Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2011 11:50 - Християните в Египет
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6724 Коментари: 8 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Това по-долу е една прекрасна кратка статия на архимандрит Павел Стефанов за християните в Египет, публикувана вчера в ДВЕРИ, която препоръчвам на всички.



        Християните в Египет

        Египет е страната, която през последните месеци се намира във фокуса на световното внимание. От развитието на тази страна в близко бъдеще зависи, дали тя ще стане опора на демокрацията и прогреса в арабския свят или ще се превърне в поредната ислямска диктатура и разсадник на тероризъм и фанатизъм. Повод за бунтовете в Египет стана атентатът срещу коптската катедрала в Александрия на нова година, при което бяха убити 21 души, а 43 бяха ранени. Атентаторите и досега не са разкрити. Прави чест на мюсюлманите, че сами поставиха постове около църквите, за да спрат нови атентати.

        Мнозина се питат, кои са тези копти и какво правят те в една ислямска страна. Преди три години посетих Египет и се запознах на място с живота на местните религиозни общности. Думата „копт” е от същия корен, както и думата „Египет”. Коптите са старото население на страната, които са потомци на селяните на фараоните. На Петдесетница, когато е основана Църквата, в Йерусалим има евреи от Египет (Деян. 2:10). Първи започва да проповядва християнството сред тях св. апостол Марк, който написва най-старото и най-краткото Евангелие. Той претърпява мъченическа смърт ок. 63 г. През II-III век Египет е доста християнизиран, но се срещат и много еретици, особено гностици. Александрийската школа е прочута по целия свят. Църквата излъчва редица мъченици и получава пълна свобода през IV век.

        На четвъртия вселенски събор в Халкидон през 451 г. пътищата се разделят. Православните вярват, че Христос има две природи – божествена и човешка, а коптите смятат, че Той има само една или единна природа – божествена. Това е ерес, която се нарича монофизитство и става причина коптите да отпаднат от Вселенската църква. Но антагонизмът не е само религиозен. Той също има етническа, културна и икономическа основа. Египет е житницата на Византия и особено на Константинопол. Фелахите, които превиват гръб по нивите под палещото слънце, са жестоко експлоатирани от малобройната гръкоезична върхушка, съставена от чиновници, военни, духовници. След нашествието на арабите през VII век мнозина копти приемат доброволно новата религия – исляма, за да избягнат потисничеството на Византия.

        Днес коптите в Египет наброяват между 12 и 15 милиона души. Възглавяват се от патриарх Шенуда III. Богослужението е монотонно на коптски и арабски език. Ползват особена азбука на основата на гръцкото писмо и самостоятелен календар, който започва от 284 г. Иконостасите са обикновени, дървени с плитка резба и малко икони. Коптите са запазили някои старозаветни обичаи като обрязването. При кръщение на техните деца се татуира кръст, за да се отличават от мюсюлманите. Имат големи манастири в пустинята, които са най-старите в света, защото тук се е зародило монашеството.

        Що се отнася до православието в Египет, то почти не съществува, защото след националистическата революция през 1952 г. почти всички гърци напускат страната. За щастие през последните десетилетия Александрийската патриаршия си спомни, че в нейния титул фигурира „и на цяла Африка” и насочи вниманието си към чернокожото население на континента и особено към сираците. В страните южно от Сахара милиони деца са останали без родители, които са умрели от СПИН. Православните мисии ги прибират, къпят, хранят, кръщават, възпитават, образоват и дори женят. В тези безброй сираци - наши по-малки братя и сестри в Христос - е бъдещето на тази църква.



  
image
        Архим. Павел Стефанов
        Публикувана е и в блога му,
ето тук.


Тагове:   таг,


Гласувай:
12



1. velichka84 - само искам да допълня, че монаше...
14.02.2011 12:02
само искам да допълня, че монашеството се е зародило сред коптите в Армения първо. После те стават самостоятелни и от Александрийската патриаршия. Иначе е вярно, че коптите първи са започнали да строят манастири, да се грижат за бедни и страдащи
цитирай
2. gantree - @ velichka84
14.02.2011 12:08
само искам да допълня, че монашеството се е зародило сред коптите в Армения първо

Здравейте.
Нима? Но в Армения няма копти, и никога не е имало копти.
"Копти" идва от гръцки и означава "египтяни".
Елементарна справка можете да направите тук
http://bg.wikipedia.org/wiki/Копти

Моля Ви да не пишете глупости. Не да не пишете въобще, а само да не пишете глупости. Ако това означава да не пишете въобще, нека тогава така да бъде.
цитирай
3. tit - Похвално е това, което правят православните мисии в Африка!:)
14.02.2011 13:44
/мислех, че само протестантите имат мисии:)/
Полезно четиво за заблудени като мен!:)/тя се изчервява!/
Поздрави!
цитирай
4. gantree - @ tit
14.02.2011 14:02
Здравей. Има и протестантски мисии, също и католически. Имам едно познато семейство американци, съпругът е пастор в една от техните мисии. Познавам ги от почти 15 години. Бяха ги пратили в Африка, и от миналото лято отново ги върнаха в София. Когато се видяхме след връщането им, с тях имаше две негърчета, братче и сестриче от Судан, около осем-десет годишни, останали сираци. Бяха осиновени от тях, и така децата в семейството им в момента са общо пет. Бяха много сладки, усмихнати, озъртащи се, хванати за ръка и където отиде майката, и те ходят плътно подире й и двамата.

Та, и протестантите имат много мисии там.
Поздрави.
цитирай
5. jedi - Привет
15.02.2011 18:35
Копти, както и египет, произлизат от древното "Хет Ка Пта". "Домът, където е душата на Пта", грубо преведено. "Пта" е един от създателите на човечеството(да не се бърка с бог, нищо общо!) Но това не е важно.
Важното е, че египтяните са династичната нация, така да се каже, а тези, които са истинските прадеди и обитатели на страната са Кемити (от "Khemit" на латински) и те нямат нищо общо с каквато и да била религия. Няма да е много далеч от иситната, ако се твърди, че религиозната практика е била натресена насила там.
Тоест, в момента, в който някой заговори коя религия е добре за Египет и коя - не, е меко казано незапознат. Особено когато идва от устата на някого с титла "Архимандрит" (каквато и глупост да означава това).
Ако някой прави добро за бедните и нуждаещите се от помощ, то е защото е добър човек, а не защото приндлежи към единия отбор или другия. Простичко е.
Не ми харесват подобни поляризиращи статии.
Поздрави!
:)
цитирай
6. gantree - @ jedi
15.02.2011 18:44
Здрасти.
Като не ти харесват такива статии - тогава не ги чети. Още по-простичко е, нали?

О. Павел Стефанов е написал само своята гледна точка за това, какво е добро. Нищо повече. Казваш, ако някой прави добро, то е защото е добър човек, без да продължаваш до края. Защо е добър човек, е следващия въпрос, и отговорът не е от тибетски тип, със "змията, захапала опашката си" - "защото прави добро". Добър човек е и прави добро именно защото принадлежи на "единия отбор", а не на другия.

Какво искаше да кажеш с кемитите и с насила натресената им религия, не разбрах.

Поздрави.
цитирай
7. jedi - ...
15.02.2011 22:18
Да, прав си. Обикновено чета някои блогъри по инерция, без да обръщам внимание на предупредителните знаци:)

А пък аз на свой ред ето това не мога да разбера, схвана и асимилирам: "Добър човек е и прави добро именно защото принадлежи на "единия отбор", а не на другия."
Ама не се кахъри да ми обясняваш. Ако го разбираше, нямаше да го напишеш. :)
Чао.
цитирай
8. gantree - @ jedi
16.02.2011 07:33
Ами тя и тая болка си има билка - тогава просто не влизай да четеш тук.
Като видиш отнякъде, че нещо съм написал, значи не е за теб.

Поздрави.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3637146
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031