Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 12:59 - С "Вашерон Константин" на дясната ръка
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 21239 Коментари: 28 Гласове:
1



        Преди два дни, почти незабелязано мина и замина новината за часовника на отец Николай. Всъщност, не я мернах никъде, освен в нюза на дир.бг, където са цитирали новинката от жълтия вестник на г-н Павлов. Не знам защо си мисля, че от това би следвало да тръгне някакъв разговор, в някакви немислими посоки. За какво става дума?

image
        Пловдивският митрополит Николай, дето някак си не върви да му се казва "дядо", явно му е отпуснал края. Снимали го да отслужва водосвет при откриването на параклис на Медицинския университет в Пловдив с "Вашерон Константин" на дясната ръка, с тамплиерски според публикацията кръст на копчето за нагласяне на времето. Като се зарови човек из колекциите на "Вашерон Константин", със сигурност ще попадне на тяхната "малтийска" колекция, от която най-вероятно е и въпросния часовник. Споменавам това само защото може кръстът на копчето да не е точно тамплиерски. Още една лека разходка из нета показва цени от порядъка на 16 - 17 хиляди щатски долара, а на "Malte Dual Time Regulator Model #: 42005" - цена от малко над 24 хиляди щатски долара. Има и китайски пръст в цялата тази работа, тъй като попаднах на оферти и в category.madeinchina.com. Разбира се, без китайска намеса не може, то е ясно. Встрани от темата, вчера си напазарувах едно хубаво нещо от едни приятели, и снощи се оказа, че кабелът му не прави контакт, и батерията на нещото постепенно си увяхна. Все си мислех, до днес сутринта, че проблемът може би е в мен или някъде другаде около мен, но не - в чисто новия кабел се оказа. Смениха ми го, а за стария казаха нещо, на което много се смях после - че е бил "прекалено китайски". В смисъл - повече от необходимото. Както и да е. Смешно е.

        В крайна сметка, отец Николай си се оказа човек с траен вкус към лукса. Изборът му на часовник е повече от добър. Вероятно и той като Ахмед Доган смята, че "аз един път съм се родил", и че има право на това или онова дребно и тленно удоволствие. Бедните да го духат. С извинение.

        И все пак, за да не е много гадно - Gerald Albright, с парчето "Deep Into My Soul". Има и още една добра новина - тук могат да се намерят малко нещица, от търсещите. Те ще стават все повече и повече, разбира се.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ами сещам се за финалното изречение ...
30.10.2008 13:50
Ами сещам се за финалното изречение от един любим филм: "суета, суета - любимият ми грях"...

Като монах, митрополит Николай е дал три обета. Единият от тях е за нестяжание, т.е. от­каз от при­до­би­ва­не на ма­те­ри­ал­ни блага. Далеч съм от мисълта, че един епархийски архиерей трябва да ходи бос, с окъсано расо, възсекдал муле, но тези лимунзини, часовници и скъпарски обувки, будят възмущение, най-най-меко казано....

пп - "дядо" ке казва на всеки духовник с епископски сан.
цитирай
2. gantree - @ анонимен 1
30.10.2008 15:03
Ами да де, "аз един път съм се родил" е другото, актуално към момента "име" на този грях. За поясненията покорно благодаря. Наистина, честно, да пукна ако лъжа, не знаех как се казва "на всеки духовник с епископски сан".

Поздрави.
цитирай
3. haralanov - Не се извинявай...
30.10.2008 20:14
Така излиза според не само дядо Николай...Бедните да го духат...Има една подробност обаче!Една мъничка подробност...Има БОГ!Кой какви ги е вършил,кой какви часовници е носил и за колко кинта,кой кого правил Архонт...Има СЪД!Ама кой ли вярва в него..?Нищо чудно и за дядо Николай,това да е една метафора...
цитирай
4. анонимен - пърия анонимен
30.10.2008 20:39
Дядо Николай е горещ привърженик на византийско-фанариотската клерикалност, за съжаление. Не мога да забравя миналогодишната Пасхална св.Литургия в катедралния храм в Пловдив. С владиката (м.Николай) служеха 14-15 (четиринадесет-петнадесет) свещеника, кмета и областния като истукани стърчат до трона, семинаристите пеят - пищно, тържествено, главозамайващо.... Да бяха 4-5 само свещениците, пак би било пищно и тържествено, но в десет пусти за Възкресението селски храма, забити някъде из пущинака и не така бляскави като градските катедрали, щеше да се въздаде духовна храна за забравените от владици селски миряни....
Нямам думи за този часовник. Все ми се ще информацията да не е точна....
цитирай
5. dagma - gantree
30.10.2008 22:52
Не разбирам от часовници, но съвсем не си се отклонил от темата, като споменаваш китайския кабел. Даже си съчиних една зависимост: колкото по-скъп е часовникът върху епископската десница, толкова по-китайско е качеството на притежателя й. Владиката Николай открай време малко нещо ми прилича на човекомразец. Дотолкова, че бих се смутила ако разбера, че по някакъв повод е проявил отеческа любов и благост.
Мотото "един път съм се родил" не подхожда ли според теб и на Кирил - бизнесмена-владика, Галактион, и той търговец, Натанаил - на него на владишката съвест му тежи смъртта на отец Камберов? Освен това май всички са и доносници.
цитирай
6. анонимен - извън темата
31.10.2008 02:44
Ган,
напоследък взе да махаш постинги, което хич не ми харесва. Не мога да ги препрочитам.

Благодаря за постването на интервюто с онзи, който веднъж се е родил. Пестиш ми много време за ровене на тази и онази "сламка" и ми даваш ценни щрихи от милата родна картинка. макар да попрескачам сегиз-тогиз, не губя връзката. За съжаление България не е във времето...
Екатерина
цитирай
7. gantree - @
31.10.2008 07:43
@ haralanov
Като се замисли човек за тази "мъничка подробност", най-много да стигне до това, че и той е човек. Срамното е не в тази му слабост към лукса, а в това, че е митрополит.

@ анонимен 1-4
Какво разбираш под това понятие "византийско-фанариотска клерикалност"?

@ dagma
Отец Николай е много, много дълга тема. И не толкова заради "мотото". И да, то го обединява с доста от другите изброени.

@ Екатерина
Така е, съжалявам. Обикновено си мисля, че тези неща като че ли не съм ги писал аз. Преди да ги махна. След това ги забравям. Права си, че не бива. Някакъв егоизъм е това. Ще се старая да не се повтаря.
цитирай
8. haralanov - Нещо извън темата...
31.10.2008 08:03
А какво мислиш за това изливане на 25 милиарда евро в унгарската икономика..?
цитирай
9. ianchefff - Православието
31.10.2008 10:21
винаги е имало специално отношение към скъпите придобивки, спор няма.
;-)
цитирай
10. gantree - @
31.10.2008 11:43
@ haralanov
Нямам пряк поглед и ясна представа върху унгарската икономика, следователно нямам ясно и изчистено мнение за едно или друго тяхно изливане или източване на милиарди. Теоретичен отговор също е безполезен, защото нещата са различни - при тях полезно би било едно, при нас друго, а в Щатите - трето или четвърто. Знам обаче едно - държавата е лош стопанин, отвратителен производител и безумен инвеститор. Няма държавен капитализъм.


@ Янчев
Иде ми да те ритна, на чисто първосигнално ниво.
Но като се замисля, тоест, на втори поглед думите ти ме смиряват, от гледна точка на това колко малко познава Православието един протестант, за да може нещо да обобщи. Може би почти никак.

Е, разбира се, може и да ритна в някакъв момент, по-нататък. Никой не знае дали това би било наистина безполезно или неправилно.

\m/
цитирай
11. анонимен - 1 и 4
31.10.2008 14:48
Под "византийско-фанариотска клерикалност" разбирам:
1. Стремежа към бляскавост, пищност и показност;
2. Стремежа към лукс и охолство - сребролюбието и суетата, демек;
3. Лукавството;
4. Обвързване с власта и с гасударите под най-уродливи форми, което ни пробутват за боговдъхновена "симфония";
5. презрението на висшия клир към селския поп, към бедния мирянин, към бабичката с 10 стотинки за свещича, и угодничеството към богатия атеист-архонт "дарител";
6. налагането на визията, че Светата Христова Църква са клириците, и то висшите. Останалите са раята, която трябва да се смирява - разбирай да целува ръка и безгласно да се кланя с насълзени очи.
цитирай
12. dagma - Предизвика любопитството ми с това
31.10.2008 17:54
"отец Николай е много дълга тема".
Но ще се задоволя и само с това, което си ми отговорил :)))
цитирай
13. ralinar - отдавна исках да кажа за Дядо Николай
31.10.2008 20:06
по време на съвета по избирането на пловдивски митрополит около делегатите т.е поповете се навъртаха яси момчета с кожени дрехи и чинно разговаря с всеки един от тях. С пълно единодушие беше избран за владика Николай, който до тогава беше неизвестен. След което митропилоти започна да се явява на всяко едно пловдивско светско събитие. няма лошо, но редом с кмета, областния управител и другите пловдивски гамени дядо Николай започна да губи от обаянието си. По-късно си купи чисто нова кола, обикаля като глуха кучка селцата да открива църквички, а после с кохортата си продължават с почерпките по ресторантите, който се затварят за обикновенни хора. Когато стана простотията със Скат и феса не посмя да обели и дума, за да не настъпи някои интереси. Заговори се,че е в близки отношения с изедника на Пловдив Георги Гергов. И аз няма да се изненадам, ако наистина е така. Назначи за владика на Смолян протежето си Антонии. За да го снимат по телевизия се прави на маймуна. Открива сградички и нови учебни години...а всъщност умира да се покаже по телевизията и постоянно пита журналистите откъде сте. В началото мислех, че той ще е различен, но единственото, което накара е останалите попове да не носят мазни раса, а да са чисти. Но стига,че започвам да се дразня отново. И изобщо не се учудвам на часовника му, при него всичко е лъскаво и марково, макар и да се опитва да го остави незабележимо. човекът има стил...
цитирай
14. gantree - @
31.10.2008 21:16
@ анонимен 1, 4 и 11
От едно до шест описваш почти безпогрешно католицизма, ако не си обърнал внимание. Пропуснал си само претенцията за непогрешимост, която имат римските епископи. Не знам защо възприемаш всичко това под тези според мен произволни твои понятия. Особено пък 5 и 6 - просто няма такъв филм. Сега ти сигурно ще ми посочиш Галактион, с неговите архонтства, пропускайки факта, че те бяха официално отхвърлени от Св. Синод. За 6 - разделение между клир и паство има в католицизма и протестантството, тоест - навсякъде другаде, но не и в Православието.
Общо взето, нищо съществено не разбираш под това твое понятие "византийско-фанариотска клерикалност".


@ dagma
Не, не съм искал така да прозвучи. Според мълвите, отец Николай е едно от най-упорито спряганите имена за наследник на патриарха. Дори казват, дано да не дойде време, в което да съжаляваме и да си спомняме с добро за днешните времена.


@ ralinar
Да, това за Георги Гергов е публична тайна и извън Пловдив.
цитирай
15. анонимен - Васил
31.10.2008 22:54
Владика на(д) канона:

http://www.capital.bg/show.php?storyid=525105
цитирай
16. анонимен - не мисля
31.10.2008 23:51
не мисля да посочвам Галактион, защото няма да е вярно и честно спрямо поне половината от членовете на Синода, който заспиват точно в т.5 и т.6.
Ти ми казваш каква на теория е православната еклесиология, но аз ти посочвам каква е тя на практика, защото нашите владици (болшинството)се изживяват като малки папи-автократори в своите епархии. Точно така, както са се изживявали и фенерските владици преди 150-200 години.
цитирай
17. drona - а, радвам се
01.11.2008 07:24
че още някой се е възмутил.

Аз обаче - на думите на варненския митрополит, че трябвало дарените 21 000 декара ниви на църквата по морето той да има възможност да продаде или замени че да се оправело финансовото положение ....

И то не е политика на отделен митрополит - намалянето на броя на миряните на събора, което се гласува в устава е в тази посока - "БПЦ"ООД въпреки че по обема на капитала би трябвало да не се правят на скромни и да минат директно на АД
цитирай
18. gantree - @ анонимен 16
01.11.2008 08:25
Не, не ми посочваш "каква е тя на практика". Ти отхвърляш правилото заради неговите изключения. Заради няколко гнили ябълки изхвърляш цялата купчина. Не можеш да направиш такова нещо, и да мислиш, че постъпваш правилно. Ето, дори и пример с папския автократизъм ми даваш. Православната Църква, за разлика от твоите представи, е едно цяло. Тя не се състои от тези няколко грешника, или дори само от "половината", която пак наедро споменаваш. А ако ще се връщаме към историята, хан Крум е избил цяла София през 809-а, до крак, но и до днес се преподава в софийските училища, нали?
цитирай
19. анонимен - :) хех не ти давам пример с па...
01.11.2008 11:21
:) хех

не ти давам пример с папския автократизъм, а с автократизма на болшинството от нашите епископи. Мои представи за Православната Църква няма, има Символ на вярата. Освен това никъде не съм говорил за за Вселенската Православна Църква, ако си прочел внимателно, а за извратената еклесиология на редица от автократорите.
И въобще не говоря за Вселенската Апостолска Църква, а за този, за който си постнал горните редове, както и за часовника му. Няма смисъл да променяш смисъла на казаното от мен, иначе разговора се превръща в празно дърдорене. Някъде да съм споменал, че Православната Църква изповядва "византийско-фанариотска клерикалност" (в смисъла който съм посочил)?
цитирай
20. gantree - @ анонимен 19
01.11.2008 11:32
Точка 5 и 6 от коментар 11, друже. Тези обобщения не приемам.
Пределно е ясно, че не можеш заради един или десетина да направиш такова обобщение. Съвсем отделен е въпросът, че и обобщаването ти е несправедливо, не към тези днес, а към онези отпреди двеста или триста години. Не върви да се сравняват гръцките крайности с българските такива, пътьом минавайки през среда подчертано балансирана и изключваща именно крайностите. Или както споменах по-горе, не бива да се отхвърля правилото заради едно или друго негово изключение. Може да се отхвърли, както предполагам, че ти се иска, но не бива.

И съм далеч от идеята да променям смисъла на думите ти. И да искам не мога. Те си стоят такива, каквито си ги написал, а че става дума за различни неща, които всеки от двама ни влага в това спорно понятие - това вече стана достатъчно ясно.

Поздрави.
цитирай
21. ianchefff - т.е.
01.11.2008 13:40
митрополитът лека полека се превръща в мутрополит.
Нищо ново под слънцето за съжаление...
цитирай
22. gantree - е
01.11.2008 13:50
и ти се изказа ... на метеното.
Иронизираш сана му, а не него. Сякаш сана му е крив. Протестантска ти работа. :)
И хелуинска, също.
цитирай
23. ianchefff - 1-вo:
01.11.2008 13:58
нямам нищо общо с хелоуин и никога не съм имал. Не ме влече нещо:)
2-ро: иронизирам него, т.е., че от предимствата, които е получил със сана си се превръща в мутрополит.
:)))
цитирай
24. gantree - мхм
01.11.2008 14:41
откъде да те знам, че не те влече.
То е хубаво, че не те, но не го знаех, да ме прощаваш.
А това мутрополит е ... възприемам го като когато някой атакаджия напише "дупетат". Същото е, по смисъл. Прецаква се не онова, което би следвало. И при псувните е така - някой като направи някаква простотия, и после всички се заканват на майка му. А не бива.
Ако ме разбираш
:)
цитирай
25. animamea - :)
03.11.2008 22:42
ей ме с регистрация :-)
цитирай
26. gantree - :))
04.11.2008 06:55
Е, това е едно добро начало :))
Много добро начало.
цитирай
27. анонимен - asm partizan
04.02.2010 04:58
sporim za 4asovnik

цитирай
28. mile21 - Mile21
27.03.2023 13:01
Какво ще кажете за Tissot? https://watch-a-porter/satovi/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641819
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930