Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2008 13:25 - Only You
Автор: gantree Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2444 Коментари: 3 Гласове:
0



        Вчера се рових насам-натам, не съвсем безцелно, разбира се. Не съм кредитополучател, Бог здраве да ми дава, имам си достатъчно. Любопитно ми беше да науча що е то "кредити без документи за доход", и има ли то почва у нас. Оказа се, има, и още как. Няма да цитирам имена, "за да не плаче майката", ами просто ще оставя този линк, пък който иска, да си ги види на собствена отговорност. Предлагането е доста сериозно. Много ми харесват промоционалните пояснения на съответния банков продукт:

• "... на клиенти, които не желаят да удостоверяват месечния си доход";
• "... без доказване на дохода при следните лихвени условия", като съответните условия са по-високи;
• "... покупка на имот без доказване на доход";
• "... кредити срещу ипотека без доказване на доход";
• "... ипотечен кредит "Стандарт" без изискване за удостоверяване на минимален размер на декларирани доходи"
• "...  Ипотечни кредити без доказване доход";
• "...  ипотечен кредит с максимално бързо одобрение ...", "... опростена процедура", "... не се изисква от клиента да доказва допълнително доходите си. Максималният размер на кредита е до 200 хил. лева";
• "...  Банката не изисква документи за доход по стандартния си ипотечен кредит";
• "... Банката не изисква доказване на доход";
• "... Не се представят документи за дохода, но се декларира чист месечен доход. Кредитите се отпускат при по-висока лихва", "... Кеш Бонус без удостоверяване на дохода";

        ... и така нататък, и така нататък. Не че имам нещо против всичко това, но нека то бъде видяно и осмислено от онези мои много близки приятели, които ми казват, че съм "политически коректен" само защото си мисля, че мнозинството от т.нар. "обикновени хора" не са виновни, ако по една или друга причина са просрочили вноските по кредитите си. Отговорността е винаги лична. Винаги. Това е закон. И за хубавите неща е така, и за лошите. Ако просрочванията са умишлени, тогава вече не можем да си говорим за "обикновени хора". Тогава можем да си говорим за хора, които с умисъл да откраднат са взели кредита си, тоест - за обикновени престъпници става дума. А ако банката ти е с пълното съзнание, че твоята "лоша кредитна история" ще доведе до печални последици във финансовите ви отношения, тогава тя напълно съзнателно споделя този риск, което се изразява, например, в по-високите лихвени нива на съответния рисков кредит. Да, всеки почтен човек връща дълговете си, но има и още нещо - когато банката преоформи лошите си финансови споразумения в облигации, чиято продажба на фондовата борса веднага връща заетите средства на банката, тогава изобщо не можем да си говорим повече за колективната, или поне двустранна отговорност. Няма начин, просто. Тъкмо за такива банки се сещам и като гледам една от карикатурите на "Ню Йоркър", които трябва да излязат на 6 октомври - тази по-долу.


image


        А по въпроса за новите цени на газТа ... ще кажа само едно - ГГЗ, в случая - Газ Глава Затрива.

        Парчето, което върви е на Antiloop, "Only You", точч оттук.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. divini - на мен друго ми стана интересно
02.10.2008 16:13
• "... на клиенти, които не желаят да удостоверяват месечния си доход";
• "... без доказване на дохода при следните лихвени условия", като съответните условия са по-високи;
• "... покупка на имот без доказване на доход";

.. това звучи малко повече от странно...

А приказката за баницата и лудите всички я знаят :)

Поздрави
цитирай
2. gantree - @ divini
02.10.2008 16:20
Не, "странно" не е точната дума в случая, според мен.
У нас има сива икономика, и то много сива, това първо.
Второ, има премного хора, които пряко волята им биват осигурявани на минималната граница. Това е толкова масово, че дори може да се възприеме като своеобразна държавна политика у нас. Банките просто се съобразяват с тези неща като евентуална спънка в работата им, пренебрегват стандартните изисквания за удостоверяване на платежоспособност, и си бачкат. Който гръмне - гръмне. Който знае да се презастрахова срещу това поемане на огромен риск - в най-лошия случай ще излезе на чисто.

Сега, не искам да излизам чак с директното твърдение, че банките са нагласили условията си така, че да финансират и сивата част от икономиката ни, но то така излиза, на практика. Не е грижа на банките това дали има, или дори дали да има или да няма сива икономика. Това е грижа на държавата, която в случая очевидно липсва.

Поздрави.
цитирай
3. divini - Точно така
02.10.2008 16:26
... тогава за какво има Банков надзор, регулации и всякакви други щуротии :) Аз не успорвам твърденията, а просто се заяждам с държавата :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641229
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930