Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2007 20:13 - "Великият" българин Петър Дънов
Автор: gantree Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 9979 Коментари: 19 Гласове:
2



Окултен PR в бяло
Златина Иванова, Двери БГ 


     Златни дни за „белите братя” в България. След главозамайващия успех на своята PR кампания, която осъществиха чрез играта „Великите българи”, сега дъновистите очакват златна жетва. В пазарното общество, където рекламата определя стойността, те успяха да лансират успешно своя „нов продукт” – окултната еклектика на Петър Дънов. С второто си място на велик българин акциите на Дънов на пазара скачат. За почтеността на хората, които решиха чрез масирана SMS-атака да популяризират учението си, няма да говорим. Комерсиалното им решение може да е модерно и съвсем в духа на PR науката, но в духовната сфера принципът „целта оправдава средствата” е компрометиран в очите на всеки поне малко чувствителен духовно човек. 

     Думата ни ще бъде за онези, които са впечатлени от рекламата и ще идат да търсят на родния духовен пазар (много оживено място напоследък) що-годе качествена стока и ще се завъртят около рафта на дъновистите. За да не разчитат само на телевизионния шум около една игра и да не се окаже, че са им пробутали вместо „велико учение” някое пиратско копие, ще кажем няколко думи за сертификата на дъновисткия продукт. 

image
     Дъновизмът легитимира себе си като християнско учение, учещо за Христос, но малко по-различно – не за онзи популярен Христос, в който вярват бабичките в църквите, а за другия Христос – онзи, скрития, чието учение само интелектуалци и посветени можели да разберат. На специализиран език на това му се вика езотерично християнство – т. е. християнство, което не се вижда с прости очи, а трябва някой да те въведе зад паравана на профанното и да ти разкрие едно друго учение, достойно да бъде следвано само от "достойните". И хората, които познават християнството само в неговия ощетен и даже карикатурен образ на битова религия, задоволяваща първични материални и емоционални потребности, а в същото време не могат да си обяснят защо симпатизират на християнското учение, се подлъгват и тръгват след услужливите и винаги усмихнати „братя в бяло” зад паравана на очевидното. Там ще им предложат коктейл от приятна музика, изпълнена на цигулка, елегантна гимнастика, чист планински въздух и човек още малко и ще повярва, че е попаднал в рая на земята, в осъществилото се царство Божие. Стига да не усети фалшивите нотки в откриващата му се земна идилия. Лично аз нямам никакво доверие на винаги усмихнатите хора. Още повече пък облечени в бяло. Прекалено щастливи ми изглеждат, твърде стерилни, за да са истински. По- ми приличат на участници в реклама на „Ариел”, където хората са винаги налудничаво щастливи от безупречно бялото си пране ... 

     А що се отнася до езотеричното им учение, то всеки човек с по-задълбочени познания във философията и религията знае, че всяка религиозна еклектика е фалшива, защото се стреми да обедини на едно повърхностно ниво учения и принципи, които в своята дълбочина са несъвместими. Както ухото на музиковеда ще различи безпогрешно фалшивите ноти в една композиция, които за неспециалиста може да останат напълно незабелязани, така и познаващите развитието на философията и религията виждат безпринципното съчетание на източни религии, християнство, окултизъм и т.н. в един миш-маш, който може да удовлетвори интелектуалното любопитство, но не може да даде насъщна духовна храна. Но тъй като болшинството от хората, разбира се, не са завършили нито философия, нито богословие, то тяхна единствена защита срещу всяка форма на религиозна манипулация остава естествената им интуиция или духовните рецептори, които Бог е вложил във всеки от нас. Ако те са здрави, то би трябвало да ни сигнализират, че зад красивия имидж на белите братя прозира смътният образ на активна секта и спечелването на второто място в играта „Великите българи” чрез организирана SMS-атака го доказва; че в духовната сфера не е чистоплътно да разделяш хората на извисен елит и на профани, че това деление всъщност гъделичка честолюбието ни и желанието да сме част от някакъв таен елит, докато всъщност през вратата на ласкания егоизъм няма как да стигнем до дома на Отца ... 

     Интересуващите се от същността на учението на Дънов могат да намерят немалко неща, които показват нехристиянския му характер (прераждане вместо възкресение, Христос като учител, но не и като въплътилия се Бог и т. н.). Ние ще се задоволим единствено да отбележим, че по самата си природа християнството не може да бъде езотерично и окултно. Прекалено голямо и съдбовно е решението на Бога да стане Човек и то човек завинаги, за да си позволи Той това Негово дело да бъде достъпно за ограничен брой "еволюирали" духовно "посветени". Христовото дело е много повече от учение, дори в същността си то не е учение и затова не може да еволюира. Христовото дело е един онтологичен факт – фактът на роденото Богочовечество. Към тази нова онтологична реалност в живота на човечеството всеки може да се приобщи. И за да няма ощетени откъм расов, национален, интелектуален или друг признак, Бог е определил механизми за приобщаване към Неговото дело, които не зависят от субективните характеристики на личността, а кореспондират директно със самата същност на човешката душа. Православието не е нищо друго освен личен разговор на Бога с всяка душа. 

     Дъновистите обаче презират Христовата Църква (ако са искрени пред себе си) – считат я за по-низш стадий в духовното развитие на човечеството, който те са надскочили, влизайки в епохата на Бялото братство. Дори само този елемент от учението им показва, че не подозират за случилото се преди 2000 години във Витлеем и нямат нищо общо с новата история на човечеството, която започва тогава. Иначе нямаше да заобикалят Бога, роден в пещерата, в търсене на по-възвишено учение. 

     Всеки, разбира се, може да вярва в каквото иска, може да създаде, ако е достатъчно умен, каквото си иска учение, но не е почтено да използваш като параван за учението си Христос, в Когото всъщност не вярваш. 

     Духовната нечистоплътност белите дрехи не могат да я скрият. А впечатлените от второто място на Дънов не бива да забравят, че все пак става дума за едно шоу. Ако духовните ни рецептори обаче са станали нечувствителни към фалша на рекламата, то значи сме идеалните потребители на ТV Shop продукциите и напълно сме си заслужили идеалния нож, който не реже, кухненския робот, който мисли вместо нас, и духовния сурогат на дъновизма.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. isis - ---
24.02.2007 20:44
Интересен постинг си написал, макар да не съм съгласна с всичко, изложено в него.

Не ми харесва това крайно противопоставяне на дъновизъм и християнство. Все пак, колкото и да не им се иска на свещениците, християнството - такова, каквото го познаваме днес, също е една секта, която е такава, понеже на един събор се е решило кое е канон и кое не е. Така че дали една по-стройно изградена система като християнството или една по-нова секта като дъновизма - разликата е във времето на поява. Ако християнството беше възникнало преди век, убедена съм, щеше да е доста по-различно.

Има и нещо друго, което никак, ама никак не обичам - натриването на нечий нос с идеята "Моят Бог е по-истински от твоя!". Що? Щото поради стечение на обстоятелствата съм се родил на някаква географска ширина и там вярват точно в тоя Бог.

Колкото до вечно усмихващите се дъновисти - и на мен не ми харесват. Нормално е човек да има всякакви емоции и подтискането на естествените реакции води до по-неприятни последици, отколкото изразяването им навреме.
цитирай
2. darla - Склонна съм да се съглася с gantree. ...
24.02.2007 21:03
Склонна съм да се съглася с публикуваното от gantree. Когато четох веднъж за Дънов и дъновизма, останах със смут в сърцето си, защото факта, че Дънов сам решава кога да умре (ляга и умира), остави у мен съмнение, че цялата му духовност и учение е било в съприкосновение и с нечисти духовни сили. А, това не може да тревожи последователите на Бог, който е добър, благ, любов, носещ живот и благодат.
цитирай
3. gantree - ***
24.02.2007 23:02
до darla:

дъновизмът всъщност е увлечение за суетните, доста елементарно по същество; това са преди всичко онези объркани хора, които открито се възхищават на безформения природен хаос, и същевременно са категорично против т.нар. "закон на джунглата" - така, сякаш не става дума за същото, на което са се възхищавали само преди минути.

***

до isis:

благодаря ти за мнението, но искам да уточним очевидното - написаното в "постинга" ми е цитат, в случая става дума за мнението на Златина Иванова - което напълно споделям, разбира се, но просто не умея да изчистя и подредя мислите си по толкова брилянтен начин, както го умее тя; затова предпочетох и да не се опитвам по темата;

за "крайно противопоставяне" между дъновизъм и християнство не може да става дума, според мен; те са несъпоставими до такава степен, че просто не е възможно да бъдат противопоставени, то е сякаш да противопоставиш поезията и нечленоразделното впиянчено мучене.

да назовеш християнството "секта" според мен означава само едно - непознаване и объркване на понятията; "секта" е "религиозна общност, която се противопоставя на официалната религия", тоест - в случая просто се объркваш, оплитайки се в думи, чието същинско значение подценяваш по някакъв си твой начин; наричайки християнството по този начин, уви, не би успяла да го принизиш до нивото на профанизираните "бели братя";

разликите между дъновизма и християнството са много повече и много по-сериозни, освен "разликата по време"; Златина се е спряла на основната част от тях в мнението си, но въпреки това съм готов да разговаряме за това, ако е нужно; лошото е, че (както разбирам) ти възприемаш християнството като "стройно изградена система" - каквото то изобщо не е, уверявам те.

за "натриването на носа" - вярно е, че всеки от нас още с раждането си е станал "част от общностна група", без за това да е взето неговото разумно съгласие; родила си се в България, от родители българи, респ. - без твоето разумно съгласие вече си част от българската етническа група, заедно с всички последствия от това; родила си се в християнско общество, от родители-християни (или поне възпитани изцяло или в част от християнските ценности), следователно без твоето разумно съгласие си станала част от това общество;
всъщност, това в случая не е особен проблем, ако не се лъжа; не вярвам да копнееш по вероятността да се беше родила в Техеран или в Кайро, респ. в ислямска общностна група, заедно с всичките последствия от това;

за подтискането на естествените реакции за написани стотици хиляди страници; всъщност, всичките ни взаимоотношения се крепят върху съзнателния контрол на естествените човешки реакции; ти, както разбирам, си против "подтискането на естествените реакции", и си привърженик на тяхното "изразяване навреме"; ако се замислиш обаче, едва ли би ти допаднала опцията всеки срещнат да си "изразява естествената реакция" на воля върху ти;
всъщност, не съм сигурен, че наистина искаш това, за което си мислиш.

поздрави
цитирай
4. stealingbeauty - Ужасно съм уморена и не мога да...
25.02.2007 00:00
...изчета целия постинг и следващите го мнения, но утре ще го направя. Интересна е темата. Сега просто искам преди да си легна да отбележа.... че ми навя доста детски спомени.. от 7-те рилски езера... обичах да стоя при йогите, но често наблюдавах дъновистите, танцуващи в кръг... кръгове :) Спомени... ето какво ще сънувам тази нощ.
Благодаря.
цитирай
5. isis - ---
25.02.2007 17:22
Maлко ми е трудно да коментирам всичко, което си написал, Gantree, тъй като засегнахме много теми, а всяка от тях е достатъчно голяма, за да бъде обсъждана с по няколко изречения. Вярвам, че отчасти несъгласието ни се крепи именно на това. Аз не обичам да заемам крайни позиции /освен в някои случаи, разбира се, когато място за компромис с възгледите може трудно да бъде направен/.

Нека първо уточня, че не обърнах внимание, че постингът не е твой - четох го много набързо преди да изляза, но темата ме заинтригува и затова реших да коментирам. Искам също да спомена, че не съм дъновистка, но донякъде съм запозната с учението. Правя това уточнение само за да няма неясно впечатление, че защитавам някаква моя си верска принадлежност. Към дъновизма, както и към всяка друга вяра се отнасям критично, но в същото време отворено.

Относно паралелите между християнство и дъновизъм - не съм съгласна, че такива не могат да бъдат правени. Било то на духовен или чисто замен, 'организационен' план. Всяка една религиозна общност следва определен път на развитие, който до голяма степен може да бъде предвиден в зависимост от това какво се случва в настоящия момент. Мюсюлманството, например, сега е в ерата на своите кръстоносни походи и няма нищо чудно в това, че се е заело да "заяви" своето присъствие в света по такъв начин. Всъщност липсата на поява на голяма религия в последните векове се дължи не на това, че няма хора, които да са твърдяли, че са посредници на Бога или самият Бог, а на развитието на обществото, което вече е по-скептично и по-трудно за контролиране посредтсвом налагане на авторитет. Все пак това е основният метод, който църквата е ползвала през вековете - "Някои неща стоят по този начин, защото така е написано и казано" - да, но съвременният човек е любопитен и нетърпелив. И поради това много малко хора сега /говоря за масата/ са духовно образовани. И именно поради липсата на образованост, според мен , се поражда нещото, което аз наричам "религиозен расизъм". Всъщност ти погрешно намекваш, че е по-добре човек да се роди в западно общество, отколкото някъде другаде. Всяко едно място си има предимствата и недостатъците и да твърдим, че нашата култура е по-висша, просто защото в момента е по-добре развита икономически , за мен е признак на духовно късогледство.

Но нека се върна отново на дъновизма и християнството. Християнството Е стройно изградена система, тъй като за да оцелее система е нужна. И доказателството за това е, че съществува под формата на организация и институция, а не се разпространява от учител на ученик, както йогизма например, което носи в себе си индивидуализъм и субективизъм. В християнството правиш определено действие и имаш точно определен резултат. Колебания и несигурности съществуват само по отношение на така наречените "духовни преживявания", към които се подхожда много внимателно поради очевидни причини.

Спрямо дъновизма нямам кой знае какви възражения, стига да не ми се навира във физиономията, както често много хора правят. Това идва от факта, че учението е сравнително ново и самите дъновисти усещат някаква мисия да го разпространяват, което на мен лично не ми харесва. Смятам, че ако някой има интерес към нещо, той сам ще намери подход и не бива да бъде насилван. Това, което липсва на дъновизма, както и на всяка една нова секта, е именно организация и някакъв контрол (което може да бъде и хубаво, и много лошо). Именно поради това се получават случки, при които някой е имал някакво духовно изживяване и без да го подлага на съмнение, без да го изледва по някакъв начин, вече смята, че си е говорил лично с Бог. В такива случаи, например църквата си има своите начини да се намеси долу-горе адекватно.

Що се отнася до сборния характер на дъновизма като опит да се обединят елементи от различни учения, аз лично не виждам нищо лошо, стига да е направено добре. Не съм дотолкова добре запозната, за да коментирам точно това, но ако сравня с християнството - на него например му липсва вниманието към тялото и смятам, че вековно насажданото отношение към тялото като нещо мръсно и недостойно е наистина много голяма грешка. Все пак "здрав дух в здраво тяло".

Като заключение мога само да кажа, че е хубаво да гледаме на религиите като нещо, което е възникнало и се е развило в контекста на определени икономически и социални условия и не бива да подценяваме човешкия фактор в изграждането на религиите такива, каквито са. Вярата е нещо прекрасно, но не бива да бъдем фанатични и да отхвърляме света около нас, просто защото не съответства на онова, на което са ни учили.
цитирай
6. gantree - до isis:
25.02.2007 19:26
Ще започна репликата си до теб по същият начин, ако нямаш нищо против; на мен също ще ми бъде трудно да коментирам гледната ти точка в пълнота, а и не е необходимо да буквализираме до такава степен;

Ще се опитам да подредя репликата си съобразно основните неща, които според мен си имала предвид.

• за крайните позиции, които не обичаш да заемаш - длъжна си да го правиш, за съжаление, и съм сигурен, че го правиш многократно всеки ден, както всеки от нас; правиш го всеки път, когато избираш за себе си едно, неизбирайки всички останали от нещата, които са ти били предложени преди избора; всеки твой избор е едно крайно и окончателно решение, което вземаш минимум по няколко пъти дневно; от тази гледна точка е неестествено да мислиш, че "не обичаш" да заемаш крайни позиции; обичаш, не обичаш - правиш го, както всеки от нас.

• не си дъновистка, но си запозната с учението - не съм твърдял, че си дъновистка, това изобщо не е определящо в мнението или отношението, което имам към репликите ти по темата; по мое мнение си изцяло светски човек, който гледа "отвисоко" на неща, от които спазва твърда дистанция, мислейки ги като ретро и не по модата на светското му виждане за духа;

• отнасяш се критично към всяка вяра, но в същото време отворено - да, това е напълно нормално от гледна точка на светския пиедестал, върху който толкова много хора си мислят, че са поставени от времето на модерността насам; за съжаление обаче възможностите са само две - или информирано да се подготвиш за своя разумен избор, или все така и така да си останеш встрани и отвън оградата; може и да не мислиш, че си изправена пред подобен избор - аз самият също съм мислел по този начин - но същевременно можеш да си сигурна, че този момент ще дойде и до теб, рано или късно; той идва до всички нас и ще бъде по-добре, ако сме в състояние да го посрещнем подготвени.

• за невъзможните паралели между християнството и дъновизма - разбира се, че са невъзможни, дори и самите "бели братя" не си позволяват да се отделят встрани от християнството, а само го извращават и изопачават, отричайки учението за Св. Троица, и вкарват източните вярвания за прераждането, твърдейки с цялата си глупост, че у самият Дънов се бил "преродил духът на Христос", който всъщност се прераждал в определени хора през 2000 години, подготвяйки по такъв начин създаването на нова "шеста раса", а у неговите ученици се преродил "и членския състав на първата христова община".

• за исляма и неговите "ери" - няма такова нещо, нищо не потвърждава тази чисто светска теория; ислямът не стъпва в стъпките на християнството по никакъв начин, и дори самите мюсюлмани не се заемат да твърдят на света Мохамед като Син Божи, както това правят християните за Иисуса Христа; Мохамед е само пророк дори и за мюсюлманите;

• за липсата на "поява на голяма религия в последните векове" - не знам защо пропускаш масовото секуларизиране на Европа; дори и основите, на които днес са стъпили светските общества в конституционно-парламентарните държави копират почти едно към едно йерархичната структура на Църквата - като започнем със съборността, заменена с избори, Св. Писание с конституции и т.н.

• съвременният човек изобщо не е любопитен и нетърпелив, не знам защо си останала с обратното впечатление; мнозинството от хората дори днешната дата няма да могат да ти кажат със сигурност, ако ги попиташ; оттам е и фактът за тоталните пропуски дори в обикновената грамотност, камо ли в образоваността;

• не съм намеквал, че е по-добре човек да се роди в западно общество, и съм далеч от твърдението, че нашата цивилизация е по-висша; аз съм сигурен, че никой здравомислещ човек не би предпочел друга обществена среда, освен християнската, но това изобщо не означава, че едното е по-висше или по-нисше от другото;

• за оцеляването и стройно изградената система - не знам как изобщо можеш да мислиш подобно нещо, още повече при вида на толкова много стройно изградени системи, рухнали безвъзвратно през вековете; доказателството ти за това твърдение не струва - рухнали организации и институции има десетки и стотици хиляди до днес; за псевдо-индивидуализма на йогите не ми се пише, погледни, ако искаш, тук:
http://gantree.blog.bg/viewpost.php?id=35018

...

прекъсвам за малко, тъй като трябва да изляза за около час-два; имах още неща за казване, но ще се опитам да пиша за тях по-късно, може би и в отделен, нов постинг.

поздрави
цитирай
7. raraavis - )
26.02.2007 01:00
Много силен текст.
Второто място на Дънов, при това веднага след Левски, беше огромната ми изненада.
Каква прекрасна масова лабилност - това си помислих..
цитирай
8. thehobbit - Интересно,
26.02.2007 13:16
... дори от моя гледна точка, която е различна. Аз не съм вярващ християнин, а познавам неколцина наследници на старите софийски дъновисти, населявали днешния "Политбюровски" квартал "Изгрев" - те сами са го създали, тогава доста извън града.

Няма съмнение, че проведената кампания е срамна, това е един показателните резултати на това sms и ТВ безумие, което ни спретна БНТ.

Другото, което ме възмущава (някак успоредно на възмущението на автора, но сходно) е, че съзнателно в главите на българските деца и младежи се насажда един ужасяващ меланж: Православие, дъновизъм, баба Ванга, леля Нешка, самодиви, нестинарки, зороастрийски произход на старите българи - всичко това е едно в медиите.

Ясните духовни послания, различието на идеите като основа на хуманитарното образование и позиции на индивида, спора между тези идеи, в който - казват - се раждала истината, всичко това пропада в една Царичинска дупка на духа ...
цитирай
9. thehobbit - А иначе
26.02.2007 13:22
... аз не познавам учението на Дънов, но не познавам и дълбините на православното учение или - примерно - на калвинизма.

Само знам, че дъновистите в гората на днешния "Изгрев" са били в голямата си част скромни и почтени хора, с различен социален уровен, професии и произход. Обединени около общата си сектантска (в тази дума не влагам отрицателен смисъл) принадлежност.

Днешната шарения и снобизъм на разните "учения на светлината" ме отблъскват колкото и иконата на Нешка Робева, която явно е нЕкаква пророчица на култа към една приживе доста противоречива "светица" ...

Моето възхищение е запазено за хората, които успяват - независимо какво изповядват - да стоят през своя живот на здрави опори, да не вредят другиму, когато им е полезно, да не величаят излишно себе си.
цитирай
10. val - хмммм
06.03.2007 19:47
много хубав пост, и добри коментари!

Поздравявам те за добрата идея - да се разобличи движението на Дънов. Моя приятелка Господ е измъкнал от това движение. Честно да си призная от всичко, което ми е разказвала - това изобщо няма нищо общо с християнството. Типично за всички култове да се опитват да копират част от Библията или Христос и след това да вкарат яка заблуда. А това е пряк резултат от делата на "старовременната змия"!

Поздрави!
цитирай
11. gantree - до val
06.03.2007 21:09
благодаря ти, поздрави и на теб;
да, съгласен съм, че дъновизмът далеч не е безобиден и безвреден, колкото им изглежда на някои; за съжаление доста хора гледат лекомислено на това, като на някаква си едва ли не нашенска оригинална екзотика.
цитирай
12. zari - В настояща обрулена България
12.03.2007 08:41
на врачки, гадатели, баячи, окултисти, магьосници, астролози и всякакви подвластни на тъмните поднебесни сили, не е чудно този избор! Бог обаче, колкото и да е търпелив и милостив, гледа! Гледа сърцата ни! Каква простотия само - Дънов!????!
цитирай
13. glishev - Вреден ли е
02.04.2007 20:02
дъновизмът? Честно ми се струва, че не е. Православен съм, но винаги ми става неудобно, когато някой разпалено заобяснява колко страшно нещо е дъновизмът. На мен "белите братя" са ми скучни и си давам сметка, че Дънов е продукт на интелектуалните моди от епохата си, но никога не бих седнал да се тревожа заради учението му. То е за претенциозни, но малко недоограмотени хора. Ни повече, ни по-малко.
Дъновистите обаче не са фанатици и това им прави чест. В сравнение с тях безмислените мормони са направо напаст.
Пък и Дънов безспорно е популярна фигура, при това не за лошо.

Има две различни части на Бориловия Синодик. Едната е тази с анатемите и от нея ми наастръхва косата. Не обичам да я чета. Следва обаче онази с добавените "вечная памят" и благослови. Нея предпочитам да гледам и не ми се струва правилно Дънов автоматично да влиза в дела на еретиците в Синодика. По-скоро той принадлежи на свят, далечен от Синодика.
цитирай
14. анонимен - Знаете ли...
03.01.2008 14:17
Знаете ли че: веднъж един човек ударил плесница на Дънов и след една седмица го застреляли.

цитирай
15. анонимен - zvezda
13.11.2008 13:42
Не мога да се начудя, защо хора, които си нямат представа от нещата ги коментират. Авторът очевидно е чувал нещо за Дънов и учeнието му, но не си е поставил за цел да го опознае в неговата същност. Тогава може би нямаше да му е странно,че Петър Дънов не е втория по популярност българин, а да е наясно,че е най-изявеният от българите в световен мащаб, и пред него са се прекланяли хора като Айнщайн, Рудолф Щайнер, Папа Йоан XXIII и много други. Естествено ако авторът е чувал за тях......
цитирай
16. анонимен - неудомяващ
08.08.2009 23:49
Не мога да разбера защо хора като авторката на тези безкрайни душеизлеяния по-горе си губят времето да пишат за неща, които очевидно никога не са помирисвали. Няма нито един изнесен факт или аргумент за или против учителя Дънов, само празни дрънканици издаващи един силно неудовлетворен от живота човек. Дано поне да е имало психо-терапевтичен ефект, ако не друго :-).
цитирай
17. анонимен - до №16
13.09.2009 03:24
Изчетох мненията и реших да драсна един линк на №16, за да се начете на факти:
http://danovizam.hit.bg
Приятно четене!
цитирай
18. vehadi - Господи,прости им !Те не знаят какво пишат!
01.04.2010 19:58
Лесно е да осъждаме неща ,които не познаваме добре.
Кой от вас е прочел нещо за Учението на Петър Дънов? Или защото е различно,затова е ''грешно''?
A може би ви харесват всички български служители на църквата?
Е,дълъг е пътят до Христовата толерантност и смиреност.Или ,ако предпочитате,до европейското зачитане на човешките права.
Но...''не се гаси туй,що не гасне''.
http://www.bratstvoto.net
цитирай
19. анонимен - Мир и Любов
17.01.2011 01:18
За всеки има място под слънцето. За всеки влак си има пътници. Важното е да има любов в душите. Дъновизмът е учение на любовта.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3636906
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031