Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2010 14:55 - Филчев, февруари 2010
Автор: gantree Категория: История   
Прочетен: 4199 Коментари: 6 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image image Никола Филчев за това - каква е причината за атаките и призивите да бъде арестуван
image
16 февруари 2010 | 09:31 | БНТ, "Денят започва"
image
Никола Филчев, бивш главен прокурор

Водещ: Продължаваме с темата за „Октопода", за това, до къде той е стигнал в структурите на властта. Знаете, че вчера в нашето предаване Атанас Атанасов от ДСБ, по-късно и в изявление през деня на пресконференция, заяви, че бившият главен прокурор Никола Филчев трябва да бъде арестуван, да бъдат разследвани негови връзки с някои от задържаните, конкретно беше визиран Алексей Петров. Според Атанас Атанасов с настояването и по молба на бившия главен прокурор е бил назначен в НСС Алексей Петров. Сега на пряката ни телефонна линия е бившият главен прокурор. Добро утро, господин Филчев.
Никола Филчев: Добро утро, господин Маринов.
Водещ: Знаете твърденията, обвиненията, призивите да бъдете арестуван. Има поредица от ваши интервюта в днешните издания. Вие за зрителите на БНТ обяснете от къде идва вашата връзка с този случай, атаките срещу вас и конкретно по Алексей Петров.
Никола Филчев: Добре. Смятам, че българите са доста трудови хора и не заслужават рано сутрин да ги занимаваме с клюки и интриги, но не аз определям дневния ред на обществото, така че съм готов да отговарям. Какво стана, касае се за една клеветническа кампания срещу мен, която е организирана от същите хора, които от 10 години правят това да ме клеветят, като използват страданието на една нещастна женица Нанка Колева. Това е групата на Костов и костовистите около него. Тази група се поддържа от външни фактори, представени от някой си Джак Бруксън и други подобни. И тези клевети вероятно намират добра почва и в отделни представители на управляващи. Времето ще покаже дали това е така или не е така. Защо е тази атака?
Водещ: Да, кажете защо.
Никола Филчев: Защото съм изпълнявал като главен прокурор конституционните си задължения да осигуря законност в държавата и да предотвратя ограбването на държавното имущество. Групата на Костов извърши криминалната приватизация, разграби държавно имущество. Беше приватизирано държавно имущество за 30 млрд. долара под ръководството на Костов, а в държавната хазна влязоха и се върнаха 3 млрд. долара. Това създаде дълбоко социално неравенство, разделение на обществото, на класи, на богати и бедни и по такъв начин се създаде основата на организираната престъпност в България.
Водещ: Знаете, господин Филчев, че все пак основата на това е и аргументът, че при извършването на тази приватизация, при продажба кой колкото предлага за толкова се продава, знаете, че това беше изтъквано като аргумент.
Никола Филчев: Това беше изтъквано като аргумент, но фактите опровергават подобно разбиране. Например „Кремиковци”, един металургичен комбинат за един милиард долара е стойността му, беше продаден за един долар, всъщност беше подарен. Когато прокуратурата се опита да търси отговорност от Костов, той скочи като ужилен, размаха заканително пръст и каза прокурорите да си гледат прокурорската работа, те не разбират от пазарна икономика, той като специалист по политикономия на социализма.
Водещ: Добре, смятате, че ...
Никола Филчев: Какви са фактите, продаде го за един долар, защото толкова можело да вземе и имал много дългове. Няколко години след това купувача на „Кремиковци” продаде част от него за 500-600 млн. долара. Като сметнеш, излиза, че целият комбинат е един милиард долара, а в същото време Костов опрости дълговете му. Разбира се, веднага възниква въпросът защо Костов не беше даден на съд...
Водещ: Да, защо не повдигнахте обвинение, след като подхващате тази тема, вие бяхте главен прокурор тогава. Защо не повдигнахте обвинение, защо не го осъдихте премиера?
Никола Филчев: Защото като голям специалист го е правил и никъде не се е подписвал, но аз повдигнах обвинение на 10 министри от правителството на Костов и ги дадох на съд, защото тъкмо в резултат на неговата приватизация днес България е бедна, затова няма пари за здравеопазване, за социални дейности, за пенсии, за учители, за образование, за заплати и така нат. От една икономически силна държава, ние се превърнахме в най-бедната страна в Европа. Когато се говори за мафията и за организираната престъпност и за източването на „Кремиковци”, той трябва да е първият след като е толкова днес се опитва да играе ролята на /.../ на правителството и премиера. Разбира се, моите усилия харесват и аз съм постоянно от 10 години под атаката и клеветническите кампании на Костов и групичката около него.
Водещ: Добре, но господин Филчев, доста отдавна минаха тези събития, за които говорите ...
Никола Филчев: Отдавна.
Водещ: Смятате ли, че продължава и в днешно време тези ... Кажете конкретно за Алексей Петров и за „Октопод”. Вие познавахте ли Алексей Петров към 1999 – 2000 година?
Никола Филчев: Действително от 4 години нямам нищо общо с прокуратурата. Аз съм един скромен пенсионер и Костов трябва да обясни поведението си, че не му харесвам нещо.
Водещ: Не, кажете конкретно за Алексей Петров, познавали ли сте го, ходатайствали ли сте за него?
Никола Филчев: Усилията на правителството за борба с организираната престъпност трябва да бъдат поздравени и аз адмирирам премира и министъра на вътрешните работи за техните искрени усилия в тази насока. Дано да има успех в борбата срещу мафията. Възникват обаче много въпроси по конкретния случай с Алексей Петров.
Водещ: Какви например?
Никола Филчев: В ареста му, в начина му на задържане, а и в медийната кампания в случая се влага толкова страст и желание да бъде унижен, че това поражда основателни съмнения в безпристрастността на тези, които го правят. До вчера всички търсеха приятелство с него и аз съм чувал от хора на най-високо място в нашето държавно управление да говорят за него с най-добри думи.
Водещ: Кой, господин Филчев, кой търсеше приятелство с него?
Никола Филчев: Нека да не превръщаме този разговор в някакво замерване с камъни или не е важен тука кой какво точно ти каза, а ти как му отвърна и той какво ти каза.
Водещ: Не, не, защото, ако излезе, че той е организатор, ръководител на престъпна група, а друг търси контакт с него, излиза, че той иска да влезе в контакт с тази група и затова ви питам.
Никола Филчев: Важно е явлението, има нещо непочтено – до вчера беше много добър, а днес като му сложиха белезниците стана много лош. И аз по една случайност контактувам с хора, които са били близки или са искали да бъдат близки с него, а днес с такова омерзение да се отнасят към същия, с когото до вчера бяха близки. Поначало предателството не ми харесва, нямам поносимост...
Водещ: Затова кажете ...
Никола Филчев: Затова казвам ясно ...
Водещ: ... ясно зад назначението на Алексей Петров в НСС кой стои? Вие ли стоите или Атанас Атанасов, Емануил Йорданов и Иван Костов.
Никола Филчев: Сега ще ви отговаря, а преди това да ви кажа, че борбата за законност трябва да се води със законни средства, защото полицията е най-добрият помощник на правосъдието, но когато полицията започне да решава вместо съда, тогава човешката цивилизация е в опасност. И сега по фактите. Първо, кой е назначил Алексей Петров? Ясно е за всеки ученик, че никой прокурор, в това число и главният прокурор няма отношение към процеса на назначаването на служителите на МВР, още повече към секретните служби на Националната служба „Сигурност”. Днес с това се правят внушения, ясно е,ч е главният прокурор не може, той няма такова правомощие...
Водещ: Може да помоли, така в неформален разговор да гарантира, да ходатайства.
Никола Филчев: Няма такова нещо и аз се учудвам, че министърът на вътрешните работи го твърди, Цветанов. Очевидно някой го е подвел и той не е проверил фактите, тоест документите. Те са при него, по-точно в ДАНС. Архивите на НСС са в ДАНС.
Водещ: Добре, вашето обяснение, след като е назначен от тези хора, той с каква цел е бил внедрен в НСС?
Никола Филчев: Вижте, този въпрос лесно може да се провери кога е назначен за секретен служител на НСС, на националната служба „Сигурност”. Изваждат се документите и всичко става ясно. Кои са хората, които са го назначавали – директор на НСС тогава е Атанас Атанасов. Той прави предложение и министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, той издава заповедта за назначаването.
Водещ: Според вас, какъв е бил мотивът да бъде поискано назначението му?
Никола Филчев: Те могат да обясняват, аз от къде мога да гадая.
Водещ: Не, можете да имате версия някаква.
Никола Филчев:Никаква не съм знаел каква роля той, Алексей Петров играе в МВР.
Водещ: Добре, още нещо да ви питам, бил ли е свързан през годините със СДС той, Алексей Петров, господин Филчев?
Никола Филчев: Не, не с партиите аз не съм бил свързан, за да мога да твърдя.
Водещ: Не, дали имате данни някакви.
Никола Филчев: Малко го познавам. Ние до скоро бяхме на „вие” с него, имахме официални отношения, така че не съм започнат нито с дейността му, нито извън МВР, нито вътре в МВР. Като имате предвид, че не съм в любовни отношения с господата Атанас Атанасов и Емануил Йорданов, може да се досетите, че няма да отида да ги моля. Впрочем за никого, нищо не съм молил и ходатайства да съм правил в качеството си на главен прокурор, така че наистина се присъединявам към казаното от проф. Петканов ...
Водещ: Разбрах ви, разбрах ви.
Никола Филчев: ...конституционният съдия, че не му прави чест на министъра на вътрешните работи Цветанов, с който имахме доста добро взаимодействие, докато той беше помощник на генерал Борисов, да твърди непроверени неща и да прави по този начин внушения, които са далеко стигащи, да внушава, да манипулира общественото мнение в моя вреда.
Водещ: Разбрах ви. Наистина ли ще отидете на разпит, ако ви призове прокуратурата по този случай?
Никола Филчев: Как може да не отида, всеки гражданин е длъжен, това е мое задължение.
Водещ: Твърд сте в това си намерение. Последно да ви питам, кой, много общ въпрос, но и фундаментален, кой създаде престъпността, къде е генезисът на престъпността след промените, господин Филчев?
Никола Филчев: Току що отговорих на този въпрос.
Водещ: В политическите партии ли е, на друго място ли е, в Държавна сигурност ли е?
Никола Филчев: Не, аз ви казах, Костов и неговата група даде голям тласък. Престъпност винаги има и ще има във всяко общество, но въпросът е за размера на тази престъпност. Аз имам право също да кажа и два въпроса, да засегна с по едно изречение две други неща.
Водещ: Накратко ще ви помоля, сбито.
Никола Филчев: Убийството на адвокатката от мен със сатъра – всички знаят и е безспорно установено, че по това време бях по лична молба на Костов с правителствения „Фалкон” и с министъра на правосъдието в Либия по времето, когато е извършено убийството. Второ, Николай Колев – известно е, че по предложение на директора на НСС ген. Атанас Атанасов до прокуратурата, с което той съобщава, че Николай Колев се занимава с контрабанда на наркотици и оръжие и предлага Атанасов Колев да бъде задържан и понеже е въоръжен и опасен да бъдат използвани барети. Емануил Йорданов издава заповед да се използват барети. Вътре има и имена на личности в това разследване, което Атанасов е извършил и днес той се прави на ни лук ял, нито лук мирисал. Но, ако не беше изпратил този сигнал до прокуратурата, нямаше прокуратурата да предприеме действия срещу Николай Колев.
Водещ: Добре.
Никола Филчев: Що се отнася и приключвам, до новите обвинения срещу мен за някаква преписка. Тя беше важна, ставаше дума за важно престъпление.
Водещ: „Бизнесмени”, разработката „Бизнесмени”.
Никола Филчев: Именно. Не може да се крие 10 години. От 4 години аз не съм в прокуратурата. Добре, аз не давах възможност, но 4 години, ако не беше важно, защо не го поставиха, защо не решиха, очевидно, че логиката е друга, не преписката е важна. Сега се търси някаква преписка, за да се лепне на този, онзи и най-вече на мен. Но аз не се сърдя на никого, в това число и на прокурорите, защото всичките са мои деца. Аз съм ги създавал, издигал ...
Водещ: Добре, разбрах ви, господин Филчев. Благодаря ви много. Последен въпрос, казахте, че сте в чужбина, къде се намирате в момента?
Никола Филчев: Вече ви казах, разбира се.
Водещ: В смисъл къде сте в момента?
Никола Филчев: Точно там, където ви казах, в чужбина.
Водещ: В смисъл държава можем ли да посочим или е тайна?
Никола Филчев: Защо да е тайна?
Водещ: Не, не, питам просто.
Никола Филчев: Намирам се в Германия, аз не ви ли казах вчера?
Водещ: Да, благодаря ви, благодаря ви много за този разговор.
Никола Филчев: И аз ви благодаря.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. darktales - Джак Бруксън :))))
16.02.2010 16:17
Интервюто му в днешния "24 часа" е още по-лудо.
А като огледа човек и какво се върти из нета, лудницата става ненадмината.
Но така е у нас, купонът никога не свършва.
На човек му се дощява да живее в някоя скучна страна, където мъглата е само атмосферно явление...
цитирай
2. анонимен - за алибито на Филчев
16.02.2010 17:03
какъв самолет, каква Либия бе Филчев? Я си спомни кога излитна самолета? Имаше на разположение цяла нощ и цяла сутрин - душ, закуска, стъкми си багажа и замина. Какво си правил през нощта - ти си знаеш.... Нямаш алиби, а дали си виновен - само съдът може да реши. Ама за да реши съдът, трябват свестни прокурори - да те обвинят. А те след теб май свестни прокурори не останаха...
цитирай
3. анонимен - Никола Филчев продължава да се смята за недосегаем
16.02.2010 17:44
Едва ли истината ще излезе наяве, дори и след време. Всички знаем как се потулва и изопачава истината, особено когато касае личности от върховете. Защото ако един от тях падне, ще повлече още доста "колеги" - големите пари ги обвързват до живот и са подвластни единствено на неписания мафиотски закон ОМЕРТА. Ето защо, не очаквам разкриването на сензации, а още по-малко раздаването на справедливост. Всичко ще бъде забравено с времето ...
Асен Проданов, Бургас
цитирай
4. gantree - @
16.02.2010 17:59
@ darktales
Здравей. Не съм чел това в 24 часа. Общо взето, има негови интервюта из цялата преса днес. С малки разлики са като това, от сутрешния блок на БНТ.
Да, и на мен вече ми се приисква "скучен" живот. Тия простотии ми идват в повече. Кога минаха тия шест години се чудих днес.

@ анонимен 2
Да, ясно е, че няма никакво алиби.
Просто трябва някой да сглоби фактите в обвинение, ама засега няма кой.

@ анонимен 3
А, каква е тая депресия? Малко оптимизъм ще ти дойде много добре.
цитирай
5. vmir - Леле, мале! Той човечецът ачик-ачик си плаче за усмирителна ризка, те дипломат го назначават!
17.02.2010 07:29
Този е като навита играчка: “Костов създаде престъпността, Костов създаде олигархията, Костов е виновен за мизерията ... “ - представям си дипломатическия ни корпус как светва света, че Костов е истинския поръчител на трагедията в Хаити...

Колко ли много още има да се прикрива, щом параноиците са толкова необходими на властта???

Поздравления, че ми припомни!
цитирай
6. анонимен - Лекета, Филчев е голям пич !!!
11.06.2010 17:41
Лекета, Филчев е голям пич !!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gantree
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3637202
Постинги: 490
Коментари: 6144
Гласове: 25502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031