Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2010 14:09 - Реплика на "Democracy leaks"
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6049 Коментари: 12 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Драснах предишните няколко реда точно за нула време, просто заради самото "писане". И заради асоциацията с "гериля", разбира се, защото на практика се оказва, че "нищо старо не е забравено" и че всъщност новото, на което сме свидетели си е просто добре забравеното старо. Само времето ще покаже до успех от какъв тип ще достигне новото виртуално издание на "герилята".

        След това, по стар навик минах през блоговете, които преди време преглеждах, и попаднах на написаното от Темплар, по абсолютно същия въпрос - за Уикилийкс като основа, отрупана с неговите стандартни бла-бла глупости. Ужасяващо е, че с този човек някога съм бил съмишленик. В днешните времена той изобщо не се стеснява да напише простотия от рода на това, че "въвеждането на всеобщото избирателно право съсипа демокрацията". А всъщност, именно всеобщото избирателно право е във фундамента на демокрацията. Ако избирателното право не е всеобщо, а е само привилегия на част от нас, хората, тогава нямаш демокрация. Имаш всичко друго, но не и демокрация.

        Народът бил прост, "гигантски невежи маси", както пише Темплар. Разбира се, той самият не принадлежи, и според самия него не е част от въпросните "гигантски невежи маси". Той е умен и красив, и елитен, и високообразован, и изобщо много по-надарен от Бога, отколкото са другите, които съставляват въпросните "гигантски невежи маси". Следователно от всичко това е изводчето, че раят на Земята, и в частност у нас, ще настъпи единствено тогава, когато всеобщото избирателно право бъде отменено, и да избират биха имали привилегията само такива умни и красиви интелектуалци като Темплар. Тогава и само тогава всичко ще си дойде на местата, и върху нас, българите, ще се излее рогът на изобилието и благоденствието. Срамувам се, че не съм видял още в края на 2003-а това, което виждам днес, в края на 2010-а. Бил съм сляп толкова много време.

        Между другото, умните и красиви жълтоплочковци от типа на Темплар са върли врагове на чалгата. Само по себе си това е прекрасно, аз също не я харесвам. Малката разлика, която искам да напиша черно на бяло тук и сега, се състои в това, че аз не насочвам възмущението си от чалгата срещу селяните, или срещу най-общо казано, хората извън градовете. Истината е, че българското село и българските селяни не са източник на ресторантщина, простащина и чалга. Чалгата е градски продукт, а истинската чиста и прекрасна народна музика може да се чуе и види само в селата, при това в най-забитите и затънтените от тях. Да им се отнеме гласът на хората извън градовете е лесно, правено е много дълго време през цялата ни история, но най-вече във времената, когато у нас не е имало всеобщо избирателно право.


Тагове:   таг,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamkamu - .
09.12.2010 17:48
Всъщност всеобщото избирателно право няма какво да е съсипало, поради простия факт, че дотогава представителната демокрация не е съществувала под никоя от т. нар. си форми. Поне от времето на Елада и Римската република...но и те са доста спорни де :)

Веднъж бях писал за високомерието на "елита"...но пък и наличието на "гигантски невежи маси" си е факт...
цитирай
2. bilingual - Здраевй, Ган
09.12.2010 23:07
Радвам се, че "се завърна". И аз току що писах за Уикилийкс.



П.П. не мога да не се съглася с теб за чалгата. Тя вирее "на пъпа на София", и буквално и преносно, уви. Тъжно е.

И аз не мога да приема за нормални такива коментари за избирателното право, но и разбирам възмущението от тотално неинформираните избори, които мнозинството прави. ...
цитирай
3. chara - Така здраво се беше загубил, а то какво било ... "потънал" си в "океана"
10.12.2010 10:55
WikiLaeks!
Ако "срещнеш" нещо интересно - сподели!
:)
цитирай
4. gantree - @
10.12.2010 12:31
Здравейте всички.

@ mamkamu
Здрасти.
Въпросът за "вината" на всеобщото избирателно право в "съсипването" на демокрацията всъщност е второстепенен, и дори третостепенен. Да не говорим, че за хора като нас с тебе, които не мислят по тоя начин, такъв въпрос изобщо не съществува. Проблемът по-скоро, моят личен и частен проблем, е в това, че точно в този момент Синята коалиция протестира срещу проекта за нов избирателен кодекс, внася един чувал с предложения (38, не ги намерих в нета). И в същият този момент ей такива умни красавци като Темплар пишат пълни простотии от рода на горната. Отмяната на всеобщото избирателно право става ли част от предложенията на Синята коалиция, в такъв случай?

Колкото до високомерието на елита - тук е леко несъществено включването на тая тема. Темплар нито е "елит", нито пък в случая става дума за високомерие.
Поздрави.


@ bilingual
Здрасти :) Завръщането мина добре, сега да видя как да се задържа :))

Това, за чалгата, е едно от кратките ми прозрения, които винаги досега съм пренебрегвал като тема за разговор. Толкова е очевидно това простичко заключение за произхода на чалгата, че почти всички хора го пренебрегват, и заради това объркват посоката на естественото си възмущение.

За неинформираният избор - това пренася разговора на друга писта, сходна с темата за Уикилийкс. Отвсякъде сме буквално заринати с информация - факт, който би следвало да ни улеснява в максимална степен в ориентирането - и въпреки това изборът на мнозинството често се квалифицира като погрешен поради липса на информация. Ей това противоречие някой ако ми го обясни, ако някой ми обясни как се излиза от подобен порочен кръг, ще го нацелувам и в буквалния, и в преносния смисъл на думата.


... следва
цитирай
5. gantree - @ chara
10.12.2010 12:32
Здрасти :)
В този океан съм само от десетина дни насам, предимно вечер до много късно. Открих, че грамите от "незначителните" държави са много по-интересни. Да седна да пиша за някоя конкретна от тях много ми е идвало на ума, но "целта няма да оправдае средствата", според мен няма да може да се получи разговор.
цитирай
6. veselaj - Всъщност и войнстващата проста...
10.12.2010 16:33
Всъщност и войнстващата простащина е градски продукт. И това е съвсем логично - в селото, където всички се познават, всеки (или почти всеки) внимава как се държи. Един любопитен факт: в Търново повечето шофьори спират на пешеходна пътека. Ако някой идиот не спре, в девет от десет случая е със софийска регистрация :))) (не казвам софиянец).
Колкото до многото информация - ако тя е прекалено много, все едно, че я няма. Затова именно са необходими училища и библиотеки с библиотекари (не виртуални). Лошото е, че точно младите хора не могат да го разберат и именно затова остават абсолютно неинформирани.
цитирай
7. gantree - @ Весела
10.12.2010 19:10
Здравей :))
Войнстващата простащина като цяло си е по-скоро продукт на простаците. Все пак, чалгата си е стил, има все нещо стилно и отличаващо я от обикновената простащина. За да е простак един човек, далеч не му е необходимо да си показва циците и задниците с микрофон в ръка по телевизията. :)) Шегувам се, не ми обръщай внимание. По същество си права, така е.

За многото информация - без да искам си правя аналогията с дърветата и гората. Това, за младите хора, не е съвсем точно. Едно, че не е валидно за всички млади хора, ами друго е и че същото може да се каже и за старите. Например, много ме подразни онова актуално изследване на PISA, за което говорят от няколко дни насам, според което четиридесет и няколко процента от деветокласниците били функционално неграмотни. Според мен процентът сред техните родители е далеч по-висок, но това неясно защо не се коментира по медиите.

Поздрави.
цитирай
8. veselaj - Естествено, неграмотността не е ...
10.12.2010 19:26
Естествено, неграмотността не е "качество" само на младите, но все пак има една съществена разлика. Преди значително по-малко хора можеха да учат във висши училища иоценката от дипломата за средно образование беше балообразуваща (изключвам разни деца на другари, рабфаковци и пр. - не бяха кой знае колко). беше почти немислимо завършващ студент да пише "кОтия", "УсигОровки", "оД" или да започва новия ред със запетая, ако пише на ръка. Сега, увиу познавам филолози (вече учители!), които пишат по този начин. Преди време преписвах дипломни работи на студенти и знам :)))
Колкото до осъзнаването от необходимостта от живи библиотекари, учители и т-н-, когато човек е млад е доста самонадеян и не подозира, че има нужда от нечия насока. Поне аз бях такава. Много по-късно осъзнах, колко много дължа на някои учители и на библиотекарите леля Веса и чичо Васко, които умееха с много такт да ми дадат подходящи книги и да ме откажат от тези, за които още "нямах сетива". това имах предвид, а не някакво разделение по възраст.
цитирай
9. gantree - @ Весела
10.12.2010 19:36
Не знам, аз освен на родителите си, на друг нищо не дължа в това отношение, дори напротив. Дори напротив, защото възненавидях математиката навремето, около пети / шести клас, именно заради учителката. Беше неописуемо животно, горката.

Освен това, изобщо не съм склонен да виня дечурлигата за тази четиридесет и няколко процентова функционална неграмотност, а след излизането на това проучване всички се нахвърлиха върху тях - такива били, онакива били децата и т.н. Основната отговорност за това тотално бедствено положение и тези високи проценти е на първо място у родителите, и на второ - в учителите. Децата са като бял лист хартия, върху който и едните, и другите пишат до пълнолетието им, и в никакъв случай не може да им се стоварва като вина написаното, което днес прочитаме върху тях.
цитирай
10. анонимен - Здрасти Ган, Да не прозвучи като ...
13.12.2010 05:55
Здрасти Ган,

Да не прозвучи като натякване, но още във форимана още.инфо, в далечната 2003 спорих с темплар точно по тези въпроси. Тогава конкретният поввод бе искането на СДС да свика Велико Народно, че да махне Филчев. И в трите постинга, които си разменихме, ми светна. Ослепително негативно беше участието на темплиера в учредителното на ДСБ-София. Бях искрено благодарна на човека, който ми предостави възможност да погледна записа. допшлних си картинката с преки впечатления и от личното му присъствие. Спорила съм с него по конституционни въпроси и никак не съм изненадана от "откритието" ти. Защо човекът беше и е така упорито лансиран, струва ми се, че знам отговора, макар това да не отменя въпроса. Сега си се сринал не толкова от откровената глупост, а от наглостта му. Постепенно сваляне на задръжките. Какво има д асе чудиш на един зависим човек. Стига му толкова внимание.

За уикито. Изборът на Обама не ме втрещи, макар да е подчинен на синдрома, наречен принцеса Даяна. Сега обаче съм на път да се изумя от откровеното скудоумие. Още малко време съм си дала даа видя за какво точно става дума - за сцена/ манипулация или за левичарски терор, и се отдавам на изумлението си с пълна сила. Изумление от повърностната нагласа на милиони. Скоро слушах по радиото тук една глезла, студентка по нещо си, която се изживяваше като героиня и закрилница на Асанж и разправяше как се скарала на Аmazon, че не приемали дарения за този психопат, и как тържествено си разрязала виза-картата си като научила, че и Visa спрели да приемат дарения за идиота. Последва хакерска атака над Visa и Mastercard.

Казах, че изчаквам с окончателното си мнение кой може да стои зад Асанж, но нещо ми се струва, че никак не става дума за политически убеждения като мотив, а чисто и просто финансово облагодетелстване.

Екатерина
цитирай
11. gantree - @ Екатерина
14.12.2010 07:56
Финансовият момент, не съм се замислял за него.
Всъщност, един от първите "удари" да е да те изключат от трите основни системи за разплащания, това едва ли е случайно.
цитирай
12. creese - Здрасти
17.12.2010 00:00
Искам само да поясня, че това не е позиция на партията. Вие най-добре го знаете, като един от учредителите. Лично аз се разграничавам от подобни слова и смятам, че са си лично негови размишления върху демокрацията. Това, че са фундаментално объркани е съвсем друг въпрос. Няма нужда да се разочаровате от бившите си съмишленици - не всички са такива :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3640361
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930