003 г. бе разпитван за връзките си с диктатора.
Това време започва от 70-те години, когато Саддам Хюсейн върви към върха и на него се гледа като на националистичен и светски водач, който се стреми да модернизира една богата на петрол страна.

През 1972 г. Ирак сключи договор за сътрудничество със СССР, но едновременно се опитваше да разнообрази търговските си връзки, обръщайки се по-специално към Франция, която провежда проарабска политика. През септември 1975 г. Саддам, тогава номер 2 в баасистката партия, бе приет с всички почести във Франция. Една вечер той засвидетелства особено внимание към премиера Жак Ширак. Поканва го в своя хотел да дегустира огромен шаран, хванат във водите на Тигър, който специален самолет е докарал от Багдад.
Това разказват двама журналисти - Ерик Ешиман и Кристоф Болтански - в есето си “Ширак Арабски”.

Саддам ще бъде Де Гол на Близкия изток, подхвърля Ширак пред своя говорител. Франко-иракската “идилия” намира израз в съгласието на ядрената сила Франция да достави реактора за научно-изследователски цели Озирак, който бе разрушен през 1981 г. при израелско въздушно нападение. Франция се снабдява с петрол от Ирак и се превръща в един от главните оръжейни доставчици - самолети Мираж F1, радари, танкове – на режима. Във Франция се сформират трайни влиятелни проиракски общности с участието на бизнесмени, индустриалци от оръжейния сектор и политици. Франция не е единствената в Ирак.

Италия и Германия, например, също стават важни доставчици, което ще позволи на Багдад тайно да произвежда химически оръжия. Отношенията продължават и по време на кървавата война (1980-1988), която Саддам Хюсейн предприема срещу Иран. На иракския ръководител се гледа като на преграда пред ислямската революция на аятолах Хомейни. Франция дори предоставя на иракчаните пет самолета Супер-Етандар.

Отношенията между Саддам и САЩ са по-неясни. Вашингтон изпитва недоверие към арабските вождове. През 1983 г. обаче Роналд Рейгън изпраща свой емисар – Доналд Ръмсфелд – в Багдад. Изправени пред заплахата Иран САЩ избират “по-малкото зло”. Те възстановяват дипломатическите си отношения с Багдад, оказват икономическа и материална помощ с военно предназначение и предоставят сателитни снимки на Ирак. Вашингтон започва да възприема оцеляването на Ирак като “особено важно” до такава степен, че затваря очи за момент за масовите престъпления на режима, използването на химически оръжия и опитите му да се сдобие с атомно оръжие.
Това пише американският журналист, специалист по Близкия изток Джонатан Рандал в колективния труд “Черната книга на Саддам”.

През 1988 г. в Халабджа 5000 иракски кюрди загиват при бомбардировка с химическо оръжие – масово убийство, за което Саддам Хюсейн няма вече да може да отговаря.

През 1990 г. войските на Саддам Хюсейн нахлуват в малката петролна държава Кувейт. За един ден Саддам Хюсейн се превръща за Вашингтон в тиранин и “нов Хитлер”. И останалите западни страни се обръщат срещу бившия си съюзник. Според Патрик Бодуен, почетен председател на Международната федерация за правата на човека прибързаната екзекуция на Саддам Хюсейн позволява да се избегне глобален процес, който можеше да доведе до разкрития, злепоставящи САЩ и европейците.

/БГНЕС


САЩ побързаха да екзекутират Саддам Хюсеин, за да не се разкрие бившето им сътрудничество с него, заяви ирански министър
31 декември 2006 | 09:54 | Агенция "Фокус"

Техеран. САЩ побързаха да наредят екзекуцията на бившия иракски президент Саддам Хюсеин, за да не излязат наяве подробности за бившето сътрудничество на Вашингтон с диктатора, заяви иранският заместник-външен министър Хамид Реза Асефи, цитиран от електронното издание на вестник “Аш Шарк Ал Аусат”. Асефи обвини САЩ, че са оказвали натиск на процеса и фактически са диктували неговия ход. От друга страна, Иран бе от първите страни, които приветстваха екзекуцията на диктатора, посочва изданието.


Агенция “Фокус”
“Ал Джазира”: Кувейт се въздържа от мнение за екзекуцията на Саддам Хюсеин
Въпреки че след екзекуцията на Саддам Хюсеин тази сутрин, в Кувейт бяха организирани тържества, правителството на страната досега не е излязло с официално изявление по казуса, коментира електронното издание на телевизия “Ал Джазира”. Единственото становище на кувейтски официален служител бе това на министъра на социалните въпроси шейх Сабах Халед ас Сабах, който заяви, че екзекуцията на иракския диктатор е “иракски въпрос”, в който Кувейт няма да се намесва.
цитирай
5. gantree - Скастриха новия шеф на ООН, подк...
03.01.2007 19:52
Скастриха новия шеф на ООН, подкрепил обесването на Саддам
03.01.2007 10:44 http://www.dnes.bg/article.php?id=31469

62-годишният Муун е генерален секретар на ООН от 1 януари тази година. Снимка: ИТАР-ТАСС

Преди малко осведомителните агенции съобщиха, че новият генерален секретар на ООН Бан Ки Муун си е навлякъл и първите неприятности с едно спорно изказване по повод екзекуцията на Саддам Хюсеин.

Критиците обвиняват генералния секретар, че косвено е подкрепил смъртното наказание – в противоречие с официалната линия на ООН.

62-годишният Муун е генерален секретар на ООН от 1 януари тази година.
цитирай
6. gantree - Саддам Хюсеин, осъден на смърт чрез ...
04.01.2007 12:41
Саддам Хюсеин, осъден на смърт чрез обесване за екзекутирането на 148 шиити в Дуджаил след извършено срещу него покушение, беше защитник на идеята за панарабизма и могъщ лидер, преди да се превърне в парий, пише Франс прес.


Бившият иракски диктатор е роден на 28 април 1937 г. в бедно сунитско семейство в селището Удже, недалеч от град Тикрит, северно от Багдад. Истинското фамилно име на Саддам е Ат Тикрити. Остава сираче на 9 години и е отгледан от чичо си, който го изпраща да учи в Багдад.

След завършването на средното си образование в училище в Багдад Саддам става член на Арабската социалистическа партия Баас. През 1959 г. прави неуспешен опит да убие иракския военен лидер Абдул Карим Касем. Ранен в крака, неуспелият атентатор бяга в Кайро. В египетската столица Хюсеин започва да учи право.


През 1963 г. партията Баас идва на власт и Хюсеин се връща в Багдад, където е назначен в новото правителство. Същата година режимът на Баас е свален. Хюсеин е арестуван и хвърлен в затвора от 1964 до 1966 г., когато успява да избяга и преминава в нелегалност.


Две години по-късно Саддам участва в държавния преврат, който довежда партията Баас на власт. Това е и началото на изкачването на Саддам в политическата йерархия. След 17 юни 1968 г., когато Баас поема властта в Ирак, Саддам става член на Революционния команден съвет (РКС), а през 1969 г. е избран за заместник-председател на РКС и заместник- генерален секретар на регионалното ръководство на Баас.


От 16 юли 1979 г. поема постовете президент, председател на РКС, генерален секретар на регионалното ръководство на Баас и министър-председател на Ирак. Месец след това новият лидер нарежда да бъдат екзекутирани около 400 членове на собствената му партия.


По същото време вълнения в Иран провокират кюрдите в Ирак да започнат многобройни бунтове срещу Хюсеин. Отношенията между Иран и Ирак се влошават. През септември 1980 г. Иракската армия нахлува в Иран. По време на осемгодишната война загиват 1,5 милиона души. През март 1988 г. по заповед на Саддам Хюсеин с химическо оръжие е бомбардирано кюрдско селище . 5000 души загиват.


През август 1990 г. Ирак нахлува в Кувейт. На 18 януари 1991 г. започва операция "Пустинна буря" на международна коалиция от 32 страни, ръководена от САЩ, под егидата на ООН. Целта на операцията е Ирак да изтегли войските си от Кувейт. При бомбардировките на съюзническите сили са убити 100 000 души и е унищожена по-голямата част на военната машина на Ирак.


От 1992 г. ООН настоява Хюсеин да допусне в Ирак оръжейни инспектори. Докато Саддам Хюсеин даде съгласието си, срещу страната са наложени санкции. Над 800 000 иракски деца умират поради липса на лекарства в резултат на санкциите. През 1995 г. генерал Хюсеин Камал ал Маджид и Саддам Камел Хасан - зетьове на иракския диктатор, бягат в Йордания и издават военните скривалища на Ирак. Инспекторите на ООН унищожават арсеналите.


Хюсеин успява да примами зетьовете си обратно в Ирак и по негово нареждане те са екзекутирани на 23 февруари 1996 г.


На 15 октомври 1995 г. и на 15 октомври 2002 г. са произведени референдуми за продължаване на президентските пълномощия на Саддам Хюсеин със 7 години. Саддам Хюсеин е преизбран . На изборите гласуват всички граждани, които имат това право и единодушно дават подкрепата си за Хюсеин.


На 8 ноември 2002 г. Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция 1441, според която Ирак трябва да се разоръжи, или в противен случай да понесе сериозни последствия. Благодарение на нея оръжейните инспектори подновяват работата си в Ирак след осемгодишно прекъсване.


На 17 март 2003 г. президентът на САЩ Джордж Уокър Буш дава 48-часов ултиматум на Саддам Хюсеин да напусне страната, ако иска да избегне войната. Той отказва.


На 20 март 2003 г. започва международна военна операция, ръководена от САЩ, с кодовото име "Свобода за Ирак". На 9 април 2003 г. американците завземат Багдад. Режимът на Саддам Хюсеин пада. На 1 май 2003 г. президентът на САЩ обявява официалния край на войната.


На 13 декември 2003 г. Саддам Хюсеин е заловен в град Тикрит, където дотогава се укрива. Самоличността му е установена чрез ДНК-експертиза. На 9 януари 2004 г. САЩ официално му признават статут на военнопленник.


На 29 юни 2004 г. Специалният иракски трибунал издава заповеди за задържане на Саддам Хюсеин и на още 11 бивши ръководители на партията Баас. Процедурата е необходима, за да минат обвиняемите под иракска юрисдикция.


Делото за убийството на 148-те шиити в Дуджаил започна на 19 октомври 2005 г. в Багдад в Иракския специален трибунал, който малко след това е преименуван на Върховен иракски наказателен трибунал. Делото се води срещу Саддам и седем негови приближени.Саддам пледира невинен.


В рамките на месец след началото на делото двама от адвокатите на подсъдимите са убити, а един е открит ранен в Багдад. По време на процеса за убийството на 148-те шиити в Дуджаил Саддам често пъти се появяваше в съдебната зала със светла риза и тъмен костюм, без връзка. Понякога в знак на протест той се появяваше и с традиционна мюсюлманска иракска роба.


Съдебните заседания по делото „Дуджаил” показаха, че Саддам не е загубил своята арогантност. Често пъти той гневно отговаряше на съдията, беше гонен от съдебната зала или отказваше да се яви в съда.


На 19 юни 2006 г. обвинението поиска смъртна присъда за Саддам, неговия полубрат Барзан Ибрахим ат Тикрити и бившия вицепрезидент Таха Ясин Рамадан. Два дни след това бе убит трети адвокат на защитата.


На 21 август тази година срещу Саддам започна друго дело – за геноцид и престъпления срещу човечеството. Това е делото по аферата „ Анфал ” - операция, която между 1987 г. и 1988 г. води до смъртта на около 182 000 кюрди, избити при масово разселване на кюрдското население. Операцията се извършва в три етапа, като кулминацията й е обгазяването на 5000 кюрди в село Халабджа на 16 март 1988 година.


Освен Саддам за операцията „ Анфал” е съден и братовчедът на Саддам – Али Хасам ал Маджид, известен като Али Химикът заради ролята му в обгазяването на кюрдите от Халабджа. Останалите подсъдими по това дело са бившият министър на отбраната Султан Хашим Ахмед, бившият шеф на иракските разузнавателни служби Абдул Азиз Сабер ад Дури, бившият командир на републиканската гвардия Хюсеин Рашид ат Тикрити, бившият регионален лидер на партията Баас и бившият министър на промишлеността Тахер Тауфик ал Ани и Фархан Мутлак ал Джубури, друг бивш лидер на Баас.

/БТА/ http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=108375
цитирай
7. gantree - Ирак е вече шиитско-кюрдска реп...
06.01.2007 20:27
Ирак е вече шиитско-кюрдска република, в която милост за сунитите няма да има
Екзекуцията превърна Саддам в икона
Нир Розен*
http://www.monitor.bg/opinions/article?sid=&aid=105862&cid=50&eid=938
Брой: 2794, Сряда, 03 Януари 2007


Саддам Хюсеин стана първият насилствено умъртвен арабски лидер след убийството на египетския президент Ануар Садат през 1981 г. Обесването на сваления иракски лидер от шепа трътлести иракчани, скрити зад скиорски маски, се възприема от много хора като американска екзекуция и нова грешка на САЩ, която ще засили сектантското насилие в Ирак и целия Близък изток.
Първо, самият процес срещу него се възприема като шоу, режисирано от американците. Според "Хюмън райтс уоч" иракските съдии били зле подготвени и разчитали на американски консултанти. По време на процеса американските съветници изключваха микрофоните и заповядваха на преводачите да млъкнат всеки път, когато не им харесваше онова, което защитниците на подсъдимите говореха.
Важният мюсюлмански празник Ейд ал-Адха, част от поклонническия период "хадж", започна на 30 декември за сунитите и на 31 декември - за шиитите. Според традициите на Мека, по време на хадж войните се прекратяват. Това е древна традиция, още отпреди раждането на Мохамед и възникването на исляма, когато арабските езически племена са се кланяли на камъка Кааба. В по-късни векове мюсюлманите запазили тази традиция. Те наричат поклонническия период "ал-ашур ал-харб", т.е. "месеците на примирието".
Обесването на Саддам Хюсеин в деня на сунитския празник Ейд ал-Адха на практика казва, че само шиитският ден "Ейд ал-Адха" е легитимен. Шиитската традиция получи върховенство над сунитската (в Ирак е така повече от 3 години), което предизвика гнева на целия сунитски свят. Но иракската конституция забранява изпълнението на смъртни присъди в деня Ейд. Затова и правителството на Нури ал-Малики обяви предварително, че в Ирак празникът ще се чества в неделя, 31 декември. По същество с този акт Ирак бе официално обявен за шиитска държава. Ейд ал-Адха, освен това, е празникът на жертвоприношението на агнетата. За сунитите Саддам бе принесен в жертва.
Осъденият беше освободен от своя американски затвор броени часове преди екзекуцията. Само това е достатъчно да покаже, че американците са имали последната дума по въпроса кога да бъде екзекутриран. От край време иракските власти се оплакват, че САЩ контролират всичко, най-вече армията и полицията, и че не им оставят никаква власт. Трудно е да се повярва, че кабинетът на Малики изведнъж си е възвърнал суверенитета и е решил смаостоятелно кога да изпълни смъртната присъда.

Застанал на бесилото, Саддам Хюсеин запази присъствие на духа до последния си миг, въпреки издевателствата на своите екзекутори.

За много араби и в частност - сунити, 30 декември стана денят, в който един президент заповяда екзекуцията на друг президент. Това бе предупреждение към всички сунити, още повече, че Вашингтон често сочеше Саддам като вдъхновител на сунитската съпротива срещу окупацията на Ирак. С екзекуцията му американците смятат, че са убили нейния символ и сега чакат сунитите да осъзнаят, че всяка по-нататъшна съпротива е безнадеждна.
Но именно тази екзекуция и моментът, в който бе изпълнена, освобождават сунитската съпротива от обвързването й със Саддам Хюсеин и партията БААС. Сега те много по-убедително ще твърдят, че се бият за националното освобождение на Ирак и нямат нищо общо със стария режим, както твърдят техните американски и иракски неприятели.
Липсата на качулка върху главата на осъдения (жертвите обикновено не могат да избират дали да си я сложат, или не) и поставянето на черен шал около шията му, за да предотврати белезите от въжето в очевидно готвения за разпространение филм, носят почерка на американски сценографи. Дори американският самолет, с който ковчегът бе отнесен до родното място на екзекутирания, говори за американска намеса.
Неофициланият видеофилм на екзекуцията, филмиран с мобилен телефон от един от официалните представители на властта, със сигурност ще ожесточи войната между шиити и сунити, защото показва една стопроцентово шиитска екзекуция. Чува се как присъстрващите си говорят. Става ясно, че един от тях се казва Али. Докато екзекуторите спорят как по-добре да поставят въжетро около врата на смъртника, Саддам отправя призив към Бога: "Да, Аллах!…" Някой от официалните лица казва по адрес на шиитите: "Онези, които се молят за Мохамед и за семейството на Мохамед, победиха!" Други триумфално подвикват шиитския псалм "Нашият Бог се моли за Мохамед и семейството на Мохамед!" Трети повтаря стих от марш на "Армията на Махди" - шиитската милиция на Моктада ал-Садр: "Ускори завръщането на Махди! Да бъдат проклети неговите врагове! Дай победи на сина му! Моктада! Моктада! Моктада!"

В цяла Палестина вече няколко дни продължават протестите срещу обесването на бившия иракски президент

В този момент Саддам поглежда надолу към тях, усмихва се и казва нещо саркастично за Моктада ал-Садр: "Моктада? Това ли вашето мъжество?", но други гласове го заглушават, чува се как един от тях му подвиква "ила джаханъм", т.е. "Върви в ада!". На което Саддам отговаря нещо в смисъл "Адът, който днес е Ирак!"
В този момент въжето се затяга около врата му и някой крещи "Да живее Мохамад Бакър ал-Садр!". Това е шиитският молла, основал ислямистката партия "Дава", който е и роднина на Моктада ал-Садр ("Дава" е партията, организирала покушението над Саддам през 1982 г. Заговорниците са заловени. Част от тях са пуснати на свобода, други излежават присъди, но част от ръководителите й са осъдени на смърт за държавна измяна. Заради тези присъди, 24 години по-късно сваленият от власт Саддам Хюсеин бе осъден на смърт - б.р.)
Преди десетилетия Бакър ал-Садр бе екзекутиран по заповед на Саддам Хюсеин. Днес той е почитан от трите основни шиитски движения в Ирак - възстановената партия "Дава", садристите и Върховният съвет за ислямската революция в Ирак.
На видеозаписа се чува още как присъстващите го обиждат, а един глас ги призовава: "Моля ви, моля ви, спрете! Човекът чака да умре всеки миг!" В този момент Саддам изрича мюсюлманската "шахада" (свидетелството) "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк". После иска да я повтори, но в този момент капакът под краката му се отваря и той пропада надолу. Нечий глас вика "Тиранът падна!", останалите започват да пеят шиитски псалм. Някой иска да го свалят въжето, но му отговарят, че трябва да почака 8 минути.
Сунитският ислямо-националистически сайт Islam Memo твърди, че след като са го свалили от въжето, "сафавидите" (т.е. персите, шиитите) са изгорили копието на Корана, с което Саддам отиде на бесилката. Пише още, че той подхвърлил на един от официалните свидетели на екзекуцията "Бъди проклет, персийки дребосък!" Същият сайт съобщава, че аятоллах Али ал-Систани благословил екзекуцията на Саддам и че иракското правителство е отказало молбата на осъдения да бъде изпратен до бесилото от сунитски свещеник, който да се моли за него. Твърдят, че след смъртта екзекуторите са се гаврили с трупа му. Накрая пишат, че Саддам изрекъл "Палестина е арабска земя", преди да каже мюсюлманската шахада.
Иракските медии са под контрола на шиитите. Не е чудно, че според тях Саддам треперел от страх и даже се сборичкал с екзекуторите си. Но видеофилмите показват един мъж с апломб. Той е уверен в себе си, защото знае, че го снимат, че тези кадри ще обиколят света и иска да си отиде от този свят като голяма историческа личност, за каквато Саддам докрая смяташе себе си.
Изблиците на радост в шиитските региони също не трябва да будят почуда.
Гражданската война в Ирак продължава. Часове след екзекуцията избухнаха три коли-бомби в "Хурия", един от шиитските квартали на Багдад. Загинаха десетки.
Друга кола-бомба се взриви в квартал "Сейдия", близо до увеселителния парк. Загинаха най-малко двама граждани и двама полицаи. Самоделно взривно устройство в шиитския район "Искан" уби още двама.
В южния град Куфа, контролиран от Моктада ал-Садр, кола-бомба уби десетки. В северния град Тел Афар самоубиец-камикадзе се взриви на пазара и уби поне 5 души. Казват, че бил убит и представителят на аятоллах Али ал-Систани, а офисът му - изгорен. В провинция Анбар вървят многолюдни демонстрации срещу екзекуцията. Хората носят портрети на Саддам. Големи протести имаше и в Тикрит. А във Фалуджа веднага след обесването му пет артилерийски залпа изстреляха снаряди към едно КПП в южната част на града.
Попитах един мой приятел, кюрд, какво мисли за видеофилма. "Тъжно е да гледаш как някой върви към смъртта си. Но съм доволен, че умря именно така, а не както тъй наречените групи за човешки права искаха - да живее до края на живота си в килия с телевизор, вестници и медицински грижи". Съгласен е, че начинът, по който беше умъртвен Саддам, ще предизвика симпатия към него у много хора. "Но ако някой е живял поне един ден живота, който иракчаните живееха при неговия режим, сигурно ще иска още по-жестока смърт. Екзекуцията ме накара да си спомня всички нещастия, през които моето семейство мина. Защо трябва да го съжалявам? Но искам да доживея и екзекуцията на днешните малки садамчета като Талабани и Аяд Алауи", добави кюрдът.
Едно е ясно. Смъртта на Хюсеин не донесе мир на Ирак. Сунитите се събират на гроба му, демонстрантите носят портретите му като икони и мечтаят за мъст. Президентът Буш каза, че екзекуцията на неговия враг била "крайъгълен камък" в политическото развитие на страната. Това е може би най-ясното послание, че в шиитско-кюрдски Ирак милост за сунитите няма да има.




* Нир Розен е арабски журналист, сътрудник на "Ню америкън фаундейшън". Публикувал е анализи в "Ню Йорк таймс мегъзин", "Харпърс", "Ню Йоркър" и месечника "Атлантик"
цитирай
8. gantree - ^^
06.01.2007 20:28
http://www.youtube.com/watch?v=X9SL1MHfbIk
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641303
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930