Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2009 13:11 - Хора, които искат
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3163 Коментари: 5 Гласове:
9



        Метален или керамичен съд, използван за пренасяне и разгаряне в него на дървени въглища, или човек от ромски произход с кафяв тен по рождение? Какво означава "мангал"? Според един виртуален и неизвестен теоретик, тази дума едновременно означава и двете. В единият случай става дума за съд, а в другия - за човек. В единият смисъл думата е с най-обикновена и безпристрастна натовареност, а в другия - с негативна, предимно. За съда са дадени и примери - виенски меден мангал, обикновен мангал и т.н., а за човеците - не. Твърди се, че думата е от арабски произход, но пък е влязла в езика ни през турския, което си е пълен виц. Самите араби са с преобладаващо кафяв тен по рождение, следователно няма как думата да се отнася за някакви други хора, още повече пък в негативен контекст, и като обида. Дори се дава пример, че думата "мангал" се била споменавала в Библията (Еремия 36:22) - добре, обаче във въпросния стих става дума за "жарник с огън", а не за човек. "Жарник" е и "огнище". Ако не е огнище, а е мангал, тогава какъв ли е латинският еквивалент на мангала? Тъпо е да се дават такива примери, особено при положение, че в случая изобщо не става дума за човек.

        От друга страна, има известна вероятност думата да произлиза от самият цигански език, от глагола "мангес", който означава "искам". В такъв случай думата по смисъл означава "човек, който иска", вероятно просещ, "искащ", нещо в тази посока. Ако пък си развихря въображението в същата посока, както го е сторил онзи виртуален теоретик от Уикипедия в друга, тогава това название би могло да се даде на всеки, който "иска". Не е необходимо цветът на кожата му да е кафяв. От гледна точка на това, например, дори и ние, които искаме да си имаме собствен кандидат на предстоящите кметски избори, можем да бъдем наречени "мангали". Звучи най-малкото логично - хора, които "искат" :)

        А за настроението днес съм избрал "The Firehouse Chill", на Fourplay, от албума "Journey", 2004. Много е свежо.
        Клик тук  а за друго - клик тук.



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Може да е свързано
20.09.2009 14:00
с някой, от начините, по които си вадят хляба - калайдисването.И днес се срещат. И са майстори!
А да наречеш издигащите кандидатура искащи е грубо.Аз може да подкрепям някого, без да имам личен интерес - в случея, не живея в София.Кво, искам софииско жителство ли ?:):):)
Хубав ден!
цитирай
2. gantree - @ Тит
20.09.2009 14:15
Всъщност, циганите-калайджии си имат име, което идва тъкмо от калайдисването - кардараши. Българите-калайджии постъпват другояче - слагат това във фамилиите си (семейство Калайджиеви, например) :))

За издигащите кандидатура - защо да е грубо? Издигащите кандидатурата на ГЕРБ също са някакви "мангали", своеобразно погледнато. :)))) и те нещо "искат".

Поздрави.
цитирай
3. анонимен - НИКОЛИНА
20.09.2009 14:40
МАНГАЛИ,привет от меееен! Много ми харесва това.На едно друго място /ГАН ти знаеш къде/,приветствах приятелите с :"Как сте ,вашта мама костовистка?"/не е мое,а бях го откраднала от Теди Москов/.Някои в първия мимент се засегнаха от грубия ми тон.
tit, не съм съгласна с теб,а и малко не разбирам мнението ти.Защо пък-грубо? Да-ние искаме да се издигне самостоятелна кандидатура,кое тук е грубото? Аз също живея извън София,но мисля,че Антоний Гълъбов,в своя анализ тези дни ,правилно казва ,че: "Изборите в София не са само за градоначалник, а политически залог от национално значение." На мангалите-приятен ден от мен и ГАН,сложи едно усмихнато "човече",за да раздаваме и целувки.
цитирай
4. анонимен - НИКОЛИНА
20.09.2009 14:43
ГАН,едното изречение не съм го преписала от теб,защото едновременно сме писали. Ето доказателство ,че мислим сходно./усмивкааа/
цитирай
5. gantree - :)))))))))
20.09.2009 14:49
Хахах :)))))
Здравей :) и весела неделя :)) Политическият ни залог остана в заложната къща.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641776
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930