Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2011 22:05 - Уики-простащина
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10778 Коментари: 19 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Възмутен съм от простащината, която незнайно как се ползва с авторитет, неясно откъде появил се авторитет. Имам предвид Уикипедия, конкретно и специално. Ако потърсите биография на Блез Паскал в Гугъл, на първо място ще попаднете на линка към информацията за него в Уикипедия. Всичко е прекрасно - вие научавате нещичко, при това totally free, слънцето грее, птичките пеят и всичко е наред. Обаче, стигате до главата така наречена "Представа за Бога", в която пише едни невъобразими глупости, вървят цитати на "популярни впоследствие" геометрични (!!!) определения за Бога, бла бла бла, и как това геометрично разбиране "ще намери отзвук както у преките му последователи като Джордано Бруно, така и в по-ново време" ... опс! Джордано Бруно е пряк последовател на Блез Паскал? Блез Паскал е роден през 1623-а и е починал през 1662 година. Джордано Бруно е роден през 1548-а и е изгорен на кладата през февруари 1600 година - 23 години преди Блез Паскал да се роди. Как е възможно Джордано Бруно да е пряк последовател на човек, който ще се роди 23 години след смъртта му?

        Намерих си биография на Паскал на друго място.


Тагове:   таг,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lisichka - Че напиши нова информация за Уик...
20.04.2011 07:04
Че напиши нова информация за Уикипедия бе като си толкова умен.
цитирай
2. gantree - @ lisichka
20.04.2011 08:12
Явно нещо не си разбрала - търся, а не пиша информация.
цитирай
3. apostapostoloff - Уикипедията бавно, но сигурно
20.04.2011 08:24
се превръща в най- големия сборник с глупости и простотии в човешката история. То ние още нищо не сме видели. Психопатите, идиотите и отрепките тепърва ще я откриват...

И ще я пълнят с гупотевини, тъпизми и пр.

Пък и администраторите на тази идиотщина са едни кретени, махни, махни...
цитирай
4. gantree - @ apostapostoloff
20.04.2011 11:27
Здравей. Да, напълно съм съгласен. Най-гадното е, че масово се мълчи по тоя въпрос.
цитирай
5. dagma - @gantree
21.04.2011 14:41
Здравей!
Не знам кой е съставител на Уикипедия, човек в повечето случаи трябва да я пропусне и да продължи нататък в търсенето. По едно време и аз се ровех за достоверна информация за Блез Паскал, за да оправдая 20-те лева, които исках да дам за едно ново издание на негови размисли и писма :) Най-общо сведенията следваха шаблона "най-добър математик сред философите" и обратното, заедно с кодовата дума "янсенист". Останах с впечатление за неприятен миш-маш от геометрия и християнска ерес. Получи се така, че само заради неговите цитатите в dveri.bg и pravoslavie.bg и контекста, в който го бяха цитирали, купих книгата. Не бих го нарекла философ, той е чиста проба апологет. На места посланието му е като слова на атонски старец. Объркването, както е и в уикипедия, се дължи на абстрактната му мисъл при обяснението на основни понятия от физиката и математиката. Но има ясно и строго разграничение между геометричните му изложения и християнските. Явно смесването идва от любопитството на анализаторите как математическата гениалност се съчетава с такава дълбока вяра, но недоумението им си е за тяхна сметка.
Б. Паскал ще се отчае ако би разбрал, че му приписват подобно кубическо обяснение на Създателя.
Не пишеш на какво се дължи твоя интерес, но аз лично не се разочаровах от покупката.
цитирай
6. gantree - @ dagma
21.04.2011 15:10
Здравей :))

Интересът ми беше доста конкретен. Преди двайсетина дни четох двете книги на о.Висарион, за Дънов и за Ванга. Не съм писал за тях, защото ... за още много неща не съм писал, та и това остава при многото неща, които искам да ми отлежат и успокоят. Между двете дойде редът на Бърнард Луис, за книгата му писах само чисто информативно. В книгата на о.Висарион за Ванга попаднах на цитати от "Мисли" на Паскал, които много ме очароваха, и установих, че за него буквално нищо не знам, освен общоизвестното - математик, физик, и прочие бла бла бла, останали още от училище. Издирих си "Мисли", имам едно издание на "Народна култура" отпреди повече от двайсет и повече години, и го зачетох. Още го чета, по малко, по малко. Всъщност, не е бил гениален. Бил е просто невероятно много освободен, и всичко останало му се е появило именно поради наличието на тази невероятна освободеност, която семейството му е осигурила. Дори бих казал, че не той, а родителите му са били гениални, щом той - такъв, какъвто е - е бил плодът, резултатът им. Да, в немалко отношения мислите му са еретични, но като се вземе предвид къде и по кое време е живял, това може да се обясни лесно. А и като капак на цялата бъркотия тръгвам най-невинно и миролюбиво да си търся повече инфо от биографията му, и попадам на тия уикипедски глупости с Джордано Бруно - луда работа. Как да не избликне тоя ми коментар! :)))

Поздрави. :))
цитирай
7. dagma - ...
21.04.2011 23:13
Много се радвам, че и на теб ти е доставило удоволствие да го четеш :) Баща му наистина е бил завидно упорит в духовната подготовка. Бащиното наставничество по принцип е незаменима ценност. "Мисли" не съм чела - тя е по-добрата, моята книга е "Разум и вяра". Що се отнася до гениалността , за мен лично всеки, който е в състояние да решава задачи от 5-ти клас нагоре е велик математик :))
Чудя се откъде им е хрумнало да споменат Джордано Бруно. Дори и да са се объркали в последователността, тоест да са имали предвид, че Блез Паскал е негов следовник, пак нищо не се връзва.
Ще е интересно да споделиш впечатления от книгата за Ванга и Дънов. Тя предизвика масов негативизъм, което показва колко дълбока е дехристиянизацията у нас.
цитирай
8. gantree - @ dagma
22.04.2011 12:56
Здравей. Да, безспорно е удоволствие да го чета, но като се замисля заради какво или кого всъщност е писал, каква е била целта, и малко ми е трудно да го разбера.

Баща му, но и не само. По-скоро средата му като цяло, в която бащата е само една част, макар и важна част.

Великите математици са като великите художници, или великите актьори. За много хора способността идва от дългата практика, която също може да ги открои сред подобните им, но това не означава, че те са по-различни от всеки що годе добър занаятчия. В този смисъл писах, че резултатът при Паскал е не толкова негово дело, защото за гениалните практиката в никакъв случай не е достатъчно условие.

Джордано Бруно по никакъв начин не се връзва с Паскал. Разликата между тях е огромна.

Двете книги на о.Висарион са едно много добро четиво, научих много неща, които не съм знаел преди това. Не мога да кажа, че едната е по-... от другата. Ако не си ги чела, препоръчвам ти ги. Ако не можеш да ги намериш, потърси ги в книжарниците на "Св. Неделя" или "Св.Седмочисленици", мисля, че и в "Книжиците" ги има. Малко са тежки, поне за мен бяха, но то си зависи от предварителната нагласа. Да, предизвикаха негативизъм, масов може би не, защото негативно реагираха тъкмо тези, от които се очаква такава негативна реакция. Проблемът за тези хора е там, че о.Висарион не е писал книгите си за тях, не са предназначени за тях. Много е грубо да се каже, но тези хора са отписани и са дебело зачеркнати просто защото всичко това насила не може да се каже на никого. За мен, освен основната информация, полезно беше и това, че открих уникални съвпадения между дъновото учение и исляма. Книгата за Ванга пък ми обясни откъде е тази толкова силна привързаност на комунистите към окултизма. Не знам дали има смисъл да пиша за тия неща, особено ако ще е еднократно и повърхностно. Дехристиянизацията у нас предхожда с много години комунистическия период 1944-1989.

Поздрави.
цитирай
9. dagma - @gantree
23.04.2011 14:46
Съжалявам, че чак сега се добрах до компютъра!
Ти практикуваш в много висока степен "интелигентното четене", което изисква широки познания и предварителна подготовка. Не виждаш само птицата, но и дървото, на което е кацнала и цялата гора. Аз чета по-стеснено. Имам най-обща представа, че Паскал е писал в в атмосфера на набиращ скорост материализъм и в сложни отношения с католическата църква. И горе-долу това е. Знам, че е важно, но не си задавам много въпроси свързани с това къде в координатната система на времето и пространството е автора. Четенето на подобни книги за мен е като да редя духовен пъзел представляващ пътна карта. Някои от парчетата (книгите) както и да ги въртиш никак не пасват, тях оставям настрана и ги забравям. Други веднага лягат на мястото си и посоката на пътя ми се изяснява малко по малко.
Благодаря ти, че ми даваш ориентир за книгите на отец Висарион. Бях даже останала с впечатление, че в една книга е обединил и Дънов и Ванга. Особено ме заинтригува това, че посланието му не е към тези, които се нахвърлиха отгоре му.
Ще ги потърся. В краен случай ще отида до книжарница "Верен" в безистена до пл. "Славейков". Там съм откривала книги, които са иначе навсякъде изчерпани.

Поздрави!

цитирай
10. gantree - @ dagma
25.04.2011 15:16
Здравей. Христос Воскресе.
И мен ме нямаше, бях на любимите ми места, далеч от компютри и интернет. :))
Не знам какво разбираш под "интелигентно четене". Просто се хващам за конкретни неща в конкретен момент, много дребни и незначителни, и ги изкопавам докрай, поне докъдето мога, докато се видят изцяло и ми станат огромни, грамадни пред очите. Материализмът, всъщност, през цялата човешка история е бил винаги в тоя процес, на "набиране на скорост". Не искам да кажа, че Паскал е живял в по-укротени от тая гледна точка времена. Той дори донякъде ми прилича на крайно депресираните ислямски мистици от XII - XIII век, с тази разлика, че е редувал успешно депресията си с много оптимистични приливи, идващи вероятно от преките му занимания и открития. Ислямските мистици, за разлика от него, не са имали основата, и затова са си останали просто едни депресирани типове с хаотична мисъл, докато при него има много ред, много подреденост и дисциплина. Лично той, според мен, е имал много по-сложни отношения с "реформаторите", отколкото с католическата църква - пише много за атеизма и за отклоненията като човек, който се опитва да помогне и да обясни.
Отец Висарион е постъпил правилно, като е разделил книгата на две. Най-увлекателното при него е в младостта му, не знам дали си забелязала колко различно пишат младите хора и по-възрастните. По-възрастните пишат много по-зле, противно на общоприетата представа. Мудни са, често пъти двусмислени и омекнали. Колкото по-млад е автора, толкова по-директни, резки и ясни са думите му. Това, за посланието, че не е адресирано към тези, които му се нахвърлиха, то ми дойде в мислите като аргумент чак след като ги прочетох. Всъщност, всеки, който ги прочете, това ще го види ясно - адресатът са на първо място християните, и на второ място непредубените хора, които имат много въпроси и търсят отговори. На фона на това реакцията на нешките, дъновистите и врачколюбците е дори смешна :) Ако не ги намериш, пиши ми, мога да опитам да помогна.

Поздрави.
цитирай
11. dagma - Воистина Воскресе!
27.04.2011 18:22
Това имах предвид по-горе. Не оставяш нищо свързано с четивото неизяснено поради вродена любознателност.
Ти със сигурност си по-наясно с ислямския мистицизъм, но на мен ми е трудно да го съпоставя с "Разум и вяра". Просветва ми нещо откъслечно за този мистицизъм, представям си самоцелен аскетизъм, нещо свързано по-скоро с изкуствата и културата, отколкото с вярата, неразбираеми дервиши и много малко ислямизъм в цялата работа :) А Б. Паскал е подреден, както казваш, с ясна мисъл без ефекти, но последователен и логичен - чудесно лекарство за небетонирани скептици.

Ако не открия книгите, за които говорим, ще се обърна към теб за съдействие с голямо удоволствие. Благодаря ти.
И аз предпочитам недвусмисления начин на изразяване в писания по въпросите на вярата. Не съм съвсем сигурна дали възрастта има много общо с яснотата и смелото писане. За да пишеш трезво и категорично ти трябва трезв ум и достойнство. Кое от двете би отнело времето на хора като отец Висарион?
Що се отнася само до художествената литература, там се изисква школовка и опит. Има нужда от изглаждане на стила, овладяване на добрата техника и усета за мярка. Така се получава, че повечето професионални писатели са по-добри в по-зрелите си години. Сигурно са се превърнали в занаятчии, както ти спомена в коментара си, но аз и до ден днешен не си отказвам удоволствието да прочета нещо, от което може би нямам особена необходимост.
цитирай
12. gantree - @ dagma
27.04.2011 20:41
Здравей.
За Паскал - ако искаш, обърни внимание колко много пъти той говори за "подчинение" - много повече от достатъчното. А подчинението какво е? Апропо, имам предвид в "Мисли", тъй като "Разум и вяра" засега съм пропуснал. Разглеждах я в "Книжиците", но не ме грабна, сигурно ще размисля и ще я взема. За ислямският мистицизъм няма много неща, но е изключително интересен, защото дава много обяснения в поведението. В основата му е древногръцката философия (Платон, Аристотел) плюс останки от гностицизма, зороастризма и манихейството (все познати врагове :)). Ако евентуално те интересува, можеш да погледнеш няколко неща. На първо място "История на ислямската философия" на Анри Корбен. Като цяло е полезна книга, но трябва да се има предвид, че той има склонност да омекотява радикалните проявления, вероятно воден от личното си предразположение и/или възхищение от ислямската философия. След това "Суфиите" на Идрис Шах - доста безцеремонно и неподправено четиво с богата информация. "Руми и суфизмът" на Ева Мейерович; "Иисус Христос в Корана" на Радко Попов; "История и култура на древна Арабия" на Павел Павлович; "Възникване на съвременна Турция" на Бърнард Луис, и том трети от "История на религиозните идеи и вярвания" на Мирча Елиаде. Имай предвид, че от началото до края става дума за т.нар. шиити. Суннитите са практици и рационалисти - ред, дисциплина и подчинение във времето и пространството без посока.

От много дълго време не чета художествена литература, ако не броя полуисторическите романи на Амин Маалуф. Повредил съм се, и не мога. Не ми липсват. Пример за великолепно занаятчийство за всички времена си остава Чандлър :))

По-долу ще пусна линкове към изброеното, чисто информативно.

Поздрави.
цитирай
13. gantree - допълнение
27.04.2011 20:47
"История на ислямската философия" на Анри Корбен.
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=5253

"Суфиите" на Идрис Шах
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=2110

"Руми и суфизмът" на Ева Мейерович
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=5431

"Иисус Христос в Корана" на Радко Попов
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=16693

"История и култура на древна Арабия" на Павел Павлович
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=15848

"Възникване на съвременна Турция" на Бърнард Луис
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=3774

Том трети от "История на религиозните идеи и вярвания" на Мирча Елиаде - от Мохамед до епохата на Реформацията.
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=19017
цитирай
14. dagma - ...
27.04.2011 23:20
Благодаря, че си си направил труда да ми дадеш линковете. Невероятно е, че си ги прочел всичките. Да ти призная честно, заради общата ти култура, понякога се притеснявам да коментирам някои теми.
Книгата на Идрис Шах я свалих току-що от руски сайт. Сега довършвам едно послание на светогорски отец и ще ми е трудно да възприема книга за суфизма веднага след него. Купих си тънката книжка "Симеон Велики" - мисля нестандартно изследване - на Веселина Вачкова, която знам че харесваш и чак после ще се отдам на източна мистика :)

Реймън Чандлър според мен е типично мъжки избор :) Лишен е от драматизъм и сантимент, но пък е с чудесно чувство за хумор.

Поздрави
цитирай
15. gantree - @ dagma
28.04.2011 00:07
Не, общата ми култура изобщо не е голяма. Конкретно в тази тема интересът ми е от няколко години, а темата е едно огромно море. И няма никакво място за притеснение, дори напротив.

За суфиите, сега се сетих и за линковете, които още ми стоят в блогрола, номера 8 и 16.

Книжката на Вачкова съм пропуснал, ще я погледна. Сега на 30-ти април се гласи някакво "мероприятие", в което са я поканили да участва, за издигане паметник на имп. Галерий в София, на малкото площадче на Раковска срещу храм-паметника. Отвратителна история, като се има предвид, че Галерий е един от най-яростните гонители на християните. За Симеон "Велики", не знам дали ти е попадала статията на Георги Тодоров тук
http://www.pravoslavieto.com/history/09/864_tsar_Simeon/otstupnichestvo_G_Todorov.htm

Чандлър да, сигурно е мъжки избор, хахах :)) Исках просто да кажа, че в неговия случай, с неговите над 120 заглавия най-ярко се вижда занаятчийството, което имах предвид. И просто той ми хрумна :)

Поздрави.
цитирай
16. dagma - @gantree
28.04.2011 17:39
Статията е много добра. Харесва ми когато някой разбие конюнктурно утвърдени шаблони. Така са ми втръснали еднообразните патриотарски схеми, в които ни натикват постоянно, че статии като тази ми пълнят душата. За общественото мнение стихотворенията на Вазов имат по-голяма историческа тежест от същинските източници, в случая писмата на патриарх Николай Мистик. У нас не се учи история, а някакво нейно преиначено подобие. Фанфарите свирят и смрадливото ни ежедневие се преглъща по-лесно с голяма глътка националистическа гордост.
Не знам още какво е писала Вачкова. Разчитам че е достоверна, а пък ми се иска да разбера някои детайли от атмосферата на времето.
Значи ще вдигат паметник на Галерий?! В общината работят идиоти. Но не мога да им отрека, че са ексцентрични идиоти. Не съм чула другаде в християнска държава да се вдига паметник на император-езичник и, както казваш, християнски гонител. Сигурно е заради прословутия "Едикт на толерантността". Но, за да се отдаде нужната почит към паметта му, Фандъкова, под патронажа на банкянския дебил, ще трябва да открие гладиаторски борби на стадион В. Левски.

Поздрави
цитирай
17. gantree - @ dagma
28.04.2011 20:58
Радвам се, че статията му ти е харесала. Аз дотам се бях заинтересувал от него, че възторжеността ми охладня. Има прекрасни попадения, и е като цяло положителен човек, но като срещна суета и самозабравяне, както срещнах в статията му за 9/11, и охладнявам.

За паметника на Галерий, всъщност, поводът е знаменателен - на 30 април се навършват 1700 години от издаването на Едикта на толерантността. Ето тук има прясна информация
http://www.focus-news.bg/?id=n1517687
а пък тук е много по-пълна, плюс превод от латинския текст на Лактанций, графични изображения на бъдещите плочи по паметника и ... виж го
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=11241

Поздрави.
цитирай
18. gantree - @ dagma
30.04.2011 12:46
Здравей.
Тази сутрин случайно открих, че в томчето на Блез Паскал от издателство "Захарий Стоянов" - "Писма до един провинциал" - освен писмата е включена и "Мисли". Томчето е налично в "Книжиците" на Кристал, и е ето това тук
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=2051

"Писмата" на Блез Паскал са били отпечатани анонимно и приживе, и са били обявени за забранени от папа Александър VII; неизвестният им автор е бил издирван от полицията и от йезуитите, и е бил обявен за еретик, последовател на янсенизма; Паскал е споменат като последовател на Корнелий Янсен (1585-1638) в страницата му в Уикипедия
http://bg.wikipedia.org/wiki/Корнелий_Янсен

Поздрави.
цитирай
19. dagma - @gantree
01.05.2011 22:34
Бях търсила "Мисли", но разбрах, че няма ново издание. Не очаквах, че са ги включили в "Писма до един провинциал". Мерси за информацията :) Ще се постарая да ги купя, понеже много ми се искаше да ги прочета. По това, което предварително проучих, "Писма..." е по-светски написано, в ироничен към йезуитите стил, и може би е писание малко повече обвързано с времето. А "Мисли" са по-богословски, изчистено християнски и по-интровертни. По това съдя, че вторите биха ми допаднали повече.
След като я прочета, ще споделя. Освен ако тогава вече не си на друга вълна, заинтригуван от друга тема :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3637005
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031