Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2011 12:53 - Ново пет
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3893 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 05.05.2011 12:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Пак се натрупаха много неща, които си заслужават коментара. Няма, няма, и изведнъж пет, накуп. Най-добре да пиша за всяко поотделно.

        Първо - Осама бин Ладен, разбира се. Новината за смъртта му е много добра новина. Лоша за Израел, но това е друг въпрос. Бил невъоръжен, и затова е престъпление да бъде застрелян - това е една от актуалните антиамерикански дъвки в момента. Наличието на оръжие определя дали убийството на човек е престъпление или не е. Според мен всяко убийство на човек е престъпление, независимо дали човекът е бил въоръжен или не е. В конкретният случай с Осама бин Ладен убийството също е престъпление, и в двата случая, независимо дали е бил въоръжен или не. Само че, при извършването на това престъпление срещу него има много хиляди смекчаващи вината обстоятелства - всичките досега неизброени жертви на неговото лидерство. Снимката му била грозна гледка и затова нямало да бъде публикувана. Особено грозна гледка обаче представляваха и празнуващите смъртта му по улиците на Ню Йорк. Във всеки случай гледката на тези празнуващи нюйоркчани не беше по-отблъскваща от сниманите преди десет години празнуващи 9/11 араби по улиците на Газа и Бейрут. И аз бих отказал да се присъединя към подобна грозна гледка, както е отказал Джордж Буш на Обама.

        Осама бин Ладен е мъртъв, и оттук насетне ще започнат множество опити за митологизирането му. Четох един неадекватен коментар в тая посока на някакъв си Христо Смоленов, който с учудваща лекота сравни бин Ладен с основателя на сектата на асасините, цитирам от тук:

Осама бен Ладен приличаше на Стареца от планината – един легендарен герой още от времето на тамплиерите, от времето на сблъсъка в Средния Изток, един феодал на крепост недалеч от Каспийски море на иранска територия, който беше създал т. нар. асахими – сектата на убийците. Той влиза в европейски контекст именно по тази линия.
        Този коментар е толкова неадекватен, че направо не знам как на тоя човек изобщо трябва да му се дава думата да приказва от позицията на "експерт по антитероризъм". Сектата на асасините е създадена за борба със сунитския ислям. Старецът от планината е водил битките си само и единствено срещу сунитските династии и деспоти, и не само не е бил враг, но дори е бил в приятелски отношения с кръстоносците-тамплиери. Осама бин Ладен по никакъв начин не може да бъде сравнен с тези средновековни шиити дори само заради това, че е сунит, но откъде да ги знае тия неща човек "следвал в Москва" като въпросния Смоленов. В Москва явно са го учили на едни други неща, тъй като Смоленов е бил депутат от бизнес-блока на Жорж Ганчев, в това си качество е бил проверяван от Комисията по досиетата,
която в Решение № 14 от 04.09.2007 г. е установила, че Смоленов е бил нещатен сътрудник на Шесто управление на Държавна сигурност с псевдоним "Андрей", от 5 ноември 1981 г. до 29 март 1988 г. Този факт от биографията му е достатъчен, за да обясни неговото невежество и неадекватните му отправки към Средновековието.


        ... следва.


Тагове:   таг,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - Че ще го митологизират е вън от съмнение!
05.05.2011 16:21
Мен за това ме е яд, че го застреляха така...
Както ме е яд, че бяха изпозастреляни маса "дейци" на нашенския преход и тази част от историята ни ще си остане "легенда"!
Много мутробългарски постъпиха американците, що ли?
Дали наистина не остават следи...
цитирай
2. ekaterina7 - смесени чувства, но в никакъв сл...
07.05.2011 17:31
смесени чувства, но в никакъв случай лицемерие

не мога да празнувам убийството на убиец, а в същото време питам той и организацията му какво искаха/искат от света? да убиват и всяват страх и така да се чувстват уважавани и зачитани?!

снимките добре не ги показаха, за да няма вой като при садам. и не е редно да се показват зверства и разтърсващи сцени - тези картини остават в съзнанието за цял живот. кому е нужно да живее със зверства? А и от чисто психологическа стратегическа позиция, това би създало материален мотив за омраза

какво значение има, че е бил без оръжие. ако припомня, че жертвите му всички бяха невъоръжени, би прозвучало като отмъщение, макар да не е. просто напомням, че осамата не се притеснява от този факт, следователно не би следвало да се преекспонират правилата на дуела, които важат само за едни.

и стига с тази самобичуваща се самокритика, колко гадно постъпили американците. не е морално от наша гледна точка да се държим неморално с притивника, дори врага, но докага ще отстъпваме от ценностите си заради толерантност, която не е тшърсена и ценена? В никакъв случай не призовавам към Мосеевски закони, нито вярвам проблемът да се изчерпва със сблъсък на цивилизации/култури/религии - би било лесно, но не е. Проблемът в ислямския свят, какъв е и откъде тръгва - това ме вълнува. Другото, което е вайно за мен да отбележа е, че е проблематично да се говори обобщаващо за толкова различни общества и историческо развитие на отделни страни, само защото имали една религия. Ето, видяхме и от последните събития в Магреб, че разликите трябва да се отчитат. Това, освен че се налага от здравия разум, е и израз на уважение към "обекта на изследване". Разликите между българите-християни и финландците-християни или египтяните-християни са големи. Защо да заличаваме разликите само заради религиозна принадлежност.

интересно, и цените на нефта спаднаха чувствително тези дни...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3637095
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031