Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 21:35 - Fight и faith имат близко звучене
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4482 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Взе да ми писва от коментарите за ВМРО и йеховистите. Едва ли не куцо и сакато се изказа по тоя "парещ" въпрос, и само аз си мълча. Днес дори четох една статия в ДНЕВНИК, на протестанта-адвокат Виктор Костов, който почти директно обвини всичко де що мърда в бездействие срещу нападателите от ВМРО. Преди малко видях, че и Иво Беров го е налегнала логореята тъкмо по тоя въпрос. С извинение единствено към bilinqual, на чието мнение държа, ще кажа, че ако някой си въобразява, че Църквата Христова е пансион за благородни девици, объркал се е. В същото време искам ясно да кажа, че акцията на ВМРО срещу йеховистите е по същество много грозна, а по смисъл - напълно безполезна. Нападнали са тези хора само заради едната реклама. Хората от ВМРО са като хората от АТАКА, като хората от РЗС, и като тъпите суетни жълтоплочковци от Синята коалиция, да не ги назовавам по списък, които за едното попадане в новините са способни на някого и червата му да провесят. Нападението срещу йеховистите няма нищо общо нито с Христос, нито с Православието, нито с вярващите християни, които всъщност са Църквата, която всички тези тъпаци призовават "да се изкаже". Църквата не са отчетата, монасите, митрополитите и Св.Синод. Църквата са всички православни, и като се призовава Църквата "да се изкаже", трябва много ясно да се знае кой, и кои са призованите.

Че откога православието започна да се превръща религия на нетърпимостта и омразата, подобно на друга една, стигнала и до Балканите религия? Църквата. Църквата, разбира се. Тя би трябвало да защити хората и техните права. Както го направи някога с евреите. Коя църква, обаче. Оная с мерцедесите, свещоливниците и анатемите ли? Оная с ченгетата ли?
        Горният цитат е от Иво Беров. За него "Църквата" е сигурно някакъв свръхестествен защитник на онеправдани сектанти, който при нужда и ако е в добро настроение, защитава "техните права". Нещо като съда в Страсбург, ама много по-величествено и по-близко до нас, българите. Той не знае какво е "Църквата". Виждал я е само на снимка, или по телевизора. Но я призовава - "да защити хората и правата". Църквата, според Иво Беров, явно е някаква униформена група хора с фуражки и белезници, която се появява на втората минута след обаждане "по телефона на Господ", и въдворява ред. Тоест, наказва побойниците от ВМРО в конкретния случай, и милва по главиците всички останали, малтретирани или просто зяпащи. Тия неща, разбира се, не са точно така, но Иво Беров няма откъде да ги знае, защото нали, е виждал Църква само на снимка, или по телевизора. За него Патриархът не е никакъв Патриарх, а е просто едно много старо ченге. Митрополитите са някакви богаташи с мобифони и мерцедеси, което със сигурност е нещо супер-гадно в очите на всеки пролетарски драскач. Алилуя, алилуя, и - BMW Premium Selection - това е свръх представите на всеки истински материалист. Оттук и възмущението лесно идва.

        Разбира се, склонността на един или друг митрополит към лукса е нещо, което дразни. Но да се приписва това на Църквата като цяло е тъпо. То е сякаш един българин да набие друг, и зяпачите наоколо да напишат, че всички българи са побойници. Същото е и със "Свидетелите на Йехова" - ошамарили ги някакви закачулени запалянковци, и веднага Иво Беров се дере на висок глас, че "Църквата трябва да се изкаже". И че Православието се превръщало в религия на омразата. Чакай малко, господине, по-полека с провикванията, нещо си се объркал. "Fight" и "Faith" имат близко звучене, но са две коренно различни неща.

        Като се замисля обаче, май и не са чак коренно различни неща. За йеховистите е добре да знаят, че "всяко дърво по плода се познава", и че "... няма добро дърво, което дава лош плод, нито пък лошо дърво, което дава добър плод" (Лука 6:43-44). Също и че "... всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и се хвърля в огъня" (Мат. 7:19). А хората като Беров неясно защо продължават да си мислят, че Христос "носи мир и любов на земята", от което едва ли не следва, че всички видове йеховисти и викторкостовци могат да вменят на Христовата Църква или вина, че някой някъде ги е набил, или задължение, че някъде в нещо не ги е защитила. Да, Христос наистина носи мир, но проблемът е там, че тези хора неправилно разглеждат този мир като външен, като състояние на приятелство между хората, на един човек към друг човек, или на един народ към друг народ, като прекратяване на войните и на конфликтите. Такъв мир обаче Евангелието никога не е проповядвало. Евангелският мир е вътрешен мир, той е състояние на спокойствие, което царува в душата на вярващия човек, на този, който се е примирил с Бога и се намира в общение с Него. Евангелският мир няма нищо общо нито с йеховистите, нито с "правата на човека". Дори напротив, Христос ясно казва "Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята; не мир дойдох да донеса, а меч" (Мат. 10:34). Не знам точно защо, но може би тъкмо затова "Fight" и "Faith" имат толкова близко звучене.


Тагове:   таг,


Гласувай:
9



1. bilingual - Здравей,
26.04.2011 22:25
радвам се, че писа по темата :) Да си призная други мнения не съм чела по този въпрос (а телевизия не гледам), само сега набързо прегледах линк, към който има препратка в твоя постинг.

аз лично бях провокирана от това грозно видео, което гледах (от побоя).

това което най-много ме ядоса беше, че тези от ВМРО развяваха българския флаг и май звучеше и химна в бекграунда. беше много жалка картинка как някакви хулигани уж защитават "българските и християнски ценности" ... пълна пародия. за йеховистие не писах нищо, защото не знам нищо за тях и не ме интересуват.

да се търси сметка на църквата е пълно безумие. не може за малоумието на някакви кретени да се търси отговорност от църквата и да й се присламчват някакви епитети и сравнения. това също е много жалко.

отговорност може да се търси единствено от полицията. това беше жестока физическа саморазправа и побойниците трябва да бъдат наказани според закона. не ми трябавт нито Боковци, нито Цецовци, нито разни теле- и радиоводещи да се възмущават и да цъкат с езици. това е работа единствено на полицията.

начинът, по който се подходи към цялото това нещо обаче, показва (за пореден път), че и полицията е една пародия на полиция и че всеки малоумник, който реши да се саморазправя по този начин и да се "бори" за "каузата си" ще бъде "помилван" от полицията и ще мине между капките на безразличието и на типично балканското вдигане на рамене и безхаберие.

всичко останало е разтягане на локуми.

п.п. за fight и faith :) етимологично погледнато думите нямат нищо общо. но има нещо вярно, че във вярата има борба и в борбата има вяра (!) :) (това е изказване само на прима виста)

Хубава вечер!
цитирай
2. animamea - Христос Воскресе! :)
26.04.2011 22:54
Христос Воскресе! :)
цитирай
3. gantree - @ bilingual
26.04.2011 23:06
Здравей. :))
Опасявах се, че ще ме разбереш превратно, и се радвам, че неволно съм те подценил.
Аз, за съжаление, изчетох купища коментари по този въпрос, и определено ми дойдоха в повече.
Казваш, за българските флагове и т.н., но в повечето коментари този побой се ползва главно за да се наплюе Църквата. Този Виктор Костов, дето го споменах, ето му коментара от днешния ДНЕВНИК
http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/04/25/1079853_religioznata_omraza_i_roliata_na_durjavata/
Директно пише за религиозна омраза, Беров в статията си, която ще отпечата в утрешния брой на СЕДЕМ - също пише за Православието като за едва ли не религия на омразата, цитирал съм го. Простотията на тия хора по българските вестници е неизтребима. Днес и на още нещо се изумих - на коментара на дългогодишния колумнист в СЕГА Бойко Ламбовски. Темата му е съвсем друга - "кралската" сватба във Великобритания, спрямо която той се изказва като републиканец, изпълнен с интелектуално пренебрежение, едва ли не. Статията му е и подходящо озаглавена - "Подстригване на провинцията"
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2011042600040001101
Изобщо, всичко е наред, с изключение на основното - че този дългогодишен колумнист през цялото време пише за предстоящата кралска сватба следното:
... Сетих се за този виц, наблюдавайки медийната треска около сватбата на принц Хари и Кейт Мидълтън. Изумлението ми расте...

... Срещу младите хора Кейт и Хари при това нямам нищо против, дори са ми симпатични донякъде...

и така нататък, през Чърчил, империализма, Жан-Жак Русо, Каприев и тихото воайорство. И неясно защо пише за принц Хари, при положение, че женихът на Кейт Мидълтън е Уилям, големия брат. И няма кьорав редактор, който поне да му редактира незнанието, за което иначе и пише, и разсъждава, и примери от живота дава.

Поздрави.
цитирай
4. gantree - @ animamea
26.04.2011 23:09
animamea написа:
Христос Воскресе! :)

Воистина Воскресе!

Чета в момента статията на Фенерски, за прасетата :))) този път е надминал себе си :))

http://www.dveri.bg/content/view/13193/64/
цитирай
5. bilingual - здравей отново,
27.04.2011 00:58
статията в Дневник я мернах вчера, но карикатурата и заглавието ме отказаха да я чета.предположих за какво става въпрос и сега като я погледнах виждам, че не съм сгрешила.

някои хора в стремежа си да кажат нещо умно, пишат невероятно глупави неща. всички тези пишещи правят голяма грешка като залитат в полето на религиозната нетолерантност.
това разбира се идва от объркаността на много хора в България (уви, именно сред хора, които пишат и уж се водят за някакви авторитети) за християнството.
честно казано, мисля си, че трябва да са много зле, за да определят случая с вмро като религиозна нетолерантност.

Изумява ме как едва ли не тези от ВМРО ги описват като представителна извадка на православни християни с нетърпимост към други християни (йеховистите) като е факт, че нито едните, нито другитр са такива!

а този Ламбовски, съжалявам, ама не можах да го изтръпя от втория параграф надолу. чудя се дали просто не е добре или има отчаяна нужда да си поддържа колонката с нещо (каквото и да е то)

съгласна съм напълно, че медиите изобилстват с простотии и самопровъзгласили се авторитети. това заслужава отделно и по-обширно писане.

поздрав
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3637204
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031