Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2009 22:06 - За нетолерантността (1)
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3996 Коментари: 9 Гласове:
9

Последна промяна: 28.10.2009 01:08


        Споменаха ми за един коментар на Радан, по една чувствителна за мен тема. Всъщност, темите са две, но светската консервена тема ми е по-скоро за забавление, така че особен проблем с нея нямам. С темата за християнството обаче ставам "лесно запалимо" същество. Губя си човешкият образ, и се превръщам в един крайно нетолерантен тип, склонен към, цитирам, "насърчаване на грозни престъпления". Преди да продължа, искам изрично да уточня, че преди време, съвсем доскоро, уважавах Радан, дори в повече от обикновено. Почитам го и днес, но вече не го уважавам. Ама за какво, ама защо - няма значение. Достатъчно е уточнението, че вече не уважавам човека, когото доскоро приемах като приятел. Не го уважавам главно заради суетата, и заради заблудите му, които вече трайно са се превърнали в негови убеждения.

        И така, става дума за нетолерантността. За т.нар. "религиозна нетолерантност". Изразители на въпросната религиозна нетолерантност по някакъв странен начин се явяват трима души, нито един от които не представлява православната общност у нас - Божидар Димитров, Волен Сидеров и някоя си, понастоящем депутат от ГЕРБ. Темата, повдигната от тези трима души, по никакъв начин не засяга нито БПЦ, нито православните християни у нас. Става дума за обсъждане на промени в светските, граждански, държавни ако щеш, изисквания за регистрация на вероизповедание. За госпожата депутат от ГЕРБ нищо не знам, нищо не искам да знам и нищо не мога да кажа, но за останалите двамина ясно ще заявя - те не са православни християни. И двамата са ортодоксални комунисти, като дори единият, доколкото знам, е съпруг на кръщелницата си. Тя не е била покръстена преди венчание, покръстила се е специално заради ритуала, и поради обстоятелствата неин кръстник е станал годеникът. Нещо такова. Истината си я знаят само те, а каквото казвам, го казвам само по думите на други, например, тази публикация. Натиснете Find в нея, и намерете цитата "Неслучайно са си кръстници един на друг". Ако някой разбира какво означава да си женен за кръщелницата си - добре. Ако не - няма да обяснявам. Толкова за "православните християни" Сидеров и Димитров.

image
        Връщам се към думите на моя някогашен приятел. Съществували били "разнообразни протестантски деноминации още от периода на Възраждането", и "никой разумен човек в нашето консервативно и патриархално православно общество не е изпадал в истерия от опасността „сектите да изядат душите на децата ни“." В изказа на това невярно твърдение има минимум две уловки. Едната е, че "никой разумен човек", и т.н. дъра-бъра. Ако оспориш това "никой", вероятно ще ти бъде обърнато внимание, че вадиш от контекста, който включва и "разумен". Тоест, ще се отговори нещо от типа "имах предвид никой разумен, а не неразумните". Имало е множество реакции през Възраждането, но те ще се припишат на неразумните, за да стане почти като истина, че "никой разумен" не бил реагирал. Невярно е, че никой не е реагирал на протестантските нахлувания у нас през Възраждането. Лъжа е, че никой не е реагирал. На незнаещите бих препоръчал да прочетат само три неща:
        Американските пътеписи обхващат периода от 1857 до 1870 година, като близо половината от тях са дело на протестантски мисионери. В тях ясно е описана силната съпротива, на която се натъкват в над 90% от мисиите си. Отец Матей пък е не друг, а Миткалото, спътникът на Васил Левски. Всъщност, няма смисъл да описвам съдържанието на нито една от книгите, и просто ще добавя, че описаното в тях изцяло опровергава невярното твърдение, че през Възраждането "никой разумен човек в нашето консервативно и патриархално православно общество" не е реагирал на протестантските извращения. Апропо, в този израз е и втората уловка, за която споменах по-горе. Казва се, че "никой ... не е изпадал в истерия", и т.н. дъра-бъра. Внушава се по един доста долнопробен начин, че ако искаш аргументирано и твърдо да се противопоставиш на протестантските извращения, това веднага означава, че си нетолерантен истерик, който е изпаднал в тесногръдие, в ограниченост и в истерия. Ако искаш да се защитиш, значи си просто някакъв ненормалник, който няма нищо общо с днешния свят. И това се твърди от човек, който на думи уж се противопоставя на нетолерантността, и представя себе си като възмутен от "православната нетолерантност" светски естет. Толкова е долнопробно и несправедливо това внушение, че обикновено бих си замълчал, и бих го пропуснал покрай ушите си, да отмине.

        Но, както и да е. Реакцията на едни чисто светски хора и институции (партиен лидер, дебел министър с дебело досие в ДС и някаква си депутатка) се представят като "провинциален крясък" и като "ограниченост и комплекси". Добре, така да бъде, но защо тук се намесват православните българи и БПЦ? Става дума за светски разрешения, ограничения и забрани, и защо поради обсъждането им из светските медии се представят православните християни като "религиозно нетолерантни"? Какъв ти е проблемът, Радане, с Православието? Не ти ли стига, че вече повече от година след кратката ни разпра на подобна тема аз лично се отнасям напълно толерантно (с пълно мълчание) към всичките ти невежи глупотевини, като почнеш от защитата ти на содомията и педерастията, минеш през псевдогностическите си увлечения, и свършиш до това днес? Ако имаш проблем със Сидеров и Димитров, уверявам те, че този проблем е и мой, но той, проблемът, по никакъв начин не е свързан нито с БПЦ, нито с православната вяра. Трябва сам да го видиш. Никой друг не може да го види това вместо теб.

        Ще продължа темата. Затова в "заглавието" е това (1).



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. thehobbit - Съвсем кратък отговор
28.10.2009 16:40
Ган, цялата ми критика е именно срещу опита на трите светски персони и други светски като тях, чрез промяна на светските норми, да затруднят регистрацията на изповедания и да твърдят, че така ще решат проблеми на обществото и - представи си - проблеми на БПЦ.
Възмущавам се от използването на темата като политически популизъм.

И отбелязвам, че православието не е кой знае колко пострадало от тези "секти" (за разлика от други неща) и пр.

Нито за миг не оспорвам правото на Църквата да влиза в конфликт и да се противопостави на навлизането на други - според канона еретически - изповедания. Цитираш представители на клира, които са се противопоставяли - ами разбира се, нормално. Аз говоря само за светската "истерия" и - днес незаконни - опити да се забранява изповедание защото е еди-какво си и няма 250 хиляди "фена" (по Бареков)

За миг не казвам, че православните българи са нетолерантни - нетолерантни (отново обръщам внимание че това е по принцип светско понятие...) са в случая едни комунисти, както правилно отбелязваш.

цитирай
2. thehobbit - И отново
28.10.2009 16:46
... естествено е свещеникът, проповедникът, пастирът да не бъде твърде "толерантен" към други изповедания - той е убеден, че те са път към погубване на душата и трябва да убеди паството си да не поема този път.

От доста време вече е някак прието, че това не е работа обаче на светската власт - да сочи пътя на спасението на душата и да облича в железна ръкавица спора за душите.

Нито дума, ама нито дума срещу правото на православната Църква да си "брани" паството от еретиците. А това за "разумните" в изцяло светския контекст на постинга ми мисля че погрешно тълкуваш...
цитирай
3. dagma - Здравей, gantree!
28.10.2009 17:28
Първо ми се иска да се обърна към г-н Кънев:
Прочетох текста и в него вие недвусмислено изисквате от образованите консервативни хора да бъдат търпими към протестантските вероизповедания. Но същите тези образовани хора, ако са членове на православната Църква, няма как да възприемат либералното ви мнение.


Модно е твърдението, че няма значение към какво вероизповедание принадлежиш, стига да си добър човек и да вярваш в Бог. Но щом има един Бог и Христос е един, няма как всички вярвания да са еднакво истинни. Църквата е една - една установена от Бога, с една вяра, с едно кръщение. Църквата е съградена от Бог, а явно, според "толерантната" мисъл, църквите (не една, а колкото дойде) се съграждат от хората. Как така преспокойно се налагат правилата на политиката и дипломацията в Божията Църква. Тук нямам предвид светските решения на държавните институции, а личното интимно отношение към християнството. Трябва да е пределно ясно, че Църквата винаги ще отстоява чистотата си и то не защото ние толерантно и снизходително й признаваме това право, а защото това е и вовеки веков ще бъде нейна първа грижа и задължение.
И какво значение има дали една ерес е възникнала още през Възраждането? Манихейството пък е още по-старо - от 3-ти век. Значи ли, че е по-истинно от протестантските "деноминации"? Или може би е обратното - близостта на протестантството във времето прави него по-истинно по силата на хронологическия снобизъм (един хубав израз измислен от К.С.Луис :)
Още преди векове еретиците са били по-опасни за Църквата от езичниците и юдеите. Но е устояла; винаги ще устоява.

И нещо, което може би не е по темата, и може би не трябва да бъде произнасяно гласно. И все пак. Суетата на "младите лъвчета" трябва да бъде малко по-обрана, за да не останат сами след оттеглянето на "старото куче".
цитирай
4. kentoff - 3. dagma
28.10.2009 19:15
Всеки има право да вярва в Бог, както сърцето и разума му внушават. Тази свобода е изначална и не може да се санкционира от никого.

Всички ветропоказатели гледат в една посока!

Никой не може да ограничава свободата на духа и сърцето.

Никой!
цитирай
5. gantree - @
28.10.2009 19:16
Здравей, Радане.
Истината е, че бях бесен снощи, след като прочетох коментара ти в твоя блог. Два-три часа преди това бях побеснял по абсолютно същата тема и при прочитането на Груйкин в mediapool, като мога да ти кажа, че дори той, протестанта Груйкин, не си позволява такива грубости по адрес на Православието като теб. Написах всичко това снощи накъсо и набързо. Единственото ми забавяне беше чисто техническо, докато търсех линковете в сайта на Книжиците, за всяка от трите книги. Днес, на по-чиста глава, дори се сетих за още два примера, които мога да ти цитирам, и които също безусловно опровергават твърдението ти, че "не е имало" активна реакция и противопоставяне на протестантските мисионери през Възраждането. От друга страна, замислих се за това, какъв е смисълът да ти показвам лично на теб, че твърдението ти е невярно. Ти най-вероятно и сам знаеш, че е невярно твърдението ти. То е вметнато почти бегло, в едно-две изречения, които един нечуствителен твой читател може би дори не би отбелязал. Това твое твърдение, освен всичко друго, ти служи само като "подпорка" за тезата ти, касаеща днешните времена, в които, видите ли, не трябва да реагират православните по тоя "тесногръд" начин. И тази теза ти е ясно изразена дори и при положение, че няма никаква официализирана реакция от страна на БПЦ, или дори един-единствен отделен свещеник. Ей това всъщност обезсмисля всяка нормалност в личната ми реакция - легитимирането на тия лумпени от твоя страна, дебелото космато ченге и лудия "фюрер", като едва ли не бранители на православната ми вяра. Другото, което в не по-малка степен обезсмисля нормалността в реакцията ми е, че ти упорито продължаваш да заемаш позиции, които не разбираш изцяло и които по никакъв разбираем и приемлив начин не можеш дори да аргументираш. Мнозинството от хората са повърхностни в първия си поглед, знаеш го вероятно. При тази тяхна специфика нали се сещаш какво ще остане в съзнанието им - член на националното ръководство на ДСБ заема позиция против "традиционното ни изповедание" и против ограничаването на сектите. Това в комплект с още незабравената подкрепа на някои от политиците в ДСБ за разколническия синод е просто опустошително. Почети малко, понапъни се да разбереш хората какво мислят, и тогава ако ти се пише, пиши. За твое сведение, има немалко българи, пострадали от най-разнообразни секти, лично те или децата им. Познавам няколко такива, дори вчера се видях с една жена, отколешна бегла позната, която невероятно пострада поради невежеството и птичия си мозък. Мога до утре сутринта да ти разказвам за това, което й се е случило, но ти, разбира се, пак ще се съгласиш с мен, мислейки си точно обратното.

Споменаваш и консерватизма. Защо не направиш една голяма услуга на Боби, и му обясниш с думи прости, че пет пари не струват всичките тия консервативни пръдни, които се въртят из заблудената му глава? Мен няма да ме чуе, той е глух с ухото, което му е откъм мен, но с другото откъм теб може и да подочуе нещо.

Сега ще прочета още веднъж двата ти коментара, и пак ще ти пиша.

***

Здравей, dagma. Много ти се радвам, когато пишеш.
цитирай
6. gantree - @ kebntoff
28.10.2009 19:21
kentoff написа:
Всеки има право да вярва в Бог, както сърцето и разума му внушават. Тази свобода е изначална и не може да се санкционира от никого.

Всички ветропоказатели гледат в една посока!

Никой не може да ограничава свободата на духа и сърцето.

Никой!

Мнението ти е вярно само за онези, които живеят сам-самички на самотен остров по средата на Атлантика. Останалите, всички ние, живеем в общество, съставено от такива като нас, и имаме и задължението, и отговорността да се съобразяваме с този факт. Като идеш на самотния остров, тогава вей байрака, на който е написано "Никой няма право".
цитирай
7. gantree - @ Радан
28.10.2009 19:37
Сетих се да допълня нещо, което мернах онзи ден.
Виж това тук
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=262371

Прочети го, и си представИ "контрола" от страна на държавата във формАта, който искаш ти, примерно пет човека за регистрация, вместо подхвърлените съвсем напосоки 250 хиляди. ПредставИ си този пич като надлежно регистриран и легитимиран от страна на държавата, и ела пак да ми обясниш тезата на дядо си за пълната свобода.

п.п.1) Тук http://www.dveri.bg/content/view/10112/488/
има повече инфо за въпросния отец.

Ще допълвам тоя коментар после, за да не флуудвам темата, а и защото имам още за казване.
цитирай
8. dagma - @kentoff
28.10.2009 22:22
Никой не ти отнема свободата. Можеш да си индуист, пантеист, гностик, свидетел на Йехова и каквото друго пожелаеш. Но има едно Учение и за него свидетелства четвероевангелието. Това е. Догмата на православната църква и каноните са живия щит на онова уникално и без аналог евангелско твърдение срещу нелепостите, измислиците и безумията.
Така че, да - ключът за ключалката е само един. А ти свободата си я имаш и можеш наистина да я вееш като байрак от покривите.

@gantree
Хубави думи си ми написал :)
цитирай
9. анонимен - Най-преследваната вяра
30.10.2009 12:02
Атеизмът е най-дискриминираната вяра в демократичните общества. Нея няма кой
да я защити. Това, че комунисти, нацисти
и всякакви други са злоупотребявали с
него, не го прави по-неприемлив или
несъстоятелен...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3642360
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930