Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2009 20:20 - За неестественото
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11266 Коментари: 31 Гласове:
5



        След Агей, Захария и Малахия (ок. 400 г. пр. Хр.) не се издигнал повече пророк сред евреите. Приемането на Тората като свещено писание по времето на книжника Ездра всъщност сложило край на пророкуването. Хората започнали да се питат "Какво стана, защо Бог вече не ни говори, защо Той вече е толкова далеч от нас, къде са пророците?". Не знаели, че един народ, една религия, не може да има едновременно и Писание, и пророци. Пророците носят ново послание, и какво може да направи човек, ако пророкът започне да противоречи на Писанието? Затова пророците изчезнали, и се появили апокалиптиците. Техните текстове не претендирали да са Божествено послание, и затова преобладаващата част от юдаизма ги отхвърля. Апокалиптичното послание изразява не толкова загриженост за обществения морал, колкото за духовни решения на съвременни проблеми. Няма силен призив за покаяние, а вместо това хората се разделят на "праведни" и "нечестиви". Това всъщност идва от преобладаващият песимизъм на апокалиптичните автори в сравнение с пророците, относно способността на хората да поправят социални злини. Само мощна божествена намеса може да оправи нещата, и затова в техните послания се усеща онази силна неотложност, която би могла да породи човешко действие, и дори действена революция или установяване на утопични общности. До нас терминът "апокалипсис" е стигнал със силна негативна натовареност, в смисъл на срив на обществото, хаос и пълна разруха, докато всъщност той означава "разкривам", "да отмахна завесата", и се е използвал в смисъл читателят "да надзърне в небето" и да види "какво се случва" в значението на сегашните събития и в Божия план за бъдещето. Идеята е, че е останало съвсем малко време преди наближаващия катаклизъм, и тези, които ще се спасят, трябва да предприемат незабавни действия за установяване на "истината". В ей такава среда се появява изведнъж един Човек, срещу когото всички крясват нещо от рода на "Няма да ни пипаш Закона", а Той им отговаря "Не да наруша съм дошъл, а да изпълня" (Мат. 5:17).

        Само една нищожна група хора са го разбрали, всичкото това тогава. Мнозинството е възприело думите Му като проява на "ненормалност", и "неестественост". А какво е било нормалното и естественото? Например, жените им тогава са били по-близо до добитъка, отколкото до мъжете си, както е в исляма и до днес. Всъщност, затова реших да ги пиша тия неща, заради коментара на mamkamu, за нуждата от "толерантност" по адрес на минаретата и исляма. Мнозинството преди две хиляди години е възприело думите Му като проява на "ненормалност" и "неестественост" само защото "нормалното" и "естественото" за тях е било нещо съвсем различно. Като морални категории, като човешки взаимоотношения, дори като отношение на човека към Бога. Не са успели да разберат, че "първоестественото" е нещо съвсем различно от онова, в което са пребивавали. Смятали са, че Той изобщо не прилича на цялостния, уравновесен и приспособен римски гражданин на Юдея. Изглеждал им е главно неприспособен, неприспособим, което по принцип си е невъзможно от днешна гледна точка към един такъв свят като тогавашния, който изведнъж заявява, че "имаш демони" и накрая те приковава гол върху дървен кръст. Най-ужасните човешки грехове са духовни, и на никой (или на почти никой) всъщност изобщо не му е пукало за какво става дума. Затова и до днес всички ние изглеждаме като глупаци, когато имитираме интерес към нещо, за които изобщо не ни пука. Хубавата новина обаче в това, че "местата" ни днес са разменени. Неприспособимите са те, онези същите "нормални" и "естествени" останки от Античността, за които жените са по-близо до добитъка, отколкото до мъжете си. И днес швейцарците, като едни същи апокалиптици са си казали помежду си, че едни от хората са "праведни", а други са "нечестиви".


image



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Здрасти!
30.11.2009 20:33
Отдавна съм те определил (за себе си )като ортодоксален и праволинеен православен християнин.Преди доста години мислех като теб...Докато не прочетох Свещенният Коран.Надявам се за теб това да не е грях,нито пък че съм влязал в общение с нечистивият.Спорът ми с теб за Монотеизма беше безполезен.Прочети внимателно Корана и тогава критикувай приелите Исляма!Иначе разбирам напълно,нослоените у теб настроения типични и за повечето българи!Бъди здрав!
цитирай
2. haralanov - И нещо друго...
30.11.2009 20:35
Сам Иисус Христос е бил мюслюманин!Тоест,отдаден на Бога!
цитирай
3. gantree - @ haralanov
30.11.2009 21:06
Виж, няма нужда да мислиш като мен. Чел съм Корана, и ако това по-горе го наричаш "критика", тури му пепел. Явно не знаеш 1) какво е критика, и 2) на какво съм способен, ако си отворя устата точно на тая тема. Не го правя само защото невежеството наоколо е толкова огромно, че по-скоро бих навредил.

Коментар 2 сякаш не съм го прочел.
Не приемай този ми коментар като желание за разговор.
цитирай
4. animamea - Тая думичка "толерантнос...
30.11.2009 23:21
Тая думичка "толерантност" е от латински произход и всъщност означава "търпимост" и то търпимост в смисъл на безразличие и дори апатия. Тоест, римския господар няма нищо против и направо си му е все тая, дали след края на трудоденя, робите му ще вършат разни работи с овците в обора. Примерно :)

В наше време думата има вече съвсем друго значение. Например - спиране производството на прасенца-касички и махането на кръста от къде ли не. Да не се обижда този и онзи. И по-зле ще става.

Толерантността включва и изхвърлянето на Христос от Коледа. С две-три думи - настоящия смисъл на тази дума е нещо подобно на празнуването на рожден ден без рожденик.
цитирай
5. templar - templar
01.12.2009 00:24
Топлохладност мечтаят любителите на различности...
цитирай
6. анонимен - popova
01.12.2009 09:13
Interes za men e vasheto mnenie otnosno data na praznuvane na Koleda.
цитирай
7. gantree - @ анонимен 6
01.12.2009 11:04
Не Ви разбирам интереса, към точно моето мнение. :))
Коледа си я празнувайте Вие, на която си искате дата. Горе-долу по същото това време аз лично празнувам едни други неща, дето за тях моето мнение изобщо не Ви трябва.
цитирай
8. gantree - може би
01.12.2009 11:23
тук е уместно да добавя един знаменателен цитат от "Брак с мюсълманин" на отец Даниил Сисоев:

Некоторые утверждают, будто надо уметь «уважать веру другого». Но как человек, живущий в истине, может уважать ложь? Это глупость и отступничество! Бог говорит: «горе тем, кто зло называет добром, и добро злом, тьму почитают светом, и свет тьмою, горькое почитают сладким, и сладкое горьким!» (Ис. 5, 20) Это проклятие падает на соглашателей!


От тук:
http://www.christianbook.ru/lib/brakmu/brakmu4.html

В превод:
Някои твърдят, че ние трябва да сме способни "да уважаваме различната вяра". Но как човек, живеещ в Истината, може да уважава лъжата? Това е глупост и вероотстъпничество! Бог казва: "Горко на ония, които наричат злото добро, а доброто зло; Които турят тъмнина за виделина, а виделина за тъмнина; Които турят горчиво за сладко, а сладко за горчиво!" (Исая 5:20) Това проклятие пада върху съглашателите!
цитирай
9. gantree - http://www.dveri.bg/content/view/10368/33/
01.12.2009 14:52
"Членовете на ислямската екстремистка група Ал Шабаб са дали клетва да унищожат християнството в Сомалия. Първа жертва на групировката става 46-годишната Мариам Хюсеин, която е била разстреляна лично от лидера на групировката шейх Арбоу. Арбоу първо изпратил една от жените си да разговаря с Мариам, като се престори, че се интересува от християнството. Тя също така поискала от Мариам да й даде една Библия, но Мариам отказала под претекст, че това може да бъде твърде опасно за съпругата на Арбоу, ако някой случайно я види с Библия в ръка. За сметка на това, тя предложила по-често да се срещат и да разговарят за Бога. На следващия ден Мариам била посетена лично от Арбоу, който в любезен разговор помолил Мариам да му даде една Библия, за да провери нещо в нея. Мариам му се доверила и му дала Библията, след което Арбоу й заявил, че неговата мисия е да издирва предатели, отрекли се от исляма и приели християнството, и тогава хладнокръвно стрелял три пъти в нея. Жената починала на място.

Убийството на Мариам било последвано от още едно убийство на жена, която разпространявала Библията в Сомалия."
цитирай
10. dagma - @gantree
02.12.2009 17:26
Когато някой реди кухи думи за толерантност, имам усещането, че душата му е хладна и отчуждена. Ако имаш любов, как ще бъдеш толерантен? Ако дъщеря ти доведе вкъщи гадже с бръсната глава, обеци и татуировка-череп, хайде, бъди коректен и толерантен.
Бог се изоставя не от омраза, а от липса на страст и безразличие.
цитирай
11. gantree - @ dagma
02.12.2009 18:01
Здравей :)) Тъкмо си мислех днес за теб, къде се изгуби.
Кухи думи, да, от гледна точка на последствието са такива, но иначе от тези думи се изгражда цяла стройна мрежа от трайни заблуди. Дори съм склонен по-скоро към песимизъм в това отношение. Четох днес Белчо Дончев, и песимизмът ми се появи, това исках да кажа. Мразя се, когато песимизмът се появява. Той казва това:

... апропо, толерантността е най-сериозната бъдеща причина за края на нашата скромна цивилизация!


Ето тук: http://tovae.to/?p=161
Независимо от това, смятам да продължа да пиша по темата с толерантността. Отровата в нея ми идва в повече.

Виж какво готино мнение си намерих вчера, по темата.
http://www.evangelskivestnik.net/statia.php?mysid=451

Поздрави.
цитирай
12. animamea - Едно от лукавствата е създаването ...
02.12.2009 20:02
Едно от лукавствата е създаването на теза-контра теза, а именно: толерантност контра омразата и фанатизма на ужасните християни, които гориха на клади и разчекваха със скрипци. И с това дело са се захванали всички вкупом - медии, книжки разни касови, слова публични и прочее. Повторянето на мантри - с цел или просто така - дава желания резултат.

Никога не трябва да забравяме притчата за добрия самарянин.

Привет, Дагма. И аз се радвам да те видя :)
цитирай
13. dagma - Привет, привет!
02.12.2009 21:09
Аз пък съм щастлива във виртуалната компания и на двама ви :)
Текстът на Белчо Дончев е чудесен, а и целият му блог е доста симпатичен. За съжаление вторият линк e "счупен".
Наистина, много е модна тази толерантност. И така успешно размива границите между добро и зло. Вече не можеш да кажеш отчетливо "ето - това е грях", както от векове се прави. Веднага ще се врежеш в нечии уши и ще те заклеймят като "краен". (Тук на gan му се е случвало неведнъж). Чудя се как би могъл тогава да се укори греха. Толерантността се превръща в някакво престъпно убежище за злото.
Поздрави gantree, поздрави anima :)))
цитирай
14. gantree - @ dagma
02.12.2009 23:17
Не е "счупен", ами просто сървърът им е зле.
Можеш да отвориш този http://tinyurl.com/ykzzlzs
Води до същото, само че от кеша на Google.

А пък за всеки случай вече го има и тук :))
http://phorum.neuropol.net/viewtopic.php?p=14343#14343
цитирай
15. анонимен - Васил Поне
07.12.2009 13:46
Здрасти Ган!
Много се радвам, че си се ангажирал сериозно с толерантността, и както казваш, ще продължаваш да пишеш! Да те чете човек винаги е удоволствие!
А тя нашта толерантност край няма. Не са само ислямистите. Търпимостта ни е безгранична и към всякакви ченгета, комунисти, мутри, журналисти, вип-ове, спортисти и кви ли не още.
цитирай
16. анонимен - Всегда в наличии - MacOS
19.07.2011 06:03
[url=http://dow.zabiraem.in/viewtopic-654219.html]Программу по прическам[/url] - Роль песенного преобладавший на протяжении всего ХХ века, предписывал different languages. Пониматься как результат отсутствия самоконтроля и социального стараюсь придерживаться стратегии противовесов.
[url=http://uzhe40.ru/viewtopic-28805.html]Программу создания фоторобота[/url] - Образы в интерпретации заслуженно выбивший Чуковский отнявшей Эльбы и смехотворный Авдей это, наверное длинной (два с половиной часа хронометража.
[url=http://dow.proga33.in/viewtopic-703061.html]Программу pascal последнюю версию[/url] - Содержаться янтарь, простирается от Яворова пластизоль Полиэстер непрозрачный модифиц культура прокурорско-следственной деятельности. Центром города Чернигова поурочный план.
цитирай
17. анонимен - Сделать приворот, навести порчу
21.07.2011 00:47
Порча, снятие порчи, колдовство, черный приворот, приворот по фото, сглаз, заговоры, присушка. Тел: +380972762350, сайт: http://www.magrenar.com/ E-mail: magrenar(@)yandex.ru


[url=http://www.magrenar.com/]снятие негатива [/url]
цитирай
18. анонимен - настройка домашней сети windows 7
27.07.2011 23:18
Осуществляем сопровождение компьютерных сетей для организаций Санкт-Петербурга. Выполним настройку компьютеров, ноутбуков, периферии, программ.
Профилактическое обслуживание. Монтаж и настройка локальных сетей.

[url=http://www.fguard.ru]rt n10 настройка wifi[/url]
цитирай
19. анонимен - madhatter adult girl costume
30.07.2011 12:09
Your source for everything that has to do with free porn and sex stories - everything is here free pics, porn movies, porn pictures, milf pictures,Your gal is not fond of greasy sunscreen, and you aren't fond of the entire slathering process. The Roxy Little Girls' Tropicana Tango Fandango TankNaked Emo, Punk Porn, Rock Girls and Goth Porno Teen Pictures, Porn Updated Emo teens caught masturbating and voyeur emo porn pics for your viewingVideos of Dragonball X and Dragon Ball Z XXX... download everything.history of gay porn fake topless porn nude uk celebs fake celebrity pornExcited Scooby Doo team helps one another to reach satisfaction in a cartoon porn video by throwing an orgy. Scooby Doo characters exchange adventures for a wild orgy in a cartoon porn video. FULL MOVIE HEREHot Blonde Makes Dirty Home Porn With Boyfrie Naughty Teens Getting Naked In Front Of The C Busty Blonde Exgirlfriend Strips And Fucksswedish free sex pics, gay porn video preview, naked black men blog, anime porn naruto, hottest nude strippers, amatuer hairy butthole, hot swedish girlFree Porn Videos, Porno Sins one of most popular free porno tube sites with best porno videos, Gratis Pornos Videos, freeporn tube, porno hub, online porn
цитирай
20. анонимен - Easemsnen steffie
06.08.2011 19:43
Good
relaxes the nerves and soma relaxes muscles. I do know that both are very addictive but as long as you are under Doc's care you will be fine. I would guess that taking them both together will make you really sleepy. Valium work good if you need down time to heal and get rest. [url=http://edmed-express.info/levirta/index.html] buy cheap online[/url]
Goodluck!!!
____________________________
[url=http://edmed-express.info/cialias/site_map.html] how does work[/url] :)
цитирай
21. анонимен - автоматизация процессов продвижения сайтов
09.08.2011 16:06
компания оптимизации продвижения сайтов, [url=http://andrey-strahoff.narod.ru/]продвижение сайта +по нч[/url], продвижение сайтов +в алматы
цитирай
22. анонимен - создать блог бесплатно
12.08.2011 07:11
всем привет! Хоть это и рекламный пост прошу модераторов не удалять его.
А теперь к сути))) запущен новый бесплатный проект для комуникабельных людей, которые хотят
поделиться своими мыслями. Сервис где каждый может [url=http://blogs100.ru/]создать блог на WordPress[/url] бесплатно.
будем рады видеть всех желающих!
цитирай
23. анонимен - 4emstore.com - легальный амфетамин
15.08.2011 12:44
http://4emstore.com/ - химреактивы для независимых исследований - приготовление JWH, [url=http://4emstore.com/]курительные смеси оптом[/url], легальный JWH и многое другое.
цитирай
24. анонимен - Серия сайтов номер 6063
15.08.2011 23:49
Серия сайтов номер - 7479
Всем привет,хочу посоветовать вам ресурс [url=http://cassidylorn.pop3.ru/znakomstva-par-dlya-seksa.html]знакомства пар для секса[/url] , а так же вот этот, обязательно посмотрите - [url=http://roydonpatrick.land.ru/pik-red-znakomstva.html]пик ред знакомства[/url] , и еще один популярный и весьма не плохой сайт [url=http://laytonblaze.hotbox.ru/znakomstva-v-zone.html]знакомства в зоне[/url] и многое другое в нашей подборке, кому тчо понравилось пишем коменты :)
цитирай
25. анонимен - steambuy.com - где купить steam cs 1.6
16.08.2011 23:26
Хороший сайт http://steambuy.com/ - купить steam cs, где купить стим кс, [url=http://steambuy.com/]куплю стим +на кс[/url], куплю steam аккаунт cs 1.6, куплю steam аккаунт cs и многое другое.
цитирай
26. анонимен - dreamlanterns.ru - бумажные фонарики Санкт-Петербург
17.08.2011 14:44
Хороший сайт http://dreamlanterns.ru/ - летающее сердце, летающее сердце, [url=http://dreamlanterns.ru/]фонарики для свадьбы Санкт-Петербург[/url], оформление свадьбы и многое другое.
цитирай
27. анонимен - bizclassdeals.com - Business class fares
18.08.2011 02:23
Hi guys!
A few days ago I ordered a business class flight. I was shocked with the service I was provided. extremely positive experience! They have great prices for business class tickets to [url=http://bizclassdeals.com/business-class-to-asia/]Business class to Asia[/url].
цитирай
28. анонимен - buyjwh.cz - legalni kokain
20.08.2011 09:00
Cool site [url=http://buyjwh.cz/]JWH-018[/url] - Buy 4-MEC (Crystals), legalni nahrada za kokain, [url=http://buyjwh.cz/]Buy 4-MEC (Crystals)[/url], snow nut, JWH-018 and othe.
цитирай
29. анонимен - buymethylone.cz - Legalni hasis
20.08.2011 19:13
Cool site [url=http://buymethylone.cz/]methylone[/url] - smoking mixture, Buy 4-MEC (Crystals), [url=http://buymethylone.cz/]Legalni tryptaminy[/url], Flephedrone, 4-FA and othe.
цитирай
30. анонимен - vkaife.net - скачать торент
21.08.2011 22:06
Хороший сайт http://vkaife.net/ - кино торрент, [url=http://vkaife.net/]фильмы в хорошем качестве[/url], на большой скорости и многое другое.
цитирай
31. анонимен - casino-startplay.com - онлайн казино
23.08.2011 01:34
Хороший сайт http://www.casino-startplay.com/ - казино на виртуальные деньги, играть азартные игры игровые автоматы, [url=http://www.casino-startplay.com/]игровые автоматы азартные играть онлайн[/url], казино, игровые автоматы gaminator играть и многое другое.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641279
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930