Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2009 15:22 - За селските слуги и ратаи
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5080 Коментари: 12 Гласове:
0



Доклад от Бургаското окръжно управление до министъра на финансите П. Каравелов за трудностите по прилагане на Правилника за счетоводството и деловодството в селските общински управления в Южна България.
        Бургас, 28 юний 1886 година
        № 4885



        В изпълнение на Окръжното Ви от 31 миналий м-ц под № 23947 имам чест да Ви донеса, г-не Министре, че според доставените ми сведения от окол. началници в повереното ми окръжие няма ни едно селско общинско управление, което да може да изпълнява всичко, изискуемо от Правилника за счетоводството и деловодството на тези управления.

        Възползувам се от случая да Ви донеса за знанието Ви и следующето:
        Според законите, които са били в сила в бившата Източна Румелия, всяко село е съставлявало толкова общини, от колкото народности се състои населението му. Има села от 30-40 къщи, в които са съществували, официално признати, по три общински управления: българско, турско и гръцко. Всяко общинско управление или отдел, както са е наричало по-преди, е имало начело особен кмет, който е държал отделно сметките си на правит. даждия на оная част от населението, към която той е принадлежал по народност. При такова едно положение да не Ви се види никак чудно, ако кажа, че почти всички общински кметове в цялото окръжие са хора съвсем неграмотни и неспособни за работа. Няколко къщи, едвам десетина, които са били принудени да имат и поддържат особен кмет, те, като не са имали достатъчни средства и за да им бъдат по-малко разноските, избирали са почти винаги за кмет най-несъстоятелното в селото лице. Такива кметове служили са повече като селски слуги и ратаи на по-заможните и влиятелни в селото жители, но не и на правителствените интереси. Сега, ако и да са унищожиха всичките тия отделни общински управления, за кметове си остават до нови избори същите по-предишни лица. Затова, именно, те не са в състояние да държат и да водят цяло едно счетоводство. Те не могат да поддържат и селски писари, понеже повечето от селата са съвсем бедни, освен ако са преобразуват общините и са направи, щото няколко по-близки села, четири или пет, да съставляват само една община с един кмет, както е и в Северна България. По тези същите причини отива много бавно, особено сега, когато финансовите нагледници са заняти изключително с емлячните комисии, урежданието сметките по правит. даждия и завежданието новите данъчни книги, а също и събиранието на старите недобори. При всичко, че на нагледниците са дадени най-обширни наставления и строги заповеди, шото при ходението си по селата с емлячните комисии да уреждат и данъчните книги, но и това не може да има успешен резултат, понеже те, нагледниците, са и тъй твърде много заняти в емлячните комисии, които имат на разположение съвсем кратко време.

        Като Ви съобщавам гореизложеното, позволете ми, господине Министре, да изразя своето мнение, че е в интереса на бързото уреждание данъчното счетоводство и скорото събирание недоборите, щото в непродължително време да са произведат нови избори за общински кметове, като същевременно са преобразуват и самите общини, които да са съставят от няколко села.



        Този документ се намира в Централния държавен архив, заведен под съответния номер в оригинал, ръкопис. Свободен достъп до него има в това издание. Споменах го на приятели преди няколко дни, и затова си направих труда да го кача в блога. Уникалното в него за историята е в много посоки, но лично на мен най-силно впечатление ми направи своеобразния анализ на така наречените "особени кметове", които са в основата на описаната невъзможност да се направи каквато и да е промяна. Документът е писан в края на деветия месец от обявяването на Съединението, което дори от днешна гледна точка е страшно много време, особено като се има предвид, че указите на княз Александър Първи, насочени към уеднаквяване на порядките в двете части на България започват да се издават още в първите дни след обявяване на Съединението.

        И все пак - особените кметове. В прав текст се казва, че това са били хора "най-несъстоятелни", неграмотни селски слуги и ратаи на по-заможните и влиятелни хора в махалите. Такъв е бил турският феодален ред отпреди повече от столетие, но неясно защо през ума ми веднага минава една аналогия с днешна Дупница, например. И не е само Дупница - и Велинград, и Бургас на Йоан Костадинов, и Русе, и Варна, дори няма да споменавам по селата какво чудо на чудесата е в това отношение. За сто и двайсет години като че ли почти нищо не се е променило - неграмотни селски ратаи и слуги минават през избори, спечелват ги, и продължават необезпокоявано да слугуват на заможните и влиятелни "жители", стопроцентови мутри, агенти и сътрудници на бившите комунистки служби или най-често обикновени и полуграмотни некадърници от бившата номенклатура на БКП. Те пък на свой ред по най-различни начини се мултиплицират в Народното събрание. Дали ще е чрез БСП, чрез НДСВ, или чрез ДПС, АТАКА и ВМРО - това няма абсолютно никакво значение.

Сборникът е уникален. Не му правя реклама, ами просто го препоръчвам.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. divini - Велико!
25.02.2009 15:32
Такива кметове служили са повече като селски слуги и ратаи на по-заможните и влиятелни в селото жители, но не и на правителствените интереси.

..........
Поздрави
цитирай
2. gantree - @ divini
25.02.2009 15:44
Човекът си е просто откровен - това и това е проблемът на проблемите. Ей затова не стават нещата, и толкова. Иначе на него ще му пилят на главата, че не си върши работата, която са му възложили - счетоводни книги, данъчни и прочие чудни чудеса, несрещани по нашите земи в онова време. Имам чувството, че Галевците, Орешарски, Мургина, Фидел Беев, Цонев, Бисеров и Доган много усилено са изучавали практиките в бившата Османска империя, особено в тази им част.

Едно допълнително уточнение за т.нар. "емлячни комисии" - имало е такъв имотен данък, наричан "емляк". Думата в буквален превод означава "имот", следователно съответните комисии са били нещо от типа на сегашните "поземлени комисии".
цитирай
3. анонимен - Защо пропускаш С"ДС" и "ДС"Б?
25.02.2009 15:57
Защо пропускаш С"ДС" и "ДС"Б? А, умнико!???
цитирай
4. gantree - @ анонимен 3
25.02.2009 16:02
Не се сърди, ако някакси се виждаш всред споменатите.
Не съм искал да те засегна.
цитирай
5. nakom - Извинявай пич
25.02.2009 17:06
Но Бургас на Йоан Костадинов няма нищо общо с Дупница или Велинград на Беев.В Бургас проблемът е съвсем друг, и основата му я постави правителството на Костов, колкото и да е неприятно на някои люде, като направи мутрите опозиционери и им даде благословията на областните управители - да видят бургазлии дали е добре да имат червен кмет.Сугарев съвсем добре си го е описал.Аз съм свидетел на част от тия истории.Така че
цитирай
6. анонимен - :-)
25.02.2009 17:41
Мислиш се за остроумен, а в същото време не можеш на един конкретен въпрос да отговориш? И така да повторя - Защо пропускаш С"ДС" и "ДС"Б?
цитирай
7. gantree - @
25.02.2009 18:21
@ nakom
Здравей, Накоме. Извинен си.


@ анонимен 3-6
Мога да ти отговоря на въпроса, но не искам. Не виждам никакъв смисъл да ти отговарям, и да ти позволя по този начин да смениш темата. А ако възнамеряваш да продължаваш в същия този дух и в следващите си коментари, ще се наложи да те огорчавам без нужда.
цитирай
8. indreal - феодална история...
26.02.2009 17:14
феодална история...
цитирай
9. анонимен - Пич, не се развиваш нормално! Айде ...
26.02.2009 17:31
Пич, не се развиваш нормално! Айде скрий се някъде под крилцата на черничкия си вожд и не пиши без да си подготвен
цитирай
10. gantree - @ анонимен 9
26.02.2009 19:38
Добре, пич, както кажеш.
А аз пък, на свой ред, ще ти кажа да не пишеш повече тук, защото оттук нататък пичовските ти коментари ще бъдат изтривани.
цитирай
11. raylight - Благодаря ти
27.02.2009 20:03
за връзката :) Явно Ориентът (лошият му вариант) трудно ще се изчегърта от нас
цитирай
12. gantree - @ raylight
27.02.2009 21:14
Е, няма защо :))
Тя просто се набива на очи, избожда очите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3639676
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930